Koken naar de wijn…
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 22 april 2022
Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen. Afgelopen zondag had ik met mijn (wijn)vriendin Renée een fles rosé wijn geproefd die ik eind januari had gekregen van Joan, de nieuwe exportmanager van Agustí Torelló Mata. Een prachtig ogende fles met twee grote letters ‘XV’ als etiket, verwijzend naar de Xarel.lo Vermell druif.
Deze wijn uit de Penedès is ecologisch, handgeoogst en ook nog eens vegan. In de neus rood fruit zoals framboos, kruidig en peerdrops. In de mond komt de kruidigheid vooral naar boven. De zuurgraad is redelijk hoog, maar prettig. Naarmate de wijn iets warmer wordt komt het fruit mooi naar boven, dus niet te koud drinken. We kwamen tot de conclusie dat de wijn zeer geschikt is voor wijn/spijs. Bijvoorbeeld bij een pasta met basilicum en cherrytomaatjes. Dit vanwege de kruidigheid en het zuurtje in de wijn samen met de subtiele aanwezigheid van het rode fruit. De rest van de wijn nam ik weer mee naar huis zodat ik het kon proeven bij het onderstaande gerecht dat ik de volgende dag had gemaakt. Dit vind ik een van de lekkerste frisse gerechten met tomaatjes en het blijkt inderdaad een goede match bij deze rosé wijn.
Pasta met cherrytomaatjes in balsamico – 4 personen
Ingrediënten:
400 gram De Cecco pasta
4 bakjes cherrytomaatjes à 250 gram
80 gram Parmezaan
2 handjes basilicumblaadjes
4 eetlepels balsamico
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
peper en zout
gedroogde Provençaalse kruiden
Bereiding:
Zet water op voor de pasta en voeg wat gedroogde Provençaalse kruiden toe aan het water.
Bereid de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de cherrytomaatjes en leg ze in een ovenschaal.
Doe de balsamico, olijfolie en de fijn gesneden knoflook in een kom, voeg peper en zout toe en meng het geheel. Giet over de cherrytomaatjes en schep het even goed door.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven 20 minuten op 180 graden. Hussel voorzichtig na 10 minuten.
Was ondertussen de basilicumblaadjes en schaaf de Parmezaan.
Pak 4 diepe borden en leg daar een bedje van pasta in. Schep de tomaatjes daar bovenop en een eetlepel van het vocht uit de ovenschaal. Brokkel de Parmezaan over de pasta en maak het af met de basilicumblaadjes.
Anouk Mak
www.cavastore.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.