Koken naar de wijn
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 9 december 2022
Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.
Wit, zibbibo, Sicilië
Deze wijn combineer ik graag met hele kruidige gerechten, zoals kip-kerrie. Als je de wijn ‘los’ zou drinken, zou je kunnen denken dat dit een zoete wijn is. Echter is het droge wijn. In plaats van zoet zou je moeten zeggen: aromatisch. Zibbibo is een andere naam voor muscat d‘Alexandrië. Oftewel: een droge muscat.
Wit, gutedel, Duitsland
Deze wijn uit Baden heeft een ‘sur lie’ rijping gehad. ‘Sur lie’ betekent: het rijpen van de wijn op dode gistcellen. Hierdoor krijgt de wijn een romige toets. De druif gutedel wordt ook in Frankrijk en Zwitserland aangeplant, onder de naam chasselas.
In de wijn zijn er ook nog frisse zuren aanwezig. Deze balans tussen fris en romig past goed bij kaasfondue!
Rood, pinot noir, Beaujolais
De gamay druif is de belangrijkste druif uit de Beaujolais, maar vorig jaar had ik bij mijn kerstdiner een pinot noir uit de Beaujolais. Fris, fruitig maar toch een behoorlijke body. Deze wijn leent zich om een beetje gekoeld te drinken. Over het algemeen drinken wij rode wijn te warm, dus eigenlijk mag elke rode wijn wel licht gekoeld geserveerd worden.
Ik heb hierbij een steak tartaar geserveerd. Dat viel goed in de smaak.
Een niet geheel onbelangrijk voordeel bij deze wijn is dat je, mocht je dat willen, na deze wijn een volle witte wijn kunt schenken.
Rood, touriga nacional-tinta roriz, Portugal
Eén van mijn nieuwe ontdekkingen. Een Portugese wijn uit het gebied de Dão gemaakt van vier inheemse druivensoorten: touriga nacional, tinta roriz, alfocheiro en jaen. De arme granietbodem in de Dão en het koele klimaat zorgen voor een elegante, rijpe en geurige rode wijn. Lekker bij een stoofschotel of een stukje vlees van de grill.
Als kers op de taart is het tijd voor het dessert. Ik verheug mij al op een kaasplankje. Ik ga nu toch echt op zoek naar een wijn die bij het gerecht past in plaats van andersom. Bij kaas is dat nogal een uitdaging. Vier of vijf verschillende kazen op één plankje met één wijn blijft lastig, eigenlijk zou je bij elke kaas een andere wijn moeten serveren maar goed het moet wel leuk blijven natuurlijk.
Ik kies op mijn plankje altijd een geitenkaas, roodflora kaas en een blauwe kaas. Hierbij schenk ik een wijn van Nederlandse bodem: solaris. Solaris is een verre verwant van riesling en pinot gris. Het is een kruidige en bloemige wijn maar door de frisse zuren een mooie afsluiting van het diner.
Ik ga op zoek naar nog meer mooie kerstparels om de feestdagen door te komen, maar voor nu: proost!
Renée