Deel

Klassieke Caesar salade. Een toevalstreffer?

In 20 min. een heerlijk zomers gerecht

Klassieke Caesar salade. Een toevalstreffer?

De caesarsalade is genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde. De salade is niet bedacht maar ontstond uit nood op een druk moment: meer ingrediënten waren op dat moment niet meer voorradig. Toen mensen later terugkwamen in de zaak en speciaal naar deze salade vroegen, wist Caesar dat hij iets bijzonders had. De salade werd naar hem vernoemd (de naam heeft dus niets te maken met Julius Caesar).

INGREDIËNTEN
1 klein stokbrood
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gehalveerd
4 plakken bacon (vetrandje verwijderd)
2 kroppen bindsla
10 ansjovisfilets, in de lengte gehalveerd
100 g geschaafde Parmezaanse kaas
krullen Parmezaanse kaas, extra, voor erbij
voor de dressing
1 eidooier
2 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels dijonmosterd
2 ansjovisfilets
2 eetlepels wittewijnazijn
1 eetlepel worcestersaus
175 ml olijfolie

BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in 15 dunne sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Verdeel de sneetjes over een bakplaat en bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en wrijf met de snijkant van een teentje knoflook over beide zijden. U kunt het gebakken brood vervolgens in grove stukken breken of in blokjes snijden.

Gril de bacon tot hij krokant is. Laat hem afkoelen op keukenpapier en breek hem in grove stukken.

Scheur de sla in stukken en doe hem in een grote schaal. Voeg de bacon, ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas toe.

Doe voor de dressing de eidooier, knoflook, mosterd, ansjovis, azijn en worcestersaus in een keukenmachine. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles in 20 seconden tot een glad geheel. Laat de motor draaien en voeg in een dunne straal genoeg olie toe voor een dikke, romige dressing.

Druppel de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om. Bestrooi de salade met de krullen Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Rode wijn gekoeld drinken: een perfecte zomerwijn!

18 mei 2018

Mooie wijn-spijs combinaties met gekoelde rode wijnen

Rode wijn gekoeld drinken: een faux pas of een heerlijke verfrissende manier van wijn drinken in de zomer? Sinds een zomer in Sicilië, een paar jaar geleden...

Cava proeverij bij restaurant Cunst met Anouk Mak, 27 mei

18 mei 2018

6 geweldige cavas met 5 bijpassende gerechten plus amuse

"Ik ben Anouk Mak en woon mijn hele leven al in Bergen. Ik ben een echte genieter van mooie gerechten en culinaire hoogstandjes.

De temperatuur stijgt... dus we gaan weer fijn BBQ'en

4 mei 2018

Werken met een zoutsteen

BBQ’en is niet alleen voor die paar weken in de zomer en ook niet alleen voor die speciale gelegenheden met vrienden of familie. We gaan veel vaker de kolen opstoken, ook door de weeks of spontaan in het weekend.

Moederdag 13 mei a.s. Voor moeders is alleen het beste goed genoeg, dus… neem je haar gezellig mee uit eten.

4 mei 2018

De Flessenpost tipt de fijnste restaurants in en om Bergen

Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is ...

(Te) pittig eten? Dé sleutel om hier volledig van te genieten!

27 april 2018

Mocht je toch iets te royaal zijn geweest met de rode pepers, blus het vuur dan niet met een glaasje water

Heerlijk vind ik het als gerechten pittig zijn. Dus ik schotel mijn vrienden dan ook vaak een gerechtje voor waar rode pepers in verwerkt zijn.

TV opnames Master Chef bij ster restaurant Merlet in Schoorl

27 april 2018

Wie is de beste amateurkok van Nederland?

Afgelopen maandag 23 april was ondergetekende samen met 11 andere lokale lekkerbekjes met goed ontwikkelde smaakpapillen uitgenodigd om samen met de jurerende chef-koks mee te proeven van...

Zomertip: Chinese fondue op het terras van Chinees-Indisch restaurant De Oude Prins

20 april 2018

Met een heerlijk goed gekoeld wit wijntje erbij

Zelf doe ik het eigenlijk wel ieder jaar tijdens de zomermaanden. Lekker op het terras Chinees fonduen bij een van de beste gastheren van Bergen.

Buiten koken? De perfecte wijnen voor bij je BBQ

20 april 2018

Een echte aanrader bij visgerechten van de BBQ is de Picpoul de Pinet

Wat een prachtige week vol zon hebben we gehad. En met zoveel zonnige dagen achter elkaar, vind ik het altijd al snel weer tijd om de BBQ aan te steken en een prachtige maaltijd te bereiden.

Ook lekkerbekjes maken wel eens brokken....

13 april 2018

Eerste hulp bij rode wijn vlekken

De eerste zonnestralen van het jaar hebben we al weer binnen. Heerlijk genietend van de zon op je huid, gekleed in die leuke lichte jurk...

Executive Chef Jonathan Zandbergen van *restaurant Merlet uit Schoorl op TV

13 april 2018

Waar en wanneer: in het programma Masterchef Net 5 vanaf 16 april 20:30 uur

Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk gaan in MasterChef Nederland op zoek naar de beste amateurkok van Nederland.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

6 april 2018

Zelf bereiden... Verse Asperges; Genieten van het witte goud!

Eindelijk! Het leek een eeuwigheid te duren, maar ze is nu dan toch echt gearriveerd: De Koningin van de Groente; het Witte Goud oftewel de Witte Asperge!

Ze zijn er weer... Asperges!

6 april 2018

Lekker uit eten... Asperge à la Flamande met ei, beenham, aardappel en geklaarde boter, of toch liever...

Vanaf vandaag kunt u weer genieten van deze heerlijkheid in Bistronomie 't Parkje.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

30 maart 2018

Wijn-spijs combinatie; waar let je op bij het combineren?

Het Paasweekend staat weer voor de deur, voor velen van ons het moment bij uitstek om een heerlijk thuisdinertje met geliefden te organiseren.

Een heerlijke ontbijtverrassing voor de paasdagen

30 maart 2018

Ei in een broodje met groene asperges en avocado

Suprise, surprise! Eigenlijk zijn deze broodjes ook een soort verrassingseieren, want onder het ei zit nog veel meer lekkers. Het is leuk om op de paastafel te zetten.

Jonathan Zandbergen, sterchef van Merlet in Schoorl, opent een pop-up restaurant in museum Hermitage in Amsterdam

23 maart 2018

Jonathan Zandbergen: inspiratie van schilders

Hij werkt samen met het team van het Hermitage-restaurant, onder leiding van Patrick Goijaerts. Jonathan Zandbergen kookt in mei vier avonden in de Hermitage.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

23 maart 2018

Thuisdiner geven ‘comme les Français’

De lente is begonnen! En daarmee ook het nadenken over de vakantie van dit jaar. Met een heerlijke vakantie in Frankrijk in het vooruitzicht...

Ook met de Paasdagen kan de Bistronomische agenda weer gevuld worden!

23 maart 2018

Paas Dunch bij Bistronomie t' Parkje

Op 1e Paasdag (zondag 1 april) serveren we vanaf 16.00 uur een Dunch, een smakelijke samenstelling tussen lunch en diner.

Binnenkort weer op de markt... Lamsvlees

16 maart 2018

Nederlands lamsvlees biedt tal van culinaire uitdagingen

Steeds meer mensen weten de fijne smaak van lamsvlees te waarderen. In het voorjaar is de smaak van vers lamsvlees optimaal.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

16 maart 2018

5 kookregels met een gouden randje; daar ga je als thuiskok nog meer van stralen!

Ik ken eerlijk gezegd geen enkele thuiskok die nog nooit in een situatie is gekomen dat hij of zij net even was uitgeschoten met het zout of de suiker...

Art-Diner & Jazz in Bergen

16 maart 2018

Waar en wanneer: Gallery32, maandag 26 maart van 19.00 tot 22.00 uur

Kunstenaar Giorgi Shengelia en Portugese chef-kok Jorge Gomes organiseren kunstzinnige avond.

Binnenkort weer op de markt... Oosterschelde kreeft

9 maart 2018

In maart gaat het seizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.

Deze smakelijke kreeft is van eind maart tot half juli verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen zijn ontstaan.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

2 maart 2018

Olijfolie Extra Vierge... Extra lekker?

Olijfolie is dé smaakmaker in de keuken en dus onmisbaar om een overheerlijk thuisdiner te bereiden. Zelf gebruik ik dit onmisbare goud dan ook heel regelmatig in de keuken.

Twee fashion lunches bij Bistronomie 't Parkje

2 maart 2018

Wanneer: 14 en 21 maart a.s. aanvang 12.30 uur

Met het voorjaar in aantocht is Bistronomie 't Parkje wederom het stijlvolle decor van twee fashion lunches.

Heb jij al tickets voor de Amusetour 2018?

23 februari 2018

Waar en wanneer: Bergen, zondag 18 maart

Op deze zondag vindt wederom de Amusetour Bergen plaatst, van 12.00 tot 17.00 uur. Deze culinaire wandeling staat elk jaar garant voor veel plezier en genot.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

23 februari 2018

Een perfect gegrilde vis? Ontdek het geheim van de chef

Wie kan niet genieten van een heerlijk gegrild visje op zijn tijd. Maar wat een frustratie kan het ook opleveren voor de thuiskok. Tenminste dat heb ik vaak als ik een prachtige vis mee naar huis heb genomen...

Ben jij een echte vis- en wijnliefhebber?

23 februari 2018

Dan mag je deze speciale avond bij Hemingway’s Beach Club niet missen!

Hemingway’s serveert op 1 maart vanaf 18.00 a.s. namelijk North Sea Fish & Wines. Chefkok Jeroen Klepper zorgt voor 6 heerlijke gerechten, geïnspireerd door de zee en al het fijns wat daar uit voortkomt.

Leer je eigen groente en fruit inmaken

23 februari 2018

Een bijzondere Kookworkshop ” Inmaken” (2-delig)

Het inmaken van eten is een oeroude werkwijze om voedsel te bewaren. Toen er nog geen koelkasten waren en geen supermarkt om de hoek, was het inmaken van voedsel heel gewoon.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

16 februari 2018

10 tips om een betere thuiskok te worden. Met een beetje hulp van van Kokennou uit Bergen.

Thuis een etentje geven is genieten met een hoofdletter, als je het mij vraagt. In de sfeer waar je je helemaal comfortabel voelt, genieten samen met je geliefde, familie of vrienden van prachtig eten en mooie wijnen. Dit staat garant voor een ultieme avond.

Garum: dé Romeinse smaakmaker uit zee

16 februari 2018

In Cetara in Italië wordt vissaus nog ambachtelijk gemaakt.

De antieke Romeinse keuken kenmerkt zich voornamelijk door hartig/zoet- en zoet/zuur-combinaties. Er is veel overgeleverd uit de Romeinse Oudheid, maar smaken behoren daar helaas niet toe.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

9 februari 2018

De liefde van de man (en de vrouw..) gaat door de maag

Het is bijna Valentijnsdag, dus voor sommigen van ons hoog tijd om na te denken over een mooie manier om je lief te verrassen. Maar of je nu bezig bent met je (geheime) liefde of deze dag enorme commerciële onzin vindt, het is altijd tijd om de liefde te vieren!

Binnenkort... Valentijnsdag 2018

2 februari 2018

Waar en wanneer: In de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar wat dacht je van een romantisch diner in een van de vele fijne Bergense restaurants? De liefde wordt deze woensdag wereldwijd gevierd. Of je het ‘feestje’ nu een commerciële aangelegenheid vindt of niet, het is natuurlijk altijd een goed idee om met je geliefde uit eten te gaan.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

2 februari 2018

De perfecte kaasplank samenstellen

Met een goede kaasplank scoor je eeuwige roem bij je gasten zonder ook maar een zweetdruppeltje te ontdekken op je hoofd. En het is precies díe combinatie waar wij bij Van Kokenou zo van houden!

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

26 januari 2018

Wijn met een verhaal.. perfect om te geven óf om er zelf van te genieten

Ik heb een voorliefde voor heerlijke producten met een mooi verhaal. Op de één of andere manier ga ik door dat verhaal nóg meer genieten van deze producten op mijn bord of in mijn glas. Zo ontdekte ik een tijdje terug een prachtige wijn. Het had een verhaal om bij weg te dromen en het inspireerde om ook je eigen dromen na te jagen.

Valentijsdag in aantocht

26 januari 2018

Het theater van de liefde bij grand café Bourgogne

Op Valentijnsdag tovert Merlet de prachtige lounge voor één avond om in een Theater van de Liefde. Chef-kok Mattijs Kaptein van Grand Café Bourgogne bereidt met zijn team een heerlijk 3-gangen diner voor jullie.

Food & Film bij CineBergen: Wonder Wheel

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant presenteert een bijzonder menu

Donderdag 25 januari staat weer in het teken van Food & Film. Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant presenteert voorafgaand aan de film een bijzonder 2-gangen menu, een menu in het teken van het jaargetijde of van de film.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

19 januari 2018

De granaatappel... de koningin van de fruitschaal

Ze ligt parmantig in de schaal tussen het andere heerlijke fruit, maar hoe de anderen hun best ook doen om haar naar haar kroontje te steken, ze is en blijft de koningin van de fruitschaal. En niet zonder reden...

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

12 januari 2018

Vegetarisch culinair genieten.... ook dat regelen we voor je!

De feestdagen liggen alweer even achter ons, en ook de meeste nieuwjaarsborrels zijn genuttigd. 2018 is begonnen! Dus wat mij betreft hoogste tijd om de goede voornemens om te zetten in actie.

Duurzaam dineren bij Het Hof

12 januari 2018

Wanneer: 1 februari vanaf 18.30 uur

De Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, vraagt al enige tijd aandacht voor de ernstige vervuiling - door plastic - van zee en oceaan. In 2014 maakte hij het probleem zichtbaar door een recordpoging ’downwinden’ met kite langs de Nederlandse kust, van de Belgische grens tot het Duitse Waddeneiland Borkum.

Amusetour Bergen

10 januari 2018

Culinair Bergen

Op zondag 18 maart 2018 van 12.00 tot 17.00 uur vindt wederom de Amusetour Bergen plaatst. Deze culinaire wandeling staat elk jaar garant voor veel plezier en genot.

Terug