Klassieke Caesar salade. Een toevalstreffer?
In 20 min. een heerlijk zomers gerecht
Gepubliceerd: 11 mei 2018
De caesarsalade is genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde. De salade is niet bedacht maar ontstond uit nood op een druk moment: meer ingrediënten waren op dat moment niet meer voorradig. Toen mensen later terugkwamen in de zaak en speciaal naar deze salade vroegen, wist Caesar dat hij iets bijzonders had. De salade werd naar hem vernoemd (de naam heeft dus niets te maken met Julius Caesar).
INGREDIËNTEN
1 klein stokbrood
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gehalveerd
4 plakken bacon (vetrandje verwijderd)
2 kroppen bindsla
10 ansjovisfilets, in de lengte gehalveerd
100 g geschaafde Parmezaanse kaas
krullen Parmezaanse kaas, extra, voor erbij
voor de dressing
1 eidooier
2 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels dijonmosterd
2 ansjovisfilets
2 eetlepels wittewijnazijn
1 eetlepel worcestersaus
175 ml olijfolie
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in 15 dunne sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Verdeel de sneetjes over een bakplaat en bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en wrijf met de snijkant van een teentje knoflook over beide zijden. U kunt het gebakken brood vervolgens in grove stukken breken of in blokjes snijden.
Gril de bacon tot hij krokant is. Laat hem afkoelen op keukenpapier en breek hem in grove stukken.
Scheur de sla in stukken en doe hem in een grote schaal. Voeg de bacon, ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas toe.
Doe voor de dressing de eidooier, knoflook, mosterd, ansjovis, azijn en worcestersaus in een keukenmachine. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles in 20 seconden tot een glad geheel. Laat de motor draaien en voeg in een dunne straal genoeg olie toe voor een dikke, romige dressing.
Druppel de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om. Bestrooi de salade met de krullen Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!