Deel

Kilo’s Knallen

Column: Kraantje

Kilo’s Knallen

“Nou de kop is eraf. Het was wel weer een heftig gebeuren. Wat een spoor van ellende is het me toch weer. Je zou toch denken dat we inmiddels wel beter weten. En in de media houden we er maar niet over op.” “Ja inderdaad. Je vraagt je toch af waarom dit juist nu allemaal plaats vindt. Toch maak ik me wel echt zorgen, dit dreigt helemaal uit de hand te lopen. Ik lees en hoor het ene na het andere bericht dat er een nieuwe Wereldoorlog dreigt. Maar ja, wat wil je ook met zo’n onvoorspelbare man aan ’t roer. Iemand die keihard staat te liegen en als iedereen hem met zijn aantoonbare leugens confronteert, dat afdoet als fake news. Iemand die zich zonder blikken of blozen van zijn eigen liefdadigheidsinstellingen fondsen toe-eigende.”

“Oh jij dacht dat ik het had over die aanval in Irak op die Iraanse generaal, of terrorist zoals hij ook wel wordt genoemd. Welnee joh, daar had ik het niet over.” “Oké, nou ik vind het ook verschrikkelijk wat in Australië aan de hand is hoor, al die bosbranden, al dat leed, de vernietiging van huizen maar ook al die dieren die het niet overleven, wat een destructie. Echt onvoorstelbaar.” “Nee daar had ik het ook niet over.” “Oké dan, nog een poging; de Megxit bedoel je dat soms? Met de hele roddelpers in vuur en vlam voor de Gingerprins die niet het leven van een prins maar van een celebrity/influencer wil leiden, bedoel je dat soms?”

“Nou ik doelde inderdaad op vuur en vlammen, maar dan dichter bij huis. Gewoon hier in ons eigen kikkerlandje. Wij zeggen het gestoord te vinden dat ze in de VS vrij wapenbezit hebben, dat je bijvoorbeeld bij het openen van een spaarrekening een geweer krijgt, maar ondertussen staan wij toe dat je hier een paar dagen per jaar legaal vuurwerk mag kopen. Dat jongeren een paar dagen per jaar legaal beschikking krijgen over wapentuig waarmee ze zichzelf en hun omgeving kunnen verwonden. Wat mij betreft mag het verboden worden.”

“Maar dat is toch zielig voor al die winkeliers die hiermee in een klap hun jaaromzet in de plus weten te zetten, zij hebben deze handel keihard nodig. Er is dit jaar voor ruim 77 miljoen euro verkocht en dat is alleen het legale vuurwerk. Want er zijn ook handige ondernemers die even op en neer rijden naar Oost-Europa en hun auto of busje volladen met illegaal vuurwerk.

En het is toch belangrijk dat jongeren even lekker kunnen spelen met vuur, een beetje hun grenzen aftasten. Er wordt al zoveel verboden of gaat er verloren van onze tradities. Als je dit van mensen afpakt, hebben ze het gevoel dat niets meer heilig is in Nederland. Zwarte Piet die verandert, kiloknallers verboden, knalpijpen mogen niet meer. Voor je het weet, hebben we hier een Nederlandse tegenhanger van de NRA, de NVA. De Nederlandse Vuurwerk Associatie.” “Ik vermoed dat ze een rechtszaak aan hun broek krijgen vanuit België. Daar hebben ze al een NVA.” “Nou vooruit dan, de NVV Nederlandse Vuurwerk Vereniging. Die gaan een gigantische lobby opzetten om een verbod tegen te gaan. Hun lijfspreuk wordt waarschijnlijk ‘Tasque Bombs Milia‘.” “Sorry?” “Duizend bommen en granaten, Katie Perry zingt hun lijflied en er worden C-garnituur BN’ers, denk aan types à la Dave/Donny Roelvink, als vuurwerk influencer ingezet.”

“En als het al verboden is, weet je wat er dan gebeurd, dan gaan al die handelaren de illegaliteit in. Dan heb je straks op het darkweb naast paddo’s, GHB, XTC, geweren en granaatwerpers een afdeling die gillende keukenmeiden en Chinese 100.000 klappers tot en met het echte werk kan leveren. Zonder dat iemand er nog zicht op heeft.”

“En dan de handhaving. Hoe zie jij dat voor je? Het enige waar ik merk dat er überhaupt nog een beetje gehandhaafd wordt, is bij parkeerovertredingen, zonder fietslicht rijden en snelheidsovertredingen. En dat laatste is niet eens een boete maar een belastingheffing. Als je weet hoe het op dit moment met de belastingdienst gesteld is dan is het een wonder dat deze afdeling nog wel fatsoenlijk functioneert.

En waar houden die verboden op. Straks mag je geen kerstboom meer omdat dat te belastend is voor het milieu.”

“Weet je wat dat de aangerichte schade dit jaar is? Tot nu toe 1300 slachtoffers, twee doden, tussen de 15 en 20 miljoen euro schade en ruim 10,5 miljoen kilo restafval.” “Maar daar kiezen mensen toch zelf voor, niemand dwingt hen vuurwerk te kopen, ze doen het uit vrije wil?”

“Maar de EHBO’ers doen het niet uit vrije wil, Nederlandse artsen pleiten al jaren voor een verbod. De burgemeesters van allerlei grote steden zijn voor een verbod, zelfs in de Tweede Kamer begint zich een meerderheid voor een verbod af te tekenen.’”
“Nou voordat het verboden is, zal nog wel even duren. En verder moet je het gewoon als natuurlijke selectie zien; je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”

Meer 'Columns':

Kauw: Ik zag toen ik in mijn boomholte zat hoe een rouwstoet langzaam wegliep van de Ruïnekerk

17 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Rust zacht, initiatiefnemer van de petitie 'geen supermarkt naast Deen'. Juist op dezelfde dag keerde Bergen terug naar de uitgangspunten

Robbie voor Burrie

17 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Over 43 dagen is het burgemeesterstijdperk Hetty Hafkamp voorbij en ik ga haar opvolgen. Althans...

Boem, weg

10 januari 2020

Column JoMo

Witte wieven spookten over de weilanden. Aardedonker. Door de dikke mist heb er niets van gezien. Ik kon er alvast aan wennen. Geen vuurwerk...

Opstandelingen vieren nieuwjaar

3 januari 2020

Column: Gerrit Mollema

Een aantal Opstandelingen zijn bij elkaar gekomen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op de tafel een schaal oliebollen, onder de tafel een kratje bier.

Een visierijk 2020

3 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Zo, zijn de kruit- en alcoholdampen aan uw periferie ontstegen? Zijn op dag drie van het nieuwe jaar de goede voornemens nog volledig in tact?

Kerstmis 2019

20 december 2019

Column: Rob van de Pas

Volgende week vieren we Kerstmis, gewoon Kerstmis zoals we al jaren, misschien wel eeuwen doen in dit deel van de wereld.

Kauw: Oorlog tegen blad

20 december 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De bomen laten hun laatste bladeren vallen en onder het dubbeldikke blad werken duizendpoot, pissebed en regenworm aan...

Respect...

13 december 2019

Column: Kraantje

‘Heb je gehoord wat er afgelopen weekend gebeurd is in Bergen?’

Los draadje

13 december 2019

Column: JoMo

Sinds de invoering van het duale stelsel in 2002 maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad. De Raad stelt beleidskaders vast en controleert...

Niet voor de poes

29 november 2019

Column: Kraantje

“Hi, hoe is het met je? Ben je weg geweest, je ziet er zo uitgerust uit.” “Inderdaad ik ben er even tussenuit geweest, in retraite

90 Gender switch

29 november 2019

Column: JoMo

Ik schrok de afgelopen dagen van de enorme demonstraties van vrouwen tegen (huiselijk) geweld. Je zou zoiets verwachten in schimmige oorlogsgebieden op...

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Terug