Deel

advertentie

Kilo’s Knallen

Column: Kraantje

Kilo’s Knallen

“Nou de kop is eraf. Het was wel weer een heftig gebeuren. Wat een spoor van ellende is het me toch weer. Je zou toch denken dat we inmiddels wel beter weten. En in de media houden we er maar niet over op.” “Ja inderdaad. Je vraagt je toch af waarom dit juist nu allemaal plaats vindt. Toch maak ik me wel echt zorgen, dit dreigt helemaal uit de hand te lopen. Ik lees en hoor het ene na het andere bericht dat er een nieuwe Wereldoorlog dreigt. Maar ja, wat wil je ook met zo’n onvoorspelbare man aan ’t roer. Iemand die keihard staat te liegen en als iedereen hem met zijn aantoonbare leugens confronteert, dat afdoet als fake news. Iemand die zich zonder blikken of blozen van zijn eigen liefdadigheidsinstellingen fondsen toe-eigende.”

“Oh jij dacht dat ik het had over die aanval in Irak op die Iraanse generaal, of terrorist zoals hij ook wel wordt genoemd. Welnee joh, daar had ik het niet over.” “Oké, nou ik vind het ook verschrikkelijk wat in Australië aan de hand is hoor, al die bosbranden, al dat leed, de vernietiging van huizen maar ook al die dieren die het niet overleven, wat een destructie. Echt onvoorstelbaar.” “Nee daar had ik het ook niet over.” “Oké dan, nog een poging; de Megxit bedoel je dat soms? Met de hele roddelpers in vuur en vlam voor de Gingerprins die niet het leven van een prins maar van een celebrity/influencer wil leiden, bedoel je dat soms?”

“Nou ik doelde inderdaad op vuur en vlammen, maar dan dichter bij huis. Gewoon hier in ons eigen kikkerlandje. Wij zeggen het gestoord te vinden dat ze in de VS vrij wapenbezit hebben, dat je bijvoorbeeld bij het openen van een spaarrekening een geweer krijgt, maar ondertussen staan wij toe dat je hier een paar dagen per jaar legaal vuurwerk mag kopen. Dat jongeren een paar dagen per jaar legaal beschikking krijgen over wapentuig waarmee ze zichzelf en hun omgeving kunnen verwonden. Wat mij betreft mag het verboden worden.”

“Maar dat is toch zielig voor al die winkeliers die hiermee in een klap hun jaaromzet in de plus weten te zetten, zij hebben deze handel keihard nodig. Er is dit jaar voor ruim 77 miljoen euro verkocht en dat is alleen het legale vuurwerk. Want er zijn ook handige ondernemers die even op en neer rijden naar Oost-Europa en hun auto of busje volladen met illegaal vuurwerk.

En het is toch belangrijk dat jongeren even lekker kunnen spelen met vuur, een beetje hun grenzen aftasten. Er wordt al zoveel verboden of gaat er verloren van onze tradities. Als je dit van mensen afpakt, hebben ze het gevoel dat niets meer heilig is in Nederland. Zwarte Piet die verandert, kiloknallers verboden, knalpijpen mogen niet meer. Voor je het weet, hebben we hier een Nederlandse tegenhanger van de NRA, de NVA. De Nederlandse Vuurwerk Associatie.” “Ik vermoed dat ze een rechtszaak aan hun broek krijgen vanuit België. Daar hebben ze al een NVA.” “Nou vooruit dan, de NVV Nederlandse Vuurwerk Vereniging. Die gaan een gigantische lobby opzetten om een verbod tegen te gaan. Hun lijfspreuk wordt waarschijnlijk ‘Tasque Bombs Milia‘.” “Sorry?” “Duizend bommen en granaten, Katie Perry zingt hun lijflied en er worden C-garnituur BN’ers, denk aan types à la Dave/Donny Roelvink, als vuurwerk influencer ingezet.”

“En als het al verboden is, weet je wat er dan gebeurd, dan gaan al die handelaren de illegaliteit in. Dan heb je straks op het darkweb naast paddo’s, GHB, XTC, geweren en granaatwerpers een afdeling die gillende keukenmeiden en Chinese 100.000 klappers tot en met het echte werk kan leveren. Zonder dat iemand er nog zicht op heeft.”

“En dan de handhaving. Hoe zie jij dat voor je? Het enige waar ik merk dat er überhaupt nog een beetje gehandhaafd wordt, is bij parkeerovertredingen, zonder fietslicht rijden en snelheidsovertredingen. En dat laatste is niet eens een boete maar een belastingheffing. Als je weet hoe het op dit moment met de belastingdienst gesteld is dan is het een wonder dat deze afdeling nog wel fatsoenlijk functioneert.

En waar houden die verboden op. Straks mag je geen kerstboom meer omdat dat te belastend is voor het milieu.”

“Weet je wat dat de aangerichte schade dit jaar is? Tot nu toe 1300 slachtoffers, twee doden, tussen de 15 en 20 miljoen euro schade en ruim 10,5 miljoen kilo restafval.” “Maar daar kiezen mensen toch zelf voor, niemand dwingt hen vuurwerk te kopen, ze doen het uit vrije wil?”

“Maar de EHBO’ers doen het niet uit vrije wil, Nederlandse artsen pleiten al jaren voor een verbod. De burgemeesters van allerlei grote steden zijn voor een verbod, zelfs in de Tweede Kamer begint zich een meerderheid voor een verbod af te tekenen.’”
“Nou voordat het verboden is, zal nog wel even duren. En verder moet je het gewoon als natuurlijke selectie zien; je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”

advertentie

Meer 'Columns':

Morele Lockdown

27 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Vadertje Staat heeft ons vergrendeld. Sinds twee weken is een aantal van onze grondwettelijke vrijheden behoorlijk ingeperkt.

Game over

27 maart 2020

Column: Kauw

Normaal reken ik in het weekend op wat extra’s te eten, maar nu is alles dicht. Lege terrassen betekent geen kruimel meer te vinden.

Perverse prikkels

20 maart 2020

Column: Kraantje

‘Hallo? Hi, ik dacht ik bel even, dat lijkt me op dit moment het beste.’ ‘Daar heb je helemaal gelijk in.’

Coro-zaadje

20 maart 2020

Column JoMo

Dat lebberen, knuftroetelen en fleppen heeft ineens plaatsgemaakt voor de anjali mudra, waarbij met gevouwen handen een kleine...

Battle of the Nimby’s

13 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant...

Fietspad

13 maart 2020

Column: Kauw

Soms vind ik een munt tussen de straatstenen net als kruimels, zaadjes en insecten. Maar laatst pikte ik per ongeluk kauwgom op dat heel smerig aan mijn...

License to kill

6 maart 2020

Column: Kraantje

‘Wat doe jij hier? Je zou toch op vakantie gaan? ‘ ‘Dat klopt, maar een romantisch weekendje weg aan het Comomeer mocht niet...

De keizer is dood, leve de nieuwe keizer

6 maart 2020

Column JoMo

Museaal en op waardige wijze hebben we afscheid genomen van onze burgemeester. Pontificaal door de voordeur en zo hoort het ook.

‘Zitten’ is het nieuwe roken…

28 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Als psycholoog van de ‘koude grond’ kom ik nog weleens mensen tegen die wel écht hun best hebben gedaan op school.

Kauw: Houdgreep

28 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ga altijd met de kippen op stok en gelukkig is het alweer wat langer licht. Het was al later op de avond en ik hield mij schuil achter het Harmoniegebouwtje...

Beestenboel

21 februari 2020

Column: Kraantje

‘Ben je lekker verwend met Valentijnsdag?’ ‘Dat is toch eigenlijk zo’n uit Amerika overgewaaide hype, waarom zou je daar aan willen meedoen?

Tegen

21 februari 2020

Column JoMo

Bij de gemeente komen soms merkwaardige brieven binnen. Een buurtvereniging laat weten, dat ongeacht wat er gebouwd zal worden, zij nu al tegen zijn.

Kauw: wind

14 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Wat een miezerige tijd van het jaar, niemand op het terras en fietsers onzichtbaar door hun capuchons.

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

14 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.

Dromen zijn bedrog

7 februari 2020

Column: Kraantje

‘Zo, dat was toch wel weer even schrikken van de week toen de berichten binnen kwamen. De pushmeldingen op mij telefoon hielden maar niet op.’

Landjepik als vanzelfsprekendheid

7 februari 2020

Column JoMo

Een terloopse gebeurtenis in Washington, waarbij met een pennenstreek een groot deel van het land van de Palestijnen wordt geconfisqueerd, zou je je moeten voorstellen in onze eigen regio.

Kauw: Levenslicht

31 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Hoog vanaf de toren nam ik een bijzonder verschijnsel waar, ik zag een blauwe lichtgevende cirkel in de verte. Samen met wat vrienden vlogen wij in zuidoostelijke richting...

Dreigbrief

31 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben dus bedreigd. Afgelopen vrijdag vond ik in mijn groene brievenbus aan onze lommerrijke Notweg een A5 envelop zonder postzegel...

Wie een kuil graaft voor een ander…

24 januari 2020

Column: Kraantje

‘Wat is het toch erg, zegt vriendin M als ik haar op straat tegen het lijf loop. Ik ben enerzijds ontzettend geschrokken...

The Blues

Column JoMo

De maandag van de volle laatste week van januari schijnt tegenwoordig Blue Monday te heten. Volgens deze Amerikaanse hype hoor je op die maandag verplicht...

Robbie voor Burrie

17 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Over 43 dagen is het burgemeesterstijdperk Hetty Hafkamp voorbij en ik ga haar opvolgen. Althans...

Kauw: Ik zag toen ik in mijn boomholte zat hoe een rouwstoet langzaam wegliep van de Ruïnekerk

17 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Rust zacht, initiatiefnemer van de petitie 'geen supermarkt naast Deen'. Juist op dezelfde dag keerde Bergen terug naar de uitgangspunten

Boem, weg

10 januari 2020

Column JoMo

Witte wieven spookten over de weilanden. Aardedonker. Door de dikke mist heb er niets van gezien. Ik kon er alvast aan wennen. Geen vuurwerk...

Een visierijk 2020

3 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Zo, zijn de kruit- en alcoholdampen aan uw periferie ontstegen? Zijn op dag drie van het nieuwe jaar de goede voornemens nog volledig in tact?

Opstandelingen vieren nieuwjaar

3 januari 2020

Column: Gerrit Mollema

Een aantal Opstandelingen zijn bij elkaar gekomen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op de tafel een schaal oliebollen, onder de tafel een kratje bier.

Kauw: Oorlog tegen blad

20 december 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De bomen laten hun laatste bladeren vallen en onder het dubbeldikke blad werken duizendpoot, pissebed en regenworm aan...

Kerstmis 2019

20 december 2019

Column: Rob van de Pas

Volgende week vieren we Kerstmis, gewoon Kerstmis zoals we al jaren, misschien wel eeuwen doen in dit deel van de wereld.

Los draadje

13 december 2019

Column: JoMo

Sinds de invoering van het duale stelsel in 2002 maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad. De Raad stelt beleidskaders vast en controleert...

Respect…

13 december 2019

Column: Kraantje

‘Heb je gehoord wat er afgelopen weekend gebeurd is in Bergen?’

90 Gender switch

29 november 2019

Column: JoMo

Ik schrok de afgelopen dagen van de enorme demonstraties van vrouwen tegen (huiselijk) geweld. Je zou zoiets verwachten in schimmige oorlogsgebieden op...

Niet voor de poes

29 november 2019

Column: Kraantje

“Hi, hoe is het met je? Ben je weg geweest, je ziet er zo uitgerust uit.” “Inderdaad ik ben er even tussenuit geweest, in retraite

Een lelijk hek…

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Terug