Deel

advertentie

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen. In dit geval was ik niet de enige die het niet lekker vond. Mijn broers, op één na dan, moesten er ook niets van weten. Met lange tanden zaten ze aan tafel te eten en ik schoof, zoals altijd als ik iets niet lustte, mijn eten een beetje van links naar rechts op mijn bord. Het enige wat er de hele tijd werd roepen was ‘bah kikkererwten, zoooo vies’… Op een gegeven moment was mijn moeder het helemaal zat en wilde het woord kikkererwten niet meer horen. Het hek was pas echt van de dam toen we het woord kikkererwten dan maar vervingen voor kwakerwten.

Inmiddels eet ik praktisch alles en ben ik gek op kikkererwten. Ik heb een kikkererwtensalade met gegrilde kikkererwten gemaakt. Een lekker en fris gerecht.
Deze salade is simpel te maken. De zachte structuur van de avocado is lekker bij de knapperige bite van de kikkererwten. De frisse smaak van munt maakt het gerecht af. Kies hier een frisse witte wijn bij. Frisse zuren sluiten lekker aan bij de verse groente. De wijn mag best een hoge zuurgraad hebben, dat gaat weer mooi samen met feta.

Ik heb gekozen voor een Pinot Bianco uit Zuid-Tirol. De Girlan Classici van het wijnhuis Cantina Girlan. De wijn heeft aroma’s van appel en appelbloesem, daarnaast ook wat rijper fruit als meloen. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, maar hij blijft mooi in balans door de fruitconcentratie. Het fruitige karakter blijft lang hangen in de afdronk.
Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zou bij dit gerecht ook niet misstaan. Chenin Blancs hebben doorgaans wat hoge zuren en zijn daarom niet altijd allemansvrienden. Toch zijn ze op vele momenten en bij allerlei gerechten goed inzetbaar. Ik heb meestal wel Chenin Blanc van Reyneke in huis. Dat is een voortreffelijke biodynamische Chenin Blanc uit Stellenbosch. De wijn is complex en heeft geuren en smaken van wit fruit, zoals witte perzik en appeltjes, maar ook kruidigheid en vuursteen. Het is een elegante wijn, met een minerale frisheid en perfecte zuurgraad. Alles is in balans bij deze wijn.

Voor 3 à 4 personen
Ingrediënten:
blikje kikkererwten a 400 gram
2 tomaten
1 komkommer
1 avocado
1 rode ui
citroensap van ½ citroen
100 gram zure room
50 gram feta
½ teentje knoflook
verse munt
naan, pitabroodjes of Turks brood naar keuze
tl komijnpoeder
tl paprikapoeder
totaal 3 el olijfolie
peper en zout

Kikkererwten:
Voor de kikkererwten kan je een oven of airfryer gebruiken (ik heb de airfryer gebruikt, daarin worden ze heerlijk knapperig).
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken in een zeef.
Meng ze daarna met 2 eetlepels olijfolie, de paprikapoeder en de komijnpoeder. Doe er ook wat peper en zout bij. Bak ze in de oven of airfryer 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.

Salade:
Snij de tomaten, komkommer en avocado in blokjes en snipper de ui. Hussel alles in een schaal en doe er een eetlepel olijfolie en het citroensap bij. Meng het goed en doe er peper en zout naar smaak bij.

Fetadip:
Doe de feta, zure room en geperste knoflook in een kommetje en meng het tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. De reden dat ik maar een ½ teentje knoflook gebruik, is om het niet te overheersend te maken. De fetadip is zo zacht met de zure room, dat maakt het gerecht wat vriendelijker.
Meng de warme kikkererwten met de salade, zo krijg je een mooie lauwwarme salade.
Het naanbrood heb ik in de grillpan gegrild. Je kan het ook in de oven of broodrooster doen.
Snijd het naanbrood in tweeën en leg de twee helften op een plat bord. Schep daarnaast de salade op het bord en versnipper daar wat verse munt overheen en doe er wat fetadip op.

Conclusie:

Echt een super lekker gerecht en een goede match met de Pinot Bianco.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug