Kikkererwtensalade en Pinot Bianco
Wijn-spijs tips van Anouk Mak
Gepubliceerd: 13 mei 2022
In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen. In dit geval was ik niet de enige die het niet lekker vond. Mijn broers, op één na dan, moesten er ook niets van weten. Met lange tanden zaten ze aan tafel te eten en ik schoof, zoals altijd als ik iets niet lustte, mijn eten een beetje van links naar rechts op mijn bord. Het enige wat er de hele tijd werd roepen was ‘bah kikkererwten, zoooo vies’… Op een gegeven moment was mijn moeder het helemaal zat en wilde het woord kikkererwten niet meer horen. Het hek was pas echt van de dam toen we het woord kikkererwten dan maar vervingen voor kwakerwten.
Inmiddels eet ik praktisch alles en ben ik gek op kikkererwten. Ik heb een kikkererwtensalade met gegrilde kikkererwten gemaakt. Een lekker en fris gerecht.
Deze salade is simpel te maken. De zachte structuur van de avocado is lekker bij de knapperige bite van de kikkererwten. De frisse smaak van munt maakt het gerecht af. Kies hier een frisse witte wijn bij. Frisse zuren sluiten lekker aan bij de verse groente. De wijn mag best een hoge zuurgraad hebben, dat gaat weer mooi samen met feta.
Ik heb gekozen voor een Pinot Bianco uit Zuid-Tirol. De Girlan Classici van het wijnhuis Cantina Girlan. De wijn heeft aroma’s van appel en appelbloesem, daarnaast ook wat rijper fruit als meloen. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, maar hij blijft mooi in balans door de fruitconcentratie. Het fruitige karakter blijft lang hangen in de afdronk.
Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zou bij dit gerecht ook niet misstaan. Chenin Blancs hebben doorgaans wat hoge zuren en zijn daarom niet altijd allemansvrienden. Toch zijn ze op vele momenten en bij allerlei gerechten goed inzetbaar. Ik heb meestal wel Chenin Blanc van Reyneke in huis. Dat is een voortreffelijke biodynamische Chenin Blanc uit Stellenbosch. De wijn is complex en heeft geuren en smaken van wit fruit, zoals witte perzik en appeltjes, maar ook kruidigheid en vuursteen. Het is een elegante wijn, met een minerale frisheid en perfecte zuurgraad. Alles is in balans bij deze wijn.
Voor 3 à 4 personen
Ingrediënten:
blikje kikkererwten a 400 gram
2 tomaten
1 komkommer
1 avocado
1 rode ui
citroensap van ½ citroen
100 gram zure room
50 gram feta
½ teentje knoflook
verse munt
naan, pitabroodjes of Turks brood naar keuze
tl komijnpoeder
tl paprikapoeder
totaal 3 el olijfolie
peper en zout
Kikkererwten:
Voor de kikkererwten kan je een oven of airfryer gebruiken (ik heb de airfryer gebruikt, daarin worden ze heerlijk knapperig).
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken in een zeef.
Meng ze daarna met 2 eetlepels olijfolie, de paprikapoeder en de komijnpoeder. Doe er ook wat peper en zout bij. Bak ze in de oven of airfryer 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.
Salade:
Snij de tomaten, komkommer en avocado in blokjes en snipper de ui. Hussel alles in een schaal en doe er een eetlepel olijfolie en het citroensap bij. Meng het goed en doe er peper en zout naar smaak bij.
Fetadip:
Doe de feta, zure room en geperste knoflook in een kommetje en meng het tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. De reden dat ik maar een ½ teentje knoflook gebruik, is om het niet te overheersend te maken. De fetadip is zo zacht met de zure room, dat maakt het gerecht wat vriendelijker.
Meng de warme kikkererwten met de salade, zo krijg je een mooie lauwwarme salade.
Het naanbrood heb ik in de grillpan gegrild. Je kan het ook in de oven of broodrooster doen.
Snijd het naanbrood in tweeën en leg de twee helften op een plat bord. Schep daarnaast de salade op het bord en versnipper daar wat verse munt overheen en doe er wat fetadip op.
Conclusie:
Echt een super lekker gerecht en een goede match met de Pinot Bianco.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.