Deel

advertentie

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen. In dit geval was ik niet de enige die het niet lekker vond. Mijn broers, op één na dan, moesten er ook niets van weten. Met lange tanden zaten ze aan tafel te eten en ik schoof, zoals altijd als ik iets niet lustte, mijn eten een beetje van links naar rechts op mijn bord. Het enige wat er de hele tijd werd roepen was ‘bah kikkererwten, zoooo vies’… Op een gegeven moment was mijn moeder het helemaal zat en wilde het woord kikkererwten niet meer horen. Het hek was pas echt van de dam toen we het woord kikkererwten dan maar vervingen voor kwakerwten.

Inmiddels eet ik praktisch alles en ben ik gek op kikkererwten. Ik heb een kikkererwtensalade met gegrilde kikkererwten gemaakt. Een lekker en fris gerecht.
Deze salade is simpel te maken. De zachte structuur van de avocado is lekker bij de knapperige bite van de kikkererwten. De frisse smaak van munt maakt het gerecht af. Kies hier een frisse witte wijn bij. Frisse zuren sluiten lekker aan bij de verse groente. De wijn mag best een hoge zuurgraad hebben, dat gaat weer mooi samen met feta.

Ik heb gekozen voor een Pinot Bianco uit Zuid-Tirol. De Girlan Classici van het wijnhuis Cantina Girlan. De wijn heeft aroma’s van appel en appelbloesem, daarnaast ook wat rijper fruit als meloen. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, maar hij blijft mooi in balans door de fruitconcentratie. Het fruitige karakter blijft lang hangen in de afdronk.
Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zou bij dit gerecht ook niet misstaan. Chenin Blancs hebben doorgaans wat hoge zuren en zijn daarom niet altijd allemansvrienden. Toch zijn ze op vele momenten en bij allerlei gerechten goed inzetbaar. Ik heb meestal wel Chenin Blanc van Reyneke in huis. Dat is een voortreffelijke biodynamische Chenin Blanc uit Stellenbosch. De wijn is complex en heeft geuren en smaken van wit fruit, zoals witte perzik en appeltjes, maar ook kruidigheid en vuursteen. Het is een elegante wijn, met een minerale frisheid en perfecte zuurgraad. Alles is in balans bij deze wijn.

Voor 3 à 4 personen
Ingrediënten:
blikje kikkererwten a 400 gram
2 tomaten
1 komkommer
1 avocado
1 rode ui
citroensap van ½ citroen
100 gram zure room
50 gram feta
½ teentje knoflook
verse munt
naan, pitabroodjes of Turks brood naar keuze
tl komijnpoeder
tl paprikapoeder
totaal 3 el olijfolie
peper en zout

Kikkererwten:
Voor de kikkererwten kan je een oven of airfryer gebruiken (ik heb de airfryer gebruikt, daarin worden ze heerlijk knapperig).
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken in een zeef.
Meng ze daarna met 2 eetlepels olijfolie, de paprikapoeder en de komijnpoeder. Doe er ook wat peper en zout bij. Bak ze in de oven of airfryer 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.

Salade:
Snij de tomaten, komkommer en avocado in blokjes en snipper de ui. Hussel alles in een schaal en doe er een eetlepel olijfolie en het citroensap bij. Meng het goed en doe er peper en zout naar smaak bij.

Fetadip:
Doe de feta, zure room en geperste knoflook in een kommetje en meng het tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. De reden dat ik maar een ½ teentje knoflook gebruik, is om het niet te overheersend te maken. De fetadip is zo zacht met de zure room, dat maakt het gerecht wat vriendelijker.
Meng de warme kikkererwten met de salade, zo krijg je een mooie lauwwarme salade.
Het naanbrood heb ik in de grillpan gegrild. Je kan het ook in de oven of broodrooster doen.
Snijd het naanbrood in tweeën en leg de twee helften op een plat bord. Schep daarnaast de salade op het bord en versnipper daar wat verse munt overheen en doe er wat fetadip op.

Conclusie:

Echt een super lekker gerecht en een goede match met de Pinot Bianco.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Gegratineerde bloemkoolschotel (foto’s)

28 oktober 2022

Met gekruid gehakt, aardappelpuree en krokant kaaslaagje...

Deze ovenschotel met bloemkool en gehakt is herfst/winter comfort food ten top.

Hoe lees je een etiket van een fles cava

21 oktober 2022

Door: Anouk Mak

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Over kunst gesproken. Als je een liefhebber bent van verfijnd koken…

21 oktober 2022

De kunst van het koken, hoogtepunten uit de klassieke Franse keuken

Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cooking in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken.

Wijn…. we houden er zo van, maar waar is het nou precies van gemaakt en wat is de oorsprong?

14 oktober 2022

De uitleg volgens Wikipedia

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne, cava en lambrusco.

Zin in een culinair orgasme?

14 oktober 2022

Wat dacht je van gerookte buikspek...

Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.

En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

7 oktober 2022

Door Bergenaar Henk van den Berg

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

De duinen staan weer vol met rozenbottels

9 september 2022

Rozenbotteljam is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij jam...

Maar lekker is het zeker. En rozenbottels vind je vaak heel gemakkelijk in het wild. Ik denk dat dat eigenlijk ook wel de plek is om ze vandaan te halen. Ik heb ze nog niet eerder bij een groenteboer of supermarkt zien liggen.

Wijnstop 2: De Priorat

2 september 2022

Door: Renée Bakker

Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.

Deze week een heerlijke Franse klassieker…

2 september 2022

Coq au vin

Eigenlijk is Coq au vin 'gewoon' Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.

Klassieke Parijse uiensoep

26 augustus 2022

à la Les Halles

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Mijn eigen wijn(gaard)!

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 à 3 jaar genoeg sap voor maar liefst twee flessen wijn!

Wijnstop 1: familie Fabre

19 augustus 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Als de temperaturen weer oplopen, wordt het de hoogste tijd voor….

19 augustus 2022

Surinaamse saoto soep

Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

12 augustus 2022

Door: Anouk Mak

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Kippendijen Saltimbocca

12 augustus 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Culinaire tip voor warme zomerse dagen…

5 augustus 2022

Pasta vongole (spaghetti met heerlijke venusschelpjes)

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

29 juli 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug