Deel

advertentie

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen. In dit geval was ik niet de enige die het niet lekker vond. Mijn broers, op één na dan, moesten er ook niets van weten. Met lange tanden zaten ze aan tafel te eten en ik schoof, zoals altijd als ik iets niet lustte, mijn eten een beetje van links naar rechts op mijn bord. Het enige wat er de hele tijd werd roepen was ‘bah kikkererwten, zoooo vies’… Op een gegeven moment was mijn moeder het helemaal zat en wilde het woord kikkererwten niet meer horen. Het hek was pas echt van de dam toen we het woord kikkererwten dan maar vervingen voor kwakerwten.

Inmiddels eet ik praktisch alles en ben ik gek op kikkererwten. Ik heb een kikkererwtensalade met gegrilde kikkererwten gemaakt. Een lekker en fris gerecht.
Deze salade is simpel te maken. De zachte structuur van de avocado is lekker bij de knapperige bite van de kikkererwten. De frisse smaak van munt maakt het gerecht af. Kies hier een frisse witte wijn bij. Frisse zuren sluiten lekker aan bij de verse groente. De wijn mag best een hoge zuurgraad hebben, dat gaat weer mooi samen met feta.

Ik heb gekozen voor een Pinot Bianco uit Zuid-Tirol. De Girlan Classici van het wijnhuis Cantina Girlan. De wijn heeft aroma’s van appel en appelbloesem, daarnaast ook wat rijper fruit als meloen. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, maar hij blijft mooi in balans door de fruitconcentratie. Het fruitige karakter blijft lang hangen in de afdronk.
Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zou bij dit gerecht ook niet misstaan. Chenin Blancs hebben doorgaans wat hoge zuren en zijn daarom niet altijd allemansvrienden. Toch zijn ze op vele momenten en bij allerlei gerechten goed inzetbaar. Ik heb meestal wel Chenin Blanc van Reyneke in huis. Dat is een voortreffelijke biodynamische Chenin Blanc uit Stellenbosch. De wijn is complex en heeft geuren en smaken van wit fruit, zoals witte perzik en appeltjes, maar ook kruidigheid en vuursteen. Het is een elegante wijn, met een minerale frisheid en perfecte zuurgraad. Alles is in balans bij deze wijn.

Voor 3 à 4 personen
Ingrediënten:
blikje kikkererwten a 400 gram
2 tomaten
1 komkommer
1 avocado
1 rode ui
citroensap van ½ citroen
100 gram zure room
50 gram feta
½ teentje knoflook
verse munt
naan, pitabroodjes of Turks brood naar keuze
tl komijnpoeder
tl paprikapoeder
totaal 3 el olijfolie
peper en zout

Kikkererwten:
Voor de kikkererwten kan je een oven of airfryer gebruiken (ik heb de airfryer gebruikt, daarin worden ze heerlijk knapperig).
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken in een zeef.
Meng ze daarna met 2 eetlepels olijfolie, de paprikapoeder en de komijnpoeder. Doe er ook wat peper en zout bij. Bak ze in de oven of airfryer 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.

Salade:
Snij de tomaten, komkommer en avocado in blokjes en snipper de ui. Hussel alles in een schaal en doe er een eetlepel olijfolie en het citroensap bij. Meng het goed en doe er peper en zout naar smaak bij.

Fetadip:
Doe de feta, zure room en geperste knoflook in een kommetje en meng het tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. De reden dat ik maar een ½ teentje knoflook gebruik, is om het niet te overheersend te maken. De fetadip is zo zacht met de zure room, dat maakt het gerecht wat vriendelijker.
Meng de warme kikkererwten met de salade, zo krijg je een mooie lauwwarme salade.
Het naanbrood heb ik in de grillpan gegrild. Je kan het ook in de oven of broodrooster doen.
Snijd het naanbrood in tweeën en leg de twee helften op een plat bord. Schep daarnaast de salade op het bord en versnipper daar wat verse munt overheen en doe er wat fetadip op.

Conclusie:

Echt een super lekker gerecht en een goede match met de Pinot Bianco.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Voor de liefhebbers: wijnfestivalagenda t/m de zomer van 2023

17 maart 2023

De beste wijnfestivals van Nederland, en op reisafstand van Nederland

Amsterdam Wine Festival. Wat kun je verwachten? Live bands en dj's, wijnspelen, workshops, wijnproeverijen en al je vragen stellen aan wijnboeren uit het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland worden in het zonnetje gezet. Waar?

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

3 maart 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig...

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023

17 februari 2023

Zeewier, cannabis en mocktails (foto: Kelp)

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends. Wij zetten de populairste voorspellingen voor je op een rijtje.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug