Deel

advertentie

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen. In dit geval was ik niet de enige die het niet lekker vond. Mijn broers, op één na dan, moesten er ook niets van weten. Met lange tanden zaten ze aan tafel te eten en ik schoof, zoals altijd als ik iets niet lustte, mijn eten een beetje van links naar rechts op mijn bord. Het enige wat er de hele tijd werd roepen was ‘bah kikkererwten, zoooo vies’… Op een gegeven moment was mijn moeder het helemaal zat en wilde het woord kikkererwten niet meer horen. Het hek was pas echt van de dam toen we het woord kikkererwten dan maar vervingen voor kwakerwten.

Inmiddels eet ik praktisch alles en ben ik gek op kikkererwten. Ik heb een kikkererwtensalade met gegrilde kikkererwten gemaakt. Een lekker en fris gerecht.
Deze salade is simpel te maken. De zachte structuur van de avocado is lekker bij de knapperige bite van de kikkererwten. De frisse smaak van munt maakt het gerecht af. Kies hier een frisse witte wijn bij. Frisse zuren sluiten lekker aan bij de verse groente. De wijn mag best een hoge zuurgraad hebben, dat gaat weer mooi samen met feta.

Ik heb gekozen voor een Pinot Bianco uit Zuid-Tirol. De Girlan Classici van het wijnhuis Cantina Girlan. De wijn heeft aroma’s van appel en appelbloesem, daarnaast ook wat rijper fruit als meloen. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, maar hij blijft mooi in balans door de fruitconcentratie. Het fruitige karakter blijft lang hangen in de afdronk.
Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zou bij dit gerecht ook niet misstaan. Chenin Blancs hebben doorgaans wat hoge zuren en zijn daarom niet altijd allemansvrienden. Toch zijn ze op vele momenten en bij allerlei gerechten goed inzetbaar. Ik heb meestal wel Chenin Blanc van Reyneke in huis. Dat is een voortreffelijke biodynamische Chenin Blanc uit Stellenbosch. De wijn is complex en heeft geuren en smaken van wit fruit, zoals witte perzik en appeltjes, maar ook kruidigheid en vuursteen. Het is een elegante wijn, met een minerale frisheid en perfecte zuurgraad. Alles is in balans bij deze wijn.

Voor 3 à 4 personen
Ingrediënten:
blikje kikkererwten a 400 gram
2 tomaten
1 komkommer
1 avocado
1 rode ui
citroensap van ½ citroen
100 gram zure room
50 gram feta
½ teentje knoflook
verse munt
naan, pitabroodjes of Turks brood naar keuze
tl komijnpoeder
tl paprikapoeder
totaal 3 el olijfolie
peper en zout

Kikkererwten:
Voor de kikkererwten kan je een oven of airfryer gebruiken (ik heb de airfryer gebruikt, daarin worden ze heerlijk knapperig).
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken in een zeef.
Meng ze daarna met 2 eetlepels olijfolie, de paprikapoeder en de komijnpoeder. Doe er ook wat peper en zout bij. Bak ze in de oven of airfryer 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.

Salade:
Snij de tomaten, komkommer en avocado in blokjes en snipper de ui. Hussel alles in een schaal en doe er een eetlepel olijfolie en het citroensap bij. Meng het goed en doe er peper en zout naar smaak bij.

Fetadip:
Doe de feta, zure room en geperste knoflook in een kommetje en meng het tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. De reden dat ik maar een ½ teentje knoflook gebruik, is om het niet te overheersend te maken. De fetadip is zo zacht met de zure room, dat maakt het gerecht wat vriendelijker.
Meng de warme kikkererwten met de salade, zo krijg je een mooie lauwwarme salade.
Het naanbrood heb ik in de grillpan gegrild. Je kan het ook in de oven of broodrooster doen.
Snijd het naanbrood in tweeën en leg de twee helften op een plat bord. Schep daarnaast de salade op het bord en versnipper daar wat verse munt overheen en doe er wat fetadip op.

Conclusie:

Echt een super lekker gerecht en een goede match met de Pinot Bianco.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco Kikkererwtensalade en Pinot Bianco
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

13 mei 2022

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)

6 mei 2022

Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Bio Bullshit?

6 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (5)

29 april 2022

Panna cotta met rood fruit van The Bourbon Room

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De wijnen uit Kreta

29 april 2022

Door: Renée Bakker

Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel een van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta. Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (4)

22 april 2022

Duinvermaak - Melanzane alla Parmigiana

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Koken naar de wijn…

22 april 2022

Door: Anouk Mak

Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen.

Manzanilla Olé

15 april 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

15 april 2022

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.  

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek

8 april 2022

Steak tartaar ‘Surf & Turf’ van Remco Sterk – chef-kok, 4 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

De kurkentrekker van opa & oma

8 april 2022

Door: Renée Bakker

Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’

Pindasoep én wijn…

1 april 2022

Door: Anouk Mak

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit het Bergens Kookboek

1 april 2022

Gestoomde gamba’s met knoflook van restaurant de Oude Prins (2 personen)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes geworden. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

26 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

25 maart 2022

21 Barbecuetips...

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt.

Voor de liefhebbers…

18 maart 2022

De Hollandse asperges zijn weer in aantocht

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Dat is ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant. ,

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

18 maart 2022

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Vega/vegan shoarma bowl

11 maart 2022

Door: Anouk Mak

Wijntip: Grüner Veltliner...

Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak

11 maart 2022

Door: Ismael Wijnsma

Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!

Beste Jonnie, Deel 4

4 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Een onderschat visje…

4 maart 2022

Ansjovis. Ingeblikt, ingelegd in zuur of vers van de grill

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. In elk land waar hij gevangen wordt, is hij geliefd en houden ze er hun eigen tradities en bereidingswijzen op na. Vers, gepekeld of juist ingelegd in zuur, de veelzijdige ansjovis kan het allemaal hebben.

Bijzonder recept: Surinaamse kippenlevertjes

25 februari 2022

Door Bergenaar Stenley Joemrati

Hoe te beginnen...

Het laatste nieuws van de Rioja

25 februari 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm.

Je hebt zoet, zout, zuur, bitter én umami

18 februari 2022

Door: Anouk Mak

Ik was inspiratie aan het opdoen voor een lekkere maaltijd en stuitte op een veganistisch gerecht waar shiro miso in gebruikt wordt.

Beste Jonnie, Deel 3

11 februari 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Misschien wel het lekkerste deel van het varken. Buikspek

11 februari 2022

Hoe het te bereiden...

Buikspek (varkensbuik) wint de laatste jaren aan populariteit. Het is ook een veelzijdig stuk vlees. Je kunt varkensbuik bijvoorbeeld smoren, braden of ...

Muscat, muscadelle, muscadet huh?

4 februari 2022

Door: Renée Bakker

Zoals ik al vaker vermeld heb, is de wijde wereld van wijn niet bepaald overzichtelijk: al die namen, synoniemen, kruisingen, klonen en ga zo nog maar even door. Maar … zo verschrikkelijk interessant!

Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata

28 januari 2022

Door: Anouk Mak

Bij De Story Bistrobar in Bergen hebben ze dat. Ik heb daar een keer pizza met burrata gegeten en die was zo goed. Sinds die tijd popt de gedachte aan burrata af en toe in mijn hoofd op.

Hout, koud, oud

14 januari 2022

Door: Renée Bakker

Hout ja, niet voor in de kachel. Of nou ja, sinds vorig jaar hebben mijn ouders een houtkacheltje. Daar wordt flink in gestookt deze koude dagen.

Beluga linzen met spinazie-aardappelpuree

7 januari 2022

Door: Anouk Mak

Na de feestdagen, voorzien van veel en lekker eten én een overvloed aan bubbels, hadden we de behoefte op 2 januari om zelf weer achter de pannen te staan. Een niet te ingewikkelde, lekkere en gezonde maaltijd stond op het programma. Mijn dochter wierp een blik in de voorraadkast en zag een pak Beluga linzen staan. ‘Dit gaan we eten vanavond’ zei ze.

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

3 december 2021

Door: Renée Bakker

Je kent het wel. Het laatste slokje van je wijn zit vol met een soort doorzichtig spul, het lijkt op suiker of glas. Hoe komt dat nou?

Champagne de Venoge

26 november 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Een bezoek aan het wijnhuis Champagne de Venoge was een van mijn missies toen we vorige week een paar dagen vertoefden in de Champagnestreek. Het primaire doel van de reis was Champagne proeven en inkopen voor www.cavastore.nl

Partij Ons Dorp
close-link
Terug