Deel

Kikkerdril voor vrijdenkers

Column: Rob van de Pas

Kikkerdril voor vrijdenkers

Ik moet het eerlijk toegeven. Die Hans Huibers, de politieke CDA-missionaris die een nieuw Bergens college moet gaan voorbereiden, weet zijn kikkers vooralsnog keurig in zijn kruiwagen te houden. Het is ijzingwekkend stil… én er wordt niet gelekt. Niets noppes nada. Collega Ruud mag af en toe via Flessenpost TV wat ‘open vragen’ stellen, maar meer dan wat obligate oneliners wordt er niet gecommuniceerd. Radiostilte noemen ze dat. En dat is knap. Is het zijn autoriteit, charisma of heeft Huibers alle betrokkenen een dodelijk Fatwa laten ondertekenen?

Of zijn de dames en heren politici nu zelf tot het inzicht gekomen dat de gemeenteraad van Bergen geen holistisch hobbyclubje is waar je vrij en vrijblijvend maar wat kunt rondhuppelen en kakelen als een kip zonder kop.
Vooral dat ‘gebrek aan gelek’ is iets wat mij, als journalistieke dorpsintrigant van de koude Bergense grond, natuurlijk behoorlijk frustreert. Dat zult u begrijpen. Zelfs mijn inner circle, die doorgaans snel en sans rancune de meest relevante informatie uit de diepste partijkrochten weet door te sluizen, is zeer afhoudend. Weten ze niets of zijn ze echt bang dat de eerste de beste klikspaan geen partijfunctionaris op het Bergense pluche krijgt?

De club van Boze Koos zit er niet bij dus dat scheelt wel een kikker met epileptisch gedrag in de kruiwagen. Mijn goede en transparante politieke vrind Hans Haring, heeft van de kikvorsenballotage-club óók geen plekje gekregen in de amfibieënbak van Hansje Huibers.
Haring en zijn Gemeentebelangen Code Oranje-beweging zijn al sinds de start van het inmiddels geamputeerde college wars van achterkamertjespolitiek, geheimhouding en gekonkel. Dat valt te prijzen, maar dan zit je voorlopig wel op het strafbankje en niet in de kruiwagen.
Vooralsnog doen dus nog zes partijen mee aan die rituele stoelendans met nog maar vier beschikbare collegestoelen. De VVD zal, als aanstichter van de politieke radiostilte, er alles aan doen om haar zittende wethouder te behouden. Dus vijf partijen dansen nog om het hardst voor die drie andere posities in ons Bergense bestuur.

Nu zit daar natuurlijk ook nog Yolan Koster-Dreese (67), wethouder van GROEN LINKS en geparachuteerd door het politbureau van diezelfde partij. Ineens was ze daar, vanuit het niets. Van Woerden naar Bergen om er toch nooit echt te zijn geweest.
In mijn beleving moet het nieuwe college met een verse ploeg wethouders van start gaan. Met een groep bestuurders die weten hoe de hazen lopen in onze gemeente en die een binding hebben met dit gebied. Ik kan het ook anders duiden: SVP géén technocratische en dogmatisch denkende buitenstaanders, die nog elke dag op hun TOMTOM hun weg in onze kustdorpen moeten vinden. Dat schiet totaal niet op én van die extreem linkse ideeën uit het partijbureau van GroenLinks word ik evenmin gelukkig.
Dat is misschien leuk voor Amsterdam, dat is wellicht aardig voor de Grachtengordel, maar dat is funest voor het kunstenaarsdorp Bergen, daar waar vooral liberale vrijdenkers wonen. Die willen in gesprek met een bestuurder uit de buurt, die weet wat er speelt en die niet zegt hoe het anders moet, maar die vraagt hoe het beter kan.

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Terug