Deel

Kikkerdril voor vrijdenkers

Column: Rob van de Pas

Kikkerdril voor vrijdenkers

Ik moet het eerlijk toegeven. Die Hans Huibers, de politieke CDA-missionaris die een nieuw Bergens college moet gaan voorbereiden, weet zijn kikkers vooralsnog keurig in zijn kruiwagen te houden. Het is ijzingwekkend stil… én er wordt niet gelekt. Niets noppes nada. Collega Ruud mag af en toe via Flessenpost TV wat ‘open vragen’ stellen, maar meer dan wat obligate oneliners wordt er niet gecommuniceerd. Radiostilte noemen ze dat. En dat is knap. Is het zijn autoriteit, charisma of heeft Huibers alle betrokkenen een dodelijk Fatwa laten ondertekenen?

Of zijn de dames en heren politici nu zelf tot het inzicht gekomen dat de gemeenteraad van Bergen geen holistisch hobbyclubje is waar je vrij en vrijblijvend maar wat kunt rondhuppelen en kakelen als een kip zonder kop.
Vooral dat ‘gebrek aan gelek’ is iets wat mij, als journalistieke dorpsintrigant van de koude Bergense grond, natuurlijk behoorlijk frustreert. Dat zult u begrijpen. Zelfs mijn inner circle, die doorgaans snel en sans rancune de meest relevante informatie uit de diepste partijkrochten weet door te sluizen, is zeer afhoudend. Weten ze niets of zijn ze echt bang dat de eerste de beste klikspaan geen partijfunctionaris op het Bergense pluche krijgt?

De club van Boze Koos zit er niet bij dus dat scheelt wel een kikker met epileptisch gedrag in de kruiwagen. Mijn goede en transparante politieke vrind Hans Haring, heeft van de kikvorsenballotage-club óók geen plekje gekregen in de amfibieënbak van Hansje Huibers.
Haring en zijn Gemeentebelangen Code Oranje-beweging zijn al sinds de start van het inmiddels geamputeerde college wars van achterkamertjespolitiek, geheimhouding en gekonkel. Dat valt te prijzen, maar dan zit je voorlopig wel op het strafbankje en niet in de kruiwagen.
Vooralsnog doen dus nog zes partijen mee aan die rituele stoelendans met nog maar vier beschikbare collegestoelen. De VVD zal, als aanstichter van de politieke radiostilte, er alles aan doen om haar zittende wethouder te behouden. Dus vijf partijen dansen nog om het hardst voor die drie andere posities in ons Bergense bestuur.

Nu zit daar natuurlijk ook nog Yolan Koster-Dreese (67), wethouder van GROEN LINKS en geparachuteerd door het politbureau van diezelfde partij. Ineens was ze daar, vanuit het niets. Van Woerden naar Bergen om er toch nooit echt te zijn geweest.
In mijn beleving moet het nieuwe college met een verse ploeg wethouders van start gaan. Met een groep bestuurders die weten hoe de hazen lopen in onze gemeente en die een binding hebben met dit gebied. Ik kan het ook anders duiden: SVP géén technocratische en dogmatisch denkende buitenstaanders, die nog elke dag op hun TOMTOM hun weg in onze kustdorpen moeten vinden. Dat schiet totaal niet op én van die extreem linkse ideeën uit het partijbureau van GroenLinks word ik evenmin gelukkig.
Dat is misschien leuk voor Amsterdam, dat is wellicht aardig voor de Grachtengordel, maar dat is funest voor het kunstenaarsdorp Bergen, daar waar vooral liberale vrijdenkers wonen. Die willen in gesprek met een bestuurder uit de buurt, die weet wat er speelt en die niet zegt hoe het anders moet, maar die vraagt hoe het beter kan.

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Terug