Deel

advertentie

Kies mineur…

Column: Peter van Vleuten

Kies mineur…

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd. Hij beschreef hoe hij regelmatig inspiratie put uit alles wat hij hoort in de natuur. Als voorbeeld gaf hij het geluid van de ijsbergen waartussen hij had gevaren op weg naar de Zuidpool. “Man, dat is pure acid jazz!” Het geluid van tegen elkaar aan schurende schotsen, het gezang van de breuken, het klotsen van de golven tegen het drijvende ijs – hij ervoer het als zuivere muziek. Inspiratie voor songs, rechtstreeks uit de natuur.

En was het niet Neil Diamond, die in ‘Beautiful Noise’ het geronk van stadsverkeer en de klikkerdeklak van de treinen omschreef als een muziekstuk waarin het leven gestalte krijgt? Een gegeven waar ook onze eigen Guus Meeuwis wel weg mee wist in ‘Kedeng Kedeng’.

De geluiden om ons heen horen, als waren ze composities: een mooie manier van luisteren. Het overkwam mezelf deze week ook. Nou ja, overkwam. Het was meer als mentale escape, als muzikale dissociatie. Ik bevond me in de tandartsstoel vanwege een zeurende, drukkende pijn in mijn linkerbovenkaak. Ik probeerde het nog te gooien op een bijholte-ontsteking omdat ik verkouden was. In dat geval zou een antibiotica-kuurtje een zachte oplossing bieden. Maar tandarts Klaas, rustig en goedgemutst als altijd, kwam met een duidelijk bewijs in de vorm van een röntgenfotootje. Wortelpunt ontstoken. En aangezien de kies al eens een wortelkanaalbehandeling had ondergaan, was de enig afdoende remedie: trekken. Ik stemde in. Tegenover deskundigen ben ik – zeker in liggende positie – merkwaardig volgzaam. Bovendien ken ik Klaas al erg lang en ik heb het volste vertrouwen in zijn vakmanschap. ‘Let’s get this over with’, klonk het in mijn hoofd. In spannende situaties ga ik altijd filmcitaten debiteren.

Ik wist dat – hoe goed de zorgen ook zouden zijn – het komende kwartiertje niet tot mijn favoriete herinneringen zouden gaan horen. Maar ik riep Ruben Hein in herinnering en besloot om alles dat ik straks zou horen op te vatten als melodieën in een symfonie. Dat zou me wellicht afleiden.

De sondes, spiegeltjes, haakjes, pincetjes, verdovingsspuiten en tangen tinkelden op verschillende toonhoogtes op de afgedekte metalen schaaltjes en plaatjes. Ik begon ze te herkennen. Per klank wist ik welk instrument zich als volgende aandiende. Het brommen van de afzuiger legde een sonoor bastapijtje en het piepen van Klaas z’n krukwieltjes halfachter me gaf af en toe een solootje. Daar kwam diepmetalig de klank van de tang. “Even wijd open”, zong de tenor. En ik maar proberen een symfonie te ontwaren.

In mijn linker binnenoor klonk na wat hoogpiepend gewrik een hoge, harde en schriele ‘krak’. “Aha, daar is de breuk”, soleerde de tandarts. “Dat zat er wel in.” Slechts de kroon had zich van mijn kiesdistrict losgemaakt. De rest moest in stukjes en beetjes eruit gewrikt en gepriegeld worden. Plotseling schoot me te binnen dat Klaas me ooit bij een borrel vrolijk had laten weten dat ‘een beetje bloed en breekwerk’ tot z’n interessantste bezigheden hoorden. Ik had er nooit meer aan gedacht tot precies dat moment. Het brein doet soms wrede dingen. En die hele symfonie was verdwenen.

De geluiden die ik in mijn hoofd hoorde weerklinken bij iedere splinter en wortelrest die Klaas naar buiten wipte, zijn nauwelijks te beschrijven. Voor iemand die auditief ingesteld is als ik, waren ze nog beangstigender dan het aanzicht dat me gelukkig al bespaard bleef. Maar ik hóórde hoe het eruit zag.

Al met al zal het misschien hooguit tien minuten hebben geduurd. Daarna klonk er een tevreden ‘klaar’ en mocht ik op een gaasje bijtend afscheid nemen. Door alle verdovingen viel de napijn reuze mee.
De eerste drie uur dan. Daarna kwam de pijn ongestoord terug. Ik voelde mijn hartslag ritmisch in mijn kaakholte, de paracetamolletjes waren kansloos. In een moment alleen kreunde ik vol zelfmedelijden vanuit mijn tenen: “Ahh, kolere.”

Ik heb het akkoord meteen gecheckt op de piano: kies mineur. De toonsoort en het ritme heb ik dus al. Maar ik denk niet dat ik deze symfonie ooit zal afmaken. Geen hond die ‘m zal willen horen.

advertentie

Meer 'Columns':

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug