Deel

advertentie

Kies mineur…

Column: Peter van Vleuten

Kies mineur…

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd. Hij beschreef hoe hij regelmatig inspiratie put uit alles wat hij hoort in de natuur. Als voorbeeld gaf hij het geluid van de ijsbergen waartussen hij had gevaren op weg naar de Zuidpool. “Man, dat is pure acid jazz!” Het geluid van tegen elkaar aan schurende schotsen, het gezang van de breuken, het klotsen van de golven tegen het drijvende ijs – hij ervoer het als zuivere muziek. Inspiratie voor songs, rechtstreeks uit de natuur.

En was het niet Neil Diamond, die in ‘Beautiful Noise’ het geronk van stadsverkeer en de klikkerdeklak van de treinen omschreef als een muziekstuk waarin het leven gestalte krijgt? Een gegeven waar ook onze eigen Guus Meeuwis wel weg mee wist in ‘Kedeng Kedeng’.

De geluiden om ons heen horen, als waren ze composities: een mooie manier van luisteren. Het overkwam mezelf deze week ook. Nou ja, overkwam. Het was meer als mentale escape, als muzikale dissociatie. Ik bevond me in de tandartsstoel vanwege een zeurende, drukkende pijn in mijn linkerbovenkaak. Ik probeerde het nog te gooien op een bijholte-ontsteking omdat ik verkouden was. In dat geval zou een antibiotica-kuurtje een zachte oplossing bieden. Maar tandarts Klaas, rustig en goedgemutst als altijd, kwam met een duidelijk bewijs in de vorm van een röntgenfotootje. Wortelpunt ontstoken. En aangezien de kies al eens een wortelkanaalbehandeling had ondergaan, was de enig afdoende remedie: trekken. Ik stemde in. Tegenover deskundigen ben ik – zeker in liggende positie – merkwaardig volgzaam. Bovendien ken ik Klaas al erg lang en ik heb het volste vertrouwen in zijn vakmanschap. ‘Let’s get this over with’, klonk het in mijn hoofd. In spannende situaties ga ik altijd filmcitaten debiteren.

Ik wist dat – hoe goed de zorgen ook zouden zijn – het komende kwartiertje niet tot mijn favoriete herinneringen zouden gaan horen. Maar ik riep Ruben Hein in herinnering en besloot om alles dat ik straks zou horen op te vatten als melodieën in een symfonie. Dat zou me wellicht afleiden.

De sondes, spiegeltjes, haakjes, pincetjes, verdovingsspuiten en tangen tinkelden op verschillende toonhoogtes op de afgedekte metalen schaaltjes en plaatjes. Ik begon ze te herkennen. Per klank wist ik welk instrument zich als volgende aandiende. Het brommen van de afzuiger legde een sonoor bastapijtje en het piepen van Klaas z’n krukwieltjes halfachter me gaf af en toe een solootje. Daar kwam diepmetalig de klank van de tang. “Even wijd open”, zong de tenor. En ik maar proberen een symfonie te ontwaren.

In mijn linker binnenoor klonk na wat hoogpiepend gewrik een hoge, harde en schriele ‘krak’. “Aha, daar is de breuk”, soleerde de tandarts. “Dat zat er wel in.” Slechts de kroon had zich van mijn kiesdistrict losgemaakt. De rest moest in stukjes en beetjes eruit gewrikt en gepriegeld worden. Plotseling schoot me te binnen dat Klaas me ooit bij een borrel vrolijk had laten weten dat ‘een beetje bloed en breekwerk’ tot z’n interessantste bezigheden hoorden. Ik had er nooit meer aan gedacht tot precies dat moment. Het brein doet soms wrede dingen. En die hele symfonie was verdwenen.

De geluiden die ik in mijn hoofd hoorde weerklinken bij iedere splinter en wortelrest die Klaas naar buiten wipte, zijn nauwelijks te beschrijven. Voor iemand die auditief ingesteld is als ik, waren ze nog beangstigender dan het aanzicht dat me gelukkig al bespaard bleef. Maar ik hóórde hoe het eruit zag.

Al met al zal het misschien hooguit tien minuten hebben geduurd. Daarna klonk er een tevreden ‘klaar’ en mocht ik op een gaasje bijtend afscheid nemen. Door alle verdovingen viel de napijn reuze mee.
De eerste drie uur dan. Daarna kwam de pijn ongestoord terug. Ik voelde mijn hartslag ritmisch in mijn kaakholte, de paracetamolletjes waren kansloos. In een moment alleen kreunde ik vol zelfmedelijden vanuit mijn tenen: “Ahh, kolere.”

Ik heb het akkoord meteen gecheckt op de piano: kies mineur. De toonsoort en het ritme heb ik dus al. Maar ik denk niet dat ik deze symfonie ooit zal afmaken. Geen hond die ‘m zal willen horen.

advertentie

Meer 'Columns':

Hand Tav

24 maart 2023

Column: Kraantje

Stel, je bent jarenlang een vriend aan huis. En niet van een paar mensen hè, hele volksstammen zien je graag verschijnen. Je bent bekend en iedereen vind je een toffe peer. Je wordt gelauwerd om wat je allemaal wel niet doet.

Erfgoed

24 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

Bijna 6000 ondertekeningen voor het behoud van muziekcafé Taverne op petities.nl. Ik vind het niet niks. Dat binnen een paar dagen zoveel mensen aan de bel trokken nadat het nieuws naar buiten was gekomen.

Wie A zegt, zegt ook BBB, BBC en BDT!

17 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Waar zal ik het deze keer over hebben ? Over de eclatante verkiezingsoverwinning van Sweet Caroline van der Plas en haar Boer-Burger-Beweging (BBB), de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) of Behoud De Taverne (BDT)?

Plein

17 maart 2023

Column: Kauw

Als ik hoog vlieg en ik zie alleen daken en wegen dan weet ik het weer: wat maken de mensen zich druk.

Vrouwen dag

10 maart 2023

Column: Kraantje

‘Heb jij Vrouwendag gevierd?’ ‘Vrouwendag? Moet je tegenwoordig niet van mensen met een baarmoederdag of dubbel XX chromosoom-mensendag spreken?

Stichting TIMBY i.o.

3 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Nou, het is gebeurd hoor! Ik ben bij de notaris geweest voor de oprichting van Stichting TIMBY i.o.. Samen met wat dorpsgenoten gaan we in het bestuur zitten en ons sterk maken voor het behoud van die 11.000 dennenbomen in ons duingebied.

Woke…

3 maart 2023

Column: Kauw

Ik zit in de boom vlak bij een bankje in het Hertenkamp na te genieten van een lekkere homp brood.

GVD

24 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien wat woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft.

Hoog(st) gevoelig

24 februari 2023

Column: Kraantje

‘Ruim 108 miljoen euro, dat is de voorlopige opbrengst van de acties van giro 555 voor de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

Nimby time… het houdt maar niet op!

17 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven.

Bovenstebeste Poeziëboom…

17 februari 2023

Column: Kauw

“Hoe was dat om met 70.000 ton in de lucht te hangen en drie meter naar links verplaatst te worden?"

Gecremeerde kroket kebap

10 februari 2023

Column: Kraantje

‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben.

Aiaiaiai…

10 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Polarisatie 2.0 in Bergen?

3 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Sinds enkele weken wordt Nederland door SIRE geattendeerd op een toenemende polarisatie, het wij-zij-denken, in onze samenleving. Ook in Bergen lijkt dat fenomeen steeds meer gewicht te brengen in dagelijkse discussies over sociale, maatschappelijke en politieke zaken. Of valt het allemaal wel mee?

Onze stem…

3 februari 2023

Column: Kauw

Het was zo gebeurd, ik zat op het mandje van een scootmobiel en toen kreeg ik een pets. “Wegwezen kauwtje, dat stokbrood willen wij graag thuis opeten”, dat bleek de hand van een echte oude Bergenees te zijn, Anna.

Je mag ook niks meer zeggen

27 januari 2023

Column: Kraantje

‘Wat is het toch treurig gesteld met het kennisniveau van de huidige jeugd. Bij de slimste mens blijkt een groep late twintigers, die de status van BN’er hebben bereikt door te kunnen acteren, zingen en of influencen niet te weten wie Salman Rushdie is. Maar dat is toch geen BN’er, dat kun je hen niet kwalijk nemen.’

Metathesiofobie: de angst voor veranderingen!

20 januari 2023

Column: Rob van de Pas

Vorige week mocht ik in het kader van mijn opleiding ‘provocatieve coaching’ een masterclass bij professor Erik Scherder ervaren.

Parkje…

20 januari 2023

Column: Kauw

Oei, een dame op haar fiets liet wat vallen. Ik natuurlijk vliegensvlug kijken of het iets om te eten was, ja, koekjes!

Familiezorgen

13 januari 2023

Column: Kraantje

‘Ben je de feestdagen goed doorgekomen? Je zei toch dat je er zo tegen op zag om noodgedwongen met je familie aan de kerstdis te zitten; met die oom die altijd teveel drinkt, en die achternicht die zich druk maakt of iedereen wel gelukkig is.’

Dat boek, dat komt er aan…

13 januari 2023

Column: Peter van Vleuten

Het is spijtig, maar we begrijpen het natuurlijk helemaal. Twee edities moeten we het zonder column van Peter doen, want hij heeft zijn volle aandacht en focus nodig voor het schrijven van zijn boek, dat naar verwachting dit voorjaar nog uitkomt.

13.000 bomen kappen? Van lotje getikt!

6 januari 2023

Column: Rob van de Pas

Een clubje tekentafelterroristen van de PWN wil ingrijpen in de Bergense natuur. Ze hebben vergunning aangevraagd bij de gemeente Bergen om 13.000 (!) bomen in onze duinen  te mogen kappen. 16,2 hectare bos slopen. Dat is 162.000 m2. Voor de beeldvorming: zo’n 35 voetbalvelden. Alsof je een neutronenbom gooit op het centrum van ons dorp.

Gemeentegrond…

6 januari 2023

Column: Kauw

Hoe zielig is de mens met al dat geknal. Wij scholen de laatste avond van het jaar in de bomen van de oude begraafplaats.

Kerstgedachte

23 december 2022

Column: Rob van de Pas

Mijn laatste column van dit jaar en dan ook nog in de sfeer van kerstmis, dan moet je wel even nadenken wat je gaat opschrijven. U kent het wel, vrede op aarde en een moment van (zelf)reflectie. Maar even géén gestrekt been onder de gordel of wat vileine draaien om de oren van sneuneuzen, wappies, complotdenkers, wokisten, Nimby’s of Tito’s.

Naastenliefde

23 december 2022

Column: Kauw

De vrieskou is gelukkig weer voorbij, want wij kauwtjes hebben namelijk moeite met ijs. Met je snavel prikt het niet lekker. Gelukkig hangen in zo’n periode wel veel mensen extra pinda’s, pindakaaspotten en vetbollen op. Daar komen wij dan massaal op af.

Trekschuit 2000

16 december 2022

Column: Peter van Vleuten

Zo langzamerhand belanden we in het staartje van het jaartje. Met alle gewoontes en tradities die daar bij horen. Nauwelijks is de Sint vertrokken of de kerstsfeer dient zich aan. En de afgelopen jaren hoort ook de Top 2000 tot de vaste decembertraditie.

Lekker Vet

16 december 2022

Column: Kraantje

‘Het is vreemd maar waar, verkeer in de bebouwde kom, zorgt steeds vaker voor gevaren. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest het ene na het andere bericht over een aanrijding tussen auto’s onderling, een auto met een fietser, een fietser met een brommer, fietsers onderling, het lijkt wel een nieuwe plaag waar we mee te maken hebben.’

Loempi!

9 december 2022

Column: Rob van de Pas

Weet u het nog? De bootvluchtelingen uit Vietnam. In de jaren 70 en 80 gevlucht voor de Vietnamese communisten.

Snelle actie

9 december 2022

Column: Kauw

De stenen rond de schoorsteen waarop ik graag zit, geven overdag net genoeg warmte af. Maar in de heldere nachten woelt de koude wind verbeten door het zilvergrijze dons van mijn nek.

Tring, tring… tring, tring..!

25 november 2022

Column: Rob van de Pas

Mijn mobiele telefoon met zijn klassieke beltoon schalt door mijn werkkamer.

Twee heren

25 november 2022

Column: Kauw

Ik vlieg over een stinkende schoorsteen en plotseling stort ik onwel neer. Ik lig versuft tussen twee auto’s. Wat ik nog kan bedenken is dat dit dus de laatste Kauw zal zijn.

Rokende mannen

18 november 2022

Column: Kraantje

‘Waar zijn de tijden gebleven dat een universiteit een baken van verlichte geesten en verdraagzaamheid was?

Mooi en lelijk

18 november 2022

Column: Peter van Vleuten

‘Beauty is in the eye of the beholder’, zeggen ze zo treffend in het Engels. Oftewel: wat schoonheid is, bepaalt degene die kijkt. ‘Mooi’ is een subjectief begrip. En dat geldt dan omgekeerd ook: lelijkheid is al net zo subjectief. Daarom is het ook zo moeilijk om het met elkaar eens te zijn over wat mooi is en wat niet.

Dorpsplein Bergen. Een migrainedossier?

11 november 2022

Column: Rob van de Pas

In de 48 jaar dat ik nu woon, werk, relax, geniet en vooral leef in onze Heerlijkheid Bergen wordt er gesproken over de herinrichting van ons centrum. Het deel dat vroeger een spooremplacement was. Voor de stoomtram Bello naar Bergen aan Zee. Na het opheffen van de lijn Alkmaar – Koedijk – Bergen naar onze familiebadplaats moest ons centrum, het Plein en omliggende straten, een andere bestemming krijgen. Een uitdagende opdracht voor de politiek.

Bedelen

Column: Kauw

Sommige kauwen kunnen met hun schattige kraaloogjes een stukje koek scoren, ik ben niet goed in bedelen. Ik trippel liever tussen de stoeltjes door op zoek naar koekrestjes. Daar nippen twee oude heren van hun glaasjes.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug