Deel

advertentie

Klein leed

Klein leed

Weet u nog, in die eerste weken dat ‘the big C’ in onze contreien was gearriveerd? Alom was er een groot gevoel van saamhorigheid en solidariteit. Samen zouden we corona er wel onder krijgen. Waren wij niet die onbevreesde dijkenbouwers, die het land op de zee hadden veroverd? Woonden wij niet in dat dappere kikkerlandje dat ooit de wereldzeeën trotseerde? Het land van Johan Cruijff en Willem Barentsz? Het volk van geloof in eigen kracht en morele kompassen? Wij zouden dat virusvarkentje weleens even wassen, wij zouden laten zien dat we ook met anderhalve meter ertussen prima schouder aan schouder konden staan.

Ruim een half jaar later lijkt die zelfverzekerde poldermoed compleet verdwenen. Chagrijn, zorgen, korte lontjes, lange tenen, barricadegedrag, argwaan en wantrouwen hebben de plaats ingenomen van de Hollandse onverzettelijkheid.

In april schreef ik nog het liedje ‘Dichter bij Jou’, een hart-onder-de-riem-song die goed paste in het tijdsbestek van toen. Inmiddels zou ik niet weten wat voor liedje nog enig oppeppend vermogen zou kunnen hebben. Hoewel ‘Tweespalt’ een mooi woord zou zijn voor een refrein.

In onze relatief naaste omgeving hebben al heel wat mensen het virus opgelopen. Eénmaal al met dodelijke afloop. Ik hoor van min of meer herstelde muzikanten die, al zouden ze willen, nog lang niet in staat zijn hun vak weer uit te oefenen. Zangers met ademproblemen, blazers die hun embouchure nog niet terug hebben en geen toonladder zonder haperen uit hun instrument krijgen.

Spelen is er met al die gesloten locaties trouwens sowieso niet bij, een enkele hoge uitzondering daargelaten. Is dat erg? Nou, voor die muzikanten. En ook een beetje voor het publiek, al krijg ik steeds vaker de indruk dat niet uit eten kunnen gaan of gezellig doorzakken in de kroeg meer wordt gemist dan theater- of concertbezoek. Het lijkt mij in ieder geval sterk dat we net als afgelopen zomer bij de heropende cafés zo’n landelijke volksvreugde zullen krijgen als de theaters weer open kunnen. Misschien hoort dat bij de Willem Barentsz-traditie: eten en drinken eerst, de rest komt wel. Maar erg? Ach, laten we het scharen onder de noemer ‘klein leed’. Thuis zitten zonder optredens is beroerd, maar staat niet in verhouding tussen overuren draaien op de IC, of het moeten stellen zonder bezoek in het zorgcentrum.

Maar leed is het toch wel een beetje, als voor de zoveelste keer dat ene sporadische concert wéér moet vervallen. Afgelopen week hebben we helaas moeten besluiten ons traditionele eindejaarsconcert in de Ruïnekerk te annuleren. Geen ingestuurde liefdesbrieven voorlezen, geen mooie liedjes bij kaarslicht of de zinderende atmosfeer van een volle zaal, zoals de afgelopen jaren. Met een maximum van 30 bezoekers is het concert gewoonweg niet rendabel te doen. Áls het al zou doorgaan, want wie weet wat ons de komende weken nog aan beperkende maatregelen boven het hoofd hangt. Maar dit is toch een annulering waarvan we echt wel even moesten slikken. Klein leed, dat is waar. Maar ook een beetje au.

Peter van Vleuten

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

Terug