Deel

advertentie

Kauw: Jazz&Sail

Column: Yvon Bos Eyssen

Kauw: Jazz&Sail

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen. Mannetjes tippelden langs vrouwtjes, meestal met geel schuim in de hand. Zij pronkten en pochten met groot vertoon, het was ordinair opscheppen en imponeren. Daar herken je de vogel aan zijn veren. Ik zag er een lopen met een opgezette hoge borst. Jaja, deze kauw herkent dat… een vrouwtje versieren doen wij net zo! Ook wij appen wat af. Een verliefd stel ‘appt’ de hele tijd “ik hou van je, ik ook van jou”. En wij brabbelen met trillende staarten en zwaaiende vleugels. De mensen zwaaiden en zwierden door de opzwepende geluiden en sommigen kregen het op hun heupen. Er werd gedanst of hun leven ervan af hing.

Ook in kauwenland is de huwelijksmarkt van start gegaan, dat is niet direct serieus maar een aftasten… er mag gekroeld worden. De hoogste in rang geven groen licht aan de struinende straatvechters. Die krijgen een strikt afgebakende legale tippelzone. Het damesaanbod is kleiner dan de vraag. Ik vroeg mij af -is het Jazz&Sail festival ook zoiets? Tenten en parasols dienden kennelijk als tippelzones?

Het onstuimige weer deed de tenten flink klapperen, maar niet een plensbui kon de pret drukken. Op het schuine dak van de kerk kolkte het water in de vergaarbak. Niks bijzonders, zou je zeggen, maar voor ons kauwen is dat de tapkast. Links van deze platte regenpijp loopt een strookje cement. Rechts is oud, van na de brand van 1574 en links zijn de bakstenen pas in 1956 gemetseld. Haha, maar wie zal dat een zorg zijn?

Tja, het leven is een dans van geluk en helaas ongeluk.
Zo moest ook ik incasseren. Aanleiding was een snelheidsduivel in een bmw. Het was BONK en daar lag mijn vrouwtje met uitgespreide vleugels op het asfalt. Ik zakte weg in een machteloos verdriet, totdat ik vorig jaar een nieuw vrouwtje vond, vlak naast de muziektent. Daarna vlogen we de boom in en daar zitten we nu weer, eersterang. De horse-band kwam op stoom en ik keek met genegenheid in de kraaloogjes naast mij. Onderaan de boom schreeuwden twee mannen: “Hoi, lang niet gezien zeg, hoe gaat het ermee?” “Goed hoor, ik heb net een nieuwe bmw.” “En hoe is het met de liefde?” “Haha, net ingeruild voor een nieuw exemplaar. Kijk daar staat ze, is het niet een lekker wijf!” Nog wel, denkt deze kauw cynisch. Kauwen doen elke dag aan baltsrituelen omwille van hun relatie. Misschien een tip voor de verliefde Jazz&Sail-gangers van 2019?

Ondertussen gaat het overleven altijd maar door. Ik scharrel wat tegenover Deen en vind kruimels tussen versleten schoenen. Drie heren bespreken het wel en wee op een van de verveloze bankjes. “Ja, hier zit de pratende minderheid van het dorp. Wij zijn de lastpakken zonder Facebook en hebben een advies voor Strafkamp. Doe bij vertrek wel even een ander jurkje aan, haha, maar even serieus, de opvolger(ster) mag beslist niet van Groenlinks zijn. Wil je dat duidelijk noteren Kauw!”

Yvon Bos Eyssen

advertentie

Meer 'Columns':

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

Terug