Kankeratlas laat zien: huidkanker komt in Bergen vaker voor dan gemiddeld

Melanomen komen vaker voor in kustgebieden...

Kankeratlas laat zien: huidkanker komt in Bergen vaker voor dan gemiddeld

Huidkanker komt in Bergen meer voor dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
In de Kankeratlas van het IKNL kun je per kankersoort zien waar in Nederland deze het vaakst voorkomt. Hoe roder de kleur, hoe vaker die soort in dat specifieke postcodegebied wordt geconstateerd. Als je huidkanker – melanoom – opgeeft, zie je direct dat Heiloo rood kleurt.

Vooral het gebied rondom Bergen valt, in negatieve zin, op. Niet alleen wordt hier het vaakst in Noord-Holland een melanoom vastgesteld, dit is zelfs het hoogste van heel Nederland: maar liefst 63 procent hoger dan het gemiddelde in de rest van het land. Maar eigenlijk liggen alle uitschieters in onze provincie. Ook in Egmond aan Zee (57 procent), Heiloo (54 procent), Schagen (54 procent) en Medemblik (52 procent) ligt de verwachting van een melanoom boven de vijftig procent in vergelijking met het gemiddelde in Nederland.

Risico’s door blootstelling aan de zon
Dat melanomen zo veel voorkomen in Noord-Holland heeft te maken met de blootstelling aan de zon. Je ziet het vooral bij de kustgemeenten. Mensen die in de buurt van het strand leven, komen daar ook vaker als kind. Als je vaker bent verbrand als kind, loop je een verhoogd risico op een melanoom. Het hoge aantal zonuren in onze provincie in vergelijking met andere provincies speelt daarbij ook een rol.

In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is een speciaal huid- en melanoomcentrum opgericht. Yannick Elshot is daar dermatoloog en bevestigt het beeld. “Het klopt dat er vaker mensen met een melanoom uit Noord-Holland in ons ziekenhuis terecht komen. Dat is ook te verwachten, omdat mensen meestal naar een plek dichtbij worden verwezen en het AVL staat in Amsterdam. Maar we krijgen mensen uit het hele land, niet alleen uit Noord-Holland.”

Melanomen komen vaker voor in kustgebieden
Op de kaart is te zien dat melanomen vaker voorkomen in de kustgebieden. Maar in Zuid-Holland ligt het wel een stuk dichter bij het gemiddelde. Dat heeft volgens Lemmens te maken met het gemiddelde huidtype in de twee provincies. Zo hebben Noord-Hollanders over het algemeen een lichter huidtype. Daardoor verbrandt de huid sneller en zo lopen ze meer kans op een melanoom. “In het gebied rond de grote steden, waar relatief veel mensen met een donkere huidskleur wonen, zie je dat het aantal vastgestelde melanomen veel lager ligt. Dat is ook in Zuid-Holland het geval.”