Deel

advertentie

Kan dat eigenlijk wel… liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

Samen met je dochter op zoek naar een nieuwe vibrator

Kan dat eigenlijk wel… liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen?

In de Nederlandse documentaire 69: Love Sex Senior gaat de dan 84-jarige Jeanne samen met haar dochter op zoek naar een nieuwe vibrator. Voor haar, niet voor de dochter. Jeanne’s vriendinnen vinden het lastig om met haar over seks te praten omdat ze zo openhartig is. Dat is ze in de documentaire ook. Ze masturbeert meermaals per week en dat duurt nog net zo lang als vroeger: twee à drie minuten.

#lifegoals, dacht ik bij het zien van Jeanne. Seks van ouderen is een taboe, en dat laat regisseur Menna Laura Meijer prachtig zien. In de film zit een (keurige) seksscène van de toen 85-jarige Hans die oraal bevredigd wordt door zijn vriend. ‘Ongemakkelijk?’ Wel voor wie moeite heeft met een orale seksscène van Hans en zijn nieuwe vlam. Of voor wie lichamelijk verval confronterend vindt. Maar voor wie bereid is zich te verplaatsen in de fantasieën en verlangens van 1,1 miljoen Nederlanders, is de film een eyeopener.

Seks van ouderen vinden we onsmakelijk, ongemakkelijk en onvoorstelbaar. Ouderen behoren geen seksualiteit meer te hebben, want dat associëren we met jong en vruchtbaar. Oud staat voor opgedroogd, zeker bij vrouwen. Dat beeld doet geen recht aan de werkelijkheid. Seksuele gevoelens verdwijnen niet als de rimpels komen. Die miskenning heeft bovendien kwalijke gevolgen, bijvoorbeeld in de zorg.

Psycholoog Tineke Roelofs promoveerde op een proefschrift over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis. Dementerende ouderen zijn een bijzondere groep, zo toonde ook de keuzefilm van Zomergast Esther Perel. In Away From Her moet een man toezien hoe zijn vrouw met Alzheimer in het verpleeghuis verliefd wordt op een ander. Gun je je partner waarmee je 44 jaar samen was deze liefde op latere leeftijd?

In het onderzoek van Tineke Roelofs stond ‘het cliëntperspectief’ centraal. Ze interviewde bewoners en hun partners. Intimiteit en seksualiteit zijn onderdeel van hun levensverhaal. Ze wilden nog steeds graag samen zijn, en uit hun verhalen sprak een grote mate van loyaliteit en bescherming. Bij sommige stellen was de liefde nog net zo sterk als aan het begin – sowieso een periode waar de koppels graag over vertelden.

Seksualiteit beleven in een verpleeghuis is niet makkelijk. Dat komt – naast de ziekte – vooral door het ontbreken van huislijkheid en privacy. Deze mensen zijn vaak decennialang bij elkaar geweest. Niet meer samen slapen is dan een groot gemis. En hoewel een koppel had afgesproken een ‘niet storen’-bordje te gebruiken, voelt de seks dan niet zo veilig en ‘thuis’. Bovendien is het lastig seksen in een eenpersoonsbed!

Naast diepte-interviews met de mensen over wie het gaat, hield Roelofs een kwantitatieve survey onder zorgprofessionals. Daaruit bleek dat de houding ten aanzien van seksualiteit van bewoners verschilt. Hoger opgeleiden staan daar positiever tegenover, net als therapeuten. Daarnaast speelde beleid een rol: in organisaties waar beleid over bewonersseks bestond, hadden medewerkers gek genoeg een minder positieve houding. Roelofs heeft hiervoor geen verklaring. Wellicht dat dit beleid zaken voorschrijft die medewerkers ongemakkelijk maken?

Drie factoren hebben een positieve invloed op die houding van zorgprofessionals. Als er sprake is van persoonsgerichte zorg, als medewerkers steun krijgen voor eigen beslissingen of als zij meer kennis hebben, hebben ze een positievere houding. Roelofs doet op basis hiervan een aantal aanbevelingen voor de werkpraktijk, waarvan ik hoop dat instellingen ze direct overnemen.

Toch zal dat niet genoeg zijn. Het ongemak dat jongere mensen voelen bij de seksualiteit van ouderen zit diep in onze samenleving. Dat neem je niet weg met een andere organisatiecultuur. Bovendien zit je niet alleen met medewerkers, maar ook met andere bewoners en bezoekers. Wat hoop ik daarom op meer films als 69: Love Sex Senior en Away From Her, die ons laten wennen aan en meer vertrouwd maken met de seksualiteit van ouderen. Ze tonen de mens achter het lichaam. Het taboe op ouderenseks is nergens voor nodig. Dat een jong mens geen zin heeft in seks met een oudere, betekent niet dat niemand dat heeft.

 

Meer 'Lifestyle':

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Terug