Deel

Kan dat eigenlijk wel... liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

Samen met je dochter op zoek naar een nieuwe vibrator

Kan dat eigenlijk wel... liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen?

In de Nederlandse documentaire 69: Love Sex Senior gaat de dan 84-jarige Jeanne samen met haar dochter op zoek naar een nieuwe vibrator. Voor haar, niet voor de dochter. Jeanne’s vriendinnen vinden het lastig om met haar over seks te praten omdat ze zo openhartig is. Dat is ze in de documentaire ook. Ze masturbeert meermaals per week en dat duurt nog net zo lang als vroeger: twee à drie minuten.

#lifegoals, dacht ik bij het zien van Jeanne. Seks van ouderen is een taboe, en dat laat regisseur Menna Laura Meijer prachtig zien. In de film zit een (keurige) seksscène van de toen 85-jarige Hans die oraal bevredigd wordt door zijn vriend. ‘Ongemakkelijk?’ Wel voor wie moeite heeft met een orale seksscène van Hans en zijn nieuwe vlam. Of voor wie lichamelijk verval confronterend vindt. Maar voor wie bereid is zich te verplaatsen in de fantasieën en verlangens van 1,1 miljoen Nederlanders, is de film een eyeopener.

Seks van ouderen vinden we onsmakelijk, ongemakkelijk en onvoorstelbaar. Ouderen behoren geen seksualiteit meer te hebben, want dat associëren we met jong en vruchtbaar. Oud staat voor opgedroogd, zeker bij vrouwen. Dat beeld doet geen recht aan de werkelijkheid. Seksuele gevoelens verdwijnen niet als de rimpels komen. Die miskenning heeft bovendien kwalijke gevolgen, bijvoorbeeld in de zorg.

Psycholoog Tineke Roelofs promoveerde op een proefschrift over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis. Dementerende ouderen zijn een bijzondere groep, zo toonde ook de keuzefilm van Zomergast Esther Perel. In Away From Her moet een man toezien hoe zijn vrouw met Alzheimer in het verpleeghuis verliefd wordt op een ander. Gun je je partner waarmee je 44 jaar samen was deze liefde op latere leeftijd?

In het onderzoek van Tineke Roelofs stond ‘het cliëntperspectief’ centraal. Ze interviewde bewoners en hun partners. Intimiteit en seksualiteit zijn onderdeel van hun levensverhaal. Ze wilden nog steeds graag samen zijn, en uit hun verhalen sprak een grote mate van loyaliteit en bescherming. Bij sommige stellen was de liefde nog net zo sterk als aan het begin – sowieso een periode waar de koppels graag over vertelden.

Seksualiteit beleven in een verpleeghuis is niet makkelijk. Dat komt – naast de ziekte – vooral door het ontbreken van huislijkheid en privacy. Deze mensen zijn vaak decennialang bij elkaar geweest. Niet meer samen slapen is dan een groot gemis. En hoewel een koppel had afgesproken een ‘niet storen’-bordje te gebruiken, voelt de seks dan niet zo veilig en ‘thuis’. Bovendien is het lastig seksen in een eenpersoonsbed!

Naast diepte-interviews met de mensen over wie het gaat, hield Roelofs een kwantitatieve survey onder zorgprofessionals. Daaruit bleek dat de houding ten aanzien van seksualiteit van bewoners verschilt. Hoger opgeleiden staan daar positiever tegenover, net als therapeuten. Daarnaast speelde beleid een rol: in organisaties waar beleid over bewonersseks bestond, hadden medewerkers gek genoeg een minder positieve houding. Roelofs heeft hiervoor geen verklaring. Wellicht dat dit beleid zaken voorschrijft die medewerkers ongemakkelijk maken?

Drie factoren hebben een positieve invloed op die houding van zorgprofessionals. Als er sprake is van persoonsgerichte zorg, als medewerkers steun krijgen voor eigen beslissingen of als zij meer kennis hebben, hebben ze een positievere houding. Roelofs doet op basis hiervan een aantal aanbevelingen voor de werkpraktijk, waarvan ik hoop dat instellingen ze direct overnemen.

Toch zal dat niet genoeg zijn. Het ongemak dat jongere mensen voelen bij de seksualiteit van ouderen zit diep in onze samenleving. Dat neem je niet weg met een andere organisatiecultuur. Bovendien zit je niet alleen met medewerkers, maar ook met andere bewoners en bezoekers. Wat hoop ik daarom op meer films als 69: Love Sex Senior en Away From Her, die ons laten wennen aan en meer vertrouwd maken met de seksualiteit van ouderen. Ze tonen de mens achter het lichaam. Het taboe op ouderenseks is nergens voor nodig. Dat een jong mens geen zin heeft in seks met een oudere, betekent niet dat niemand dat heeft.

 

Meer 'Lifestyle':

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Zou het leven beter en relaxter zijn zonder klok?

9 augustus 2019

Op een eiland voor de kust van Noorwegen willen ze de tijd afschaffen

De 350 inwoners van het Noorse eiland Sommarøy deden een vrij radicaal voorstel: ze wilden de tijd afschaffen.

Advertorial: Nieuw in Bergen... Zingen als medicijn

2 augustus 2019

De Finse, in Bergen wonende, Kristiina Helin geeft een zangcursus

Zingen is veel meer dan wat we geneigd zijn te denken. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zingen zeer bevorderlijk is voor...

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

2 augustus 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, wat is er in het najaar en de winter te doen, heeft Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

We zijn gelukkiger dan ooit, maar...

2 augustus 2019

Het vinden van geluk maakt gelukkig, het zoeken naar geluk ongelukkig

We zijn gelukkiger dan ooit en tegelijk ook depressiever dan ooit. Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld

Vitamine D, zon en mythes...

26 juli 2019

Hoeveel zon heb je nodig voor voldoende vitamine D?

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor je weerstand.

Wat te doen bij extreme hitte...

26 juli 2019

Velen zullen warm weer als een zege ervaren, maar vooral voor ouderen kan de aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn

Velen zullen warm weer als een zege ervaren: eindelijk naar het strand, eindelijk bijbruinen. Maar voor anderen – vooral ouderen - kan de aanhoudende hitte juist...

De kunst van het loslaten...

19 juli 2019

Loslaten is pijnlijk wanneer je vast zit en soms lijkt het onmogelijk om te doen

Loslaten is moeilijk, vooral als het gaat om iets wat je graag wilt. Of het nou gaat om een mooie kans, iemand die je echt leuk vond of...

Vakantie of niet... een middagdutje kan nooit kwaad

19 juli 2019

Uitstekend voor het hart, stress, gewichtsbeheersing en de bloeddruk

Het is een feit dat onze moderne samenleving een slaapgebrek heeft. Zulke dutjes kunnen mogelijk onze zogenaamde slaaptekorten verlichten...

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

12 juli 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Eindelijk... zomer! Je weet dat je een zonnebrandcrème moet aanbrengen

31 mei 2019

Tropenrooster voor je huid

Hoewel de meesten van ons van de zomer houden, kan het warme weer het slechtste in onze huid naar boven halen.

De temperaturen lopen weer op, dus extra zorg voor de huisdieren

31 mei 2019

Voor alle huisdieren geldt dat een plekje in de schaduw veel lekkerder is dan een plekje in de volle zon.

De zomer is in aantocht en dat is dus weer genieten voor de meeste mensen, maar er zijn ook mensen...

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

24 mei 2019

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie.

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Terug