Deel

Judaspenningen

Column: Kraantje

Judaspenningen

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer.“

“Ja ik schrok ook dat een van onze dorpsiconen, Sissy Boy, ten onder dreigt te gaan. Ik dacht dat het wel goed ging, er wordt toch volop geconsumeerd?” “Oh, nee joh, ik had het over de lokale politiek, daar is weer het nodige gebeurd.” “Ik zag daar wel iets over langskomen, maar dat is bijna dagelijkse kost in dit dorp.” “Twee Raadsleden zijn opgestapt bij hun partij.” “Dat gebeurt toch wel vaker?” “Ja, maar ze namen niet alleen hun zetel mee om zelf een splintergroep te vormen, ze liepen over naar een andere partij. Die club gaat zomaar van drie naar vijf zetels, zonder verkiezingen. Een grote groep kiezers is razend dat hun stem nu zomaar naar een andere club is gegaan.”

“Tsjonge, jonge, met dit soort acties zal het vertrouwen in de lokale politiek niet echt snel herstellen. Weet je wat hun beweegredenen waren?” “Naar eigen zeggen: “kunnen we nu meepraten en meedenken in plaats van aan de zijlijn te roeptoeteren. Dat zijn we zat, we willen ons steentje bijdragen.” 

“Nou breekt mijn klomp helemaal, die snuiter was toch voor de raadsverkiezing van vorig jaar zélf fractievoorzitter van die club, hij had het daar voor het zeggen. Overigens heb ik gehoord dat zijn daadkracht omgekeerd evenredig was aan zijn postuur, maar dat terzijde. En dat meiske, dat zat toch eerst bij en ging daarna toch vóór een Mooier Bergen? En nu, voordat de haan drie keer kraaide verloochent ze alles en iedereen en tekent zó voor een akkoord waaraan ze inhoudelijk niets heeft mogen bijdragen. Dan heb je wel wat uit te leggen.” “Zeker, de club van het tweetal overlopers was zelfs uitgesloten van de coalitie-onderhandelingen. In hun sterke drang om er bij te horen en hun fomo hebben ze mede ondertekend.” “Wat verneder je jezelf dan. Dit doet me denken aan de middelbare school, daar had je van die sneue types die er alles aan deden om er maar bij te horen terwijl ze nooit ergens voor werden gekozen, van die laffe meelopers. Ik ben ook heel benieuwd waaruit hun 30 zilverlingen bestaan. En moeten ze die onderling verdelen of zouden ze dat per persoon krijgen?”

“De redenering van de twee zetelrovertjes dat je er als raadslid alleen toedoet als je mee tekent en meeloopt, geeft trouwens ook te denken. Je zou haast denken dat we in een totalitaire staat leven. Het klinkt alsof je in het voormalige Oostblok bent, daar mocht je ook alleen meedoen als je lid was van de partij. Eigenzinnige, kritisch nadenkende mensen werden daar zonder pardon buiten spel gezet.” “Maar wij leven toch in een democratie?! Ieder gemeenteraadslid kan toch iets bijdragen. Elk raadslid mag meedenken over het beleid en heeft wettelijk net zoveel recht op informatie als ieder ander raadslid ongeacht de partij.

Welke partij heeft hen trouwens met open armen ontvangen?” “De VVD, maar er waren schijnbaar meer clubs die lonkten.” “Ach ja, het was te verwachten, politiek opportunisme is in de Bergense politiek ook meer regel dan uitzondering. De nieuwe thuisclub van het politiek fluïde tweetal wordt nu weleens in den lande de partij van Volks Verlakkerij en Demagogie genoemd.” “En de uil van Minerva, wat zou die er wel niet van vinden?” “Die moet op zijn minst geblinddoekt zijn geweest, anders doe je zoiets toch niet. Ongelofelijk. De wijze waarop de mores met de voeten werden getreden door de praeses van het nieuwe clubje van het tweetal zetelrovertjes is naast een ernstige verstoring van de inwendige orde niets minder dan een grove schending van de uitwendige eer. Een schorsing daarvoor, zou minstens op zijn plaats zijn.”

“Binnenkort is het toch lintjesregen? Dan zouden de kiezers, naast alle gebruikelijke ordes en de Muzepenningen die de gemeente uitdeelt, judaspenningen moeten uitdelen aan dit tweetal en hun nieuwe praeses.”

“Raad eens welke dag dit tweetal met fluïde overtuigingen deze zet maakte? Eén april. Er werd eerst aan een grap gedacht, nou mooi niet dus. Ze hadden ook schijnbaar niet eens het fatsoen om hun gedrag mondeling toe te lichten bij hun oude club.” “Nou, ik weet nu zeker wat wél de meest geslaagde 1 april grap was in Bergen dit jaar.” “Geen flauw idee, wat dan?” “Nieuw Vertrouwen.”

 

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug