Jubilerend Vrouwennetwerk Bergen

Door: Godaya Komen

Vrouwennetwerk Bergen bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileumjaar loopt van 8 oktober 2022 en duurt tot de laatste bijeenkomst in juni voor de zomerstop. Vrouwennetwerk Bergen komt iedere 2e woensdagavond samen in Merlet (of op een verrassingslocatie). Tussen de 40 en 60 vrouwen verzamelen zich bij een heerlijk diner in een van de ruime zalen in Merlet in het mooie Schoorlse landschap.

Het netwerk is bedoeld voor vrouwen tussen ongeveer midden 30-60 jaar, die participeren op de arbeidsmarkt. Het gaat veelal om vrouwen met een zzp-functie, een eigen bedrijf of een leidinggevende functie. Banen of posities tekenen zich door commerciële, maatschappelijke of artistieke bezigheden of betrokkenheid. Maar ook bijvoorbeeld vrouwen, die een tijdje vrijwilligerswerk doen om te voelen wat er echt bij hen past om daarna weer volop aan de slag te gaan. Uiteindelijk is activiteit op de arbeidsmarkt wel een gemene deler. Ook zijn functies, banen of gerepresenteerde bedrijven gevarieerd binnen het netwerk, zodat iedereen iets specifieks kan toevoegen aan het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan dirigent, jurist, yogadocent, winkeleigenaar, directeur, horecaondernemer, chirurg enzovoorts.

“Kernwoorden: motiverend, inspirerend, zakelijk, groeiend, verbindend, grensverleggend”, zeggen Eline Koetsier en Inge Welmer van Dijk van het bestuur.
Lidmaatschap, hoopt het bestuur, is voor meerdere jaren. Dit schept een band. “Je groeit er echt in voor een langere tijd”, zegt Eline. “Je mag dus best eerst een keer komen kijken of het echt wat voor je is. “We willen laagdrempelig zijn voor onze leden, maar tegelijkertijd moet het ook bij jou en ons passen.” Ieder bestuurslid geeft ongeveer drie jaar een bijdrage. Zo blijven wij gevarieerd in input en aanbod.”

Op de bijgaande foto zie je de samenstelling van het huidige bestuur. Brunhilde Albers, Wilma Groot, Eline Koetsier, Margot Endel en Inge Welmer-van Dijk.

Iedere georganiseerde avond, waarvan er tien0 per jaar zijn, is er een andere tafelschikking van leden. Dit helpt de leden elkaar echt te leren kennen. Iedere avond is anders. Een ander thema en dus andere vrouwen aan jouw tafel. Dit voorkomt eenzijdige contacten in het netwerk en brengt je buiten je comfortzone, terwijl je steeds meer mensen leert kennen. Het eten is gevarieerd, maar wel van topkwaliteit. Zo kun je bij Merlet rekenen op een voor- en hoofdgerecht en een lekker kopje thee of koffie met een kleine lekkernij. Vrouwen betalen een vriendelijke prijs voor een heerlijke maaltijd. Soms verhuist de bijeenkomst naar een verrassende locatie elders met bijvoorbeeld een heerlijk veelzijdig biologisch buffet. Jaarlijks betaal je een contributie van 125,- euro. (Dit laatste maakt zaalhuur en sprekers mogelijk. Voor ondernemers is deze contributie van de belasting aftrekbaar).

Leden komen niet alleen samen voor gezelligheid, maar ook voor verrijking van hun kennis en inzichten. Op acht van de tien avonden wordt een thema-avond georganiseerd met een daarvoor speciaal uitgenodigde spreker. Zo spraken onlangs de schrijver van “A healthy Life”, een internationaal ambassadeur over de wereld van diplomatie, een manager bij de Nederlandse Bank over het Behavioral Change Program en een psychiater over haar werkzaamheden bij de GGZ.

Met het 25-jarig bestaan werd er uitgebreid gedanst in een salsa dans clinic. Naast uitgenodigde sprekers, wordt ook een van de netwerkleden geïnterviewd door een journaliste of coach, zelf deelnemend aan het netwerk. Dit gebeurt dan tussen de gangen door. Vrouwen worden met elkaar verbonden via een app of een internetomgeving om met elkaar te netwerken. Het is een kwestie van give and take.

Lijkt het VNB iets voor jou? Dan nodigen wij je uit om kennis te maken. Lees meer over het netwerk op www.vrouwennetwerkbergen.nl, of stuur een mail naar: [email protected] voor een kennismakingsgesprek.