Joodse organisaties zijn angstig

Tal van evenementen en bijeenkomsten afgelast...

Zo is onder andere de herdenking van de kristalnacht a.s. zondag afgelast. (De Kristallnacht, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 in Nazi-Duitsland plaatsvond, is het begin geweest van de Holocaust in Europa). Joodse scholen worden op dit moment gesloten en synagoges worden bedreigd en beklad. Met een keppeltje over straat is momenteel levensgevaarlijk.

Ook Joodse stamboomonderzoekers in Alkmaar haken af. Dit jaar organiseert de interessegroep stamboomonderzoek, HCC!genealogie, voor de zestiende keer haar landelijke stamboomdag. Voor dit jaar stond die gepland op zaterdag 4 november in het Regionaal Archief Alkmaar. Zo zou ook de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) acte de presence geven. Het bestuur van deze vereniging heeft laten weten dat zij geen actieve bijdrage kan leveren aan de HCC!genealogiedag dit jaar.

“Het bleek moeilijk om vrijwilligers te vinden voor deze dag en de vrijwilligers die we uiteindelijk beschikbaar hadden, hebben aangegeven dat zij zich vanwege de situatie rond de oorlog tussen Israël en Hamas niet voldoende veilig voelen om namens onze vereniging in het openbaar op te treden”, aldus een verklaring van de NKvJG. Eraan toevoegend: “Het is triest om te constateren dat deze oorlog ook zijn weerslag heeft op de Joodse gemeenschap in Nederland en hier tot angst leidt.”