Jonge zeehonden op het strand

Wat wel en vooral niet te doen...

Jonge zeehonden op het strand

Eindelijk is het mooi weer! Heerlijk om naar het strand te gaan om in het zand te spelen of een lange wandeling te maken. Met name in dat laatste geval, tijdens een wandeling over een rustig stuk strand, kun je een jonge zeehond tegenkomen. De geboortetijd van de gewone zeehonden is namelijk weer begonnen. Mocht je een rustende zeehond op het strand zien, dan is het goed te weten wat je moet doen.

Afstand houden
Een zeehond op het droge is niet per se ziek, zeehonden liggen vaak te rusten op het strand. Het is dus zeker niet altijd nodig dat hij geholpen wordt. Belangrijk is dat je op behoorlijke afstand blijft, om het dier niet te verstoren. Houd verrekijker-afstand aan, dan zit je goed. Lijn ook meteen je hond aan zodra je een zeehond ziet.

Observatie
Voor het beoordelen van de gezondheid van een zeehond is een geoefend oog nodig. Zie je een zeehond op het Texelse strand liggen, bel dan even met Ecomare. De dierverzorgers zullen de situatie van het dier dan beoordelen. Als zij inschatten dat het jong nog door zijn moeder wordt verzorgd, zullen zij hem met blauwe verf markeren. Zo houden ze hem vanaf dat moment onder observatie. Zie je een zeehond met een blauwe vlek, dan hoef je er dus niks mee. Je kunt er zeker van zijn dat hij in de gaten gehouden wordt.

Alleen is geen probleem
Zeehondenmoeders laten hun pups regelmatig alleen om zelf te gaan jagen. Als het jong met rust gelaten wordt, komt zij hem vanzelf weer ophalen. Daarom is het zo belangrijk dat een pup op het strand niet verstoord wordt: als hij uit zelfbescherming het water induikt, kan zijn moeder hem misschien niet meer vinden. Uit liefde voor de zeehonden blijf je dus ver uit de buurt!

Bron: Ecomare
De foto is door Julia Rotgans met een telelens gemaakt in Bergen aan Zee.