Jonge bruinvis op strand Bergen aan Zee in problemen

Wat moet je doen in zo'n geval?

Een jonge bruinvis kwam eerder deze week op het strand van Bergen aan Zee in de problemen, meldt Stichting SOS Dolfijn, de noodhulp- en natuurorganisatie voor walvisachtigen in de Noordzee.

De stichting meldt op Facebook dat hulpverlening snel op gang kwam. “Een dolfijnambulance ging spoedig op pad en omstanders hebben het dier twee keer in het water teruggezet. De eerste keer spoelde de bruinvis direct opnieuw aan, de tweede keer is het niet meer gezien.” Hoewel het terugzetten met de beste bedoelingen is gedaan, zijn gestrande dolfijnen of bruinvissen hierbij niet gebaat, laat de woordvoerder weten. Daarom plaatste de organisatie een stappenplan voor mensen die een gestrand dier aantreffen.

1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt, kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!

2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.

3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.

4. Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576.

Bron: Mediapartner RTV80