Jeugd plant eerste tien nieuwe bomen ’t Oude Hof

Rijksmonument weer klaar voor komende generaties

De aanplant van nieuwe bomen in ’t Oude Hof is woensdag 2 februari feestelijk gestart door wethouder Arend Jan van den Beld en leerlingen van de Bosschool. Samen plaatsten zij tien nieuwe bomen. Uiteindelijk komen er 69 nieuwe bomen in ’t Oude Hof, waarvan 45 langs de vijvers bij de Vijverlaan en Van Brederodelaan. De boomaanplant is onderdeel van een groot herstelprogramma voor het groene rijksmonument. Na afloop was er voor iedereen warme chocolademelk en een muffin.

Laanstructuur en oevers hersteld
Met de aanplant van nieuwe bomen sluit de gemeente de eerste fase af van de grondige onderhoud- en herstelwerkzaamheden die vorig jaar oktober zijn gestart. De oevers van de drie ‘eilanden’ zijn hersteld en ook een deel van de historische laanstructuur is teruggebracht. Hierbij moesten 23 bomen worden gekapt. Er worden uiteindelijk 45 bomen teruggeplaatst langs de oevers – 18 beuken en 27 linden – en 24 bomen – 11 beuken en 13 linden – elders in ’t Hof.

Weer klaar voor volgende generaties
Arend Jan van den Beld: “Voor het behoud van een rijksmonument is soms een ingrijpende restauratie nodig, zoals deze. Maar nu dat klaar is, kunnen de kinderen en al hun generatiegenoten weer genieten van dit mooie park. En extra leuk dat ze later kunnen vertellen dat ze nog hebben geholpen met het planten van de bomen hier!”

Met oog voor flora en fauna en cultuurhistorie
De werkzaamheden in ‘t Oude Hof zijn best ingrijpend voor de natuur. De gemeente heeft daarom vooraf de flora en fauna en de cultuurhistorische waarden goed onderzocht. Ook zijn strikte werkafspraken gemaakt met de aannemer om de natuur te beschermen en schade aan beschermde soorten te voorkomen. Bezoekers en omwonenden konden tijdens inloopbijeenkomsten in de Zwarte Schuur kennisnemen van de plannen.

Vervolg werkzaamheden
Ongeveer een jaar na oplevering gaat de gemeente de werkzaamheden evalueren samen met alle belanghebbenden, gebruikers en omwonenden van ’t Oude Hof. Als iedereen positief is over het resultaat, start de gemeente met de volgende fase. Dan worden ook de oevers van de lange vijvers die doorlopen tot aan de Eeuwigelaan hersteld.

Meer informatie op www.bergen-nh.nl/plannen-en-projecten

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.