“Je mag hier zijn wie je bent”

Maatwerk heeft zeven locaties en biedt werk in onder meer de horeca, de groenvoorziening, de IT, de productie en de drukkerij...

“Je mag hier zijn wie je bent”

Deelnemer Annemarie werkt al enkele jaren bij Maatwerk, centrum voor werk en ontwikkeling van GGZ Noord-Holland-Noord. Na een ingrijpende periode met veel stress en ontregeling lukte het haar niet meer om regulier werk te doen. Om toch structuur en regelmaat in de dag te hebben, wilde zij graag weer aan de slag. Bij Maatwerk vond ze haar plek. Ze raadt iedereen die (weer) wat actiever wil zijn, aan om er eens binnen te lopen voor een kopje koffie.
“Ik zat een keer in de wachtkamer van GGZ Noord-Holland-Noord en mijn oog viel op een flyer van Maatwerk. Het was een oproep voor deelnemers aan een workshop. ‘Dat kan ik wel’, dacht ik. Nadat we twee uur bezig waren geweest, realiseerde ik me dat ik al die tijd niet in mijn hoofd had gezeten. Dat was voor mij een openbaring.”

Meer dan alleen vakkennis
Maatwerk heeft zeven locaties en biedt werk in onder meer de horeca, de groenvoorziening, de IT, de productie en de drukkerij. Mensen van achttien jaar en ouder met een psychiatrische achtergrond kunnen zich er in de inspirerende en veilige omgeving ontplooien. Zij werken er in een stimulerende omgeving, onder begeleiding van bevlogen medewerkers.

De deelnemers doen meer vaardigheden op dan ‘alleen’ vakkennis. Teamleider Yvette vertelt: “Je leert er zo veel meer dan alleen werkvaardigheden. Bijvoorbeeld omgaan met afspraken maken en je grenzen aangeven.” Nieuwe dingen leren en samenwerken zorgen voor een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Ontwikkelen in je eigen tempo
Het werken aan persoonlijke doelen staat voorop. Zo wil de ene persoon meer onder de mensen komen en wil iemand anders ervaren hoe het is om (weer) deel uit te maken van de werkende maatschappij. Iedereen ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, op zijn niveau en met eigen leerdoelen. Yvette: “Je krijgt eerst een rondleiding. Sommige mensen weten dan al gelijk wat ze willen doen. Anderen willen er eerst over nadenken. Wisselen van werkplek, of twee werkplekken combineren kan ook.”

Annemarie zit in elk geval helemaal op haar plek bij Maatwerk: “Ik kan hier mensen ontmoeten en een heleboel lol hebben met de anderen. De begeleiders geven me een veilig gevoel. Je kunt altijd op ze terugvallen. Je mag hier zijn wie je bent. Maatwerk geeft me houvast, elke dag van de week.”

Ook meedoen?
Je hebt geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Kom langs bij de Inloop of kijk eerst eens op de website!
www.ggz-nhn.nl/Maatwerk