Jacoba Bolderheij doet een dringende oproep!

Al weer meer dan een jaar ben ik betrokken geraakt bij de Stichting Vrienden van de Ruïnekerk! 

Samen met Annemiek Paping, Annelies Anema, Jantina Bruin en Elmar van Dorp vormen wij het bestuur van deze Stichting. 
Mijn naam is Jacoba Bolderheij en ik woon met mijn gezin zo’n beetje 7 jaar in Bergen. 
Een geweldig mooi en fijn dorp om te wonen en te leven. Werken doe ik in Den Helder, bij de NV Port of Den Helder. 
 
De kern van het dorp en beeldbepalend monument is natuurlijk de prachtige Ruïnekerk. Traditioneel komt de voorzitter van de Stichting Vrienden uit de Rotary Club Bergen, een trouwe donateur van de Stichting Vrienden en via die Rotary Club ben ik betrokken geraakt bij deze Stichting.  
Wat doet de Stichting precies; en wie zijn De Vrienden? Heel in het kort: De Vrienden van de Ruïnekerk zijn mensen in en buiten de gemeente Bergen, die de Ruïnekerk als monumentaal gebouw een warm hart toedragen. Met financiële bijdragen helpt deze Stichting het gebouw in stand te houden. De Vrienden houden van het gebouw en dragen bij aan het onderhoud van het gebouw. De gelden die wij beheren uit de bijdragen van De Vrienden, gaan dus ook direct naar dat doel en worden niet besteed aan andere zaken in en om de kerk.  
 
Wat me verbaasde toen ik bij deze toegewijde leuke club kwam, was dat het aantal Vrienden van de Stichting (en van de Ruïnekerk) zo klein is. Op dit moment hebben we bijna 570 Vrienden. Dat is best weinig op zo’n 12.000 bewoners in en om het dorp Bergen. Het is onze doelstelling om het aantal Vrienden te verhogen en daarmee een gestage stroom van inkomsten te genereren ten behoeve van het onderhoud van het ons zo geliefde middelpunt van het dorp! 

Het dagelijks bestuur van de Ruïnekerk is in handen van de Stichting Ruïnekerk. Daar komen inkomsten binnen van evenementen, concerten en dergelijke. Ook betaalt de Protestantse Gemeenschap een bijdrage aan deze stichting. Maar die inkomsten zijn niet toereikend om naast de dagelijks kosten ook een voldoende buffer op te bouwen voor groot onderhoud. 
Met het geld dat De Vrienden binnen halen, kunnen mooie projecten worden gedaan, zoals het restaureren van enkele grote ramen, de zonnewijzer, de brandmeldinstallatie en nog meer. 
 
Meer inkomstenstromen zijn er niet. Dus meer Vrienden zijn welkom én nodig. Ook omdat er een grootse renovatie aan zit te komen over enkele jaren, namelijk een nieuw dak. Daarvoor moet nu al een spaarpot worden opgebouwd en daar gaan we een speciale actie voor ontwikkelen.
Maar voorafgaand aan die speciale actie, roep ik u graag op om Vriend te worden van de Stichting Vrienden van de Ruïnekerk. 
Voor maar 25 euro per jaar bent u al een echte Vriend! Uw geld gaat gegarandeerd naar het onderhoud van het gebouw! Meer bijdragen mag altijd .

Als u vandaag nog Vriend wordt, dan kunt u zaterdag 24 september de Vriendenmiddag in de kerk bijwonen. U krijgt dan een mooie lezing en rondleiding, met na afloop een lekker drankje van De Gouden Ton. We hopen op veel nieuwe Vrienden én willen u graag welkom heten op zaterdag 24 september alhoewel de ruimte beperkt is. 
Nieuwe leden kunnen zich melden bij https://vriendenvanderuinekerk.nl
 
Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van de Ruïnekerk,
Jacoba Bolderheij