Ja graag…

Gastcolumn: JoMo

Ja graag…

De eerste lammetjes dartelen in de wei. Ook de koeien gaan het land weer in. Ze mogen weer. Ook bij ons begint het te kriebelen. Nu we worden overspoeld met berichten over ongewenst gedrag, gaan we volledig voorbij aan de grote behoefte gewenste intimiteiten. Te dikwijls blijven zij onbeantwoord. Al is het maar een lief woordje. Een knipoog of een aai, even het gevoel hebben dat je verbonden bent. Gezien en gewaardeerd worden, kan je een geluksgevoel geven als van een spinnende kat in een pluizig mandje.

We besprenkelen ons met geurige parfums, brengen ons kapsel in wonderlijke vormen en accentueren onze ogen en lippen voor een beetje extra aandacht. Er blijkt zelfs een grote bereidheid om jezelf te voorzien van tekeningen, plaatjes en huiddoorboringen om de kans op een gewenste intimiteit te laten toenemen. Het is in de dierenwereld niet anders. Men noemt dat balts of in grote-mensen-taal lonken. Er worden dansjes gemaakt, geschenken uitgedeeld en vooral veel gepronkt. Kijk mij, ik ben je aandacht meer dan waard!

Ik heb dames gesproken die lijden onder het feit dat stoere jonge bouwvakkers niet meer fluiten vanaf de steiger. Tel ik niet meer mee, ben ik nu al te oud voor jullie belangstelling? Hoffelijkheid is niet meer in de mode en de humor van Godfried Bomans wordt niet meer begrepen. Cursusfabrieken, spirituele centra en alternatieve therapeuten varen er wel bij. Ieder die dat wil, krijgt zijn of haar portie welwillende aandacht en kan gelaafd in aandacht het leven weer een tijdje aan. Bij zo’n zakelijke afspraak blijf je zelf ‘in controll’ en dat vinden de meeste onder ons toch wel prettig als het om emoties, gevoelens en driften gaat.

Niet doen, stop ermee! Organiseer bij het begin van de lente een nationale flirt- en knipoogdag en zorg dat alle dames en heren hun mooiste beentje voorzetten. Op die manier vier je pas echt het voorjaar in plaats van een mailtje met zo’n voorgekookt hartjes-emoji. Roep eens naar elkaar “ja, graag” voordat het eerste kusje gaat gebeuren in plaats van het tekenen van een ‘consent-overeenkomst’. De handrem mag wel wat losser. Dat vond Max Verstappen ook in Australië. Maakt dat het er niet veel gezelliger en spontaner van?

JoMo