Deel

Is online dating eigenlijk nog wel van deze tijd?

Al in de achttiende eeuw verschenen krantenadvertenties waarin gezocht werd naar een huwelijkskandidaat

Is online dating eigenlijk nog wel van deze tijd?

In traditionele tijden was een huwelijk vooral een economisch contract. Vaak hadden de trouwende jongelui daar weinig over in te brengen. Wie een beetje Game of Thrones heeft gekeken, snapt hoe adellijke uithuwelijking een bestendiging van politieke relaties was. Er zijn nog steeds culturen waarin uithuwelijking voorkomt. En hoewel ik tegen dwang ben, en er niet aan moet denken dat mijn vader mijn vriendje voor me uitzoekt, is er best wat te zeggen voor ouderlijke inmenging.

Contactadvertenties zijn bij uitstek een modern verschijnsel, dat wil zeggen: ze horen bij de periode die we moderniteit noemen. In traditionele tijden werd het leven van mensen bepaald door instituties als de kerk en familie. In de moderniteit moeten we dat zelf doen. Socioloog Anthony Giddens stelt zelfs dat we in de moderniteit geobsedeerd zijn met identiteit. ‘Het ik’ is volgens hem een project geworden en daar zijn we constant mee bezig. Media spelen daarbij een belangrijke rol.

Jezelf zijn? Doe maar niet, zegt deze filosoof.

Dat begon al vroeg. In de achttiende eeuw verschenen in kranten de eerste advertenties waarin gezocht werd naar een huwelijkskandidaat. Daar werd nauwelijks over gesproken, want single zijn ging gepaard met een flink stigma. Het Instagramaccount Liefde van Toen post Nederlandse advertenties van tussen 1840 en 1940 en laat zien hoe vaak economische afwegingen telden.

Later ontstonden er speciale koppeldiensten, aanvankelijk gericht op het vinden van een huwelijkspartner. Niet de ouders, maar een professionele koppelaar probeerde mensen bij elkaar te brengen.

Met de introductie van nieuwe media namen deze diensten een enorme vlucht. Zo zorgde de komst van de videorecorder voor videoprofielen: de zoekende single profileerde zichzelf in een kort filmpje: “Als je ook van piña colada’s houdt maar niet van yoga, dan ben ik je man!” En toen het internet toegankelijk werd voor particulieren, ontstond vrijwel direct (in 1995) een online dienst: match.com, dat ook nu nog steeds een belangrijke speler is.

Digitalisering vergrootte de doorzoekbaarheid van profielen. Zonder tussenkomst van een persoon kon de zoekende partij eenvoudig filteren: deze lengte, dit opleidingsniveau, een voorkeur voor deze films. Dat leek heel gunstig, maar zulke doorzoekbare kenmerken zijn voor potentiële seks- of liefdespartners minder doorslaggevend dan ‘ervaringskenmerken’: is iemand grappig, ruikt hij lekker, heeft ze uitstraling?

Daarnaast bleef spelen dat veel mensen profielen stiekem alleen op uiterlijk beoordeelden. Bovendien kleefde er nog steeds een stigma aan zulke bemiddelingssites. Dat woord – ook al noemde niemand ze zo – impliceert dat je hulp nodig hebt. Hulp waarvoor je ook nog eens betaalt, met geld of met data.

En toen kwam Tinder. Dit is geen online datingsite, maar een app met een ludieke aard. Swipen voelt als een spelletje en een match verschilt niet veel van oogcontact in de kroeg.

Swipen is bovenal een reductie: in plaats van zelf profielen te doorzoeken, schotelt een algoritme je gezichten voor. In de vaart moet je direct beslissen of iemands hoofd je genoeg aanstaat om de bijbehorende persoon te liken of direct in de prullenbak te doen. Profieltekst is er nauwelijks, alles draait om de foto’s. Het bleek zo’n succes dat ook bestaande sites als OKCupid over zijn gegaan op een swipe-model. Laat het lezen maar zitten.

Er is eindeloos veel geschreven over liefde in tijden van Tinder. Het zou de heteroseksuele seksmarkt op zijn kop hebben gezet. Eerder lijkt me dat er net als in de gay seksmarkt sprake is van verplaatsing: een one-night-stand scoor je niet meer in de club (die sowieso aan populariteit inboet), maar via de app. En daar moet je nog steeds met een goede opening komen. “Zit je hier al lang” is het nieuwe “kom je hier vaker”. Bij gebrek aan aanknopingspunten blijven daters hangen in “hoe was je dag” en “heb je een beetje van je weekend kunnen genieten”.

Contact zoeken is voor hetero’s eigenlijk weinig veranderd sinds de achttiende eeuw. Een oproep of profielfoto moet interesse wekken, en daarna volgt enige correspondentie voordat men tot een fysieke kennismaking overgaat. De inzet is vaker casual seks dan een huwelijk, maar toch zoeken hetero’s elkaar niet op basis van bedvoorkeuren zoals dat wel kan in apps gericht op mannen die seks willen met mannen.

De middelen waarmee je jezelf kunt verkopen, waren vroeger beperkt tot tekst, nu tot beeld. Eerst waren er bureaus die je hielpen in je zoektocht, nu zijn er ondoorzichtige algoritmen die je aanbod verkleinen. Het klinkt modern, maar het is eigenlijk ouderwets.

Meer 'Lifestyle':

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

12 juli 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Eindelijk... zomer! Je weet dat je een zonnebrandcrème moet aanbrengen

31 mei 2019

Tropenrooster voor je huid

Hoewel de meesten van ons van de zomer houden, kan het warme weer het slechtste in onze huid naar boven halen.

De temperaturen lopen weer op, dus extra zorg voor de huisdieren

31 mei 2019

Voor alle huisdieren geldt dat een plekje in de schaduw veel lekkerder is dan een plekje in de volle zon.

De zomer is in aantocht en dat is dus weer genieten voor de meeste mensen, maar er zijn ook mensen...

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

24 mei 2019

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie.

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Filmpje... Voorjaar, dus gaan we weer aan het werk in de tuin

5 april 2019

Voorjaarsshow op zondag 7 april van 11:00 tot 17:00 uur.

Welkom bij Sluistuinen in Alkmaar. Een uniek shop-in-shop concept waarbij groen, design en buitenleven centraal staan.

Op 1 april verloor Alpha zijn bril. Maandag is het weer zo ver

29 maart 2019

Maandag is het 1 april en daar ontkom je bij de Flessenpost ook niet aan.

We hebben een lijstje gemaakt met vijfentwintig geniale grappen waarmee jij je familie, vrienden of collega’s voor de gek kunt houden.

Helaas... is niet iedereen even blij met de lente

29 maart 2019

Hooikoorts: de berk, iep, populier, es en de wilg zijn nu de boosdoeners. 11 tips

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan:

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

22 maart 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Loopt jouw relatie steeds op de klippen?

22 maart 2019

Wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, kan je de volgende dag irriteren

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat het toch niet de ware is?

Ben jij een slechte slaper?

15 maart 2019

Vrijdag is de Internationale Dag van de Slaap

"Goed om eens bewust bij onze slaap stil te staan", zegt slaapprofessor Eus van Someren. Want we slapen in Nederland lang niet zo goed als...

Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2019

15 maart 2019

Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends?

In het voorjaar en de zomer van 2019 is de mode uitbundig en kleurrijk. En dat geldt niet alleen voor kleding...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

De zomer duurt nog wel even, maar wel handig om te weten...

1 maart 2019

De terugkeer van de gladiatorsandaal

Een modestuk dat in 2019 een comeback gaat maken, is de welbekende gladiatorsandaal. De sandaal was rond 2000 voor het laatst in de mode...

Voor altijd vrienden blijven?

1 maart 2019

Dan moet je samen af en toe wat gaan drinken

Vrienden en vriendinnen die af en toe samen drinken, blijven namelijk langer vrienden/vriendinnen dan mensen die dit niet doen.

Terug