Deel

Is online dating eigenlijk nog wel van deze tijd?

Al in de achttiende eeuw verschenen krantenadvertenties waarin gezocht werd naar een huwelijkskandidaat

Is online dating eigenlijk nog wel van deze tijd?

In traditionele tijden was een huwelijk vooral een economisch contract. Vaak hadden de trouwende jongelui daar weinig over in te brengen. Wie een beetje Game of Thrones heeft gekeken, snapt hoe adellijke uithuwelijking een bestendiging van politieke relaties was. Er zijn nog steeds culturen waarin uithuwelijking voorkomt. En hoewel ik tegen dwang ben, en er niet aan moet denken dat mijn vader mijn vriendje voor me uitzoekt, is er best wat te zeggen voor ouderlijke inmenging.

Contactadvertenties zijn bij uitstek een modern verschijnsel, dat wil zeggen: ze horen bij de periode die we moderniteit noemen. In traditionele tijden werd het leven van mensen bepaald door instituties als de kerk en familie. In de moderniteit moeten we dat zelf doen. Socioloog Anthony Giddens stelt zelfs dat we in de moderniteit geobsedeerd zijn met identiteit. ‘Het ik’ is volgens hem een project geworden en daar zijn we constant mee bezig. Media spelen daarbij een belangrijke rol.

Jezelf zijn? Doe maar niet, zegt deze filosoof.

Dat begon al vroeg. In de achttiende eeuw verschenen in kranten de eerste advertenties waarin gezocht werd naar een huwelijkskandidaat. Daar werd nauwelijks over gesproken, want single zijn ging gepaard met een flink stigma. Het Instagramaccount Liefde van Toen post Nederlandse advertenties van tussen 1840 en 1940 en laat zien hoe vaak economische afwegingen telden.

Later ontstonden er speciale koppeldiensten, aanvankelijk gericht op het vinden van een huwelijkspartner. Niet de ouders, maar een professionele koppelaar probeerde mensen bij elkaar te brengen.

Met de introductie van nieuwe media namen deze diensten een enorme vlucht. Zo zorgde de komst van de videorecorder voor videoprofielen: de zoekende single profileerde zichzelf in een kort filmpje: “Als je ook van piña colada’s houdt maar niet van yoga, dan ben ik je man!” En toen het internet toegankelijk werd voor particulieren, ontstond vrijwel direct (in 1995) een online dienst: match.com, dat ook nu nog steeds een belangrijke speler is.

Digitalisering vergrootte de doorzoekbaarheid van profielen. Zonder tussenkomst van een persoon kon de zoekende partij eenvoudig filteren: deze lengte, dit opleidingsniveau, een voorkeur voor deze films. Dat leek heel gunstig, maar zulke doorzoekbare kenmerken zijn voor potentiële seks- of liefdespartners minder doorslaggevend dan ‘ervaringskenmerken’: is iemand grappig, ruikt hij lekker, heeft ze uitstraling?

Daarnaast bleef spelen dat veel mensen profielen stiekem alleen op uiterlijk beoordeelden. Bovendien kleefde er nog steeds een stigma aan zulke bemiddelingssites. Dat woord – ook al noemde niemand ze zo – impliceert dat je hulp nodig hebt. Hulp waarvoor je ook nog eens betaalt, met geld of met data.

En toen kwam Tinder. Dit is geen online datingsite, maar een app met een ludieke aard. Swipen voelt als een spelletje en een match verschilt niet veel van oogcontact in de kroeg.

Swipen is bovenal een reductie: in plaats van zelf profielen te doorzoeken, schotelt een algoritme je gezichten voor. In de vaart moet je direct beslissen of iemands hoofd je genoeg aanstaat om de bijbehorende persoon te liken of direct in de prullenbak te doen. Profieltekst is er nauwelijks, alles draait om de foto’s. Het bleek zo’n succes dat ook bestaande sites als OKCupid over zijn gegaan op een swipe-model. Laat het lezen maar zitten.

Er is eindeloos veel geschreven over liefde in tijden van Tinder. Het zou de heteroseksuele seksmarkt op zijn kop hebben gezet. Eerder lijkt me dat er net als in de gay seksmarkt sprake is van verplaatsing: een one-night-stand scoor je niet meer in de club (die sowieso aan populariteit inboet), maar via de app. En daar moet je nog steeds met een goede opening komen. “Zit je hier al lang” is het nieuwe “kom je hier vaker”. Bij gebrek aan aanknopingspunten blijven daters hangen in “hoe was je dag” en “heb je een beetje van je weekend kunnen genieten”.

Contact zoeken is voor hetero’s eigenlijk weinig veranderd sinds de achttiende eeuw. Een oproep of profielfoto moet interesse wekken, en daarna volgt enige correspondentie voordat men tot een fysieke kennismaking overgaat. De inzet is vaker casual seks dan een huwelijk, maar toch zoeken hetero’s elkaar niet op basis van bedvoorkeuren zoals dat wel kan in apps gericht op mannen die seks willen met mannen.

De middelen waarmee je jezelf kunt verkopen, waren vroeger beperkt tot tekst, nu tot beeld. Eerst waren er bureaus die je hielpen in je zoektocht, nu zijn er ondoorzichtige algoritmen die je aanbod verkleinen. Het klinkt modern, maar het is eigenlijk ouderwets.

Meer 'Lifestyle':

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Het lijkt allemaal nog ver weg... maar de redactie van het Flesje is al weer volop aan de gang...

6 september 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid najaarseditie over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het Flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, muziek, kunst en cultuur. Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

De vakanties zijn voorbij, dus we hebben het weer druk, druk, druk

30 augustus 2019

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft?

Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen. De interne batterij kan dan niet opgeladen worden en daardoor worden we sneller ziek.

Aankomende week... smeren, smeren en nog eens smeren!

23 augustus 2019

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden

Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype.

Zomerse week voor de boeg... maar waarom staat de zon lager?

23 augustus 2019

De temperatuur wordt lager en de dagen korter

Je hebt het in de auto misschien al gemerkt als je naar huis rijdt: de zon staat laag aan de hemel. Waarom staat de zon eigenlijk lager in het najaar?

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Zou het leven beter en relaxter zijn zonder klok?

9 augustus 2019

Op een eiland voor de kust van Noorwegen willen ze de tijd afschaffen

De 350 inwoners van het Noorse eiland Sommarøy deden een vrij radicaal voorstel: ze wilden de tijd afschaffen.

Advertorial: Nieuw in Bergen... Zingen als medicijn

2 augustus 2019

De Finse, in Bergen wonende, Kristiina Helin geeft een zangcursus

Zingen is veel meer dan wat we geneigd zijn te denken. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zingen zeer bevorderlijk is voor...

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

27 september 2019

Sluiting vrijdag 4 oktober a.s.

De Najaarseditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, wat is er in het najaar en de winter te doen, heeft Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

We zijn gelukkiger dan ooit, maar...

2 augustus 2019

Het vinden van geluk maakt gelukkig, het zoeken naar geluk ongelukkig

We zijn gelukkiger dan ooit en tegelijk ook depressiever dan ooit. Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld

Vitamine D, zon en mythes...

26 juli 2019

Hoeveel zon heb je nodig voor voldoende vitamine D?

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor je weerstand.

Wat te doen bij extreme hitte...

26 juli 2019

Velen zullen warm weer als een zege ervaren, maar vooral voor ouderen kan de aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn

Velen zullen warm weer als een zege ervaren: eindelijk naar het strand, eindelijk bijbruinen. Maar voor anderen – vooral ouderen - kan de aanhoudende hitte juist...

De kunst van het loslaten...

19 juli 2019

Loslaten is pijnlijk wanneer je vast zit en soms lijkt het onmogelijk om te doen

Loslaten is moeilijk, vooral als het gaat om iets wat je graag wilt. Of het nou gaat om een mooie kans, iemand die je echt leuk vond of...

Vakantie of niet... een middagdutje kan nooit kwaad

19 juli 2019

Uitstekend voor het hart, stress, gewichtsbeheersing en de bloeddruk

Het is een feit dat onze moderne samenleving een slaapgebrek heeft. Zulke dutjes kunnen mogelijk onze zogenaamde slaaptekorten verlichten...

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

18 oktober 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Terug