Deel

advertentie

Is gelukkig leven een keuze?

Alles over mindful lifestyle

Is gelukkig leven een keuze?
Hoe zou je leven eruit zien als je het in dienst van geluk, vrijheid, liefde en voldoening zou zetten? Hieronder vind je 12 stappen naar wat ik de ‘mindful lifestyle’ noem. Een simpele manier van leven die je helpt lichter en leuker te leven.

De mindful lifestyle

Licht, leuk en gelukkig leven. Dat willen we allemaal. Soms lijkt dat moeilijk, zelfs onmogelijk. Maar door je tijd en energie te investeren in de juiste levensgebieden, kun je zo’n fijn leven snel dichterbij brengen.
Hieronder vind je 12 stappen richting zo’n leven. Iedere stap op zichzelf is een project dat je kunt oppakken om je leven verder te verbeteren. Dat kan weken, maanden of zelfs jaren kosten.

Deze lijst is niet perfect. Beschouw het als een goede springplank naar een lifestyle die meer gebaseerd is op liefde, geluk, vertrouwen en verbondenheid.

1. Koop minder, ervaar meer

Onze hyperactieve economie heeft ons doen geloven dat we spullen moeten kopen om ons goed te voelen over onszelf. Dat we status moeten opbouwen. Dat spullen ons echt gelukkig maken.
En dat werkt geweldig, vanuit economisch oogpunt. De wereldeconomie is de afgelopen decennia razendsnel gegroeid.

Alleen het systeem blijkt niet te werken. Het systeem zet ons namelijk op het spoor richting een leven dat we niet willen leiden. Een leven dat draait om stress, om presteren, om status, materialisme en onzekerheid. Het systeem moet blijven groeien zodat het niet in elkaar stort, en dus moeten we grenzen over die we liever niet overschrijden (zoals het verwoesten van wereldwijde ecosystemen).

Een mindful lifestyle is een leven waarin je minder koopt en meer ervaart. Minder spullen, meer genieten van het leven met de mensen in je leven. Minder shoppen, meer picknicken in het park. Minder uitgeven en dus ook minder hoeven werken. Minder nieuws, tv en reclames kijken en meer lezen, beleven en meer diepe gesprekken voeren.

2. Eet meer planten, minder dieren

Planten zijn gezond. Dierlijke producten blijken ongezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor de wereld. Eet meer en meer planten, en merk hoe je meer energie krijgt. Je komt lekkerder in je vel, vermindert vage klachten en komt bovendien op een gezond gewicht.

En weet je wat? Door minder dierlijke producten te eten (vlees, vis, eieren en zuivel) krijg je een kalme geest. Want je weet dat je niets te maken wilt hebben met die intensieve veehouderij, met de vervuiling, het dierenleed en de bedreiging voor de volksgezondheid. En wanneer je echt meer planten gaat eten, voel je je eindelijk niet meer hypocriet. Je ontwikkelt meer compassie en respect richting alles wat leeft.

3. Richt je meer op relaties, minder op spullen

In veel relaties met bijvoorbeeld familieleden merk je dat het gesprek nooit dieper gaat dan materiële zaken. Dat is niet erg, maar het is beperkt. Want de echte connectie, de echte waarde die je uit relaties haalt, zit hem in de gesprekken over emoties en gevoelens.

Door de relaties in je leven te verbeteren en te verdiepen, haal je meer magie in je leven. Meer liefde, meer connectie, meer verbondenheid. Probeer dichter bij mensen te komen door het gesprek langzaam weg te sturen van ‘feiten’, en verder te gaan naar ‘meningen’ om ten slotte bij ‘gevoelens’ terecht te komen. Dat is waar we uiteindelijk allemaal echt mee bezig zijn.

Wees kwetsbaar. Deel jouw gevoelens met anderen, en zie hoe de wereld zich openstelt voor jou.

4. Leef meer in het moment, minder in je hoofd

Het leven speelt zich niet af in je gedachten. Wat je daar vindt, zijn vooral herinneringen die zich herhalen en verwachtingen die zich blijven vormen.
Het leven speelt zich af in het hier en nu, in dit moment. Het is de sensatie van je handen rond je smartphone, de knuffel van je kat, de lucht die in je longen stroomt, het zonlicht dat op je gezicht valt.

Door constant in gedachten verzonken te zijn, versnel je jouw perceptie van de tijd. Het leven lijkt voorbij te vliegen, zonder dat je er echt van geniet. Dat is zonde en het bezorgt je stress. Leef vaker in het hier en nu om de kwaliteit van je leven te verhogen.

5. Oordeel minder, geniet meer

Sommige mensen in mijn leven oordelen over alles wat ze zien. Dan lopen we door de stad, en komt er een opmerking over iedereen die opvallend gekleed is of een afwijkend uiterlijk heeft. En dat zuigt energie.
Mensen veroordelen andere mensen vaak vanuit hun eigen onzekerheid. Het is makkelijk om je oordeel klaar te hebben, om mensen in een hokje te stoppen. Maar het geeft niemand een beter gevoel.

Oordeel minder. Je hoeft niets te vinden van alle diversiteit die je ziet. Je kunt er simpelweg van genieten. Geniet van het feit dat ieder mens anders is, dat er zoveel verschillende meningen zijn.

6. Zeur minder, voel je vaker dankbaar

Zeuren brengt negatieve energie in je omgeving. Door te zeuren, maak je jezelf en alle mensen in je omgeving minder blij. Alleen maar omdat jij te lui bent om jezelf even in een effectieve stemming te brengen.
Stop met zeuren. Stop met roddelen. Als je een probleem hebt, verander dan iets. Als je niets kunt veranderen, accepteer de situatie dan. En maak er het beste van.

Richt je liever op alle dingen die goed zijn in je leven. Voel je dankbaar. Die simpele emotie van dankbaarheid maakt je direct meetbaar gelukkiger.

7. Richt je meer op voldoening, minder op geld

Geld is niet alles. Ja, je wilt voldoende geld hebben om fijn te kunnen leven. Maar veel meer geld dan dat is simpelweg zonde van je energie.
Hoezo zonde van je energie? Voor het geval het je nog niet was opgevallen: veel geld verdienen gaat niet vanzelf. Het vereist een flinke investering van tijd en energie, iedere dag opnieuw.

Zoek liever naar een leven dat je voldoening geeft. Iets waar je blij en gelukkig van wordt. Behoorlijk wat mensen in mijn omgeving kiezen er bijvoorbeeld voor om vier of drie dagen te werken per week. Ze leveren hier salaris voor in, maar hun levenskwaliteit neemt voor hun toe. Leg de focus op voldoening, zorg goed voor je financiële gezondheid maar stop met het nutteloos najagen van meer geld.

8. Doe minder, word effectiever

Meer werken is niet altijd de beste oplossing. Vaak is het veel effectiever om minder te doen. Iedere dag heb je namelijk maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie. Wanneer je deze tijd en energie moet uitsmeren over talloze projecten, kom je langzaam vooruit.
Wanneer je echter alle projecten uit je leven gooit, behalve die paar dingen die echt belangrijk voor je zijn, ben je veel effectiever. Dan hoef je minder hard te werken, en bereik je toch meer.

Stop met één project om meer in een ander project te kunnen steken. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen die je niet geweldig vindt om te doen, en houd je aandacht vrij voor die paar dingen die je echt gelukkig maken.

9. Bescherm minder, deel meer

Hoge betonnen schuttingen, krampachtige copyright beschermingen, krenterig zijn, drie sloten op de deur… Wat zou er gebeuren als we al deze energie zouden steken in liefdevolle activiteiten, zoals delen?
Laat de wereld binnen, wees gul, verspreid je ideeën, deel je leven met de mensen in je omgeving. Glimlach naar vreemden, maar je niet druk om onwaarschijnlijke gebeurtenissen, heb een beetje vertrouwen in de mensheid.

Als er één ding is dat je goed moet beschermen, is het de backup van al je digitale foto’s. Vooral omdat je ze dan altijd kan blijven delen.

10. Maak je niet druk, maak je rustig

Investeer in kalmte. Mediteer, sport, schrijf in je dagboek, leer jezelf kalmerende gewoontes aan.
Het leven is simpelweg magischer wanneer je ontspannen bent. Ontspanning is de natuurlijke staat van ons lichaam. Wanneer je ontspannen bent komen de beste ideeën boven drijven. Onder de douche, in de sauna, tijdens het hardlopen, tijdens een boswandeling, in bed of op vakantie.

Ontspanning bevordert creativiteit, vriendelijkheid, speelsheid, vrolijkheid, inspiratie en productiviteit.

11. Moet minder, speel meer

Neem het leven niet zo serieus als het niet nodig is. Maak je minder druk om dingen die ‘moeten’, om wat andere mensen van je denken. Je hoeft je kinderlijke speelsheid niet weg te drukken omdat je nu eenmaal ‘volwassen’ bent.
Speel liever tikkertje in het park met je kinderen. Spelen hoeft niet beperkt te blijven tot Sudoku en Candy Crush. Ga naar buiten, geniet van de wereld, speel, lach en maak plezier.

Het leven is te kort om je zorgen te maken. Er is altijd wel een reden om te lachen. Als is het maar omdat het zo belachelijk is om je zorgen te maken.

12. Omarm eenvoud, ervaar minder ballast

Maak je leven steeds simpeler. Gooi overbodige dingen uit je leven. Werk richting een leven met minder spullen, minder nietszeggende relaties, minder gedachteloze consumptie. Minder ongezond eten, minder stress, minder gezeur, minder problemen.
Omarm de dingen die je gelukkig maken, en laat de rest los. Stap voor stap.

Pak deze 12 stappen, en geef er je eigen draai aan. Bouw aan een leven waar je blij van wordt, en inspireer anderen hetzelfde te doen.

Bron: https://sochicken.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

30 juli 2021

Dat thuiswerken heeft bedrijven en ondernemers nieuwe inzichten opgeleverd

“Thuiswerken gaat niet meer terug naar het niveau van voor de crisis”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. “Er zal ook na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden.”

Hebben die pilletjes nu wel of geen zin…

30 juli 2021

Zijn multivitamines echt van belang?

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor (stief)ouders is vakantie een stressvolle periode

23 juli 2021

Het levert vaak stress op

De zomervakantie breekt aan: veel kinderen en ouders kunnen niet wachten om naar een vakantieadres te vertrekken. Maar voor (samengestelde) gezinnen met gescheiden ouders is zo'n vakantie best ingewikkeld. De hele dag op elkaars lip, kinderen missen hun thuisgebleven ouder en de invulling van een vakantie verschilt.

Zet op zonnige dagen vooral je zonnebril op

23 juli 2021

Beschermt een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Uv-straling in zonlicht beschadigt niet alleen de huid, maar ook de ogen. "Uit een onderzoek dat we een paar jaar geleden hebben gedaan, bleek dat slechts zeven procent van de Nederlanders dit weet", zegt Elianne Wiersma van het Oogfonds. Zonlicht kan leiden tot uiteenlopende klachten en ziektes. "En zelfs blindheid."

Velen verlangen naar warmte én die komt er aan

16 juli 2021

Maar wat doet dat met ons lijf...

Niemand kan er omheen: het is zomer en het wordt warm. De een zal het verrukkelijk vinden, de ander verlangt stiekem naar sneeuw, maar iedereen moet er even doorheen. En dat gaat net even wat beter als je weet wat warmte met je lichaam doet.

Fietsen doen we graag, maar e-bikes zorgen voor veel ongelukken

16 juli 2021

Aantal dodelijke ongelukken neemt toe

Steeds meer mensen kopen een e-bike in plaats van een gewone fiets. Tegelijkertijd neemt onder ouderen het aantal dodelijke fietsongelukken toe.

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk?

25 juni 2021

Op deze pagina vind je in één oogopslag voor 24 vakantielanden of deze reizigers toestaat

Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.

Wat is er aan de hand als je je niet lekker voelt na een coronavaccinatie?

25 juni 2021

Soms krijg je last van bijwerkingen

Dat is een teken dat je lichaam leert om zich te verdedigen tegen het coronavirus. Na de prik kun je je even niet lekker voelen. Dit kun je verwachten.

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts…

25 juni 2021

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel of pollen van planten, grassen of bomen. Vooral tijdens de bloeiperiode geven ze klachten.

Genieten van de zon… heeft smeren nog wel zin?

18 juni 2021

Met een zonnebrandmiddel word je óók bruin

In zonnebrandcrème zitten minuscule nanodeeltjes die een groot deel van de zonnestraling weerkaatsen of chemische filters die de straling absorberen.

Tropische temperaturen, dus hoogste tijd voor een verkoelende Mojito

18 juni 2021

En die maak je zo...

Mojito, de perfecte cocktail voor tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf maken? Zoals het écht hoort? En dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je de perfecte originele Mojito thuis maakt.

De zomer in het vooruitzicht…

11 juni 2021

badmode 2021

Voor deze zomer zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmodecollecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als ouder heb je er weleens slechte dagen bij zitten…

11 juni 2021

Een flinke dip, of misschien is er zelfs sprake van een serieuze depressie

Dat kan consequenties hebben voor het gezinsleven. Hoe voorkom je dat je kinderen te lijden hebben onder jouw psychische gesteldheid?

De zomer maakt ons gezonder…

4 juni 2021

In de zomer kun je lekker het zwembad of de zee in duiken

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine D en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid.

Bergense Studio Bodyvit gaat weer van start

4 juni 2021

Personal training al vanaf € 17,95 per training

Al jaren bewegen veel Nederlanders minder dan wenselijk is voor een gezond en fit lichaam, maar door de maatregelen die in de strijd tegen het COVID-19 virus zijn genomen, is dat nog minder geworden. Ruim 4,5 miljoen Nederlanders zijn sinds het begin van de pandemie minder gaan bewegen/sporten of zijn zelfs helemaal gestopt.

Dit zijn de landen waar je nu je vakantie al kunt reserveren

28 mei 2021

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben in het reisadvies

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerk

Dit worden waarschijnlijk de voorwaarden om straks op reis te kunnen

28 mei 2021

Waarom komt er een Europees vaccinatiepaspoort?

Deze zomer kunnen we op vakantie met een vaccinatiepaspoort, als het aan het kabinet ligt. Het bewijs gaat waarschijnlijk ook binnen Nederland gelden om toegang te krijgen tot theaters en sportwedstrijden. Hoe werkt het?

Bergenaren zijn dol op exclusieve auto’s

21 mei 2021

Na Ferrari bevestigt ook Lamborghini komst van een elektrisch model

Lamborghini komt in de tweede helft van dit decennium met een volledig elektrische sportwagen. Dat heeft CEO Stephan Winkelmann dinsdag bekendgemaakt. De Italiaanse sportwagenfabrikant volgt hiermee het voorbeeld van concurrent Ferrari, dat in 2025 met een elektrische auto komt.

Hoe jonger je bent als je stopt met roken, hoe groter de kans dat je lichaam goed herstelt

21 mei 2021

Gemiddeld mislukt het stoppen met roken zeven tot acht keer

Ongeveer 80% van de rokers wil stoppen. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je stopt, en wat zijn goede methoden om het vol te houden?

Ben je verslaafd aan multivitamines… Hebben die pilletjes nu wel of geen zin?

14 mei 2021

Hier lees je de fabels en feiten

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Het warme weer is in aantocht…

7 mei 2021

Dit zijn ze: dé bikinitrends voor 2021

Beter goed voorbereid dan dat je de boot mist - niet waar? De bikinitrends zijn dit jaar weer om hebberig van te worden. En nee: je hoeft er geen maatje 36 voor te hebben, deze swimweartrends zijn namelijk voor iédereen.

Hoe lui tuinieren de wereld een beetje beter kan maken

7 mei 2021

Onze zuiderburen geven inmiddels het goede voorbeeld

De tuin van morgen is meer dan gras alleen, maar dat hoeft volgens groendesigner Ellen Fiers niet noodzakelijk veel moeite te kosten mits een passend ecologisch ontwerp.

‘World Naked Gardening Day’ is op 5 mei

30 april 2021

Kleren uit... en hopen op warm weer

Mensen met groene vingers en behoefte aan naaktlopen, kunnen op deze dag hun lol op. Het is Internationale dag van het Naakt Tuinieren. Maar let op, als iemand aanstoot neemt aan je blote verschijning kan je worden aangehouden.

Op 4 en 5 mei hangen we de vlag weer uit, maar hoe is dat zo gekomen?

30 april 2021

Geschiedenis van de vlag én de regels (longread)

Op maandag 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de coronasituatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

Funshoppen is ver weg, maar winkels zijn blij met winkelen zonder afspraak

23 april 2021

Dat is een belangrijke stap voorwaarts", zegt de woordvoerder van de belangenorganisatie voor winkels

Winkeliers zijn blij dat winkelen op afspraak over ruim een week tot het verleden behoort. Brancheorganisatie INretail wil het demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond nog horen zeggen, maar gaat ervan uit dat de winkels vanaf 28 april onder voorwaarden weer opengaan voor klanten zonder afspraak.

10 wetenschappelijke weetjes over de liefde…

23 april 2021

Helpt liefde tegen pijn? Bestaat de perfecte partner?

1. Liefde als pijnstiller. Liefde kan pijn stillen. Hoe? Als iemand pijn ervaart en hij of zij kijkt naar zijn partner...

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Terug