Deel

advertentie

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis

Tekening: heftige gevechten rond de Ruïnekerk

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis

Historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen staat in september traditiegetrouw stil bij de beruchte slag van 1799, die zich 224 jaar geleden afspeelde voor de deur van het museum. Deze keer met bijzondere aandacht voor een aantal orthodox religieuze voorwerpen. Russische- en Kozakse militairen verliezen hun ‘kerkelijke heiligdommen’ op weg naar Bergen tijdens de slag van 19 september 1799.

Op 19 september 1799 omstreeks 03.30 uur ‘s nachts is een Kozakse- of Russische officier een zilveren geboortekruisje kwijtgeraakt in de omgeving van Hargen, op weg naar Schoorl en Bergen, om deze dorpen in te nemen. De plaats van de vondst laat (bijna) exact zien op welk tijdstip deze verloren is. De kwaliteit van het zilveren geboortekruisje dat nu –  na 224 jaar – te bewonderen is in de 1799-expositie van Museum het Sterkenhuis, is nog steeds uitmuntend. De vertaling van de Cyrillische tekst op het kruisje is psalm 68 van de Septuagant (70), naam voor de Griekse vertaling van het Oude Testament/Tenach (= Hebreeuwse Bijbel): “Dat God zal Verrijzen en Zijn vijanden worden verstrooid, dat Zij die hem haten, mogen vluchten voor zijn aangezicht.”

Dit is een unieke vondst. De meeste soldaten droegen een kleinere, bronzen versie, omdat deze goedkoper was en de ouders van een soldaat over weinig geld beschikten. Het is dus bijna zeker dat dit zilveren geboortekruisje gedragen werd door een officier (Kozak of Rus).

*De vertaling is van Hildo Bos, priester Russisch Orthodoxe kerk, Amsterdam
Kozakken uit de Oekraïne. Tekenaar onbekend. Datering 1799. Collectie Noord-Hollands Archief. Haarlem.

Er zijn de afgelopen decennia nog meer orthodox kerkelijke voorwerpen gevonden die nu ook te bewonderen zijn in museum Het Sterkenhuis, volgens kenners een unieke verzameling.

Triptiek (drieluik) en diptiek (tweeluik), geschonken door Kozakse en/of Russische soldaten, in de dagen na 19 september 1799, aan Alkmaarders als dank voor het verstrekken van brood en water tijdens hun internering in de Grote Kerk (o.a. de 1275 gevangen genomen Kozakken, Russen en Britten tijdens de slag bij Bergen).

Bronzen halskruisje, bronzen geboortekruisje en een bijbelplaat met in het midden het orthodoxe kruis, deze plaat was bevestigd op de voorzijde van een bijbel, eigendom van een legeraalmoezenier (priester).

Hoe komen deze voorwerpen in Bergen en omgeving terecht?
Medio 1799 heeft Frankrijk, aanhanger van het liberalisme (vrijheid, gelijkheid en broederschap), grote delen van Europa veroverd. De koning van Engeland en de tsaar van Rusland zijn bang dat Frankrijk  hun respectievelijke landen ook gaan aanvallen, gezien door de bril van deze heersers die het absolutisme aanhangen (Lodewijk XIV had zelfs een eigen leuze: l’état c’est moi (ik ben de staat)). Engeland en Rusland vormen een coalitie en besluiten om de macht van Frankrijk in te perken en het gezag van Oranje te herstellen, tot een invasie op het vasteland van Europa, om te beginnen in de Bataafse Republiek (ook wel de 2e Coalitie Oorlog genoemd).

Op 27 augustus 1799, om 4 uur in de ochtend landen er 7000 Britten (Engelsen, Schotten, Welshmen en Ieren) op de Noord-Hollandse kust onder bevel van generaal Sir Ralph Abercromby, tussen Groote-en Kleine Keeten. De Bataafse kustverdediging onder bevel van generaal Herman Willem Daendels is kansloos. Zij moeten vluchten en verlaten ook de stellingen in (Den) Helder. Op de 28e wordt (Den) Helder ingenomen, inclusief de Bataafse oorlogsvloot van schout-bij-nacht Samuel Story. De Britten nemen de Zijpe in en de omringdijk is een perfecte verdediging tegen mogelijke aanvallen van de Fransen en Bataven. En jawel, op 10 september 1799 valt het gecombineerde Frans-Bataafse leger de Britten aan, onder bevel van de opperbevelhebber, de Franse generaal Guillaume Marie Anne Brune.
De Britten worden op drie plaatsen aangevallen: Eenigenburg/Sint Maarten, Schoorldam/Krabbendam en Petten. Alle aanvallen van het Frans-Bataafse leger worden afgeslagen. In de 8 dagen hierna komen er nog eens 13.000 Britten en 18.000 Russen in (Den) Helder aan land. Zij staan nu onder opperbevel van de Hertog van York (2e zoon van de Engelse koning George III). Half september telt het Frans-Bataafse leger ruim 40.000 manschappen. Op 19 september besluit de hertog van York, in alle vroegte (02.30 uur) de Frans-Bataafse stellingen aan te vallen, en wel op 4 plaatsen tegelijk. De zwaarste aanval wordt op Bergen uitgevoerd onder bevel van de Russische generaal Johann Hermann von Fersen, 9000 Russen en 2500 Britten. Na zware gevechten bij Camperduin, Hargen, Groet, Catrijp, Schoorl en Aagtdorp wordt Bergen om 07.30 uur ingenomen. Om dit te vieren geven zij zich over aan drinkgelagen. Het Franse arsenaal (nu B&B aan de Ruïnelaan), de kroegen en woningen zijn niet veilig.
Generaal Brune besluit tot een tegenaanval, met nieuwe troepen. Er volgt na een hevige strijd bij de Ruïnekerk een zwaar gevecht in het Bergense bos en in de polders. Generaal Hermann wordt met 1274 manschappen gevangen genomen en naar Alkmaar afgevoerd en ‘n week gevangen gehouden in de Grote Kerk. De overige Russen en Britten vluchten, nu onder bevel van generaal Magnus Gustav von Essen, naar hun stellingen in de Zijpe. Duizenden Fransen, Bataven, Russen en Britten komen deze dag om het leven, tussen de Zijpe en Bergen.

“De Bataille Van Bergen den 19e September 1799”. Links ziet u de Fransen en rechts de Russen bij de boerderij waar vandaag de dag museum Het Sterkenhuis gehuisvest is. In de achtergrond ziet u de Ruïnekerk.
Brouwers naar J.A. Langendijk. Ets. Museum het Sterkenhuis.

Het verdere verloop van de Invasie 1799
De tweede slag bij Bergen vindt plaats op 2 oktober 1799. 4 Brits-Russische colonnes moeten vanuit de Zijpe o.a. optrekken naar Bergen, het duingebied en het strand. Er vinden zware gevechten in de duinen plaats tussen Bergen en “het huidige Bergen aan Zee”, in bijzonder door het Russische leger. De Britten trekken op via het strand en de duinen naar Egmond aan Zee. Beide zijden lijden wederom zware verliezen. Het Frans-Bataafse leger wordt ’s avonds verdreven en trekken zich terug op de lijn Beverwijk-Castricum-Limmen-Akersloot. Alkmaar wordt op 3 oktober door de Britten ingenomen. In de ochtend van 6 oktober vallen de Britten en Russen de Frans-Bataafse stellingen aan bij Limmen, Akersloot en Bakkum. Uiteindelijk wordt Castricum door de Russen ingenomen. Snel daarna neemt de Franse generaal Brune Castricum weer in. Daarna weer Britten en Russen. Een laatste charge van de Bataafse cavalerie onder bevel van kolonel Franciscus Maria Aloisius Barnabas de Quaita zorgt er voor dat de invasietroepen zich moeten terugtrekken.
De strijd eindigt echter onbeslist en er gaan geruchten dat de Franse generaal Brune door de hertog van York is omgekocht. Brune zou 2 raspaarden en een grote som geld in de vorm van een tas vol gouden munten hebben ontvangen. De onderhandelingen voor het vredesverdrag starten op 15 oktober en op 18 oktober 1799 wordt deze ondertekend door de onderhandelaars: de Franse brigade-generaal Claude Rostollant en de Britse majoor-generaal John Knox, in het hoofdkwartier van Brune aan de Oudegracht 218 in Alkmaar. Op 22 oktober vertrekken de eerste Britten en Russen uit (Den) Helder. Door het slechte weer verlaten de laatste schepen (Den) Helder op 29 november 1799. Er zijn tijdens deze invasie ruim 20.000 doden, gewonden en vermisten te betreuren, Britten, Russen, Fransen en Bataven.

Een monument in Bergen ter nagedachtenis aan de gevallenen van 19 september en 2 oktober 1799
Ter nagedachtenis aan de gevallenen werd in 1901 het Russisch Monument in Bergen onthuld op verzoek van de tsaar van Rusland. Bij het monument liggen ruim 500 Russen, Kozakken (uit de huidige Oekraïne) en enkele Britten begraven, gesneuveld op 19 september en 2 oktober 1799. Het monument bevindt zich bij de kruising van Russenweg en Notweg. De vertaling van de Cyrillische tekst luidt: “Eeuwige herinnering aan de Russische krijgers, gevallen bij Bergen op de 8ste en de 21ste september van het jaar 1799” (volgens onze kalender 19 september en 2 oktober 1799). Op de achterzijde staat een Cyrillisch opschrift, vertaald: “Opgericht in het jaar 1901”.

Foto M.J. Noort, juni 2023

Wilt u de orthodoxe stille getuigen en meer van deze invasie zien?
Dat kan t/m zondag 29 oktober a.s., in de tentoonstelling Invasie 1799 op de eerste verdieping van museum Het Sterkenhuis. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze ‘onbekende’ geschiedenis. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Oude Prinsweg 21, 1861 CS Bergen NH. Telefoon 072-2015000. [email protected]

Tekst: John Grooteman, september 2023

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis
advertentie

Meer 'Evenementen':

Uitreiking Eline van Haarenprijs 2023 zondag 10 december in Hotel Merlet

24 november 2023

Een selectief aantal inwoners van Bergen en Schoorl kan ook bij de uitreiking zijn

Op 10 december wordt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve de zevende Eline van Haarenprijs uitgereikt door juryvoorzitter Margriet Brandsma in de lounge van Hotel Merlet in Schoorl.

Op zoek naar kleine sterretjes en grote grazers…

24 november 2023

Een pittig parcours

Onze maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 3 december.

Kirsten Benschop op zoek naar het ooit van toen en straks

24 november 2023

Waar en wanneer: in Vredeskerkje op zondag 26 november

In de serie ‘Gedachten aan Zee’ komt zondag schrijfster en actrice Kirsten Benschop naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Het verlangen naar ooit toetst ze in haar theatermonoloog aan de inzichten van denkers en schrijvers van nu, uit verschillende tradities. Op zoek naar hoe het nu misschien ook kan.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

24 november 2023

Expositie schilderijen van Margot Andriessen en Stefan Koopman tot 7 januari 2024

In Het Zeehuis te Bergen aan Zee is vanaf heden de kleurrijke expositie te zien van Margot Andriessen en Stefan Koopman. In totaal tonen zij tien grote schilderijen in de expositieruimte van Het Zeehuis, gelegen in de centrale hal.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

24 november 2023

Wanneer: zondag 10 december

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

24 november 2023

Zaterdag 25 november Live: Penetul (foto)

Vrijdag 24 november. Thank God It's Friday

Yogalessen op dinsdagavond in Schoorl

24 november 2023

Vanaf dinsdag 9 januari 2024 geeft Lilian Bensdorp-Krijnen twee yogalessen in Dorpscentrum De Blinkerd

 Er is een rustige Yin yogales van 19.00 – 20.15 uur en een actievere Hatha yoga les van 20.30 – 21.45 uur. 

Egmond maakt zich op voor sprookjesachtig wandelweekend

24 november 2023

Komend weekend negende editie van de Fjoertoer

Op vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 november staan ruim 16.000 wandelaars aan de start van de negende editie.

‘Sharing the Light’

24 november 2023

Een feelgood-belevenis waarin de magische poëzie van Kagiso Universalis naadloos afgewisseld wordt met de transformerende muziek van Anna en Remco

Als je op zoek bent naar wat licht in de dagen die steeds korter worden, kom dan naar de poëtische avond: 'Sharing the Light'.

Workshops solliciteren

24 november 2023

Wanneer: op vrijdag 8 december in de bibliotheek in Bergen

Voor iedereen die op zoek is naar een (nieuwe) baan organiseert Bibliotheek Kennemerwaard samen met Verhelder Talent een serie van drie workshops.

Beweeg & Boetseer Samen in het nieuwe buurthuis T&O

24 november 2023

Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl 

Na het succes van de pilot workshop ‘Beweeg en Boetseer Samen’ in De Beeck kunnen we aankondigen dat deze unieke workshop op 15 december nogmaals wordt georganiseerd.

Een kaars voor de gestorvenen…

24 november 2023

Zondag 26 november om 10.00 is iedereen welkom om een kaars aan te steken in de Ruïnekerk

In deze Gedachtenisviering mogen de namen klinken van hen die zijn overleden.  We staan dan in een grote kring, schouder aan schouder.

Open podium voor dichters en muzikanten: thema ‘Deur’

17 november 2023

Waar en wanneer: Hotel 1900 op vrijdag 1 december om 16.00 uur

Inclusief miniworkshop van acht minuten over het thema 'Deur'

Presentatie Jaarboek 2023 Scoronlo

17 november 2023

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl, Duinweg 5 op 13 december om 20.00 uur

Met trots presenteert Scoronlo haar Jaarboek 2023, het zesde in een succesvolle reeks die in 2018 begon. We presenteren ons Jaarboek 2023 graag aan een breed gezelschap van belangstellenden. We doen dat in de prachtige, monumentale Dorpskerk uit 1873.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

17 november 2023

Zondag 19 november Taverne Live: Zuster Zonnebloem (foto)

Vrijdag 17 november Freestyler Peter Parker.

Opening showroom Wollig & Zo

17 november 2023

U bent allen van harte uitgenodigd

Op zondag 19 november nodigt Miriam Beverdam jullie graag uit bij de officiële opening van de Wollig & Zo-showroom.

Schilderijen, keramiek en foto’s in Galerie de Kapberg

17 november 2023

De tentoonstelling is te zien van 17 november tot en met 17 december a.s.

Galerie de Kapberg exposeert tijdens de laatste tentoonstelling van 2023 het werk van Inez Melessen, Linda Koopman en marijtje van der Horst.

Muzikale tijdreis in de Ruïnekerk: van Bach tot Brel

17 november 2023

Wanneer: 22 november om 11.00 uur (vrij entree)

Op een doordeweekse ochtend wegdromen bij de mooiste klassieke muziek? Zangeres Marianne Selleger en pianist Wouter Harbers nemen u mee op een muzikale reis door de tijd.

Wil je zinvol vrijwilligerswerk doen?

17 november 2023

Help een dagdeel bij Tafeltje Dek Je...

Tafeltje Dek Je heeft binnenkort dringend behoefte aan iemand die met eigen auto iedere maandag tussen de middag maaltijden wil bezorgen. Onze cliënten wonen in de dorpskern Bergen en hebben wat aanvullende zorg nodig.

Verkiezing BESte Sporters van de gemeente Bergen

17 november 2023

Vrijwilligers worden eveneens in het zonnetje gezet...

Het was er al een paar jaar niet van gekomen, maar nu pakt de Stichting Sporters BES de draad weer op: er komt op 9 februari 2024 in Sportcentrum De Beeck een Verkiezing van de Beste Sporters van de gemeente Bergen.

Najaars/kerstconcert van de Mariosingers

17 november 2023

Waar en wanneer: in de Ruïnekerk op woensdagavond 13 december

Op het programma staan dit jaar onder andere een Doe Maar-medley, twee schitterende nummers van Duncan Laurence, Banger Hart van Rob de Nijs...

Warme Winterdeals bij Sluispolder

17 november 2023

En we gaan ervan uit dat het ooit weer droog wordt, dus deze heerlijke Winterdeals zijn te reserveren t/m 15 december

Het wordt weer koud en winters, daarom verwarmt Sluispolder je graag...

Meesterpianist Ronald Brautigam speelt Beethoven

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 19 november 15:00 uur

Onder meer de 7 Bagatellen, de Fantasie, het Andante Favori, en het Rondo à Capriccio (‘Die Wut über den verlorenen Groschen’)

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

10 november 2023

Vrijdag 10 november Freaky Friday met DJ’s Salinas en Michael

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ’s Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in onder andere Victorie.

Gedachten aan Zee met als thema ‘Waar houdt mijn vrijheid op?’ Kirsten Benschop: Bronnen…

10 november 2023

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 26 november a.s. 15:00 uur

‘Bronnen’ is een ontwapenende theatersolo waarin Kirsten Benschop haar verlangen uit naar ‘oer’ en hoe zich dat verhoudt tot het leven van nu.

Duin- en strandwandeling ‘kwarrige’ eiken

10 november 2023

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 19 november

Op deze zondag nemen IVN-gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken.

Jubileumconcert ”Bodhi 50 jaar muziek”

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zaterdag 18 november om 20.00 uur

Bodhi viert deze zaterdagavond haar jubileumconcert ter ere van ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de muziek, alleen en met andere muzikanten.

Benefietavond van en voor Stichting Mille Stelle 22 december a.s. in de Ruïnekerk

10 november 2023

Onbeperkt genieten van een dag zonder zorgen. dat is voor zieke kinderen een grote wens...

De Stichting Mille Stelle (1000 sterren) vervult die wens en laat kinderen met een beperking stralen op het podium als heuse sterren, om het werk van de stichting (anbi-status) te steunen, maar ook om hun sterren te laten schitteren.

Merlet Theater opent met Botman & Van Vleuten

10 november 2023

Wanneer: zondag 12 november

Ook dit jaar organiseert Restaurant Hotel Merlet weer het Merlet Theater. Een fraai driegangenmenu, afgewisseld met diverse artiesten.

Belangstelling voor de meest legendarische halve marathon van Nederland groot

10 november 2023

Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in...

De NN Egmond Halve Marathon trekt op de tweede zondag van januari jaarlijks een grote stroom lopers naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee. De belangstelling voor dé winterklassieker is dit jaar opvallend groot. Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in. Er zijn voor de halve marathon nog maar 3000 startbewijzen beschikbaar.

Herfstwandelingen rond de Schaapskooi in Bergen

Wanneer: op zondag 12 november

IVN Noord Kennemerland organiseert op deze zondag 12 een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

10 november 2023

Wanneer: op zondag 10 december a.s.

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk. Lekker shoppen met een warme choco of glühwein in de hand en in vrolijke sferen rondneuzen op de markt.

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

3 november 2023

Elke verkochte duinkaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én behoud van de duinen...

Op zaterdag 11 en zondag 12 november controleren de boswachters van PWN weer extra op het bezit van duinkaarten. In het Noordhollands Duinreservaat moet iedereen van achttien jaar en ouder een geldige duinkaart bij zich hebben.

Webinar Wijndomein Bergen

3 november 2023

Wanneer: op woensdag 8 november om 11.00 uur

De witte wijn is uitgegist. Na tien dagen zijn alle suikers verdwenen en omgezet in alcohol. Op basis van de suikers bij het begin zou dit moeten leiden tot ongeveer 11,5 tot 12% alcohol.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug