Deel

advertentie

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis

Tekening: heftige gevechten rond de Ruïnekerk

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis

Historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen staat in september traditiegetrouw stil bij de beruchte slag van 1799, die zich 224 jaar geleden afspeelde voor de deur van het museum. Deze keer met bijzondere aandacht voor een aantal orthodox religieuze voorwerpen. Russische- en Kozakse militairen verliezen hun ‘kerkelijke heiligdommen’ op weg naar Bergen tijdens de slag van 19 september 1799.

Op 19 september 1799 omstreeks 03.30 uur ‘s nachts is een Kozakse- of Russische officier een zilveren geboortekruisje kwijtgeraakt in de omgeving van Hargen, op weg naar Schoorl en Bergen, om deze dorpen in te nemen. De plaats van de vondst laat (bijna) exact zien op welk tijdstip deze verloren is. De kwaliteit van het zilveren geboortekruisje dat nu –  na 224 jaar – te bewonderen is in de 1799-expositie van Museum het Sterkenhuis, is nog steeds uitmuntend. De vertaling van de Cyrillische tekst op het kruisje is psalm 68 van de Septuagant (70), naam voor de Griekse vertaling van het Oude Testament/Tenach (= Hebreeuwse Bijbel): “Dat God zal Verrijzen en Zijn vijanden worden verstrooid, dat Zij die hem haten, mogen vluchten voor zijn aangezicht.”

Dit is een unieke vondst. De meeste soldaten droegen een kleinere, bronzen versie, omdat deze goedkoper was en de ouders van een soldaat over weinig geld beschikten. Het is dus bijna zeker dat dit zilveren geboortekruisje gedragen werd door een officier (Kozak of Rus).

*De vertaling is van Hildo Bos, priester Russisch Orthodoxe kerk, Amsterdam
Kozakken uit de Oekraïne. Tekenaar onbekend. Datering 1799. Collectie Noord-Hollands Archief. Haarlem.

Er zijn de afgelopen decennia nog meer orthodox kerkelijke voorwerpen gevonden die nu ook te bewonderen zijn in museum Het Sterkenhuis, volgens kenners een unieke verzameling.

Triptiek (drieluik) en diptiek (tweeluik), geschonken door Kozakse en/of Russische soldaten, in de dagen na 19 september 1799, aan Alkmaarders als dank voor het verstrekken van brood en water tijdens hun internering in de Grote Kerk (o.a. de 1275 gevangen genomen Kozakken, Russen en Britten tijdens de slag bij Bergen).

Bronzen halskruisje, bronzen geboortekruisje en een bijbelplaat met in het midden het orthodoxe kruis, deze plaat was bevestigd op de voorzijde van een bijbel, eigendom van een legeraalmoezenier (priester).

Hoe komen deze voorwerpen in Bergen en omgeving terecht?
Medio 1799 heeft Frankrijk, aanhanger van het liberalisme (vrijheid, gelijkheid en broederschap), grote delen van Europa veroverd. De koning van Engeland en de tsaar van Rusland zijn bang dat Frankrijk  hun respectievelijke landen ook gaan aanvallen, gezien door de bril van deze heersers die het absolutisme aanhangen (Lodewijk XIV had zelfs een eigen leuze: l’état c’est moi (ik ben de staat)). Engeland en Rusland vormen een coalitie en besluiten om de macht van Frankrijk in te perken en het gezag van Oranje te herstellen, tot een invasie op het vasteland van Europa, om te beginnen in de Bataafse Republiek (ook wel de 2e Coalitie Oorlog genoemd).

Op 27 augustus 1799, om 4 uur in de ochtend landen er 7000 Britten (Engelsen, Schotten, Welshmen en Ieren) op de Noord-Hollandse kust onder bevel van generaal Sir Ralph Abercromby, tussen Groote-en Kleine Keeten. De Bataafse kustverdediging onder bevel van generaal Herman Willem Daendels is kansloos. Zij moeten vluchten en verlaten ook de stellingen in (Den) Helder. Op de 28e wordt (Den) Helder ingenomen, inclusief de Bataafse oorlogsvloot van schout-bij-nacht Samuel Story. De Britten nemen de Zijpe in en de omringdijk is een perfecte verdediging tegen mogelijke aanvallen van de Fransen en Bataven. En jawel, op 10 september 1799 valt het gecombineerde Frans-Bataafse leger de Britten aan, onder bevel van de opperbevelhebber, de Franse generaal Guillaume Marie Anne Brune.
De Britten worden op drie plaatsen aangevallen: Eenigenburg/Sint Maarten, Schoorldam/Krabbendam en Petten. Alle aanvallen van het Frans-Bataafse leger worden afgeslagen. In de 8 dagen hierna komen er nog eens 13.000 Britten en 18.000 Russen in (Den) Helder aan land. Zij staan nu onder opperbevel van de Hertog van York (2e zoon van de Engelse koning George III). Half september telt het Frans-Bataafse leger ruim 40.000 manschappen. Op 19 september besluit de hertog van York, in alle vroegte (02.30 uur) de Frans-Bataafse stellingen aan te vallen, en wel op 4 plaatsen tegelijk. De zwaarste aanval wordt op Bergen uitgevoerd onder bevel van de Russische generaal Johann Hermann von Fersen, 9000 Russen en 2500 Britten. Na zware gevechten bij Camperduin, Hargen, Groet, Catrijp, Schoorl en Aagtdorp wordt Bergen om 07.30 uur ingenomen. Om dit te vieren geven zij zich over aan drinkgelagen. Het Franse arsenaal (nu B&B aan de Ruïnelaan), de kroegen en woningen zijn niet veilig.
Generaal Brune besluit tot een tegenaanval, met nieuwe troepen. Er volgt na een hevige strijd bij de Ruïnekerk een zwaar gevecht in het Bergense bos en in de polders. Generaal Hermann wordt met 1274 manschappen gevangen genomen en naar Alkmaar afgevoerd en ‘n week gevangen gehouden in de Grote Kerk. De overige Russen en Britten vluchten, nu onder bevel van generaal Magnus Gustav von Essen, naar hun stellingen in de Zijpe. Duizenden Fransen, Bataven, Russen en Britten komen deze dag om het leven, tussen de Zijpe en Bergen.

“De Bataille Van Bergen den 19e September 1799”. Links ziet u de Fransen en rechts de Russen bij de boerderij waar vandaag de dag museum Het Sterkenhuis gehuisvest is. In de achtergrond ziet u de Ruïnekerk.
Brouwers naar J.A. Langendijk. Ets. Museum het Sterkenhuis.

Het verdere verloop van de Invasie 1799
De tweede slag bij Bergen vindt plaats op 2 oktober 1799. 4 Brits-Russische colonnes moeten vanuit de Zijpe o.a. optrekken naar Bergen, het duingebied en het strand. Er vinden zware gevechten in de duinen plaats tussen Bergen en “het huidige Bergen aan Zee”, in bijzonder door het Russische leger. De Britten trekken op via het strand en de duinen naar Egmond aan Zee. Beide zijden lijden wederom zware verliezen. Het Frans-Bataafse leger wordt ’s avonds verdreven en trekken zich terug op de lijn Beverwijk-Castricum-Limmen-Akersloot. Alkmaar wordt op 3 oktober door de Britten ingenomen. In de ochtend van 6 oktober vallen de Britten en Russen de Frans-Bataafse stellingen aan bij Limmen, Akersloot en Bakkum. Uiteindelijk wordt Castricum door de Russen ingenomen. Snel daarna neemt de Franse generaal Brune Castricum weer in. Daarna weer Britten en Russen. Een laatste charge van de Bataafse cavalerie onder bevel van kolonel Franciscus Maria Aloisius Barnabas de Quaita zorgt er voor dat de invasietroepen zich moeten terugtrekken.
De strijd eindigt echter onbeslist en er gaan geruchten dat de Franse generaal Brune door de hertog van York is omgekocht. Brune zou 2 raspaarden en een grote som geld in de vorm van een tas vol gouden munten hebben ontvangen. De onderhandelingen voor het vredesverdrag starten op 15 oktober en op 18 oktober 1799 wordt deze ondertekend door de onderhandelaars: de Franse brigade-generaal Claude Rostollant en de Britse majoor-generaal John Knox, in het hoofdkwartier van Brune aan de Oudegracht 218 in Alkmaar. Op 22 oktober vertrekken de eerste Britten en Russen uit (Den) Helder. Door het slechte weer verlaten de laatste schepen (Den) Helder op 29 november 1799. Er zijn tijdens deze invasie ruim 20.000 doden, gewonden en vermisten te betreuren, Britten, Russen, Fransen en Bataven.

Een monument in Bergen ter nagedachtenis aan de gevallenen van 19 september en 2 oktober 1799
Ter nagedachtenis aan de gevallenen werd in 1901 het Russisch Monument in Bergen onthuld op verzoek van de tsaar van Rusland. Bij het monument liggen ruim 500 Russen, Kozakken (uit de huidige Oekraïne) en enkele Britten begraven, gesneuveld op 19 september en 2 oktober 1799. Het monument bevindt zich bij de kruising van Russenweg en Notweg. De vertaling van de Cyrillische tekst luidt: “Eeuwige herinnering aan de Russische krijgers, gevallen bij Bergen op de 8ste en de 21ste september van het jaar 1799” (volgens onze kalender 19 september en 2 oktober 1799). Op de achterzijde staat een Cyrillisch opschrift, vertaald: “Opgericht in het jaar 1901”.

Foto M.J. Noort, juni 2023

Wilt u de orthodoxe stille getuigen en meer van deze invasie zien?
Dat kan t/m zondag 29 oktober a.s., in de tentoonstelling Invasie 1799 op de eerste verdieping van museum Het Sterkenhuis. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze ‘onbekende’ geschiedenis. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Oude Prinsweg 21, 1861 CS Bergen NH. Telefoon 072-2015000. [email protected]

Tekst: John Grooteman, september 2023

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis
advertentie

Meer 'Evenementen':

Hondenfoto’s gezocht voor Kunst10Daagse expositie

13 juli 2024

De foto’s worden mooi ingelijst door het bos geplaatst...

Voor de komende Kunst10Daagse werken we aan een expositie van honden in het Bergense Bos.

Nieuwe exposities bij blooming hotel en Het Hof by blooming

19 juli 2024

De boeiende wereld van Jerome Bech en vrienden...

Bezoek vanaf nu de nieuwe expositie 'booming blooming' in de blooming gallery van blooming hotel.

Creatieve workshops voor volwassenen in Museum Kranenburgh

19 juli 2024

Workshop Weven met wol en natuur...

Naast de populaire Studio C kinderworkshops organiseert Museum Kranenburgh deze zomer opnieuw een serie creatieve workshops voor volwassenen.

De brocante zomerfair

19 juli 2024

Waar en wanneer: Groet op zaterdag 10 augustus vanaf 10:00 uur

Binnenkort houden we weer onze markt rondom de kerk!

2x bridgecursus in het Oude Raethuys

19 juli 2024

Bridgecursus voor beginners en bridgecursus voor kennisverbreding van clubspelers

Dit najaar worden er door bridgeclub “de Heerlijkheid” twee bridgecursussen gegeven op de woensdagavonden in het Oude Raethuys in Bergen. Er komt een “cursus voor beginners” en ook een cursus voor spelers die het spel al kennen en hun kennis willen uitbreiden en verdiepen.

Workshop 3D ontwerpen voor kinderen in de bibliotheek in Bergen

19 juli 2024

PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen

Tijdens deze workshop 3D ontwerpen voor kinderen op dinsdagmiddag 23 juli leer je de basisbeginselen om een eigen ontwerp te maken.

Op twee plekken garage sales in Bergen

19 juli 2024

Op zondag 21 juli is er een Garage Sale in Bergen!

Op zondag 21 juli is er een Garage Sale in Bergen! Kleding voor jong & oud, babyspulletjes, speelgoed, boeken en veel meer.

Kunstmarkt op donderdagavond a.s.

19 juli 2024

Na je rondje nog een terrasje erbij pakken en genieten van de heerlijkheid van Bergen!

Op donderdag 25 juli vanaf 16.00 uur tot 21.30 uur is het weer gezellig en druk rondom de Ruïnekerk in Bergen. Zestig kunstenaars laten het publiek genieten van een ruim aanbod aan zelfgemaakte kunstwerken en waar beter om een kunstwerk te kopen, dan direct van de kunstenaar!

Kunstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen op zondag 21 juli

19 juli 2024

Zondag is de eerste van drie edities van de kunstmarkt op zondag rondom de Ruïnekerk...

Aanstaande zondag strijken rond de 50 kunstenaars neer in het sfeervolle hart van kunstenaarsdorp Bergen.

Zwangere garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier

19 juli 2024

En... misschien vind je zelfs wel een flessenpost...

Zondag 21 juli gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN-gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken.

Alles knalt de grond weer uit… En u kunt het beleven

19 juli 2024

In juli gaan we van tuin naar tuin!

‘Top in de Kop’ is een samensmelting van twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit.

Zes weken lang zomerzwemlessen in zwembad De Beeck

19 juli 2024

Deze zomer organiseert zwembad De Beeck iedere maandag-, woensdag- en vrijdagochtend zomerzwemlessen...

In de zomervakantie, van maandag 22 juli t/m zondag 1 september, verzorgt zwembad De Beeck zes weken lang zomerzwemlessen. Iedereen is van harte welkom. Inschrijven kan vanaf nu.

Sprankelende Ierse muziek in het Witte Kerkje in Groet

19 juli 2024

Celtic Ways door Merain

Wie aan Ierland denkt, denkt aan mystieke landschappen, gastvrije mensen en adembenemende muziek. Merain (zang, viool, Keltische harp) heeft voor u de prachtigste Ierse muziek verzameld waarvan u heerlijk kunt genieten zonder ver te hoeven reizen en waarmee u even kunt bijtanken tijdens uw zomerwandeling of fietstocht.

IHMS concerten in Bergen binnenkort weer van start

19 juli 2024

Veelbelovend jong aanstormend talent...

Het concertfestival van IHMS loopt dit jaar van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus. Meer meer dan twintig jonge talenten vanuit Europa, Japan en de USA komen naar Bergen.

Jullie Favorieten bij Filmtheater Cinebergen

28 juni 2024

Het overkomt iedereen wel eens dat je je voor je kop kunt slaan dat je die ene film waar iedereen het constant over had, hebt gemist...

Cinebergen vertoont deze zomer ‘Jullie Favorieten’ van de afgelopen jaren. Dus heb je die ene film gemist of wil je hem dolgraag nogmaals zien, dan is dit je uitgelezen kans.

Nieuw gestart: Wandelgroep Tuin- en Oostdorp

28 juni 2024

Van wandelen blijf je fit...

Elke woensdagochtend wandelen in de buurt, steeds een andere route. Om 10 uur vertrek vanaf T&O-gebouw (Jaap Veldheerhof nr 1 Bergen).

Mantelzorg en Verslaving: mantelzorgbijeenkomst

28 juni 2024

Clara zal deze avond over het effect op de omgeving (o.a. de mantelzorgers) van een verslaving praten

Maandagavond 8 juli a.s. verwelkomt Steunpunt Mantelzorg mevrouw Clara Rus van ‘Stichting Naast’ die naasten van verslaafden ondersteunt en begeleidt.

Het HASO komt naar Groet

28 juni 2024

Waar en wanneer: Groeter kerkje op 1 juli

Het Haarlems Amateur Symfonie Orkest is opgericht in 1932 en is het oudste orkest van Haarlem. Het orkest heeft circa 40 leden.

Beatrice Zingt Brel

28 juni 2024

Waar en wanneer: Vredeskerkje Bergen aan Zee op 4 juli

Jacques Brel! De Belgische zanger, componist en tekstschrijver die begin jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid, overleed ruim 45 jaar geleden maar is nog steeds geliefd en actueel.

Kunstmarkt op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee

28 juni 2024

Wanneer: zondag 30 juni

Zondag 30 juni 2024 is er weer kunstmarkt in Egmond aan Zee. Bijna 45 kunstenaars zullen verrassen met vele uithoeken van kunst. Een zeer ruim assortiment zal geboden worden.

TC Bergen viert 50ste verjaardag tijdens Bergen open 2024

28 juni 2024

Het is bijna weer zover...

Na een geslaagde eerste editie van vorig jaar is de organiserende commissie hongeriger geworden om het aankomende toernooi nog groter te brengen.

Gratis zomerconcerten door de Bergens Harmonie

28 juni 2024

Op de woensdagen 3, 10 en 17 juli gaat Bergens Harmonie een aantal gratis buitenoptredens aanbieden aan de Bergense inwoners

Op 3 en 17 juli zullen wij onze muziek ten gehore brengen op het Plein in het centrum, op 10 juli spelen wij bij verzorgingsflat de Rekere.

De Oranjekoorts neemt toe…

28 juni 2024

Hier voor u het spelschema voor de aankomende tijd

Met vier punten uit twee wedstrijden is het Nederlands elftal zeker van een plek in de knock-outfase van het EK-voetbal. Voor die achtste finale zijn nog verschillende tegenstanders mogelijk.

Waar komen de namen Vredeskerkje en Russenduin vandaan?

28 juni 2024

De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp...

Op woensdagavond 3 juli 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Kunstmarkten van start rond de Ruïnekerk

28 juni 2024

Op donderdag, 4 juli vanaf 16.00 uur vindt de eerste kunstmarkt van het zomerseizoen rondom de Ruïnekerk plaats

Alle donderdagen in juli en augustus bent u van harte welkom vanaf 16.00 uur tot 21.30 uur om te genieten van een brede scala aan zelfgemaakte kunstwerken die u direct van de kunstenaars kunt kopen.

Wrakhout kofferbakmarkt gaat weer van start in Camperduin

28 juni 2024

Nu verplaatst naar de zondag!

Wilt u op een leuke manier en in een mooie omgeving van uw overtollige spullen af, of houdt u van koopjes jagen op een rommelmarkt? Dat kan in Camperduin.

Zit het je dwars dat er enorme bosvlakten in de Schoorlse duinen worden leeggekapt?

28 juni 2024

Kaalkap van bossen is ingrijpend en onomkeerbaar...

Kom mee op een fietstocht door de duinen! De Duinstichting zal de problemen rondom de kaalkap van het bos in onze naburige duinen uitleggen.

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh: FOLLOW UP

21 juni 2024

De opening van de tentoonstelling, die loopt t/m 1 september, is zondag 7 juli 17:00 uur

Het is altijd treffend om te zien hoe kunstenaars zich hebben ontwikkeld nadat zij hun opleiding hebben afgerond en vervolgens als professional op weg zijn gegaan.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

21 juni 2024

Expositie Nora van Klingeren (abstracte wandkleden) en Lisa Bakker-Schmidt (kleurrijke schilderijen)

In de centrale hal van Het Zeehuis, van de natuurvrienden vereniging NIVON, start op 28 juni een nieuwe kunstexpositie. Nora van Klingeren toont haar wandkleden en Lisa Bakker-Schmidt exposeert haar kleurrijke schilderijen.

Join the Chain

21 juni 2024

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 23 juni

Op deze zondag organiseren we vanuit het Natuurvriendenhuis het Zeehuis de deelname aan de Climatechain. Daartoe willen we met zoveel mogelijk mensen onderdeel zijn van een menselijke ketting langs de gehele kust. Daar moet je bij zijn!

Vier de zomer met de vernieuwde ZomerGroet markt!

21 juni 2024

De traditionele braderie die al 40 jaar bestaat, wordt aangevuld met een gevarieerd programma voor jong en oud

Het sfeervolle witte kerkje in Groet vormt dit jaar het decor voor een gloednieuw zomers evenement: ZomerGroet. Elke maandagavond in de zomermaanden verandert het pittoreske dorpsplein in een bruisende festivallocatie waar ontmoeten, eten en plezier maken centraal staan.

Optredens en evenementen in de Taverne 21 – 23 juni

21 juni 2024

Vrijdag 21 juni Nederland - Frankrijk op groot scherm en aansluitend DJ Peter Parker

Eerst kijken we EK voetbal op groot scherm en op oorlogssterkte. Daarna draait Peter Parker in de Taverne. Normaal gaat hij tekeer in het beruchte café Checkpoint Charlie. Nu gaat de Taverne eraan. Hij draait alles van Abba tot Zappa. Van hiphop, hits tot hete funk en harde muziekporno. Aanvang 23:00, 18+, vrij entree.

Herenweg – Terug op de kaart

21 juni 2024

Prachtige expo in het Sterkenhuis

In Herenweg - terug op de kaart presenteert historisch museum Het Sterkenhuis de rijke geschiedenis van de Herenweg, de belangrijke verbinding tussen tal van plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. Daarmee kijkt het museum over de dorpsgrenzen van Bergen naar de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden, kooplui, bollenboeren en toeristen.

Huiskamerconcert in Bergen: Duo Hamer-Bermudez

21 juni 2024

Waar en wanneer: Duinweg 12 op 28 juni a.s. 20.00 uur

Florien Hamer-cello en Ilein Berbudez-cello Een nieuw programma met oude en nieuwe Argentijnse tango's en Argentijnse folklore bewerkt voor twee cello's.

Marie Chaplet in het Vredeskerkje

21 juni 2024

Wanneer: donderdag 27 juni

Zangeres, chansonnière Marie Chaplet is terug in Nederland om haar soloproject te presenteren, waarin al haar favoriete werken zijn opgenomen, van Franse klassiekers tot jazz, evenals haar eigen geschreven nummers die liefde, ontberingen en veerkracht verkennen in een soulvolle stijl, vaak met een vleugje humor, en altijd sterk beïnvloed door haar internationale banden en brede scala aan muzikale smaak.

Nieuw: Vragen over …..? spreekuur in sportcentrum De Beeck

21 juni 2024

Gratis hulp bij taal, rekenen, digitale vaardigheden of digitale overheid

Binnen de gemeente Bergen organiseert Bibliotheek Kennemerwaard op verschillende plekken Vragen over...? spreekuren.

Yin Flow & Sound Healing XL

21 juni 2024

Waar en wanneer: Moon Yoga op donderdag 27 juni

Op deze datum organiseren we bij Moon Yoga Club een Yin Flow & Sound Healing XL. Geef je volledig over aan al je zintuigen en ontwaak na deze 90 minuten XL class met herboren energie.

Kunstmarkt op de C.F. Zeilerboulevard in Bergen aan Zee

14 juni 2024

Wanneer: zondag16 juni

Op deze zondag is de eerste van drie kunstmarkten in Bergen aan Zee op de C.F. Zeilerboulevard. Gratis entree.

SCHIK in kunst gaat van start

14 juni 2024

Zaterdag 15 en zondag 16 juni staat Schoorl in het teken van kunst...

De deelnemers zijn er na veel creatieve voorbereidingen bijna klaar voor! De vlaggen van Schik in Kunst wapperen komend weekend bij elke locatie.

Open weekend Top in de Kop. Juni, de tuin en kunst inspireren

14 juni 2024

Wanneer: op zaterdag en zondag 22 en 23 juni a.s.

‘Top in de Kop’ is een samensmelting van twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit.

De leukste activiteitenweek van het jaar komt er weer aan: Zomerkamp Schoorl

14 juni 2024

Op maandag 22 juli gaan we van 13.00-22.00 uur originele activiteiten doen op verschillende locaties...

Groep oud: jongeren uit groep 7, 8 en 1e klas. Op maandag 22 juli gaan we van 13.00-22.00 uur originele activiteiten doen op verschillende locaties in Schoorl.

Optredens en evenementen in de Taverne 14 – 16 juni

14 juni 2024

Zondag 10 juni EK Polen - Nederland op groot scherm en op oorlogssterkte

Vrijdag 14 juni Thank God It's Steef

Bergen-OPEN toernooi 2024

Het is bijna weer zover!

De tweede editie van het Bergen-OPEN toernooi. Wij als toernooicommissie zijn achter de schermen al hard aan het werk om van dit toernooi een groot succes te maken.

Ieder kind heeft recht op een leuke zomervakantie!

14 juni 2024

Zomer Fun in Bergen, Egmonden, Schoorl, Heiloo en Uitgeest

De zomervakantie komt eraan en veel gezinnen maken enthousiast plannen. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Buitendag “Dino’s in de Duinen”

14 juni 2024

Wanneer: zondag 16 juni

Ga elke derde zondag van de maand op expeditie in de Schoorlse Duinen met het hele gezin. Duik in de groene wereld in en om het Buitencentrum.

Gratis zwemmen voor vaders in De Beeck

14 juni 2024

Zwembad De Beeck is op zondag 16 juni geopend van 09.00 tot 15.00 uur. De stormbaan ligt tussen half 11 en half 2 in het water

Op vaderdag, zondag 16 juni, zwemmen alle vaders gratis in het Bergense zwembad De Beeck. Beide baden zijn geopend en natuurlijk ligt er gezellig spelmateriaal in het bad. Op deze feestelijke dag ligt de Comic Run Stormbaan in het bad. Daag je vader uit om over deze twaalf meterlange stormbaan te klimmen en plons samen in het bad!

Nieuwe teken-, schilder- en boetseer workshops door Pauline Bakker

14 juni 2024

De workshop is geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben met tekenen/boetseren...

In het voorjaar en in de zomer is er weer veel creatiefs te doen in Bergen en in de mooie omgeving daarvan!

Karen Boon nodigt je uit bij haar thuis…

14 juni 2024

Wanneer: op 23 juni a.s.

Karen Boon nodigt je uit bij haar thuis op 23 juni in haar Top of Your World, aan de rand van de Noord-Hollandse Duinen voor een Experience Day met een  intiem karakter.

Taxatiemiddag in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee

7 juni 2024

Arie Molendijk werkt al jaren samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheken en overheidsinstellingen

Op dinsdag 18 juni vindt er een taxatiemiddag plaats in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Taxateur Arie Molendijk taxeert daar uw oude boeken zoals (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten. 

Terug