Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten

Janneke Koch: ‘We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen’

Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten

Alle muziekdocenten verzamelen! Dat is het thema van de inspiratiebijeenkomst die stichting SIMEON houdt op maandag 20 mei, tweede pinksterdag, in het Harmoniegebouw aan het Plein in Bergen. Het wordt een avond van ontmoeting en plannen ontvouwen. De initiatiefnemers willen die avond hun plannen delen met muziekdocenten en belangstellenden, en vooral ook peilen welke ideeën er leven bij muziekprofessionals in de kernen Egmond, Bergen en Schoorl.
Aanvang is 19:30 uur.

Stichting SIMEON zet zich in voor de realisatie van een muziekcentrum voor de hele gemeente Bergen. Wat heeft SIMEON voor ogen, en waarom eigenlijk een muziekcentrum in Bergen? Een gesprek met voorzitter Janneke Koch.

Wat is SIMEON en wat willen jullie?
“Vorig jaar september hebben we de stichting opgericht omdat we van veel kanten horen dat er behoefte is aan een muziekschool in onze gemeente. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor. Er wordt individueel lesgegeven en er zijn diverse initiatieven, maar dat is allemaal een kwestie van muziekleraren die hun eigen praktijk hebben en af en toe eens een leuk evenement dat wordt opgezet door zelfstandige partijen. Structuur is er niet, en daarin willen we graag verandering brengen.”

Structuur, waarom is dat nodig?
“Omdat muziek een enorm belangrijke creatieve én maatschappelijke rol heeft. Een instrument leren spelen is geweldig voor je ontwikkeling, het geeft plezier en je kunt je gevoel ermee uiten. Maar muziek komt nog eens extra tot bloei door samen spelen, een concert te geven, je te laten horen, naar elkaar te luisteren en met elkaar iets moois neer te zetten. En dat kan alleen door samen te werken op één plek. Een plek waar je samen kunt komen en waar muziekdocenten hun kennis, ideeën en krachten kunnen bundelen.”

Je omschrijft SIMEON als een Muziekcentrum+. Wat houdt die ‘+’ in?
“Het gaat wat ons betreft om een ‘knettergoeie muziekschool’, zoals we het in ons plan noemen. Maar zeker één met een ‘plus’. Want we willen verder gaan dan alleen muziekeducatie. We kijken ook naar het letterlijk máken van muziek, de creatiekant. En dat past bij het imago van Bergen als kunstenaarsgemeente. Want ga maar na: in onze muzikale erfenis hebben we niet alleen makers voortgebracht als Simeon ten Holt, maar ook de latere generaties zoals Thé Lau en tegenwoordig Maan. En wat dacht je van Jim Bakkum? Er zit misschien wel iets in ons duinwater dat meer aandacht verdient!”

Welke rol kan de gemeente hierin spelen?
“Nou, het mes snijdt aan twee kanten. Bergen heeft eigenlijk een beetje vergeten om cultuureducatie in het algemeen en muziek in het bijzonder te zien als een van de grote kansen voor de toekomst. Nieuw talent kan tot bloei komen als er wordt geïnvesteerd in lokale voorzieningen voor cultuureducatie. Kunst gaat ook over muziek. Wij zien hier een prachtige kans om te laten zien dat ook muzikaal talent hier gezien wordt en de ruimte krijgt, en wie weet wel met een veel grotere uitstraling dan alleen in Bergen zelf. Bedenk ook dat onze ‘cultuurgemeente’ er muzikaal bekaaid af komt in BUCH-verband. Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben allemaal hun eigen muziekschool en Bergen niet. Dat is toch op z’n minst merkwaardig? En hoe apart is het dat we in onze gemeente tientallen zelfstandige muziekdocenten hebben, maar geen gezamenlijke plek?”

Hebben jullie al een locatie op het oog?
“We krijgen regelmatig de vraag of de Van Reenenschool niet een perfecte plek zou zijn voor zo’n muziekschool+. Het antwoord daarop is wat ons betreft natuurlijk ja. Mocht het gebouw van de school in de toekomst vrijkomen en de gemeente heeft nog geen concrete plannen, dan zou dat een ideale optie zijn, al was het maar tijdelijk. Maar daar gaan wij niet over. Het doel is dat we ergens een centrale plek hebben. Daaruit ontstaat synergie. Tussen de docenten, maar ook met andere partijen, zoals de Harmonie die ons gastvrij ontvangt op 20 mei. En denk ook aan musicaltheaterschool Mille Stelle, Lamoraal van Egmont, musicaltheatergroep De Hanswijckers en de Songwriterschool. Er is al zoveel aanwezig dat een impuls verdient.”

Wat houdt de inspiratiebijeenkomst op 20 mei in?
“We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen, waar spelers en makers kunnen bloeien. Dat kan alleen samen met de muziekdocenten en verenigingen in de gemeente en alle andere actievelingen die aan dit idee willen bijdragen. Dat gesprek willen we hiermee starten.”

Is dus iedereen welkom op 20 mei in het Harmoniegebouw?
“Ja natuurlijk. Iedereen die muziekeducatie en -ontwikkeling belangrijk vindt, is van harte uitgenodigd. Op onze website www.simeon.nl kan je meer lezen en je aanmelden voor de bijeenkomst.”

foto 1, portret Janneke Koch: SIMEON-voorzitter Janneke Koch: “Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor.”

foto 2: Inloopmiddag muziekdocenten op 26 april

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten