Deel

advertentie

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

Hotels en cafés herstellen langzamer

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. De terugkeer naar pre-corona omzetten zal echter nog jaren duren, voorspelt de bank, die in een sectorupdate dieper ingaat op de gevolgen en voorspellingen per segment.

  • Na een stroeve start van 2021 keert de horeca vanaf het tweede kwartaal weer terug op de weg omhoog. De snelheid en mate van het herstel zijn vooral afhankelijk van het succes van de corona-aanpak en de snelheid waarmee beperkende maatregelen worden teruggedraaid.
  • Wij gaan uit van een omzetgroei van 35 procent in 2021. Het omzetverlies is daarmee nog niet volledig goedgemaakt. Naar verwachting liggen de omzetvolumes in 2021 nog 20 procent onder het niveau van 2019.
  • Steunmaatregelen zijn voor veel bedrijven bittere noodzaak en van getroffen ondernemers wordt een lange adem gevraagd. Die uitputtingsslag heeft tot gevolg dat in 2021 een bovengemiddeld aantal bedrijven de handdoek in de ring zal gooien.

Turbulentie is nog niet voorbij

Voor de horeca is een turbulenter jaar dan 2020 nauwelijks denkbaar. De vreugde om de (gedeeltelijke) heropening in de zomer werd in het najaar in de kiem gesmoord door een langdurige tweede lockdown. Het geschatte omzetverlies van 40% over 2020 betekent dat de sector bijna 10 miljard euro omzet mist. De schade loopt nog op aangezien beperkingen doorlopen in 2021. De onderlinge verschillen in de sector zijn groot, want terwijl vakantieparken een succesvolle zomer beleefden, zijn discotheken sinds maart gesloten.
Met de komst van vaccins en toename van test- en traceercapaciteit kunnen maatregelen in de loop van 2021 geleidelijk worden afgebouwd. De horecabestedingen zullen daardoor in 2021 weer sterk opveren. Hoewel dat een eerste grote stap naar herstel betekent, komt de omzet over 2021 naar schatting nog 20 procent lager uit dan het niveau van 2019. De terugkeer naar pre-corona omzetten zal dan ook nog jaren duren.

Hotels en cafés herstellen langzamer

Na de sterke omzetdaling in 2020 groeit de horeca in 2021 naar verwachting met 35 procent. Dit is een gemiddelde en de spreiding binnen branches en tussen individuele bedrijven is groot. Voor bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet zoals cafetaria’s en fastservice restaurants is de schade van de lockdowns relatief minder groot. Bij een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen is het voor hen ook makkelijker om weer terug te keren naar normaal. Bij hotels komt de terugkeer van zakenreizigers en buitenlandse gasten mogelijk pas in de tweede helft van het jaar op gang. Verder verwachten we dat restaurants eerder mogen heropenen dan zaken waar gasten staan en lopen. Cafés en het nachtleven kampen daardoor juist langer met de naweeën van corona.

Nederlandse gast blijft ontzettend belangrijk

Binnenlandse gasten zijn momenteel de steunpilaar van de sector. Bij hotels, vakantieparken en campings verschoof de verhouding tussen binnenlandse en buitenlandse gasten van respectievelijk 55% en 45% in 2019 naar 75% binnenlands en 25% buitenlands in 2020. De Nederlandse gast blijft ook in 2021 van bovengemiddeld belang. Wel verwachten we dat internationaal reizen vanaf het tweede kwartaal van 2021 weer meer mogelijk wordt. Vooral het toerisme uit de buurlanden zal daardoor stapsgewijs op gang komen. In 2020 is Nederland echter ruim 65 procent van haar 20 miljoen buitenlandse gasten ‘kwijtgeraakt’ en het herstel zal jaren duren.

Mogelijk verdubbeling van aantal faillissementen in 2021

Het totale aantal horecabedrijven, inclusief zelfstandigen, steeg de afgelopen vijf jaar met een kwart. De coronacrisis maakt een abrupt einde aan die groei. Door de dubbele lockdown moeten bedrijven drastisch in de kosten snijden en reserves aanspreken. Ook de overheidssteun, die in ieder geval tot aan de zomer van 2021 doorloopt, en uitstel van (belasting-) betalingen voorkomen dat veel bedrijven per direct moeten sluiten. De steun dekt echter niet alle kosten en financiële buffers raken uitgeput. Uitgaande van een vergelijkbaar faillissementsrisico als tijdens de vorige crisis kan het aantal bedrijven dat failliet wordt verklaard in 2021 naar schatting oplopen tot 500-600. De kaalslag in de sector is groter dan dat want bedrijven die onvoldoende perspectief zien, zullen in de meeste gevallen zelf besluiten de deuren te sluiten.

Naweeën corona nog lange tijd voelbaar

Hoewel 2021 herstel brengt, zijn omzetniveaus van voor de coronacrisis voor de meeste bedrijven nog niet in zicht. Beperkingen rondom evenementen en reizen blijven naar verwachting van kracht in de eerste helft van 2021. De uitbraak van het virus heeft een aantal veranderingen in gang gezet die het perspectief voor de horeca voor langere tijd negatief beïnvloeden.

  • Consumenten zijn terughoudender met uitgaven in de horeca door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Dit geldt voor Nederlanders maar ook voor buitenlandse toeristen want in veel andere landen is de economische klap nog groter.
  • Lucratieve doelgroepen, zoals intercontinentale (zaken-)reizigers, keren pas in grotere getale terug als het virus wereldwijd onder controle is. Maar ook als dat zover is, vormt videoconferencing een steeds beter alternatief.
  • Thuiswerken is gangbaarder geworden en veel organisaties sturen er op aan dat personeel structureel meer thuiswerkt. Dit heeft grote gevolgen voor cateraars en daarnaast betekent het ook minder vervoersbewegingen en dus minder kopjes koffie en broodjes voor onderweg.
advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug