Deel

advertentie

In vertrouwen

Column: Kraantje

In vertrouwen

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof. Dat een ogenschijnlijk onschuldige vraag helemaal niet zo onschuldig is als deze op het eerste gehoor klinkt. Echt, ik lijk wel een complotwappie, zo paranoïde.

Krijg ik de vraag per WhatsApp Mam kan je even mijn paspoortgegevens naar me doorsturen, ik moet boeken voor mijn skivakantie, denk ik meteen, dit is vast phishing, of minstens zo erg: spoofing. Want al lijkt het alsof kindlief het stuurt, misschien is het wel een sluwe hacker uit Tirana of St. Petersburg die door mijn onoplettendheid mijn bankrekening plundert.
Wie boekt er nu op dit moment een skivakantie? Dat de nationale trots gered wordt dankzij jongelui die als digitale nomaden werkzaam zijn en pensionado’s die nog niet aan hun jaarlijkse CO2 afdruk (ook wel bekend als airmiles) zijn toegekomen en nu en masse naar Curaçao en Bonaire afreizen, maakt mijn argwaan wel een tikkeltje minder. Maar ik vertrouw het niet. Dus toch maar even in het echt videobellen om te verifiëren of het klopt.

Was het nog maar zo dat digitale oplichters zich voordeden als Nigeriaanse prinsen of advocaten die naarstig op zoek zijn naar verre familieleden van puissant rijke lieden die in eenzaamheid zijn gestorven. Dat lag er tenminste duimendik bovenop. Nu moet ik naast phishing ook opletten of ik niet gespooft word.
Denk ik een mail van mijn zus te krijgen, haar naam staat er toch echt op de adresregel, klik ik op de naam zelf blijkt er ineens een heel ander mailadres achter te zitten. De ontwikkelingen op dit vlak, die staan niet stil. Erger nog, zelfs telefoonnummers zijn zo te kraken. Een bekende wordt door de cybercriminelen gebeld, het geluid opgenomen en vervolgens gebruikt om het beoogde slachtoffer te bellen. Als je een bekende stem met bijbehorend nummer ziet, vertrouw je erop dat het klopt en tuimel je er zo in.
De belastingdienst WhatsApps zijn ook zo’n beproefde methode om slachtoffers geld uit handen te halen. Tot 1 oktober dit jaar waren er al vier keer zoveel meldingen van elektronische oplichting dan in heel 2019.

De vooruitgang van onze informatiemaatschappij lijkt allemaal leuk en aardig maar is tegelijkertijd ook levensgevaarlijk. Je wordt afgeluisterd door Google, Siri, Alexa of een ander vriendelijk klinkend maar uiterst geraffineerd luistervinkje. Al heb je een niet-niet sticker op je brievenbus om ongewenste post buiten de deur te houden, het beveiligen van de digitale postbus van telefoon, tablet en computer heeft heel wat meer voeten in aarde dan het plakken van een sticker. Je hebt er haast een dagtaak aan.

Iedere keer als ik een of andere website bezoek, moet ik eerst een waslijst aan ongewenste digitale intimiteiten afmelden anders krijg ik een waterval van reclame op me af. Als je het een beetje fatsoenlijk organiseert dan belandt het wel meteen in de spambox maar het oplichtersgilde zit niet ook stil.
En de aanbevolen veiligheidsmaatregelen klinken heel logisch: tweestaps-verificatie. Je krijgt pas toegang nadat je een code hebt ontvangen op je telefoon. Als de ontvangst van je netwerk zeer wisselvallig is, dan is tegen de tijd dat je bereik hebt, de code eindelijk ontvangt en invoert, deze helaas allang verlopen. En om van het gezeur af te zijn, kies je voor de gemakkelijke weg en zet je alsnog je digitale kluisdeur op een kier.

Het ambitieuze plan om bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen per DigiD mogelijk te maken, kan dan ook – om met minister Slob te spreken- beter even terug in de kast worden gezet. Gewoon op zeker spelen, met het vertrouwde rode potlood je stembiljet invullen.

Totdat alles goed geregeld is en het systeem te vertrouwen is, zullen we het maar met Lenin moeten doen: vertrouwen is goed, controle is beter.

advertentie

Meer 'Columns':

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug