Deel

advertentie

In vertrouwen

Column: Kraantje

In vertrouwen

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof. Dat een ogenschijnlijk onschuldige vraag helemaal niet zo onschuldig is als deze op het eerste gehoor klinkt. Echt, ik lijk wel een complotwappie, zo paranoïde.

Krijg ik de vraag per WhatsApp Mam kan je even mijn paspoortgegevens naar me doorsturen, ik moet boeken voor mijn skivakantie, denk ik meteen, dit is vast phishing, of minstens zo erg: spoofing. Want al lijkt het alsof kindlief het stuurt, misschien is het wel een sluwe hacker uit Tirana of St. Petersburg die door mijn onoplettendheid mijn bankrekening plundert.
Wie boekt er nu op dit moment een skivakantie? Dat de nationale trots gered wordt dankzij jongelui die als digitale nomaden werkzaam zijn en pensionado’s die nog niet aan hun jaarlijkse CO2 afdruk (ook wel bekend als airmiles) zijn toegekomen en nu en masse naar Curaçao en Bonaire afreizen, maakt mijn argwaan wel een tikkeltje minder. Maar ik vertrouw het niet. Dus toch maar even in het echt videobellen om te verifiëren of het klopt.

Was het nog maar zo dat digitale oplichters zich voordeden als Nigeriaanse prinsen of advocaten die naarstig op zoek zijn naar verre familieleden van puissant rijke lieden die in eenzaamheid zijn gestorven. Dat lag er tenminste duimendik bovenop. Nu moet ik naast phishing ook opletten of ik niet gespooft word.
Denk ik een mail van mijn zus te krijgen, haar naam staat er toch echt op de adresregel, klik ik op de naam zelf blijkt er ineens een heel ander mailadres achter te zitten. De ontwikkelingen op dit vlak, die staan niet stil. Erger nog, zelfs telefoonnummers zijn zo te kraken. Een bekende wordt door de cybercriminelen gebeld, het geluid opgenomen en vervolgens gebruikt om het beoogde slachtoffer te bellen. Als je een bekende stem met bijbehorend nummer ziet, vertrouw je erop dat het klopt en tuimel je er zo in.
De belastingdienst WhatsApps zijn ook zo’n beproefde methode om slachtoffers geld uit handen te halen. Tot 1 oktober dit jaar waren er al vier keer zoveel meldingen van elektronische oplichting dan in heel 2019.

De vooruitgang van onze informatiemaatschappij lijkt allemaal leuk en aardig maar is tegelijkertijd ook levensgevaarlijk. Je wordt afgeluisterd door Google, Siri, Alexa of een ander vriendelijk klinkend maar uiterst geraffineerd luistervinkje. Al heb je een niet-niet sticker op je brievenbus om ongewenste post buiten de deur te houden, het beveiligen van de digitale postbus van telefoon, tablet en computer heeft heel wat meer voeten in aarde dan het plakken van een sticker. Je hebt er haast een dagtaak aan.

Iedere keer als ik een of andere website bezoek, moet ik eerst een waslijst aan ongewenste digitale intimiteiten afmelden anders krijg ik een waterval van reclame op me af. Als je het een beetje fatsoenlijk organiseert dan belandt het wel meteen in de spambox maar het oplichtersgilde zit niet ook stil.
En de aanbevolen veiligheidsmaatregelen klinken heel logisch: tweestaps-verificatie. Je krijgt pas toegang nadat je een code hebt ontvangen op je telefoon. Als de ontvangst van je netwerk zeer wisselvallig is, dan is tegen de tijd dat je bereik hebt, de code eindelijk ontvangt en invoert, deze helaas allang verlopen. En om van het gezeur af te zijn, kies je voor de gemakkelijke weg en zet je alsnog je digitale kluisdeur op een kier.

Het ambitieuze plan om bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen per DigiD mogelijk te maken, kan dan ook – om met minister Slob te spreken- beter even terug in de kast worden gezet. Gewoon op zeker spelen, met het vertrouwde rode potlood je stembiljet invullen.

Totdat alles goed geregeld is en het systeem te vertrouwen is, zullen we het maar met Lenin moeten doen: vertrouwen is goed, controle is beter.

advertentie

Meer 'Columns':

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Terug