In memoriam Jaap Mereboer

Afgelopen zaterdag 20 mei is onze dorpsgenoot Jaap Mereboer op 71-jarige leeftijd overleden

Jaap kende tot zijn 39e een hectisch leven waar MS een abrupt einde aan gemaakt heeft.
Kijk nog wat je wel kan en niet zeuren over wat niet meer gaat, was een lijfspreuk van Jaap. En met deze lijfspreuk heeft Jaap altijd nog het maximale uit zijn MS-periode weten te halen.

Jaap is geboren in Anna Paulowna en op 3-jarige leeftijd met zijn ouders Gerrit en Dien Mereboer, zijn broer Klaas en zijn zussie Lia verhuisd naar Groet. Al snel was Jaap in het dorp een graag geziene gast die naast school en later naast werk vol zat met ideeën en hobby’s. Het zijn er teveel om ze hier allemaal te noemen, maar een aantal wil ik het lezerspubliek niet onthouden.

Het toneelspelen zat Jaap diep in zijn genen en zo is hij jarenlang actief lid geweest van VAT ’70. Jaap had in zijn rol altijd oog voor het publiek en als het publiek enthousiast reageerde, ging hij regelmatig buiten zijn boekje. Als Jaap de lachers op zijn hand had, was hij vaak niet meer te houden en had hij meer aandacht voor zijn publiek dan voor zijn tegenspeler.

Jarenlang is Jaap (na wat lessen bij Wim Dekker) de drummer geweest van de Schoorlse band “de als je maar niet denkt dat je beter bent band”. Een band die jarenlang optrad in de feesttent bij Hargen aan Sail en er gegarandeerd elk jaar weer een geweldig feest van wist te maken.
Hargen aan Sail, een jaarlijks terugkerend evenement dat mede door de bezielende leiding van Jaap (21 jaar voorzitter) zo groot is gegroeid zoals het nu is. Niet meer weg te denken uit de evenementenkalender.

Het horecaleven zat Jaap als zoon van Gerrit en Dien Mereboer, al jong in het bloed. Zo was het Jaap die binnen het café van zijn ouders een eigen bar had gebouwd, de Lariks bar. Het café met voor het merendeel senioren, de bar voor de jeugd. Met Jaap achter de bar was er altijd wel wat te beleven.

En omdat Jaap altijd nog wel tijd over had voor vrijwilligerswerk, is hij nog een aantal jaren bij Duinrand S actief geweest. Met name PR-activiteiten en werving van sponsoren waren zijn bestuurlijke activiteiten en ook daarin heeft hij veel bereikt.

Over al Jaap zijn activiteiten in en buiten het dorp zou je een boek kunnen schrijven. Omdat niemand dat deed, heeft Jaap dat in 2019 uiteindelijk maar zelf gedaan. Het boek heeft als titel “Hoe bedoel je MS?” en geeft een volledig beeld van alles wat Jaap zoal voor de gemeenschap heeft gedaan. Tot slot wil ik een aantal van zijn activiteiten niet onvermeld laten. Zo noem ik hier kaasdrager op de Alkmaarse kaasmarkt, winnaar van enkele amateuravonden met slager Bert bij paviljoen Minkema, speaker bij vele evenementen, bedenker van de naam Commer-in, Sinterklaas spelen bij de intocht in het dorp, en beheerder van De Blinkerd van 1980 tot 1995.

Zijn allerlaatste zichtbare actie was dat zijn vriend Arthur Dontje Jaap gevraagd had het lint door te knippen bij de feestelijke opening van het nieuwe strandrestaurant Prince George te Camperduin.

Jaap Mereboer, een Groeter om nooit te vergeten. Jaap, R.I.P.

Paul Ruis

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.