In het groen geweest? Doe de tekencheck!

De zon begint weer te schijnen, de lente staat voor deur. De start van de lente betekent ook de start van het tekenseizoen

Op 17 april start ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is; ongeveer één miljoen mensen per jaar krijgen een tekenbeet. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je tekenbeten kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch gebeten bent.

Check jezelf!
Door je huid te bedekken met kleding of door je in te smeren met DEET kun je beschermd worden tegen tekenbeten. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te controleren op teken als je in de natuur geweest bent.
Teken hebben een voorkeur voor onder andere liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Voorlichting in het bezoekerscentrum
Tijdens de feestelijke opening van de vernieuwde Hoeptuin bij Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum (zie www.pwn.nl) zullen medewerkers van de GGD aanwezig zijn om voorlichting te geven over teken en tekenbeten.

Meer informatie?
Op de websites van GGD Hollands Noorden en bij het RIVM vindt u meer informatie over teken en het voorkomen van tekenbeten.