In het bos van blooming hotel staan nu twee ‘hotelkamers’ voor egeltjes

Studenten Vonk bouwen egelhuisjes voor blooming

Deze week heeft Moon Zijp met Lisa en Daniek uit klas twee egelhuisjes naar hotel blooming in Bergen gebracht. Het hotel en Vonk hebben op meerdere vlakken overeenkomsten, zoals aandacht voor duurzaamheid, natuur, omgeving en ook: zorgen voor elkaar!

Het gaat slecht met de egel. Je leest en hoort het overal. In tien jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Hier zijn verschillende redenen voor. Een van de oorzaken is dat het lastiger wordt een slaapplek te vinden. De tuinen zijn vaak te netjes of ze kunnen de tuin niet in vanwege de schuttingen. Via natuurmonumenten is een oproep gedaan om zelf je eigen tuin egelvriendelijk te maken en zelf een egelhuisje te maken.

De leerlingen van klas twee en de ISK-klas (Internationale Schakelklas) van Vonk Heerhugowaard hebben actie ondernomen. We hebben met vier tweede klassen en de ISK-klas egelhuisjes gemaakt van oude pallets. We zijn al een paar weken bezig tijdens de lessen techniek van Moon Zijp. Eerst hebben we de pallets gedemonteerd, vervolgens hebben we gebouwd. Met hulp van onderwijsassistent Babis Saridakis hebben we echt weer iets moois neergezet. Van tevoren is uitgezocht waar een huisje aan moet voldoen en deze week zijn ze klaar voor gebruik.

In dit seizoen willen de egels zich vol eten om zich voor te bereiden op de winterslaap. Door de warme herfst stellen de egels de winterslaap uit, vooral jonge egels. Zodra het kouder wordt, moeten ze een plek vinden waar ze rustig kunnen overwinteren. De leerlingen hebben keihard gewerkt om vóórdat het echt koud wordt de huisjes te kunnen plaatsen. In totaal hebben we twintig egelhuisjes gemaakt. De helft gaat naar de leerlingen die thuis een geschikte tuin hebben. De andere huisjes worden deels naar boswachter Paul Bot van Staatsbosbeheer gebracht, en ook naar andere vrienden van de egels. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en onze egelhuisjes krijgen allemaal al een prachtig plekje.

Deze week heeft Moon Zijp met Lisa en Daniek uit klas twee egelhuisjes naar hotel blooming in Bergen (NH) gebracht. De huisjes hebben een mooi rustig plekje uit zicht van mensen gekregen en IN zicht van dakloze egels. (Egel)kamer 132 en 132 zijn klaar voor gebruik! Na getrakteerd te zijn op warme chocolademelk zijn we tevreden weer terug naar school gegaan.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.