Deel

advertentie

Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata

Door: Anouk Mak

Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata

Bij De Story Bistrobar in Bergen hebben ze dat. Ik heb daar een keer pizza met burrata gegeten en die was zo goed. Sinds die tijd popt de gedachte aan burrata af en toe in mijn hoofd op. Vorige week was ik eind van de middag nog even snel een boodschap aan het doen bij Organic en wat ziet mijn oog, een burrata, precies één bakje. Die had ik daar nog niet eerder gezien. Hij verdween ook onmiddellijk in mijn boodschappenmandje. Grappig wat een gelukzalig gevoel je dan kan hebben, eindelijk een burrata, YES! De volgende dag komen mijn man en dochter terug van de Sligro en waar komen ze mee aan… een grote bak met burrata. Dat verzin je toch niet! Er zat dan ook niets anders op om die avond een gerecht te maken met, jawel, burrata. Mijn dochter riep vol enthousiasme: “ík verzin wel iets.”
Ze wierp een blik in de koelkast en kwam met het volgende idee. Een romige pasta van rode paprika met gekarameliseerde sjalotjes, knoflook, veel verse kruiden, balsamico-azijn en Parmezaanse kaas. Dit gegarneerd met burrata voor een extra frisse, romige smaak.

Voor 4 personen. Benodigdheden:
60 ml olijfolie
2 sjalotjes fijngesneden
2 rode paprika’s
2 takjes verse tijm
2 takjes verse oregano
1 takje verse rozemarijn
zout
vers gemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook fijngehakt
60 ml balsamico azijn
360 ml groentebouillon
500 gram linguine pasta
60 ml slagroom
60 gram geraspte Parmezaan (plus wat extra voor de garnering)
120 gram peterselieblaadjes fijngehakt
1 grote burrata

Bereiding:
Breng een grote pan water met zout aan de kook voor de pasta.
Verwarm een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe. Voeg als het warm is de sjalotten toe. Bak een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de rode paprika, verse tijm, oregano en rozemarijn toe. Doe er flink wat peper en zout bij.
Braad de paprika’s tot ze zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 15-18 minuten, roer met regelmaat. Voeg de knoflook en balsamico-azijn toe. Kook ongeveer nog een minuut. Voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en kook 5 minuten op middelhoog vuur.
Kook ondertussen de linguine. Roer goed en kook het 1 minuut minder dan de instructies op de verpakking. Haal de takjes van de kruiden uit de saus en roer de slagroom erdoor. Doe de saus in een blender en mix gedurende minimaal 90 seconden tot een gladde en romige saus. Je kan ook een staafmixer gebruiken.
Giet de linguine af en doe deze terug in de pan. Schenk de saus en de geraspte Parmezaanse kaas erbij. Roer op laag vuur 1 minuut tot de pasta omgeven is van de saus en de Parmezaanse kaas gesmolten is. Roer als laatste de peterselie erdoor.
Doe de pasta op een bord en leg er een kwart gescheurde burrata op. Besprenkel met een beetje olijfolie, bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas, versgemalen zwarte peper en eventueel wat extra verse kruiden.

Eet smakelijk

Bij een Italiaans georiënteerd gerecht denk ik ook vaak aan een Italiaanse wijn. Ik heb er een Gavi bij gedronken, een heerlijke witte wijn uit Noord-Italië van de inheemse druif cortese. De wijn heeft veel rijp fruit zoal perzik en abrikoos, venkel en mineralen met milde zuren.

Proost

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug