Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 28 januari 2022
Bij De Story Bistrobar in Bergen hebben ze dat. Ik heb daar een keer pizza met burrata gegeten en die was zo goed. Sinds die tijd popt de gedachte aan burrata af en toe in mijn hoofd op. Vorige week was ik eind van de middag nog even snel een boodschap aan het doen bij Organic en wat ziet mijn oog, een burrata, precies één bakje. Die had ik daar nog niet eerder gezien. Hij verdween ook onmiddellijk in mijn boodschappenmandje. Grappig wat een gelukzalig gevoel je dan kan hebben, eindelijk een burrata, YES! De volgende dag komen mijn man en dochter terug van de Sligro en waar komen ze mee aan… een grote bak met burrata. Dat verzin je toch niet! Er zat dan ook niets anders op om die avond een gerecht te maken met, jawel, burrata. Mijn dochter riep vol enthousiasme: “ík verzin wel iets.”
Ze wierp een blik in de koelkast en kwam met het volgende idee. Een romige pasta van rode paprika met gekarameliseerde sjalotjes, knoflook, veel verse kruiden, balsamico-azijn en Parmezaanse kaas. Dit gegarneerd met burrata voor een extra frisse, romige smaak.
Voor 4 personen. Benodigdheden:
60 ml olijfolie
2 sjalotjes fijngesneden
2 rode paprika’s
2 takjes verse tijm
2 takjes verse oregano
1 takje verse rozemarijn
zout
vers gemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook fijngehakt
60 ml balsamico azijn
360 ml groentebouillon
500 gram linguine pasta
60 ml slagroom
60 gram geraspte Parmezaan (plus wat extra voor de garnering)
120 gram peterselieblaadjes fijngehakt
1 grote burrata
Bereiding:
Breng een grote pan water met zout aan de kook voor de pasta.
Verwarm een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe. Voeg als het warm is de sjalotten toe. Bak een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de rode paprika, verse tijm, oregano en rozemarijn toe. Doe er flink wat peper en zout bij.
Braad de paprika’s tot ze zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 15-18 minuten, roer met regelmaat. Voeg de knoflook en balsamico-azijn toe. Kook ongeveer nog een minuut. Voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en kook 5 minuten op middelhoog vuur.
Kook ondertussen de linguine. Roer goed en kook het 1 minuut minder dan de instructies op de verpakking. Haal de takjes van de kruiden uit de saus en roer de slagroom erdoor. Doe de saus in een blender en mix gedurende minimaal 90 seconden tot een gladde en romige saus. Je kan ook een staafmixer gebruiken.
Giet de linguine af en doe deze terug in de pan. Schenk de saus en de geraspte Parmezaanse kaas erbij. Roer op laag vuur 1 minuut tot de pasta omgeven is van de saus en de Parmezaanse kaas gesmolten is. Roer als laatste de peterselie erdoor.
Doe de pasta op een bord en leg er een kwart gescheurde burrata op. Besprenkel met een beetje olijfolie, bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas, versgemalen zwarte peper en eventueel wat extra verse kruiden.
Eet smakelijk
Bij een Italiaans georiënteerd gerecht denk ik ook vaak aan een Italiaanse wijn. Ik heb er een Gavi bij gedronken, een heerlijke witte wijn uit Noord-Italië van de inheemse druif cortese. De wijn heeft veel rijp fruit zoal perzik en abrikoos, venkel en mineralen met milde zuren.
Proost
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.