Huren voor woningen in vrije sector aan banden gelegd…

De Eerste Kamer keurde de regels dinsdag goed, waarna ze al op 1 juli van kracht worden

Verhuurders krijgen vanaf volgende week met strengere regels te maken als ze hun huren willen verhogen. Dit moet huurhuizen in de vrije sector betaalbaarder maken. Verhuurders zijn niet te spreken over de nieuwe wet.

De Eerste Kamer keurde de regels dinsdag goed, waarna ze al op 1 juli van kracht worden. Het zorgt ervoor dat meer huurhuizen onder het puntenstelsel vallen. Het betekent in de praktijk dat veel verhuurders in de toekomst de prijzen minder kunnen verhogen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete. Dat risico is er wel pas vanaf begin volgend jaar, omdat er een overgangstermijn van een half jaar is.
De nieuwe wet heeft alleen betrekking op nieuwe huurcontracten. Voor de meeste bestaande huurovereenkomsten heeft de nieuwe wet geen gevolgen. Ook nieuwbouw valt niet onder de nieuwe regels.

In het puntenstelsel krijgen huurhuizen punten voor verschillende onderdelen, zoals de grootte of een eventueel terras. Het aantal punten bepaalt de maximale huur. Dit stelsel bestaat al langer, maar vanaf 1 juli vallen ook huizen in een wat duurder segment onder dit systeem. De verwachting is dat de huren voor zo’n 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro per maand omlaaggaan.

De Woonbond is opgetogen over de goedkeuring van de Eerste Kamer. “De huurprijzen in de vrije sector zijn compleet losgezongen van de kwaliteit en te vaak wordt huurders het vel over de oren getrokken.”