Deel

advertentie

Hout, koud, oud

Door: Renée Bakker

Hout, koud, oud

Hout ja, niet voor in de kachel. Of nou ja, sinds vorig jaar hebben mijn ouders een houtkacheltje. Daar wordt flink in gestookt deze koude dagen. Als je aan die blokken hout ruikt, dan ruik je eikenhout. Het is soms net alsof ik in een bodega door de kelder met barriques loop. Barriques zijn kleine eikenhouten vaten van 225 liter in Bordeaux en 228 liter in Bourgogne waar de vaten pièce genoemd worden. Daar worden wijnen in gerijpt en krijgen dan die typische houtaroma’s zoals vanille, chocola, kokos of koffie oftewel, van die heerlijke wijnen die je wilt drinken als je bij een open haard zit omdat het vriest buiten.

Er zijn heel veel keuzes die je kunt maken als je wijn op hout laat rijpen. Ik zal ze één voor één uitleggen.
Om te beginnen bij de verschillende soorten eiken zoals: Amerikaans, Frans, Sloveens of Hongaars. Het eiken wat het meeste wordt gebruikt is Amerikaans of Frans. Amerikaans eiken is grover van structuur, Frans hout is compacter. Dit heeft natuurlijk invloed op de wijn. Het Amerikaans eiken geeft meer geur- en smaakstoffen af en laat iets meer zuurstof door in de wijn en bij Frans hout gaat dat langzamer en verfijnder. Je kent wel die Amerikaanse cabernet sauvignon wijnen waar de splinters van in je tandvlees staan, dat komt onder andere door het hout. Klein detail: Frans hout is duurder dan Amerikaans hout. Een Franse barrique kost minimaal 500 euro en een Amerikaanse barrique kost rond de 300 euro.

De leeftijd van de barriques heeft ook invloed op de wijn. Barriques die al lang gebruikt worden, oftewel oud hout, geven weinig aroma meer af. Barriques die nog helemaal nieuw zijn, geven dan natuurlijk meer aroma af. In de Elzas bijvoorbeeld, waar ik afgelopen zomer bij de Bollenberg op bezoek was, maken ze wijnen waar vooral de focus op de fruitaroma’s van de wijn ligt. Veel invloeden van het hout willen ze dus niet in de wijn, maar ze willen de wijn wel laten ouderen. Zij gebruiken oude portvaten. Dit zijn grote foeders (grote vaten) van eikenhout. De grootte van de vaten heeft natuurlijk ook invloed, hoe groter het vat hoe meer wijn erin kan en dus minder houtaroma. Deze vaten geven weinig tot geen houtaroma af, maar laten wel een beetje zuurstof door zodat de wijn mooi kan rijpen. Nieuwe eikenhouten vaten gaan ongeveer twee oogsten mee. Had ik al gezegd dat wijnmaken kostbaar is? Gezien de prijs van de barriques.

Nou dan denk je, dit was het wel. Meer smaken zijn er niet. Wel dus.
Je kan die vaten ook nog branden. Daar komt het kacheltje weer. Ik ben een keer bij een wijnmuseum in Spanje geweest (zeker een aanrader), Bodegas Vivanco heet het en het ligt in Briones in de Rioja. Daar werd helemaal uitgelegd en gepresenteerd hoe ze dat doen. Om bij het maken van een vat de houten delen te kunnen buigen, wordt het hout verhit met een brander. Soms wordt het hout langer verhit zodat het begint te schroeien. Dit schroeien doet men expres om de wijn aroma’s en smaak van bijvoorbeeld kokos en vanille te geven en het heet toasten. Ook hier geldt weer, hoe langer hoe meer aroma. Gemiddeld wordt het hout tien minuten getoast op zo’n 200 graden. Aroma’s zoals koffie, specerijen en vanille komen dan vrij. Als je het nog langer laat toasten, worden deze aroma’s intenser en complexer.

Er zijn ook flink wat oplossingen bedacht door minder ambitieuze wijnmakers om op een goedkopere manier toch wat houtaroma te kunnen toevoegen, zoals houtsnippers of houtstaven; een soort theezakjes die ze in de roestvrijstalen tank hangen. Deze snippers en staven zijn in allerlei soorten en smaken te verkrijgen. Meestal proef je het wel, maar soms kan je zomaar voor de gek gehouden worden.

Ik ga weer heerlijk bij het kacheltje vertoeven. Als je langs ons huis fietst, ruik je misschien een vleugje van de koffie en vanille aroma’s.

Proost!

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug