Deel

advertentie

Hout, koud, oud

Door: Renée Bakker

Hout, koud, oud

Hout ja, niet voor in de kachel. Of nou ja, sinds vorig jaar hebben mijn ouders een houtkacheltje. Daar wordt flink in gestookt deze koude dagen. Als je aan die blokken hout ruikt, dan ruik je eikenhout. Het is soms net alsof ik in een bodega door de kelder met barriques loop. Barriques zijn kleine eikenhouten vaten van 225 liter in Bordeaux en 228 liter in Bourgogne waar de vaten pièce genoemd worden. Daar worden wijnen in gerijpt en krijgen dan die typische houtaroma’s zoals vanille, chocola, kokos of koffie oftewel, van die heerlijke wijnen die je wilt drinken als je bij een open haard zit omdat het vriest buiten.

Er zijn heel veel keuzes die je kunt maken als je wijn op hout laat rijpen. Ik zal ze één voor één uitleggen.
Om te beginnen bij de verschillende soorten eiken zoals: Amerikaans, Frans, Sloveens of Hongaars. Het eiken wat het meeste wordt gebruikt is Amerikaans of Frans. Amerikaans eiken is grover van structuur, Frans hout is compacter. Dit heeft natuurlijk invloed op de wijn. Het Amerikaans eiken geeft meer geur- en smaakstoffen af en laat iets meer zuurstof door in de wijn en bij Frans hout gaat dat langzamer en verfijnder. Je kent wel die Amerikaanse cabernet sauvignon wijnen waar de splinters van in je tandvlees staan, dat komt onder andere door het hout. Klein detail: Frans hout is duurder dan Amerikaans hout. Een Franse barrique kost minimaal 500 euro en een Amerikaanse barrique kost rond de 300 euro.

De leeftijd van de barriques heeft ook invloed op de wijn. Barriques die al lang gebruikt worden, oftewel oud hout, geven weinig aroma meer af. Barriques die nog helemaal nieuw zijn, geven dan natuurlijk meer aroma af. In de Elzas bijvoorbeeld, waar ik afgelopen zomer bij de Bollenberg op bezoek was, maken ze wijnen waar vooral de focus op de fruitaroma’s van de wijn ligt. Veel invloeden van het hout willen ze dus niet in de wijn, maar ze willen de wijn wel laten ouderen. Zij gebruiken oude portvaten. Dit zijn grote foeders (grote vaten) van eikenhout. De grootte van de vaten heeft natuurlijk ook invloed, hoe groter het vat hoe meer wijn erin kan en dus minder houtaroma. Deze vaten geven weinig tot geen houtaroma af, maar laten wel een beetje zuurstof door zodat de wijn mooi kan rijpen. Nieuwe eikenhouten vaten gaan ongeveer twee oogsten mee. Had ik al gezegd dat wijnmaken kostbaar is? Gezien de prijs van de barriques.

Nou dan denk je, dit was het wel. Meer smaken zijn er niet. Wel dus.
Je kan die vaten ook nog branden. Daar komt het kacheltje weer. Ik ben een keer bij een wijnmuseum in Spanje geweest (zeker een aanrader), Bodegas Vivanco heet het en het ligt in Briones in de Rioja. Daar werd helemaal uitgelegd en gepresenteerd hoe ze dat doen. Om bij het maken van een vat de houten delen te kunnen buigen, wordt het hout verhit met een brander. Soms wordt het hout langer verhit zodat het begint te schroeien. Dit schroeien doet men expres om de wijn aroma’s en smaak van bijvoorbeeld kokos en vanille te geven en het heet toasten. Ook hier geldt weer, hoe langer hoe meer aroma. Gemiddeld wordt het hout tien minuten getoast op zo’n 200 graden. Aroma’s zoals koffie, specerijen en vanille komen dan vrij. Als je het nog langer laat toasten, worden deze aroma’s intenser en complexer.

Er zijn ook flink wat oplossingen bedacht door minder ambitieuze wijnmakers om op een goedkopere manier toch wat houtaroma te kunnen toevoegen, zoals houtsnippers of houtstaven; een soort theezakjes die ze in de roestvrijstalen tank hangen. Deze snippers en staven zijn in allerlei soorten en smaken te verkrijgen. Meestal proef je het wel, maar soms kan je zomaar voor de gek gehouden worden.

Ik ga weer heerlijk bij het kacheltje vertoeven. Als je langs ons huis fietst, ruik je misschien een vleugje van de koffie en vanille aroma’s.

Proost!

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug