Deel

advertentie

Hout, koud, oud

Door: Renée Bakker

Hout, koud, oud

Hout ja, niet voor in de kachel. Of nou ja, sinds vorig jaar hebben mijn ouders een houtkacheltje. Daar wordt flink in gestookt deze koude dagen. Als je aan die blokken hout ruikt, dan ruik je eikenhout. Het is soms net alsof ik in een bodega door de kelder met barriques loop. Barriques zijn kleine eikenhouten vaten van 225 liter in Bordeaux en 228 liter in Bourgogne waar de vaten pièce genoemd worden. Daar worden wijnen in gerijpt en krijgen dan die typische houtaroma’s zoals vanille, chocola, kokos of koffie oftewel, van die heerlijke wijnen die je wilt drinken als je bij een open haard zit omdat het vriest buiten.

Er zijn heel veel keuzes die je kunt maken als je wijn op hout laat rijpen. Ik zal ze één voor één uitleggen.
Om te beginnen bij de verschillende soorten eiken zoals: Amerikaans, Frans, Sloveens of Hongaars. Het eiken wat het meeste wordt gebruikt is Amerikaans of Frans. Amerikaans eiken is grover van structuur, Frans hout is compacter. Dit heeft natuurlijk invloed op de wijn. Het Amerikaans eiken geeft meer geur- en smaakstoffen af en laat iets meer zuurstof door in de wijn en bij Frans hout gaat dat langzamer en verfijnder. Je kent wel die Amerikaanse cabernet sauvignon wijnen waar de splinters van in je tandvlees staan, dat komt onder andere door het hout. Klein detail: Frans hout is duurder dan Amerikaans hout. Een Franse barrique kost minimaal 500 euro en een Amerikaanse barrique kost rond de 300 euro.

De leeftijd van de barriques heeft ook invloed op de wijn. Barriques die al lang gebruikt worden, oftewel oud hout, geven weinig aroma meer af. Barriques die nog helemaal nieuw zijn, geven dan natuurlijk meer aroma af. In de Elzas bijvoorbeeld, waar ik afgelopen zomer bij de Bollenberg op bezoek was, maken ze wijnen waar vooral de focus op de fruitaroma’s van de wijn ligt. Veel invloeden van het hout willen ze dus niet in de wijn, maar ze willen de wijn wel laten ouderen. Zij gebruiken oude portvaten. Dit zijn grote foeders (grote vaten) van eikenhout. De grootte van de vaten heeft natuurlijk ook invloed, hoe groter het vat hoe meer wijn erin kan en dus minder houtaroma. Deze vaten geven weinig tot geen houtaroma af, maar laten wel een beetje zuurstof door zodat de wijn mooi kan rijpen. Nieuwe eikenhouten vaten gaan ongeveer twee oogsten mee. Had ik al gezegd dat wijnmaken kostbaar is? Gezien de prijs van de barriques.

Nou dan denk je, dit was het wel. Meer smaken zijn er niet. Wel dus.
Je kan die vaten ook nog branden. Daar komt het kacheltje weer. Ik ben een keer bij een wijnmuseum in Spanje geweest (zeker een aanrader), Bodegas Vivanco heet het en het ligt in Briones in de Rioja. Daar werd helemaal uitgelegd en gepresenteerd hoe ze dat doen. Om bij het maken van een vat de houten delen te kunnen buigen, wordt het hout verhit met een brander. Soms wordt het hout langer verhit zodat het begint te schroeien. Dit schroeien doet men expres om de wijn aroma’s en smaak van bijvoorbeeld kokos en vanille te geven en het heet toasten. Ook hier geldt weer, hoe langer hoe meer aroma. Gemiddeld wordt het hout tien minuten getoast op zo’n 200 graden. Aroma’s zoals koffie, specerijen en vanille komen dan vrij. Als je het nog langer laat toasten, worden deze aroma’s intenser en complexer.

Er zijn ook flink wat oplossingen bedacht door minder ambitieuze wijnmakers om op een goedkopere manier toch wat houtaroma te kunnen toevoegen, zoals houtsnippers of houtstaven; een soort theezakjes die ze in de roestvrijstalen tank hangen. Deze snippers en staven zijn in allerlei soorten en smaken te verkrijgen. Meestal proef je het wel, maar soms kan je zomaar voor de gek gehouden worden.

Ik ga weer heerlijk bij het kacheltje vertoeven. Als je langs ons huis fietst, ruik je misschien een vleugje van de koffie en vanille aroma’s.

Proost!

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Ik had al enige tijd ontzettend veel zin in burrata en dan bedoel ik echte goede romige burrata

28 januari 2022

Door: Anouk Mak

Bij De Story Bistrobar in Bergen hebben ze dat. Ik heb daar een keer pizza met burrata gegeten en die was zo goed. Sinds die tijd popt de gedachte aan burrata af en toe in mijn hoofd op.

Een culinair hoogstandje, maar makkelijk zelf te bereiden…

28 januari 2022

Truffel risotto

Zo ga je te werk...

Deel 2: Sappige trends en een gretig lichaam

21 januari 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van Zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Makkelijk te bereiden en super lekker

21 januari 2022

Traditionele Franse uiensoep

En zo doe je dat: pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.

Bietenstamppot met chorizo en geitenkaas

14 januari 2022

Simpel, smaakvol en voedzaam...

Stamppot is geweldig omdat je met weinig ingrediënten, neem aardappelen en een groente, toch iedere keer weer een ander, lekker maaltje kan klaarmaken. Heerlijk als het wat frisser begint te worden en daarom deze week:

Beluga linzen met spinazie-aardappelpuree

7 januari 2022

Door: Anouk Mak

Na de feestdagen, voorzien van veel en lekker eten én een overvloed aan bubbels, hadden we de behoefte op 2 januari om zelf weer achter de pannen te staan. Een niet te ingewikkelde, lekkere en gezonde maaltijd stond op het programma. Mijn dochter wierp een blik in de voorraadkast en zag een pak Beluga linzen staan. ‘Dit gaan we eten vanavond’ zei ze.

Lekker weer eens een kaasfondue…

7 januari 2022

Maar dan wel zelf bereid

Heerlijk en en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt en dat doet elke kaasspecialist graag voor je.

Het is eigenlijk een beetje de G-spot van de smaken. Je kan je vinger er niet echt op leggen…

24 december 2021

Cuno’s wijnen

Beste Jonnie, Is er een vager begrip te bedenken dan de term “lekker”?

Zin in een boterzacht gerecht tijdens de feestdagen?

24 december 2021

Ga dan voor langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn

Eigenlijk is kalfswang heel makkelijk klaar te maken, je moet alleen wel even geduld hebben. Na ruim 3 uur in de oven is het vlees boterzacht en heerlijk van smaak. Deze week: langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn.

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

3 december 2021

Door: Renée Bakker

Je kent het wel. Het laatste slokje van je wijn zit vol met een soort doorzichtig spul, het lijkt op suiker of glas. Hoe komt dat nou?

Heerlijk tijdens winterse dagen:…

3 december 2021

Bruinebonensoep uit grootmoederstijd

Begin met deze soep minimaal een dag van tevoren. Zet ’s avonds de bonen in de week in een pan met ruim water. Laat de hele nacht staan. Spoel de bonen de volgende ochtend en breng ze met ruim water aan de kook. Laat de bonen zachtjes gaar koken.

Champagne de Venoge

26 november 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Een bezoek aan het wijnhuis Champagne de Venoge was een van mijn missies toen we vorige week een paar dagen vertoefden in de Champagnestreek. Het primaire doel van de reis was Champagne proeven en inkopen voor www.cavastore.nl

Ben jij een lekkerbek? Netflix helpt je de winter door… (filmpje)

26 november 2021

Een overzicht van culinaire tips die elke foodie gezien moet hebben

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of een combinatie daarvan. Wij zetten al onze tips voor je op een rijtje – op alfabetische volgorde.

Vrijen met een ander…

19 november 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

De temperatuur gaat dalen… dus hoogste tijd voor een fijne zuurkoolschotel

19 november 2021

Zuurkool nu eens heel anders. Lekker pikant door de chorizo, deze schotel heeft een heel aparte smaak

De voorbereiding. In zeef zuurkool laten uitlekken.

Ooit gemaakt… Cannelloni? Probeer maar eens!

12 november 2021

Cannelloni met gehakt

Cannelloni, Italiaans voor grote pijpen, buiten Italië ook wel manicotti genoemd, is een soort pasta, die bestaat uit grote dikke staafjes gemaakt van durumtarwe. De pasta komt uit Italië, maar wordt ook in Spanje gegeten en tegenwoordig over de hele wereld. Cannelloni worden vaak met bolognesesaus geserveerd.

Eigenschappen van herfstwijnen zijn vaak robuust en kruidig

5 november 2021

Het wildseizoen startte trouwens al op 15 oktober

Het is officieel herfst! De lichte frisse wijnen maken plaats voor zwoelere en vollere wijnen. Heerlijk met een kaasplankje voor de openhaard. Ook de herfst heeft zo zijn charmes. Welke wijnen het meest worden gedronken in de herfst leest u in dit stuk!

Beef Wellington: Alleen voor de echte amateur chefkoks

5 november 2021

Uitgever Harry Steunenberg volgt het recept van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet

Soms krijg ik het even op mijn culinaire heupen en wil ik dus echt wat bijzonders koken. Ik werd geïnspireerd door een programma wat ging over het meest fameuze hotel én restaurant in Engeland, het Londense Ritz.

‘De wijn is niet zo goed hier’!

29 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Wat heb ik er lang op moeten wachten! Eindelijk weer een tripje naar het buitenland. Ik reis met enige regelmaat voor mijn werk en hou ervan om ook met mijn gezin toch wel een paar keer per jaar op pad te gaan. Dat is de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk bar weinig voorgekomen.

Wintertijd: tijd dus voor een hartverwarmend stoofpotje

29 oktober 2021

Hachee is zo’n typisch winters gerecht dat je in het weekend maakt...

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven. Serveer de hachee met gekookte aardappels of aardappelpuree. Met rijst smaakt het trouwens ook erg lekker.

Het nieuwsbericht vanuit wijnland, PANIEK!

22 oktober 2021

Door: Renée Bakker

We krijgen grote problemen in wijnland. Franse wijnboeren zeggen dat het de slechtste wijnoogst ooit gemeten wordt. PANIEK!

Smaakvol Belgisch herfstrecept

22 oktober 2021

Suddervlees met frites, mayo en spruitjes

Hoe ga je te werk: 1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in kleine stukken en bestrooi met peper, zout en de bloem.

Cava-proeverij vvBergen

15 oktober 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Vorige week maandag was ik uitgenodigd bij Hotel Blooming voor een Cavaproeverij met 16 dames. Ik werd hiervoor gevraagd door Henk Borst van de Sponsorcommissie voor vvBergen (voetbalvereniging Bergen). Het betrof een avond georganiseerd door de Businessclub vvBergen met als afsluiter een diner.

Een vegetarische klassieker: Eggs florentine

15 oktober 2021

Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend opstaat met beetje pijn in je hoofd…

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met beetje pijn in je hoofd…

Zo maak je in een handomdraai een overheerlijke frittata!

8 oktober 2021

Frittata is het Italiaanse broertje van de Spaanse tortilla

Het is snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

In een van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden.

Uitspraken uitspraken uitspraken…

1 oktober 2021

Door: Renée Bakker

In de winkel waar ik werk, pop4wine in Schoorl, kwam een tijdje geleden een stel binnenlopen, ik denk mijn leeftijd rond 20/21 jaar. Ik ga enthousiast naar ze toe. ‘Goedemiddag! Kan ik iets voor jullie betekenen?’ Het stel kijkt mij aan en zegt: ‘jazeker, we zijn op zoek naar een kadootje...

Een fijn herfstrecept

1 oktober 2021

Pompoenquiche met bloemkool, feta & bladsla

Deze quiche boordevol groenten en feta staat in no time in de oven.

Nog een paar mooie dagen… dus gaan we fijn BBQen

24 september 2021

Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan

Een najaars-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth-speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

24 september 2021

Door: Anouk Mak

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Wijnbullshit

17 september 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Paddenstoelen plukken mag in Nederland, maar is volgens Staatsbosbeheer wel op eigen risico

Per keer mag je 250 gram paddenstoelen voor eigen consumptie plukken

"Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons", vertelt Florès, auteur van Het grote wildplukboek.

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

10 september 2021

Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel je koppie bijhouden

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Met een aantal handigheidjes kan iedereen de ideale biefstuk bakken. We vertellen je alle tips: van het op kamertemperatuur laten komen tot het laten rusten van de biefstuk.

Schroefdop… ooooh kurk

10 september 2021

Door: Renée Bakker

Ooit gehoord van kurk? Ja zo’n kurk in die wijnfles weet je wel. Die je er moeilijk uitkrijgt en dan breekt en dan heb je kurk in de wijn.

Terug