Deel

advertentie

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent dat je als cafetariaondernemer voor 2021 op zoek moet naar duurzame disposables.

De immense hoeveelheid plastic afval moet drastisch minder worden. Daarom komt er een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borden en piepschuim verpakkingen. De EU-lidstaten hebben dat op 21 mei afgesproken. De richtlijn moet nog worden omgezet in Nederlandse wetgeving, maar het betekent in ieder geval dat het verbod geldt vanaf 2021 voor wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes.

Uitzondering
‘Dankzij lobby Hotrec, de Europese organisatie voor de horeca, horen de bakjes die in de cafetaria veel worden gebruikt daar niet onder’, meldt KHN. Hotrec heeft gestreden voor het belang van horecaondernemers binnen het verbod op wegwerpartikelen. Met resultaat, want plastic patat- en snackbakjes vallen niet onder het verbod.

Er wordt in de markt gesproken over een ontmoedigingsbeleid op deze producten, maar hier is vooralsnog niets over te vinden bij officiële bronnen. De kans bestaat dat Nederland zelf met aanvullende maatregelen komt, met het oog op de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

Hier volgen 5 disposables die vanaf 2021 verboden zijn, en de altenatieven:

1. Rietjes
Plastic rietjes zijn eigenlijk al grotendeels uit het straatbeeld verdwenen, maar vanaf 2021 zijn ze dan ook echt verboden. Rietjes gemaakt van RVS, siliconen, papier, karton, bamboe, bagasse of suiker/gelatine zijn een duurzamer alternatief.
Het grootste verschil tussen de producten zit in de drinkbeleving: RVS en siliconen rietjes drinken het beste. Maar, waarschijnlijk wil niemand een afwasser aannemen om al die rietjes weer te reinigen.
Voor weggooirietjes is papier, karton of bagasse (suikerriet) het beste alternatief. Bagasse is composteerbaar, papieren of kartonnen rietjes kunnen bij het oud papier. Er zijn ook eetbare rietjes op de markt, gemaakt van suiker, water en gelatine. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn ongeveer tien tot dertig minuten geschikt voor het drinken van koele dranken.

2. Bestek
De grote bak met gekleurde frietvorkjes op de toonbank van een cafetaria of de bekende gekleurde ijslepeltjes in de ijssalon: ze zijn na 1 januari 2021 verboden. Dit geldt ook voor roerstaafjes voor koffie en thee.
Voor bestek zijn diverse alternatieven te verkrijgen, bijvoorbeeld van bioplastic PLA. Het meest duurzame alternatief is echter van hout, hoewel het belangrijk is te letten op het FSC-certificaat. Dat betekent dat er geen bomen in het regenwoud zijn gekapt voor de productie van het bestek, maar dat ze zijn gemaakt van speciaal daarvoor gekweekte bomen binnen verantwoord bosbeheer.

3. Tasjes en zakjes
Iedere cafetaria met een bezorg- of afhaalmogelijkheid heeft tasjes binnen handbereik om de producten gemakkelijk en hygiënisch te kunnen (laten) vervoeren. De plastic hemdtasjes mogen sinds drie jaar niet meer gratis worden meegegeven. Veel bedrijven zijn daarom al overgestapt op papieren draagtassen. Gemaakt van FSC-gecertificeerd papier, bedrukt met inkt op sojabasis en gelijmd met lijm op basis van aardappelzetmeel heb je een volledig duurzaam alternatief in huis, dat ook nog eens gratis mag worden verstrekt.
De zakjes die worden gebruikt bij het verpakken van bakjes friet en snacks vallen buiten het verbod, maar ook hier is het belangrijk te letten op het FSC-certificaat, wil je volledig duurzame verpakkingen gebruiken.

4. Piepschuim bakjes en bekers
Het verbod geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor hamburgers of andere maaltijden die zijn bereid voor onmiddellijke consumptie. Ook drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, voor bijvoorbeeld milkshakes en andere warme of koude dranken (en sauzen), vallen onder de nieuwe regels.
Duurzame hamburgerdoosjes zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd kraft papier (dik en stevig papier), eventueel bedrukt met plantaardige inkt. Ook bagasse, gemaakt van suikerrietpulp, is een duurzame oplossing. Bagasse is heel stevig materiaal, geeft geen bijsmaak en het belangrijkste: de verpakking blijft ook stevig wanneer er warme saus in zit.
Bagasse disposables zijn biologisch afbreekbaar en kunnen dus thuis bij het GFT-afval. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten: van menuboxen tot ijsbekers. Het enige manco van suikerriet is, is dat de bekers met deksels nog niet volledig lekdicht zijn. Daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het een optie om te kiezen voor deksels van R-PET (gerecycled kunststof) of bioplastics van maïs- of cassavezetmeel.

5. Borden
Het gebruik van plastic borden is in de cafetariabranche misschien niet heel erg groot, maar noemen we wel omdat ze vallen onder het verbod op eenmalig plastic. Betere alternatieven worden gemaakt van palmblad of bagasse. Deze zijn ook verkrijgbaar in alle vormen die je maar kunt verzinnen: vierkant, rond, ovaal, met vakjes of zonder vakjes en zelfs in de vorm van een beer voor een kindermenu. Palmblad heeft de kleur van licht hout, bagasse is tegenwoordig ook in fris wit verkrijgbaar.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Lars Onrust van PuurPassie in Schoorl, Rik Bijsterbosch van Resto De Bongerd in ’s-Heerenberg, Peggy Hollander-Bakkenes van Duni Benelux BV, Brian Rosendaal van Rabo Verpakkingen BV, Nick Polder van Niq Supplies, Dinand de Pagter van Natureko Biodisposables, Guido de Gooyer van Van Barneveld Verpakkingen B.V., Peter Schouten van Hima Bioproducts, Tjalling van Looy van Conpax Verpakkingen BV en KHN.

Drie tips van leveranciers
1. Verwerk de hogere prijs van duurzame verpakkingen in de productprijzen. Als je dit lastig vindt, doe het dan wanneer je de prijzen aanpast aan de hogere aardappelprijs. De meeste gasten merken écht niet dat hun frietje mayo ineens een paar cent duurder is. Iets wat beter voor het milieu is, kost nou eenmaal meer geld. De bronnen zijn beter en de productie vindt op een meer verantwoorde manier plaats in betere omstandigheden.

2. Vertel aan je gasten dat je overstapt of bent overgestapt op duurzaam verpakkingsmateriaal en leg ze uit hoe ze het kunnen weggooien. Gasten zullen deze stap waarderen, zijn bereid er extra voor te betalen en voelen zich er prettig bij dat ze op die manier een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.

3. Ondanks dat friet- en snackbakjes niet onder het verbod vallen, ligt het gebruik van plastic maatschappelijk gezien onder een vergrootglas. Onderzoek je duurzame mogelijkheden? Neem vervangers voor deze bakjes dan mee in je zoektocht. Ze zijn misschien wel 300 procent duurder, maar als je dit doorrekent per product komt het op een prijs van om en nabij de 6 eurocent per bakje.

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Terug