Deel

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent dat je als cafetariaondernemer voor 2021 op zoek moet naar duurzame disposables.

De immense hoeveelheid plastic afval moet drastisch minder worden. Daarom komt er een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borden en piepschuim verpakkingen. De EU-lidstaten hebben dat op 21 mei afgesproken. De richtlijn moet nog worden omgezet in Nederlandse wetgeving, maar het betekent in ieder geval dat het verbod geldt vanaf 2021 voor wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes.

Uitzondering
‘Dankzij lobby Hotrec, de Europese organisatie voor de horeca, horen de bakjes die in de cafetaria veel worden gebruikt daar niet onder’, meldt KHN. Hotrec heeft gestreden voor het belang van horecaondernemers binnen het verbod op wegwerpartikelen. Met resultaat, want plastic patat- en snackbakjes vallen niet onder het verbod.

Er wordt in de markt gesproken over een ontmoedigingsbeleid op deze producten, maar hier is vooralsnog niets over te vinden bij officiële bronnen. De kans bestaat dat Nederland zelf met aanvullende maatregelen komt, met het oog op de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

Hier volgen 5 disposables die vanaf 2021 verboden zijn, en de altenatieven:

1. Rietjes
Plastic rietjes zijn eigenlijk al grotendeels uit het straatbeeld verdwenen, maar vanaf 2021 zijn ze dan ook echt verboden. Rietjes gemaakt van RVS, siliconen, papier, karton, bamboe, bagasse of suiker/gelatine zijn een duurzamer alternatief.
Het grootste verschil tussen de producten zit in de drinkbeleving: RVS en siliconen rietjes drinken het beste. Maar, waarschijnlijk wil niemand een afwasser aannemen om al die rietjes weer te reinigen.
Voor weggooirietjes is papier, karton of bagasse (suikerriet) het beste alternatief. Bagasse is composteerbaar, papieren of kartonnen rietjes kunnen bij het oud papier. Er zijn ook eetbare rietjes op de markt, gemaakt van suiker, water en gelatine. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn ongeveer tien tot dertig minuten geschikt voor het drinken van koele dranken.

2. Bestek
De grote bak met gekleurde frietvorkjes op de toonbank van een cafetaria of de bekende gekleurde ijslepeltjes in de ijssalon: ze zijn na 1 januari 2021 verboden. Dit geldt ook voor roerstaafjes voor koffie en thee.
Voor bestek zijn diverse alternatieven te verkrijgen, bijvoorbeeld van bioplastic PLA. Het meest duurzame alternatief is echter van hout, hoewel het belangrijk is te letten op het FSC-certificaat. Dat betekent dat er geen bomen in het regenwoud zijn gekapt voor de productie van het bestek, maar dat ze zijn gemaakt van speciaal daarvoor gekweekte bomen binnen verantwoord bosbeheer.

3. Tasjes en zakjes
Iedere cafetaria met een bezorg- of afhaalmogelijkheid heeft tasjes binnen handbereik om de producten gemakkelijk en hygiënisch te kunnen (laten) vervoeren. De plastic hemdtasjes mogen sinds drie jaar niet meer gratis worden meegegeven. Veel bedrijven zijn daarom al overgestapt op papieren draagtassen. Gemaakt van FSC-gecertificeerd papier, bedrukt met inkt op sojabasis en gelijmd met lijm op basis van aardappelzetmeel heb je een volledig duurzaam alternatief in huis, dat ook nog eens gratis mag worden verstrekt.
De zakjes die worden gebruikt bij het verpakken van bakjes friet en snacks vallen buiten het verbod, maar ook hier is het belangrijk te letten op het FSC-certificaat, wil je volledig duurzame verpakkingen gebruiken.

4. Piepschuim bakjes en bekers
Het verbod geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor hamburgers of andere maaltijden die zijn bereid voor onmiddellijke consumptie. Ook drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, voor bijvoorbeeld milkshakes en andere warme of koude dranken (en sauzen), vallen onder de nieuwe regels.
Duurzame hamburgerdoosjes zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd kraft papier (dik en stevig papier), eventueel bedrukt met plantaardige inkt. Ook bagasse, gemaakt van suikerrietpulp, is een duurzame oplossing. Bagasse is heel stevig materiaal, geeft geen bijsmaak en het belangrijkste: de verpakking blijft ook stevig wanneer er warme saus in zit.
Bagasse disposables zijn biologisch afbreekbaar en kunnen dus thuis bij het GFT-afval. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten: van menuboxen tot ijsbekers. Het enige manco van suikerriet is, is dat de bekers met deksels nog niet volledig lekdicht zijn. Daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het een optie om te kiezen voor deksels van R-PET (gerecycled kunststof) of bioplastics van maïs- of cassavezetmeel.

5. Borden
Het gebruik van plastic borden is in de cafetariabranche misschien niet heel erg groot, maar noemen we wel omdat ze vallen onder het verbod op eenmalig plastic. Betere alternatieven worden gemaakt van palmblad of bagasse. Deze zijn ook verkrijgbaar in alle vormen die je maar kunt verzinnen: vierkant, rond, ovaal, met vakjes of zonder vakjes en zelfs in de vorm van een beer voor een kindermenu. Palmblad heeft de kleur van licht hout, bagasse is tegenwoordig ook in fris wit verkrijgbaar.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Lars Onrust van PuurPassie in Schoorl, Rik Bijsterbosch van Resto De Bongerd in ’s-Heerenberg, Peggy Hollander-Bakkenes van Duni Benelux BV, Brian Rosendaal van Rabo Verpakkingen BV, Nick Polder van Niq Supplies, Dinand de Pagter van Natureko Biodisposables, Guido de Gooyer van Van Barneveld Verpakkingen B.V., Peter Schouten van Hima Bioproducts, Tjalling van Looy van Conpax Verpakkingen BV en KHN.

Drie tips van leveranciers
1. Verwerk de hogere prijs van duurzame verpakkingen in de productprijzen. Als je dit lastig vindt, doe het dan wanneer je de prijzen aanpast aan de hogere aardappelprijs. De meeste gasten merken écht niet dat hun frietje mayo ineens een paar cent duurder is. Iets wat beter voor het milieu is, kost nou eenmaal meer geld. De bronnen zijn beter en de productie vindt op een meer verantwoorde manier plaats in betere omstandigheden.

2. Vertel aan je gasten dat je overstapt of bent overgestapt op duurzaam verpakkingsmateriaal en leg ze uit hoe ze het kunnen weggooien. Gasten zullen deze stap waarderen, zijn bereid er extra voor te betalen en voelen zich er prettig bij dat ze op die manier een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.

3. Ondanks dat friet- en snackbakjes niet onder het verbod vallen, ligt het gebruik van plastic maatschappelijk gezien onder een vergrootglas. Onderzoek je duurzame mogelijkheden? Neem vervangers voor deze bakjes dan mee in je zoektocht. Ze zijn misschien wel 300 procent duurder, maar als je dit doorrekent per product komt het op een prijs van om en nabij de 6 eurocent per bakje.

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Terug