Deel

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent dat je als cafetariaondernemer voor 2021 op zoek moet naar duurzame disposables.

De immense hoeveelheid plastic afval moet drastisch minder worden. Daarom komt er een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borden en piepschuim verpakkingen. De EU-lidstaten hebben dat op 21 mei afgesproken. De richtlijn moet nog worden omgezet in Nederlandse wetgeving, maar het betekent in ieder geval dat het verbod geldt vanaf 2021 voor wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes.

Uitzondering
‘Dankzij lobby Hotrec, de Europese organisatie voor de horeca, horen de bakjes die in de cafetaria veel worden gebruikt daar niet onder’, meldt KHN. Hotrec heeft gestreden voor het belang van horecaondernemers binnen het verbod op wegwerpartikelen. Met resultaat, want plastic patat- en snackbakjes vallen niet onder het verbod.

Er wordt in de markt gesproken over een ontmoedigingsbeleid op deze producten, maar hier is vooralsnog niets over te vinden bij officiële bronnen. De kans bestaat dat Nederland zelf met aanvullende maatregelen komt, met het oog op de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

Hier volgen 5 disposables die vanaf 2021 verboden zijn, en de altenatieven:

1. Rietjes
Plastic rietjes zijn eigenlijk al grotendeels uit het straatbeeld verdwenen, maar vanaf 2021 zijn ze dan ook echt verboden. Rietjes gemaakt van RVS, siliconen, papier, karton, bamboe, bagasse of suiker/gelatine zijn een duurzamer alternatief.
Het grootste verschil tussen de producten zit in de drinkbeleving: RVS en siliconen rietjes drinken het beste. Maar, waarschijnlijk wil niemand een afwasser aannemen om al die rietjes weer te reinigen.
Voor weggooirietjes is papier, karton of bagasse (suikerriet) het beste alternatief. Bagasse is composteerbaar, papieren of kartonnen rietjes kunnen bij het oud papier. Er zijn ook eetbare rietjes op de markt, gemaakt van suiker, water en gelatine. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn ongeveer tien tot dertig minuten geschikt voor het drinken van koele dranken.

2. Bestek
De grote bak met gekleurde frietvorkjes op de toonbank van een cafetaria of de bekende gekleurde ijslepeltjes in de ijssalon: ze zijn na 1 januari 2021 verboden. Dit geldt ook voor roerstaafjes voor koffie en thee.
Voor bestek zijn diverse alternatieven te verkrijgen, bijvoorbeeld van bioplastic PLA. Het meest duurzame alternatief is echter van hout, hoewel het belangrijk is te letten op het FSC-certificaat. Dat betekent dat er geen bomen in het regenwoud zijn gekapt voor de productie van het bestek, maar dat ze zijn gemaakt van speciaal daarvoor gekweekte bomen binnen verantwoord bosbeheer.

3. Tasjes en zakjes
Iedere cafetaria met een bezorg- of afhaalmogelijkheid heeft tasjes binnen handbereik om de producten gemakkelijk en hygiënisch te kunnen (laten) vervoeren. De plastic hemdtasjes mogen sinds drie jaar niet meer gratis worden meegegeven. Veel bedrijven zijn daarom al overgestapt op papieren draagtassen. Gemaakt van FSC-gecertificeerd papier, bedrukt met inkt op sojabasis en gelijmd met lijm op basis van aardappelzetmeel heb je een volledig duurzaam alternatief in huis, dat ook nog eens gratis mag worden verstrekt.
De zakjes die worden gebruikt bij het verpakken van bakjes friet en snacks vallen buiten het verbod, maar ook hier is het belangrijk te letten op het FSC-certificaat, wil je volledig duurzame verpakkingen gebruiken.

4. Piepschuim bakjes en bekers
Het verbod geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor hamburgers of andere maaltijden die zijn bereid voor onmiddellijke consumptie. Ook drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, voor bijvoorbeeld milkshakes en andere warme of koude dranken (en sauzen), vallen onder de nieuwe regels.
Duurzame hamburgerdoosjes zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd kraft papier (dik en stevig papier), eventueel bedrukt met plantaardige inkt. Ook bagasse, gemaakt van suikerrietpulp, is een duurzame oplossing. Bagasse is heel stevig materiaal, geeft geen bijsmaak en het belangrijkste: de verpakking blijft ook stevig wanneer er warme saus in zit.
Bagasse disposables zijn biologisch afbreekbaar en kunnen dus thuis bij het GFT-afval. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten: van menuboxen tot ijsbekers. Het enige manco van suikerriet is, is dat de bekers met deksels nog niet volledig lekdicht zijn. Daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het een optie om te kiezen voor deksels van R-PET (gerecycled kunststof) of bioplastics van maïs- of cassavezetmeel.

5. Borden
Het gebruik van plastic borden is in de cafetariabranche misschien niet heel erg groot, maar noemen we wel omdat ze vallen onder het verbod op eenmalig plastic. Betere alternatieven worden gemaakt van palmblad of bagasse. Deze zijn ook verkrijgbaar in alle vormen die je maar kunt verzinnen: vierkant, rond, ovaal, met vakjes of zonder vakjes en zelfs in de vorm van een beer voor een kindermenu. Palmblad heeft de kleur van licht hout, bagasse is tegenwoordig ook in fris wit verkrijgbaar.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Lars Onrust van PuurPassie in Schoorl, Rik Bijsterbosch van Resto De Bongerd in ’s-Heerenberg, Peggy Hollander-Bakkenes van Duni Benelux BV, Brian Rosendaal van Rabo Verpakkingen BV, Nick Polder van Niq Supplies, Dinand de Pagter van Natureko Biodisposables, Guido de Gooyer van Van Barneveld Verpakkingen B.V., Peter Schouten van Hima Bioproducts, Tjalling van Looy van Conpax Verpakkingen BV en KHN.

Drie tips van leveranciers
1. Verwerk de hogere prijs van duurzame verpakkingen in de productprijzen. Als je dit lastig vindt, doe het dan wanneer je de prijzen aanpast aan de hogere aardappelprijs. De meeste gasten merken écht niet dat hun frietje mayo ineens een paar cent duurder is. Iets wat beter voor het milieu is, kost nou eenmaal meer geld. De bronnen zijn beter en de productie vindt op een meer verantwoorde manier plaats in betere omstandigheden.

2. Vertel aan je gasten dat je overstapt of bent overgestapt op duurzaam verpakkingsmateriaal en leg ze uit hoe ze het kunnen weggooien. Gasten zullen deze stap waarderen, zijn bereid er extra voor te betalen en voelen zich er prettig bij dat ze op die manier een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.

3. Ondanks dat friet- en snackbakjes niet onder het verbod vallen, ligt het gebruik van plastic maatschappelijk gezien onder een vergrootglas. Onderzoek je duurzame mogelijkheden? Neem vervangers voor deze bakjes dan mee in je zoektocht. Ze zijn misschien wel 300 procent duurder, maar als je dit doorrekent per product komt het op een prijs van om en nabij de 6 eurocent per bakje.

Meer 'Horeca':

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Goumand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

20 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die...

Terug