Deel

advertentie

Horeca: coronacrisis overleeft, maar lukt dat ook met de energiecrisis?

Support Your Locals!

Horeca: coronacrisis overleeft, maar lukt dat ook met de energiecrisis?

Vakantieparken en hotels zijn volgeboekt en een tafel reserveren in een restaurant valt niet mee. De horecaprijzen zijn bovendien flink omhoog gegaan, zonder dat de bezoekers zich daardoor laten afschrikken. Het klinkt als een ideale situatie voor de ondernemers. Want sinds de coronamaatregelen van de baan zijn, nemen de bestedingen van consumenten toe. Hoewel er iets minder fysieke spullen werden aangeschaft, gingen Nederlanders er wel meer op uit. Consumenten gaven op jaarbasis 2,3% meer uit becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), onder meer aan cultuur, recreatie en horeca. ,,Nu het weer kan, willen Nederlanders genieten’’, zegt Jos Klerx, sectormanager Horeca, Recreatie en Toerisme bij Rabobank

Het lijkt in schril contrast te staan met het sentiment onder de horecaondernemers. In de horeca daalde het ondernemersvertrouwen het hardst van alle sectoren, bleek deze week uit onderzoek van het CBS. Daar gaan bijna vier op de tien ondernemers uit van een verslechtering van het economisch klimaat. ,,Horecaondernemers reageren altijd wat extremer. Als het goed gaat, hebben zij het meeste vertrouwen en als het slechter gaat, hebben zij het minste vertrouwen van iedereen’’, omschrijft Klerx de aard van de beroepsgroep.
Toch snapt hij de zorgen wel: ,,Het klinkt tegenstrijdig, want op dit moment gaat het inderdaad goed. De huidige situatie geeft geen aanleiding voor zorgen en ik verwacht dat het in december ook nog goed blijft voor de horeca. Daarna wordt het lastig. De eerste maanden van het jaar zijn van oudsher een moeilijke tijd voor de horeca en dat zal nu zeker zo zijn. Het lage consumentenvertrouwen zal tot lagere koopbereidheid leiden. Na de eerste lockdown zijn de prijzen in de horeca omhoog gegaan, maar de huidige stijging van de kosten – waaronder de energieprijzen – is lastig door te berekenen aan de klanten en dat zet druk op de winstmarges. De teruggang van de retailomzet is een voorbode van slechtere tijden voor de horeca. Bovendien zagen we tijdens vorige crises dat de horeca vaak snel de dupe is.’’

Terugbetalen coronasteun is uitgesteld
De negatieve stemming onder ondernemers in de horeca wordt ook bevestigd door economen van de ABN Amro. Volgens de bank gaan restaurants en cafés een moeilijke tijd tegemoet. Door druk op de koopkracht is de kans groot dat consumenten minder vaak uit eten zullen gaan. Zelfs voor fastfoodrestaurants, die tijdens de financiële crisis van 2009 nog goede zaken deden, zijn de vooruitzichten nu niet heel gunstig, aldus de bank, die voorspelt dat de omzet in 2023 met zo’n twee procent zal krimpen.

,,En dan hebben de ondernemers nog geluk dat het terugbetalen van de coronasteun is uitgesteld tot april volgend jaar. Als dat nu had moeten gebeuren, was het echt een slagveld geweest’’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

Volle restaurants geven vertekend beeld
Hij wil ook het beeld van de volle restaurants nuanceren. ,,Natuurlijk zijn er bedrijven waar het in het weekend, of soms zelfs de hele week, vol zit, maar er zijn ook steeds meer zaken die de deuren een paar dagen per week gesloten moeten houden, de openingstijden aanpassen of deels dicht gaan. Dat doen ze soms vanwege de hoge energierekening en veel vaker nog om de kwaliteit te waarborgen, nu ze geen personeel hebben om vol te kunnen draaien.’’
Willemsen zegt dat de weerbaarheid en veerkracht van ondernemers groot is, maar het nu zwaar op proef wordt gesteld. ,,Ondanks dat knokken ondernemers door en is het van groot belang dat het kabinet oog heeft voor het grote belang van MKB voor de economie in plaats van het te zien als een melkkoe.’’

Hij bevestigt de zorgen over de koopkrachtdaling van de gasten, de hoge energierekening en de stijgende prijzen van toeleveranciers. En er zijn meer zorgen: ,,Vis, vlees, zuivel, bier. Ik kan niks bedenken dat niét duurder is geworden. Voor sommige producten betalen we 15 tot 40% meer en dat kunnen we echt niet doorberekenen aan de klanten.”
,,Ook hebben veel ondernemers een fikse huurverhoging gekregen en gaan de lonen omhoog. Ja, de horeca is wat duurder geworden, maar in marge leveren we flink in. En ja, veel zaken lijken nu nog vol te zitten, maar zo fantastisch gaat het niet. De eerste maanden van het nieuwe jaar zullen echt heel pittig worden, want er komt een giftige cocktail vol tegenslag aan.’’

Bron: www.deondernemer.nl

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 11: Het zal toch niet waar zijn?

15 maart 2023

De Taverne sluit begin volgend jaar zijn deuren…

Vorige week sprak ik met uitbater Steef van Leeuwen. Hij meldde mij het droevige nieuws. Eigenaar van het pand Schrama BV heeft de huur opgezegd. Niet duidelijk is wat de plannen zijn, maar dat maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit.

Kunt u een geheim bewaren?

17 maart 2023

Ontdek het culinaire geheim in het éénmalige secret restaurant op zondag 16 april aanstaande

U maakt een reis door Noord-Holland en geniet van een 8-gangenmenu, verdeeld over de mooiste en exclusieve locaties.

Horeca: Bergenaren in het ‘buitenland’…

10 maart 2023

Vanaf 31 maart zijn zij de trotse eigenaren van dit prachtig gelegen hotel, dat het oudste hotel van Grou is

Martine en Willem Karel Hirschfeld, uitbaters van Hotel Nassau in Bergen aan Zee, hebben afgelopen week bekendgemaakt dat ze de exploitatie van Hotel Oostergoo in Grou overnemen. Samen met vastgoedbelegger Bastiaan Smit, eveneens uit Bergen, zullen zij het hotel in gezamenlijkheid verwerven.

Opening badseizoen Bergen aan Zee

10 maart 2023

Wanneer: zondag 2 april

De dorpsraad organiseert wederom de opening van het badseizoen BAZ op het plein in Bergen aan Zee. In de middag zijn er leuke activiteiten voor de kinderen en er is live muziek.

Rondje horeca 10: nieuw concept bij *restaurant Merlet: Omakase

10 maart 2023

Wat is Omakase precies?

Omakase shimasu, kortweg: omakase, betekent ongeveer "ik laat het aan jou over", waarin 'jou' refereert aan de chef. Het is een manier van dineren waarbij de chef carte blanche krijgt om te bereiden wat hij of zij op dat moment passend vindt.

Amusetour Bergen zondagmiddag 12 maart 2023

10 maart 2023

Na afloop van de Amusetour is er een live tribute aan Elton John in de Taverne...

Op 12 maart wandelen we de Amusetour rond Bergen. Geniet deze editie van maar liefst zeven verschillende combinaties van amuses en wijnen. Deze editie pakken we uit, naast zes toprestaurants hebben wij de dames van de Oesterfiets uitgenodigd om deel te nemen aan onze tour. Zij zullen hun delicatesse voor jullie bereiden in combinatie met een bijpassende bubbel.

Rondje horeca 9: eet- en drinkgelegenheden zetten 1,4 procent meer om

3 maart 2023

Horeca groeit nauwelijks in laatste kwartaal

De omzet in de horeca is in het vierde kwartaal vrijwel gelijk gebleven aan het derde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mogelijk heeft dat te maken met de hogere prijzen, want het volume daalde. In het slotkwartaal ging de omzet met 0,1 procent omhoog. Maar het volume daalde met 1,2 procent.

Prince George in Camperduin wordt het meest gave en nieuwe strandpaviljoen van NH

3 maart 2023

We zijn opzoek naar echte horeca tijgers!

Wat kan een mens toch druk in zijn hoofd zijn. Daar bedoel ik mee: met nadenken over wat er allemaal nog moet gebeuren.

Culinair genieten tijdens het paaspreuvenement van blooming

3 maart 2023

Een middag vol eten, drinken en activiteiten op z’n paasbest

Dit jaar organiseert blooming weer een feestelijke paasbijeenkomst in het blooming hotel in Bergen. Tijdens het vreugdevolle paaspreuvenement, op eerste paasdag, kunnen bezoekers samen met vrienden, familie en geliefden de feestdag vieren in blooming stijl. Dat wil zeggen, de lekkerste gerechten, live-entertainment, paaseieren zoeken en nog heel veel meer.

Rondje horeca 8: blooming Beach over in andere handen… Soul Beach is coming

24 februari 2023

Jeroen Klepper en Koert Smit keren terug op het strand in Bergen aan Zee

Heel Bergen kon het meemaken vorige zomer: hoe snel de ziel weglekte twee fijne paviljoens in Bergen aan Zee. 

Cinema Culinair: film Boiling Point & Lekker eten

24 februari 2023

Op 4 maart organiseert Lionsclub Schoorl i.s.m. het Filmhuis Schoorl en kookclub Cookfella’s een culinaire filmavond

Verenigd Koninkrijk, 92 min., regie: Philip Barantini, met: Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice May Feetham, genre: drama, thriller

Verwennerij bij Bistro ElVi (filmpje)

17 februari 2023

Smullen tijdens Valentijnsdag

Afgelopen dinsdag (Valentijnsdag) ging de Flessenpost op bezoek bij Bistro ELVI aan de Oude Prinsweg in hartje Bergen. We gingen de winnaars bezoeken van de meer dan honderd inzendingen voor een gratis Valentijnsdiner.

Sinds juni vorig jaar staat een plantaardige biefstuk Bali 0.0 op de kaart bij restaurant Loetje

17 februari 2023

Inmiddels is ongeveer één op de tien verkochte biefstukkken Bali’s 0.0

Loetje wil er voor iedereen zijn. Daarom vindt de restaurantketen het belangrijk om gasten veel keuzes te geven om lekker uit eten te gaan.

Rondje horeca 7: een kijkje in de keuken én het hotel bij sterrestaurant Merlet

17 februari 2023

Heeft u altijd al een kijkje willen nemen in de keuken of achter de schermen?

Dit is uw kans, op 22 en 23 maart staan de deuren van Merlet voor u open.

Rondje horeca 6: in aantocht… de Schoorlse Bokkentocht

10 februari 2023

Wanneer: op 25 maart a.s.

Op deze zaterdag organiseren ze in Schoorl weer een Bokkentocht! De lente editie… Na een historisch gezellige herfst bokkentocht afgelopen jaar, kunnen ze niet wachten en organiseren ze daarom nu samen met de volgende cafés en restaurants uit Groet en Schoorl een lente bokkentocht!

Winnaars gratis Valentijnsdiner bekend

10 februari 2023

Het was deze keer een hele moeilijke keuze...

Van meer dan honderd lezers kregen we op een oproep, dat de redactie van de Flessenpost uitgerekend jullie voor dat heerlijke gratis Valentijnsdiner zou moeten kiezen. Er stroomden soms dramatische maar ook hele romantische verhalen onze mailbox binnen.

De espresso-martini is nu een van de meest gedronken cocktails in de horeca

10 februari 2023

Gasten drinken het oorspronkelijke dessertdrankje nu net zo makkelijk als een biertje...

De vraag naar de cocktail espresso-martini of ‘esma’ zoals hij door veel jongeren wordt genoemd, is groot. Waarom is deze cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop zo populair en hoe zet je hem op de kaart?

Rondje horeca 5: een nieuw strandpaviljoen in het noordelijkste puntje van de gemeente Bergen

3 februari 2023

Strandrestaurant Prince George in Camperduin

Mede-eigenaar Arthur Dontje: ’Het is een beetje te duur uitgevallen...

Lazy Sunday Jazz-middag. Met heerlijke gerechtjes met een passend glas wijn

27 januari 2023

Waar en wanneer: Merlet op zondag 12 februari a.s.

Op deze zondag zal het beste Jazz Trio uit de regio een optreden verzorgen in Merlet! En dit onder het genot van een high wine met de heerlijkste gerechtjes met een passend glas wijn.

Rondje horeca 3: Hotel Victoria in Bergen aan Zee bestaat 50 jaar

20 januari 2023

De tweede foto die u ziet is nog van het oude Hotel Casa Blanca, de naam van het hotel voordat het Hotel Victoria werd. In 1973 is dit hotel overgenomen door Willem Meijer en zijn vier zoons. Al snel kreeg een van de zoons, namelijk Nico Meijer, de leiding over dit hotel en nog altijd is het hotel in handen van de familie. Op dit moment wordt het hotel gerund door de zoon en schoondochter van Nico: Bart Meijer en zijn vrouw Shiri. Van harte namens de Flessenpost.

Ster-chef Jonathan Zandbergen van Merlet in de media (filmpje)

14 januari 2023

Opening Japanse stijl chefs table restaurant

Op de Horecava spraken we chef-kok en ondernemer Jonathan Zandbergen van Merlet in Schoorl. Hij vertelde over hoe het ging met het sterrenstaurant, waar de focus nu ligt én hij deelde een leuk nieuwtje. Zandbergen gaat namelijk een 'Japanse stijl, chefs table' openen. Benieuwd? Bekijk de video óf lees het volledige interview hieronder.

Rondje horeca 2: Robèr Willemsen van KHN: horeca moet prijzen verder verhogen

13 januari 2023

Support Your Lokals!

"De prijzen van eten en drinken op terrassen en in restaurants moeten verder stijgen", zegt Robèr Willemsen, de voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet…

13 januari 2023

Inkomsten horeca weer terug op niveau van voor corona

Horecabedrijven verdienden afgelopen jaar in totaal 25,9 miljard euro. Dat is iets meer dan in het laatste jaar voor de pandemie, meldt brancheorganisatie KHN maandag op vakbeurs Horecava. Toch worstelen veel ondernemers nog.

Rondje horeca 1: winnaar bij Fabels eten & drinken (filmpje)

6 januari 2023

Roland Huibers en partner gaan genieten in Lapland

Afgelopen woensdag was de Flessenpost aanwezig bij de uitreiking. Wat was iedereen enthousiast over de kerstlampjesactie van Fabels. Eind vorig jaar kon je meedoen aan de vraag “hoeveel kerstlampjes hangen er in en rondom Fabels”.

Dit zijn de deelnemende zaken bij de amusetour Bergen

6 januari 2023

Wanneer: zondag 12 maart a.s.

De Amusetour Nederland organiseert unieke culinaire belevingen door heel Nederland!

In het nieuwe jaar gaat een biertje 3,50 kosten

6 januari 2023

Horecaondernemers moeten nu meer dan tien procent extra betalen voor een fust Heineken en bijna zeven procent meer voor Grolsch

Deze maand zijn de prijsverhogingen van de biermerken van Heineken en Grolsch ingegaan, na de aankondiging hiervan een maand geleden. Daardoor gaan horecaondernemers nu meer dan tien procent extra betalen voor een fust Heineken en bijna zeven procent meer voor Grolsch. Dit meldt De Ondernemer.

Na een dienstverband van bijna vijftien jaar heeft Stefan Wierda in goed overleg met de familie van Bourgonje besloten Merlet te verlaten

23 december 2022

Wouter Barneveld wordt de nieuwe sommelier van Merlet

Wouter is in 2021 afgestudeerd als vinoloog aan de wijnacademie en volgt op dit moment een opleiding als ASI sommelier.

Rondje horeca 46: ook Bergense horeca laat soms gasten vooruitbetalen voor kerstdiner

16 december 2022

Wat zijn 'No Shows'?

Misschien heb je het zelf al ervaren: de reservering voor het kerstdiner moest direct afgerekend worden. Op deze manier hopen horecaondernemers dat hun gasten ook daadwerkelijk komen opdagen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug