Deel

advertentie

Horeca: coronacrisis overleeft, maar lukt dat ook met de energiecrisis?

Support Your Locals!

Horeca: coronacrisis overleeft, maar lukt dat ook met de energiecrisis?

Vakantieparken en hotels zijn volgeboekt en een tafel reserveren in een restaurant valt niet mee. De horecaprijzen zijn bovendien flink omhoog gegaan, zonder dat de bezoekers zich daardoor laten afschrikken. Het klinkt als een ideale situatie voor de ondernemers. Want sinds de coronamaatregelen van de baan zijn, nemen de bestedingen van consumenten toe. Hoewel er iets minder fysieke spullen werden aangeschaft, gingen Nederlanders er wel meer op uit. Consumenten gaven op jaarbasis 2,3% meer uit becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), onder meer aan cultuur, recreatie en horeca. ,,Nu het weer kan, willen Nederlanders genieten’’, zegt Jos Klerx, sectormanager Horeca, Recreatie en Toerisme bij Rabobank

Het lijkt in schril contrast te staan met het sentiment onder de horecaondernemers. In de horeca daalde het ondernemersvertrouwen het hardst van alle sectoren, bleek deze week uit onderzoek van het CBS. Daar gaan bijna vier op de tien ondernemers uit van een verslechtering van het economisch klimaat. ,,Horecaondernemers reageren altijd wat extremer. Als het goed gaat, hebben zij het meeste vertrouwen en als het slechter gaat, hebben zij het minste vertrouwen van iedereen’’, omschrijft Klerx de aard van de beroepsgroep.
Toch snapt hij de zorgen wel: ,,Het klinkt tegenstrijdig, want op dit moment gaat het inderdaad goed. De huidige situatie geeft geen aanleiding voor zorgen en ik verwacht dat het in december ook nog goed blijft voor de horeca. Daarna wordt het lastig. De eerste maanden van het jaar zijn van oudsher een moeilijke tijd voor de horeca en dat zal nu zeker zo zijn. Het lage consumentenvertrouwen zal tot lagere koopbereidheid leiden. Na de eerste lockdown zijn de prijzen in de horeca omhoog gegaan, maar de huidige stijging van de kosten – waaronder de energieprijzen – is lastig door te berekenen aan de klanten en dat zet druk op de winstmarges. De teruggang van de retailomzet is een voorbode van slechtere tijden voor de horeca. Bovendien zagen we tijdens vorige crises dat de horeca vaak snel de dupe is.’’

Terugbetalen coronasteun is uitgesteld
De negatieve stemming onder ondernemers in de horeca wordt ook bevestigd door economen van de ABN Amro. Volgens de bank gaan restaurants en cafés een moeilijke tijd tegemoet. Door druk op de koopkracht is de kans groot dat consumenten minder vaak uit eten zullen gaan. Zelfs voor fastfoodrestaurants, die tijdens de financiële crisis van 2009 nog goede zaken deden, zijn de vooruitzichten nu niet heel gunstig, aldus de bank, die voorspelt dat de omzet in 2023 met zo’n twee procent zal krimpen.

,,En dan hebben de ondernemers nog geluk dat het terugbetalen van de coronasteun is uitgesteld tot april volgend jaar. Als dat nu had moeten gebeuren, was het echt een slagveld geweest’’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

Volle restaurants geven vertekend beeld
Hij wil ook het beeld van de volle restaurants nuanceren. ,,Natuurlijk zijn er bedrijven waar het in het weekend, of soms zelfs de hele week, vol zit, maar er zijn ook steeds meer zaken die de deuren een paar dagen per week gesloten moeten houden, de openingstijden aanpassen of deels dicht gaan. Dat doen ze soms vanwege de hoge energierekening en veel vaker nog om de kwaliteit te waarborgen, nu ze geen personeel hebben om vol te kunnen draaien.’’
Willemsen zegt dat de weerbaarheid en veerkracht van ondernemers groot is, maar het nu zwaar op proef wordt gesteld. ,,Ondanks dat knokken ondernemers door en is het van groot belang dat het kabinet oog heeft voor het grote belang van MKB voor de economie in plaats van het te zien als een melkkoe.’’

Hij bevestigt de zorgen over de koopkrachtdaling van de gasten, de hoge energierekening en de stijgende prijzen van toeleveranciers. En er zijn meer zorgen: ,,Vis, vlees, zuivel, bier. Ik kan niks bedenken dat niét duurder is geworden. Voor sommige producten betalen we 15 tot 40% meer en dat kunnen we echt niet doorberekenen aan de klanten.”
,,Ook hebben veel ondernemers een fikse huurverhoging gekregen en gaan de lonen omhoog. Ja, de horeca is wat duurder geworden, maar in marge leveren we flink in. En ja, veel zaken lijken nu nog vol te zitten, maar zo fantastisch gaat het niet. De eerste maanden van het nieuwe jaar zullen echt heel pittig worden, want er komt een giftige cocktail vol tegenslag aan.’’

Bron: www.deondernemer.nl

advertentie

Meer 'Horeca':

Bergense horeca in de media: ElVi, de combinatie met een wijnbar is uniek voor Bergen

22 september 2023

Victor en Elvira runden eerder restaurant ElVi in Utrecht, bekroond met een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin

Bergen in Noord-Holland ligt vlak bij zee en is een echt kunstenaarsdorp waar schilders vroeger (Charlie Toorop) en nu (Rob Scholte) inspiratie vonden.

Rondje horeca 36: hoogste tijd voor herfstbier…

22 september 2023

De vaderlandse biertraditie heeft van herfstbok een bier gemaakt dat duidelijk donker van kleur is

De herfst is opgedragen aan de herfstbok. Zeker in Nederland hebben we hiermee een lange en smakelijke traditie: robijnrode tot donkerbruine bieren met een bitterzoet karakter die de wind, regen en steeds vroeger invallende schemering doen vergeten.

Nederlanders geven recordbedrag uit in horeca, maar ondernemers profiteren er weinig van

22 september 2023

Vooral jongeren geven geld uit buitenshuis...

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro.

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Rondje horeca 32: impressie van het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi (filmpje)

25 augustus 2023

Niet aan te slepen...

Afgelopen woensdag brachten we op een zonovergoten dag een bezoek aan het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi. Tout Bergen was aanwezig.

Rondje horeca 31: waarom ik Taverne Open Air zo’n fijn festival vind

18 augustus 2023

Zaterdag 26 augustus is het weer zo ver...

Eigenlijk ben ik dus helemaal geen festivalganger. Nooit geweest ook, want ben nu eenmaal niet zo'n muziekmens. En hoewel de line-up ook dit jaar weer geweldig is, kom ik voornamelijk voor de mensen, de gezelligheid én het lekkere eten.

Horeca in de media: vijf jaar geleden verkocht hij zijn chocoladebedrijf Dobla voor 150 miljoen euro en ging hij verder als investeerder

18 augustus 2023

Arthur Dontje en Herman Verhagen openen luxe beachclub Prince George in Schoorl

In april opende Arthur Dontje met zakenpartner en beste vriend Herman Verhagen een nieuw strandpaviljoen in Schoorl...

Rondje horeca 30: zomers weer in aantocht, dus hoogste tijd…

11 augustus 2023

...om bij een fijn strandpaviljoen in Bergen aan Zee neer te strijken

Wat dacht je van een bezoekje aan het nieuwe Soul Beach in het meest zuidelijke puntje van het strand in Bergen aan Zee? Je bereikt het of over het grote duin of via de hoofdafgang. Dat laatste is tien minuten wandelen langs de vloedlijn.

Jouw evenement bij Het Hof organiseren?

11 augustus 2023

Een 40-jarig huwelijk, verjaardagsfeest, high-tea, familiedag, babyshower, borrel of diner... de opties zijn eindeloos

Het Hof in Bergen betekent een en al heerlijckheid met het oog op cultuur, natuur, kunst en gastronomie. Een hoffelijke belevingsplek die voorziet in gastronomische hoogstandjes. Besloten privébijeenkomsten spreken hier tot de verbeelding in het prachtige monument.

Strandpaviljoens hebben het moeilijk deze zomer

4 augustus 2023

Maar... gelukkig komen Duitsers nog

De regenachtige weken in juli zorgen voor lege terrassen bij strandtenten. Maar weer of geen weer, de Duitse toerist blijft een trouwe klant.

Rondje horeca 29: ik heb hier zin in…

4 augustus 2023

Eten en drinken op de mooiste locatie die Bergen te bieden heeft

De Hoftuin (bij het oude Hof) bevindt zich op een idyllische plek, in een prachtige bosrijke omgeving en omhuld door beukenhagen. Het is een oase van rust en een betoverende plek om te zijn.

’Restaurant Loetje verslaat Van der Valk en McDonald’s met gemiddelde jaaromzet’

4 augustus 2023

Ook Loetje Bergen doet het goed...

Het nog immer vooral biefstuk serverende restaurant Loetje prijkt bovenaan de lijst van restaurantketens met de hoogste gemiddelde omzet per vestiging in ons land. Op de tweede plaats staat het Van der Valk restaurant en als derde eindigt het restaurant van Ikea, waar nog altijd Zweedse gehaktballetjes populair zijn.

Rondje horeca 28: nieuwe tearoom in Bergen (filmpje)

28 juli 2023

Bergen is weer een nieuw horecabedrijf rijker...

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij Elco van Banketbakkerij Roos. Daar waar eerder op de hoek Dorpsstraat-Ruïnelaan slagerij Patric Le Grand gevestigd was, is vanaf aanstaande maandag Tearoom Roos gevestigd.

Liefhebbers van Fruit de Mer… Opgelet!

28 juli 2023

Waar en wanneer: Beach Restaurant Prince George op woensdag 2 augustus a.s. 14:00-20:00

Een exclusief arrangement: rijkgevulde tafel met Fruit de Mer, brood met boter van De Boterfabriek en heerlijk luxe dessert.

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen…

21 juli 2023

Opgaande lijn na coronatijdperk

In 2020 daalde deze nog met 40 procent door de coronacrisis. In 2021 groeide de horeca licht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

Rondje horeca 27: New coffeeshop in town… (filmpje)

21 juli 2023

LOTZ koffiecorner op het Plein

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij de charmante Charlotte. Ze heeft afgelopen woensdag haar gezellige en sfeervolle coffeeshop op het Plein geopend.

Kom deze zomer naar Het Hof voor culturele events met diner

21 juli 2023

Met o.a. elke donderdag: het Filmdiner met Cinebergen

De aankomende zomerweken organiseert blooming diverse culturele events bij Het Hof.

Interview met Nico over zijn achtergrond en vijf jaar Merlet

14 juli 2023

Waarom u de Latin Night op 3 september zeker niet mag missen!

Waar liggen jouw roots?

Bergense horeca in de media: Garnalencocktail en gefrituurde brie: bij het Huis met de Pilaren in Bergen is al decennia niets veranderd

14 juli 2023

Ad Besseling werkt al 54 jaren in het Huis met de Pilaren dat nu zijn eigendom is

Nostalgie is ook niet meer wat het is geweest. Maar bij het Huis met de Pilaren in Bergen, waar de kelner-eigenaar al 54 jaar crépes en fruit flambeert en Boeuf stroganoff aan tafel bereidt, blijft altijd alles het zelfde.

Maak het jezelf makkelijk. Bestel een picknickmand bij Zilt in Bergen aan Zee

7 juli 2023

Het is dé tijd van het jaar om gezellig met het gezin of met de vriendengroep te gaan picknicken...

Hoe gemakkelijk is het dan om de rijk gevulde picknickmand slechts alleen te hoeven ophalen in plaats van alles zelf te regelen?! Daarnaast zit Zilt direct bij de strandafgang om daar eventueel de heerlijke picknick te laten plaatsvinden. 

Schoorl is een nieuwe horecazaak rijker, ‘WideWood’

30 juni 2023

Bij Widewood draait het om lekker én gezond eten...

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover. De deuren van Widewood Schoorl konden eindelijk open. Welkom bij Widewood, een prachtige nieuwe zaak voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van Schoorl.

Terugblik op een geweldig weekend met Heerlijk Bergen (filmpje en foto’s)

30 juni 2023

Een zonovergoten en druk bezocht culinair evenement

Na drie jaar (corona) kon dan eindelijk weer het Bergense culinaire feestje van start gaan.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug