Deel

advertentie

Hoogste tijd om weer lekker in de tuin aan de slag te gaan…

Waarom is het belangrijk om tuinonderhoud te doen in het voorjaar?

We kunnen met de voorjaarsbeurt aan de slag als de kans op (nacht)vorst verkeken is. We kennen allemaal de uitspraak ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Dit gezegde is ook zeker van toepassing voor tuinonderhoud in het voorjaar. Tijdens de voorjaarsbeurt leg je namelijk de basis van een gezonde tuin met rijkelijk groeiende en bloeiende planten. Het is belangrijk om tuinonderhoud te plegen tijdens de lentemaanden, omdat dit de periode is waarin planten en het gazon beginnen te groeien. Tijdens het voorjaar verbruiken ze de meeste energie. Jij kunt voor een goede start zorgen door een handje te helpen.

Planten en bomen snoeien
Het snoeien van planten en bomen zorgt voor meer bloei en een hogere opbrengst, mocht je bijvoorbeeld een fruitboom hebben. Ze groeien tenslotte gezonder en gecontroleerder na een snoeibeurt. Daarnaast geeft een gesnoeide tuinplant of boom ook een nettere uitstraling aan je tuin. De meningen op de vraag wanneer je het beste kunt snoeien, verschillen nog weleens van elkaar. In de meeste gevallen geldt dat bomen en heesters het beste gesnoeid kunnen worden in het voorjaar. Het is belangrijk om te vermelden dat snoeiwerkzaamheden soms specialistische kennis eisen. Als je niet helemaal zeker weet wanneer of hoe je planten, bomen en struiken kan snoeien, dan raden we aan om een groenprofessional in te schakelen.

Blad opruimen
De volgende stap: bladeren opruimen. Of toch niet? Het kan geen kwaad als je het blad een tijdje laat liggen. Dit zorgt voor een humusrijke compostlaag in je tuin, oftewel je planten krijgen gratis voeding die ze goed kunnen gebruiken. In de border kun je ze daarom zorgeloos laten liggen.
Bladeren die op het gazon zijn gevallen, kunnen het beste zo snel mogelijk verwijderd worden. Als gras volledig bedekt is onder een bladerdeken gaat het broeien en kan er rotting ontstaan. Dit resulteert vaak in mosvorming, geel gras of zelfs kale plekken. Ruim ze dus regelmatig op. De goedkoopste oplossing om (kleine) gazons bladvrij te maken, is met een hark. Een bladblazer kan ook goed van pas komen.

Borders opschonen en bemesten
De border kan opgeschoond worden in het vroege voorjaar. Sommige, vooral vaste planten, verouderen vrij snel. Deze kunnen nu gescheurd worden zodat ze in goede conditie blijven. Veel tuinders hebben de neiging om dit al in de winter te doen. De langzaam wegterende bladeren en de afgestorven plantenstengels kunnen een doorn in het oog zijn. Desalniettemin adviseren wij om dit pas tijdens het voorjaar te behandelen, aangezien deze uitgebloeide delen bescherming bieden tijdens de winter.
Verwijder onkruid en haal dorre, dode planten uit de grond. Je kunt nu de border bemesten door middel van het aanbrengen van een bodemverbeteraar, zodat eventuele nieuwe planten/stekjes voldoende voeding hebben om gezonde wortels te verkrijgen.

Planten mest geven
Naast licht, warmte en water hebben vaste planten ook voeding nodig. De beste periode om tuinmest te strooien, is vlak voor of aan het begin van het groeiseizoen in maart of april. Maak een weloverwogen keuze welke meststof je gebruikt, want planten hebben vrij specifieke voedingsbehoeften. In buxusmest zit bijvoorbeeld extra magnesium en ijzer. Deze sporenelementen stimuleren het bladgroen.

Een organische meststof die alle planten in de siertuin onderhoudt, is de siertuinmest van Culterra. Deze universele bemesting kan gebruikt worden voor het voeden van vaste planten, hagen en heesters. Het verbetert de bodem en zorgt voor een vollere groei met een extra kleurrijke bloei. Als de bodemkwaliteit een flinke deuk heeft opgelopen door de jaren heen, strooi dan ook eens koemestkorrels om de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren.

Veel tuinders verwachten een gazon dat zo strak is als een biljartlaken. Als je veel tijd en moeite stopt in het onderhouden van een siergazon, kom je een heel eind. In de praktijk valt het toch meestal tegen. Mensen verkijken zich op de onderhoudsbehoefte die een gazon met zich meebrengt. Er moet regelmatig gemaaid worden en ook heeft gras meer voeding nodig dan vaste planten in de border. Het onderhoud begint al vroeg in het jaar met een kalkbehandeling. Een bemesting met gazonkalk zou een jaarlijkse routine moeten worden. Het calcium zorgt voor een neutrale zuurgraad van de bodem. Hiermee behoud je een gezonde bodem waar gras goed op kan groeien. Lees het artikel: ‘Wanneer kalk strooien op het gazon?’ voor praktische informatie en handige tips.
Gazonkalk is de allereerste bemesting die tijdens het voorjaar plaatsvindt. Een aantal weken hierna volgt een bemesting met gazonmest. Houdt rekening met de NPK-verhouding. Gebruik bij voorkeur een voorjaarsmeststof met een hoog stikstofpercentage. Stikstof stimuleert de grasgroei: precies wat je gras nodig heeft om weer dicht te groeien na de winter!

De bestrating en tuinmeubels schoonmaken
Bereid je goed voor op het tuinseizoen door in het voorjaar alvast de bestrating en tuinmeubels schoon te maken. Begin de grote voorjaarsschoonmaak met het reinigen van je tuintegels. Dit kan bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Een andere effectieve reinigingsmethode is om soda te mengen met groene zeep. Meng beide schoonmaakproducten, laat het een tijdje inwerken en verwijder vervolgens de aanslag door het te schrobben met een harde bezem.

De levensduur van je tuinmeubels verlengen? Neem deze dan regelmatig af met een sopje. Er zijn veel dure schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, echter je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Een sopje met lauw warm water en groene zeep doet het werk ook goed.

Nieuwe eenjarige planten
Eenjarige bloemzaden kunnen in het voorjaar gezaaid worden. De meeste eenjarige planten zijn zonaanbidders en kiemen het beste bij zomerse temperaturen van rond de 20 graden Celsius. Deze kun je dan ook het beste later in het voorjaar buiten gaan zaaien in de volle grond. Er zijn ook bloemzaden die pas optimaal kiemen na een koude periode. Deze ‘koudekiemers’ kunnen gerust in het prille voorjaar uitgezaaid worden. Je kunt je nieuwe eenjarige planten ook binnen voorzaaien vanaf eind februari. Vervolgens zou je ze kunnen verpotten naar een geschikt plekje in de tuin.

Planten verjongen
Als je planten twee of drie jaar op dezelfde plek hebben gestaan, worden ze minder groeizaam. Dit gaat op den duur ten koste van de bloei. Je kunt in het voorjaar planten scheuren om wat nieuw leven te blazen in je uitgeputte planten. Dit is een effectieve manier om je planten te verjongen. Planten scheuren gaat als volgt: je graaft de plant ruim uit de grond en deelt deze op in kleinere stukken met een spade of mes, zonder dat je daarbij de wortels beschadigt. Vervolgens kun je de stukken met zichtbare groeipunten terugplanten. Vul de border op met potgrond of tuinaarde en geef een aantal weken lang extra water.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Dé tuintrends voor de zomer

24 mei 2024

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren

In dit artikel gaan we dieper in op dé tuintrend van 2024: het creëren van een gebalanceerde tuin waarin mens en natuur samenkomen. We belichten de nieuwste ideeën en innovaties op het gebied van tuinontwerp, duurzaamheid en biodiversiteit.

‘Zo weet ik dat ik op de juiste weg ben.’ – Irene van Moon Yoga

24 mei 2024

Als persoonlijk en spiritueel experiment wil ik kijken of ik volledig kan leven vanuit mijn hart...

Soms maak ik keuzes die voor anderen onlogisch zijn. Altijd al gedaan eigenlijk. Wanneer ik zelf nog niet weet waar het mij zal brengen, kunnen reacties van anderen mij triggeren. Zeker als de stap nieuw is of in een richting waar de uitkomst nog onzeker is. 

Sportdoelen! Hoe behaal en behoud je ze?

17 mei 2024

Het Bergense Bodyvit helpt!

Het behalen en behouden van sportdoelen vereist consistentie, motivatie en een goed plan. Hier zijn enkele tips:

De lente in je bol? Tijd om wat dingen te veranderen in je leven…

17 mei 2024

Omarm de frisse start van de lente door nieuwe gewoontes aan te nemen...

Of om je oude gewoontes weer op te pakken. Dikke kans dat je ze nu wél volhoudt: de lente werkt namelijk in je voordeel. Hier zijn vijf redenen waarom de lente de beste tijd is voor healthy habits.

Fysiotherapie helpt tegen hoofdpijnklachten

Mocht u kampen met hoofdpijnklachten en geïnteresseerd zijn in onze aanpak neem dan gerust contact met ons op bij Bodyvit...

Natuurlijke hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat vele mensen in Nederland treft.

We zijn allemaal enórm toe aan zonnig weer

10 mei 2024

Lekker zonder jas en paraplu naar buiten... Wanneer is het rokjesdag?

1. Je bent constant de app met weervoorspellingen aan het refreshen. Dit alles in de hoop dat het nét een graad warmer wordt dan één seconde geleden was voorspeld.

Summerbodies are made in winter!

3 mei 2024

Maar dat hoeft niet altijd want er is ook het Best Shape Ever programma!

Na een groot succes van eerdere programma’s start er een derde editie vanaf 5 mei.  Wil jij meedoen aan het ons 6-weekse programma om het beste uit jezelf te halen? Schrijf je dan nu in voordat het programma vol is (maximaal tien deelnemers).

Samen trainen werkt motiverend!

19 april 2024

Ontdek de kracht van Small Group Training bij Bodyvit...

Het sociale aspect van samen trainen kan een krachtige impuls zijn, waardoor je gemotiveerd blijft om je fitnessdoelen te bereiken.

In de lente en zomer hebben de meeste mensen meer energie

19 april 2024

De lente is het beste moment voor nieuwe gewoontes...

Omarm de frisse start van de lente door nieuwe gewoontes aan te nemen. Of door oude gewoontes weer op te pakken. Dikke kans dat je ze nu wél volhoudt: de lente werkt namelijk in je voordeel. Hier zijn drie redenen waarom de lente de beste tijd is voor healthy habits.

Zonder begin is er ook geen eind

12 april 2024

Preventief kan je veel doen om overbelasting en klachten te voorkomen...

Als fysiotherapeut is het belangrijk om samen met je cliënt een hulpvraag te omschrijven. Dit is vaak gekoppeld aan een doel. Wat kan hij/zij momenteel niet en wat wil hij of zij graag wel weer kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die pijn heeft aan zijn schouder en daardoor niet kam serveren/tennissen.

Dé tuintrends van 2024

5 april 2024

Een gebalanceerde tuin waarin mens en natuur samenkomen...

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren.

Ontdek de vreugde van bewegen bij ‘T Gymlokaal Bergen met het innovatieve Biocircuit

29 maart 2024

Ongeacht je leeftijd, fitnessniveau of persoonlijke doelen, er is voor iedereen iets te vinden bij 'T Gymlokaal Bergen

Bij 'T Gymlokaal Bergen geloven we in de kracht van beweging om niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest te versterken. Onze programma's zijn ontworpen om je te helpen de vreugde van bewegen te ontdekken en een gezondere, gelukkigere levensstijl te omarmen.

Bij het afvallen is je voeding het allerbelangrijkste en het bepaalt voor 80% je resultaat!

22 maart 2024

Personal trainer en voedingsbegeleider Jaimy Westrop van Bodyvit kan je hiermee helpen...

Je voeding is ontzettend belangrijk bij afvallen. Het beïnvloedt je calorie-inname en de voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt, wat beide cruciaal is voor gewichtsverlies en algemene gezondheid.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

15 maart 2024

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten. De klachten kunnen namelijk verergeren waardoor het herstel langer duurt.

Sportdoelen!

8 maart 2024

Hoe behaal en behoud je ze? Bodyvit helpt!

Het behalen en behouden van sportdoelen vereist consistentie, motivatie en een goed plan. Hier zijn enkele tips:

Boks op tegen stress!

1 maart 2024

Verschillende sporten kunnen effectief zijn tegen stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Last van je onderrug?

23 februari 2024

Lage rugklachten: oorzaak, preventie en oefeningen

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat velen van ons treft, ongeacht leeftijd of levensstijl.

Nog heel even geduld en dan is het weer voorjaar…

23 februari 2024

Deze modetrends wachten op ons in het nieuwe seizoen

Eindelijk weer zomer, zon, lichte stoffen, felle kleuren en mode die voor levensvreugde zorgt. We kunnen nauwelijks wachten op de lente.

Je gezondheid is alles!

16 februari 2024

Maar welke factoren hebben invloed op je gezondheid? Bodyvit Bergen geeft antwoord...

Er zijn verschillende dingen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

Is een ijsbad goed voor je en wat doet het?

9 februari 2024

Het nemen van een ijsbad heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest

Hier zijn enkele voordelen...

Fris en fit de lente in? Doe mee met GGD-actie 30dagengezonder

9 februari 2024

Vorig jaar deden er bijna 8.000 mensen mee aan de actiemaand...

Na het succes van vorig jaar daagt GGD Hollands Noorden alle inwoners weer uit om in maart mee te doen met de actie ‘30dagengezonder’. Steeds duidelijker wordt wat het belang is van een gezonde leefstijl.

Kinderen zijn de toekomst!

2 februari 2024

In deze digitale tijd zien we steeds vaker dat jongeren blessures oplopen...

Kinderen zijn tegenwoordig helaas steeds minder actief en fit aan het worden maar hoe komt dat? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de afnemende fitheid van kinderen.

Beweging voor ouderen, het vitaal plus programma!

26 januari 2024

Hierbij een review van Tonneke (72 jaar), die nu één jaar bij ons traint.

Het vitaal plus programma is speciaal opgezet door de gemeente en Bodyvit om ouderen meer in beweging te krijgen en om sociale contacten op te doen.

Last van je nek?

19 januari 2024

Oefeningen tegen stijfheid aan nek en schouders en tips ter preventie...

Stijfheid in de nek en schouders is een veelvoorkomend probleem, vooral in deze koude tijden van het jaar.

Samen trainen werkt motiverend!

12 januari 2024

Ontdek de kracht van Small Group Training bij Bodyvit...

Het sociale aspect van samen trainen kan een krachtige impuls zijn, waardoor je gemotiveerd blijft om je fitnessdoelen te bereiken.

Best Shape Ever programma tweede editie!

29 december 2023

Wat houdt het programma in?

Na een groot succes van het eerste programma volgt er nu in januari een tweede editie.  Wil jij meedoen aan ons 6-weekse programma om het beste uit jezelf te halen? Je kunt je tot eind januari 2024 aanmelden voor deze speciale actie.

Winterdip of winterdepressie, wat is het verschil?

22 december 2023

Heb ik winterblues of echt een winterdepressie...

Net zoals bij een dip of depressie bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je een winterdip hebt, is het leven minder zonnig dan in de lente en zomer, maar je functioneert nog wel.

Boks op tegen stress!

15 december 2023

Voordelen van sport bij stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

10 november 2023

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord.

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Lezing: Hoe eet je zo gezond mogelijk?

27 oktober 2023

De laatste wetenswaardigheden over het optimaliseren van jouw gezondheid

In deze boeiende en informatieve lezing zal Juglen Zwaan uitgebreid ingaan op hoe het zit met de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel, hoe je in de supermarkt de gezondste keuzes kunt maken en welke voedingsmiddelen je beslist vaker op het menu moet zetten.

Terug