Hoogste tijd om je tuin klaar te maken voor de herfst
Zes handige tips!
Gepubliceerd: 23 september 2022
De herfst is gearriveerd. Voor een schitterende tuin in de lente zijn er nu nog een paar klusjes nodig. Volg deze handige checklist! Dan weet je zeker dat je niets vergeten bent.
1. Snoeien
Snoei dode takken en dor struikgewas. Leg ze eventueel op een hoopje als schuilplaats voor de tuinbewoners. Scheer hagen en klimop nog een keertje mooi in de vorm die je wenst. Snoei bomen zoals de esdoorn, berk, haagbeuk of notelaar. Die bomen moet je immers snoeien als ze nog een vol bladerdek hebben.
2. Planten en verplanten
Plant of verplant nu nieuwe bomen, struiken of winterharde planten. Voor planten en bomen die niet in een pot staan en geen wortelkluit hebben, wacht je best nog tot de maand november. Tegen die tijd is immers alle wortelactiviteit stilgevallen.
Plant je bloembollen tussen september en december, het liefst voor de eerste nachtvorst.
Het is ook het geschikte moment om planten te vermeerderen.
3. Gazonaanleg en gazononderhoud
Maak je gazon bladervrij en maai nog voor een laatste keer als dat nodig is. Doe de bladeren op een hoopje, na een jaar heb je bladcompost. Wens je een nieuw gazon aan te leggen, dan is september daarvoor een geschikte maand. Zowel om gras te zaaien als grasmatten te leggen is het juiste moment gekomen. Heeft je gazon een beetje geleden tijdens de zomer, dan kan je nu ook best de kale plekken aanpakken door gras bij te zaaien. Geef je bestaande gazon een flinke onderhoudsbeurt. Verticuteren, mos en dode grasresten verwijderen zijn nu aan de orde. Vergeet ook de najaarsbemesting van je gazon niet.
4. Oogsten en zaaien
Haal de oogst uit je moestuin binnen. Het is immers oogsttijd voor sla, prei, wortelen, bonen, courgettes, tomaten, bieten, …
Pluk de appels, peren of pruimen op je fruitbomen. Vergeet ook de noten en kastanjes niet of de bramen op je braamstruiken. Zaai opnieuw een aantal gewassen in je moestuin, zodat je het volgende jaar weer kan oogsten. September is de uitgelezen maand om de volgende groenten te zaaien: radijzen, bladselder, snijselder, peterselie, veldsla, kervel, spinazie, winterpostelein en zuring.
5. Vijveronderhoud en vijveraanleg
Het najaar is ideaal om je vijver aan te leggen. Dan is er minder zonlicht en liggen de temperaturen lager. Dit verkleint de kans op algengroei. Je vijver krijgt dan voldoende tijd om tegen het voorjaar een ideaal bacterieel evenwicht te ontwikkelen. Zet vissen pas in het voorjaar uit in je vijver.
Bezit je reeds een vijver, dan is die toe aan een grondig onderhoud: verwijder alle bladeren, plantenresten of teveel aan planten uit je vijver. Bladeren die tijdens de herfst in je vijver belanden, moet je er regelmatig uitscheppen. Anders gaan ze rotten en dat is slecht voor de kwaliteit van het vijverwater.
Snoei waar nodig de oeverplanten die rond je vijver staan. Als er nog veel bladeren aan de bomen hangen rond je vijver, span er dan eventueel een net over. Zo voorkom je dat al die bladeren uiteindelijk in je vijver belanden. Je bespaart jezelf heel wat werk. Heb je een vijver met vissen, dan moet je die ter voorbereiding op de winter, geleidelijk aan minder eten beginnen te geven.
6. Vergeet je tuinvogels niet
Begin zeker met het voederen van tuinvogels. Die moeten nu nog extra vetreserves opbouwen alvorens de winter start. Je lokt er ook de vogels mee naar je tuin, wat altijd een mooi schouwspel oplevert.
Veel tuinplezier, ook in de herfst!
Bron: www.horta.org