Hoe voelt het om oud te zijn…

Laatst vroeg een jong persoon me: - Hoe voelde het om oud te zijn?

Ik was zeer verrast door de vraag, aangezien ik mezelf niet oud vond. Toen hij mijn reactie zag schaamde hij zich meteen, maar ik legde uit dat het een interessante vraag was. En na reflectie kwam ik tot de conclusie dat oud worden een cadeau is.

Soms verbaas ik me over de persoon die in mijn spiegel leeft. Maar ik maak me niet lang druk om die dingen. Ik zou niet alles ruilen wat ik heb voor een paar grijze haren minder en een platte buik. Ik scheld mezelf niet uit voor het niet opmaken van het bed, of voor het eten van een paar extra “kleine dingetjes. “Ik heb het recht om een beetje rommelig te zijn, extravagant te zijn en uren naar mijn bloemen te staren.

Ik heb enkele goede vrienden deze wereld zien verlaten, voordat ze de vrijheid hadden genoten die gepaard gaat met oud worden. Wie maakt het uit dat ik ervoor kies om tot 4 uur ‘s ochtends te lezen of op de computer te spelen en dan slaap tot wie weet hoe laat? Ik dans met me mee op het ritme van de jaren 50 en 60. En als ik straks wil huilen om wat verloren liefde… Ik zal het doen!

Ik loop over het strand in een badpak dat zich over mijn mollige lichaam uitstrekt en duik in de golven terwijl ik mezelf laat gaan, ondanks de medelijdende blikken van de bikini-dragers. Die worden ook oud, als ze geluk hebben…

Het is waar dat mijn hart door de jaren heen verlangd heeft naar het verlies van een geliefde, naar de pijn van een kind, of omdat ik een huisdier zag sterven. Maar het is lijden dat ons kracht geeft en ons laat groeien. Een ongebroken hart is steriel en zal nooit het geluk kennen van imperfect zijn.
Ik ben trots dat ik lang genoeg geleefd heb om mijn haar grijs te hebben en de glimlach van mijn jeugd te behouden, voordat de diepe fronten op mijn gezicht verschenen.
Nu, om eerlijk te beantwoorden, kan ik zeggen: -ik vind het leuk om oud te zijn, want ouderdom maakt me wijzer, vrijer!

Ik weet dat ik niet eeuwig zal leven, maar zolang ik hier ben, ga ik volgens mijn eigen wetten leven, die van mijn hart. Ik ga geen spijt krijgen van wat er niet was, noch zorgen maken over wat er zal zijn. De tijd die overblijft, ik zal gewoon van het leven houden zoals ik tot vandaag deed, de rest laat ik aan God over.

Liefs Jeanine