Hoe staat het met de woningmarkt in onze regio…

Meer keuze voor kopers echter vraagprijzen blijven hoog

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland neemt toe. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter Brainbay over het vierde kwartaal 2022 van de NVM. NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal ruim 32.500 bestaande koopwoningen. Dat is 8% minder ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddelde transactieprijs was in het vierde kwartaal € 407.000,-, een daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal 2022. Voor het eerst sinds 2013 daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,5%, een omslagpunt ten opzichte van vorig jaar toen de prijs nog met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Wij merken dit ook in onze eigen makelaarspraktijk, aldus Tineke van Aalst, makelaar bij Duynstreek Makelaars. “Het aantal bezichtigingen per woning is opvallend minder geworden, waardoor de kans op verkoop ook een stuk kleiner wordt. Wij merken nu ook dat bij veel kopers de energiekosten mee spelen in de beslissing wel of niet kopen. Slecht geïsoleerde en onderhouden huizen worden minder goed verkocht dan voorheen. Dit is aan de orde in alle prijsklassen.”

De opgelopen hypotheekrente en de inflatie met de daarbij behorende prijsstijgingen hebben het koopsentiment halverwege 2022 geen goed gedaan. “Wij merken nu ook dat sommige verkopers eerst willen verkopen en daarna pas een nieuwe woning aankopen.” Tenslotte valt op dat de groep kopers, zijnde particuliere beleggers sterk terug is gelopen in 2022. Dit heeft vooral te maken met verhoogde overdrachtsbelasting (per 1-1-2023 wordt deze nogmaals verhoogd tot 10,4%) voor een tweede woning en de aangescherpte regelgeving vanuit de overheid.”

Regio Duinstreek (gemeente Bergen NH)
In het vierde kwartaal daalt het aantal transacties in de gemeente Bergen NH met 8% naar 62 woningen; vooral hoekwoningen en vrijstaand werden minder verkocht. Opvallend in Bergen is dat er juist wel meer appartementen werden verkocht ten opzichte van een jaar eerder, een plus van 51%. Transactieprijzen stijgen nog met 2,1 % naar gemiddeld € 645.000,- waarbij de prijs per vierkante meter daalde naar € 5204,- gemiddeld voor alle woningtypen. Van alle woningen in Bergen wordt nu nog 32% boven de vraagprijs verkocht met een gemiddelde verkooptijd van 80 dagen. We zien het aanbod verder oplopen naar 142 woningen in het vierde kwartaal van 2022, een stijging van 133% ten opzichte van een jaar terug. Vraagprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar nog wel met 4,4% gestegen naar € 938.000 gemiddeld. Lopende het vierde kwartaal zijn er 120 woningen te koop gezet; 60% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. “Voor de gemeente Bergen zien wij onverminderd veel belangstelling van gegadigden van buitenaf, met name mensen uit de regio Amsterdam en veelal ook uit Duitsland, die graag in de duinstreek een (tweede) woning willen kopen”, aldus Tineke.

Conclusie
Ondanks de nu zichtbare kentering op de woningmarkt ligt de gemiddelde vraagprijs hoger ten opzichte van het vierde kwartaal 2021. Terwijl de transactieprijzen dalen. Dit duidt erop dat woningeigenaren nog niet gewend zijn aan de nieuwe markt. De tijd zal het leren of deze daling verder zal doorzetten in de duinstreek. Unieke objecten met bijzondere ligging blijven interessant voor een bepaalde doelgroep.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duynstreek Makelaars. 072-2020125 (duynstreek.nl)

Bron: NVM/NHN