Hoe leg je kinderen nu precies uit wat Pasen is…

Wat hebben paaseieren met de wederopstanding te maken? Een alternatieve variant

Pasen? Welk verhaal vertel je je (klein)kinderen tijdens het beschilderen van de eieren.
Kinderen stellen altijd van die ontwapenende vragen zoals, waarom schilderen wij die eitjes opa? Waarom eten we lamsvlees? Waarom moeten we rondlopen met een zoete haas of een kip geprikt op een opgepimpt kruis? Tja…, uhm…,

Geen zorgen, na gedegen empirisch onderzoek op het internet weet opa precies hoe het zit! Dit verhaal is een geheel vernieuwde versie zodanig bewerkt dat je het in een notendop kan uitleggen aan je kroost tijdens het versieren van de eieren. Je mag zelf de lelijke woorden en vloeken er uitpiepen naar eigen inzicht. Maar dit is wel het enige echte verhaal, de diepere betekenis van deze uiterst belangrijke periode met vele vrije dagen. Dus tijd zat!

Toen Jezus aan het kruis genageld werd, ging hij dood, dachten ze. Zijn lichaam werd ergens in een grot gelegd en daar werd een groot rotsblok voor gerold. Maar Jezus was blijkbaar niet echt dood, want toen een lammetje dat daar rondscharrelde aan zijn gezicht likte schrok hij wakker van het gekriebel.
Gelukkig was deze grot niet zomaar een grot maar het bleek het huis te zijn van een heel erg groot en sterk konijn. Die werd ook wel de Paashaas genoemd want zijn legergrot was een door hem gegraven hol in de Paasberg. Terwijl Jezus tevergeefs met het rotsblok aan het klooien was, duwen, schoppen en vooral veel vloeken, – denk bijvoorbeeld aan ‘godverdomme, kutblok!’ enz… – maakte hij de Paashaas per ongeluk wakker.

Die was sowieso net wakker aan het worden van zijn winterslaapje en vroeg: ‘Jezus man, wat ben jij nou allemaal aan doen?’ Jezus vertelde over zijn avontuur aan het kruis en vroeg de Paashaas of die hem misschien kon helpen? Maar de Paashaas lag nog zo lekker in zijn legertje en vertelde Jezus dat hij dat wel wilde maar dan moest Jezus voor hem eerst een ontbijtje klaarmaken met verse broodjes en vrolijk beschilderde eieren.
Jezus snapte er echt geen reet van maar die deed maar wat hem gevraagd werd. De Paashaas had nog wel het een en ander aan voorraad dus Jezus kon aan de slag met broodjes bakken. Er liep behalve een lammetje ook nog een kip rond te scharrelen die net eitjes had gelegd. Jezus bakte de broodjes met suiker om de haas gunstig te stemmen en kookte de eitjes extra hard om ze te kunnen beschilderen. Hij kon geen verf vinden maar met wat modder en de restjes bloed van z’n handen en voeten kwam hij een heel eind. En het haar van het lammetje gebruikte hij als kwastje.

Hij schilderde grappige gezichtjes op de eieren. De Paashaas, die best wel wat humor had, moest erg lachen en vond ook de broodjes heerlijk. Als dank rolde de Paashaas met groot gemak het rotsblok weg en Jezus kon naar buiten. Voordat Jezus de Paashaas kon bedanken, kreeg hij van de Paashaas nog wat van de overgebleven broodjes mee voor onderweg. Hij kon zo gauw geen mandje vinden dus prikte de Paashaas de zoete broodjes met wat palmblaadjes op een stok.

Ook gaf hij Jezus het lammetje cadeau want hij had daar zelf niet zoveel aan. Zo liep Jezus naar buiten met het lam en zijn stok vol zoete broodjes, hij bedankte de Paashaas en vertelde hem dat hij als dank de hele wereld zou helpen onthouden wie de Paashaas eigenlijk was. Dat laatste is dus niet helemaal gelukt want als je mensen vraagt wie de Paashaas is, weet bijna niemand dat en daar kunnen wij nu met z’n allen voorgoed een einde aan maken. Geef dit verhaal door aan je kinderen om voor eens en voor altijd al het nepnieuws – samen met de complottheorieën – over de Paashaas en Jezus de wereld uit te helpen. Enig historisch inzicht is hier wel op z’n plaats anders krijgen we weer hetzelfde gedonder als met Sint en de Kerstvrouw.

Blijft nog wel de vraag waarom vele christenen met Pasen een lam slachten en met smaak verorberen. Als dank voor zijn rol in de wederopstanding van Jezus? Was het lam gestuurd door zijn vader God want het wordt toch ook wel God’s lam genoemd? Of zie ik dat verkeerd? Hmm… huiswerk.
Voor nu, vrolijk paasfeest allemaal.

Illustratie: Lorreto

Bron: Herman Link