Deel

advertentie

Hoe lees je een etiket van een fles cava

Door: Anouk Mak

Hoe lees je een etiket van een fles cava

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Er zijn verschillende gradaties in droogheid of zoetheid van een cava of champagne, dat hangt van de dosage af.
Tijdens de tweede gisting, die tevens zorgt voor de belletjes, ontstaat er een bezinksel van dode gistcellen.
Door de flessen elke dag wat te draaien en verticaler te zetten (remuage), zakt het bezinksel naar de flessenhals. Vervolgens wordt de gistprop uit de flessenhals verwijderd, meestal door het in pekel bevriezen van de flessenhals, dat wordt de ontgisting genoemd. Daarna volgt de dosage, die de definitieve smaak van de cava bepaalt door een likeur toe te voegen. Die smaak kan gaan van heel droog (extra brut of brut nature – geen dosage) tot mierzoet (dulce).

Voor een cava brut nature is de dosage 0 tot 3 gram restsuiker per liter. Voor een cava extra brut 0 tot 6 gram restsuiker per liter. De cava waar het in dit geval om ging, cava brut, heeft 3 tot 12 gram restsuiker per liter. Dan heb je ook nog cava extra sec, met 12 tot 17 gram restsuiker per liter. En dan kan het nog zoeter, zoals de cava seco, die heeft 17 tot 32 gram restsuiker per liter. Semi-seco heeft 32 tot 50 gram per liter en dulce 50+ gram per liter. De datum dat dit plaatsvindt, is de datum van het ‘degorgement’, ook wel botteldatum genoemd.

Een cava-etiket is makkelijk te lezen, de informatie is transparant voor de consument. Bij een champagne is het vaak wat mysterieuzer, daar valt niet alle informatie op terug te vinden. Daarom nu alleen even de ontleding van een cava-etiket. In dit geval neem ik de fles cava brut van Agustí Torelló Mata als voorbeeld, aangezien daar de vraag mee was begonnen.
We beginnen met het etiket aan de voorkant van de fles. In dit geval zie je er een jaartal staan (2018). Dit is het oogstjaar, Agustí Torelló Mata maakt alleen cava’s van één oogstjaar. Als er geen jaartal op het etiket staat dan is de basiswijn een blend van verschillende jaargangen. Verder lees je op het etiket dat het een reserva cava is. Die aanduiding hangt af van het aantal maanden dat een cava minimaal een tweede vergisting moet hebben gehad. Een jonge cava moet minimaal negen maanden rijpen, een reserva vijftien maanden en een gran reserva dertig maanden. De meeste ‘premium’ cava’s rijpen echter langer.

Onderaan het etiket zie je waar de cava vandaan komt (Sant Sadurní d’Anoia – Barcelona – Spanje).

Het etiket achter op de fles geeft alle extra informatie. Er staat dat de cava 100% ecologisch is. De druiven zijn met de hand geplukt. De vinificatie heeft in het huis zelf plaats gevonden.
Je ziet welke druiven er gebruikt zijn. Dit zijn de klassieke inheemse druiven voor een cava. De Macabeo, Xarel-lo en Parellada. De flesinhoud en het alcoholgehalte staan er uiteraard vermeld. De cava bevat sulfieten én is vegan. Waar het mij nou om gaat, is de datum die je ziet staan, 8-6-2022. Dat is de degorgement datum. Let altijd op deze datum, dit is de datum van het uitbrengen van de fles cava. Je kunt hieraan heel goed zien hoe lang een cava al in het schap van een winkel staat. Ligt de datum van het degorgement meer dan een jaar voor de datum dat je wijn in de winkel gaat kopen, vraag dan gerust om een ‘versere’ fles.

Het voordeel van een oogstjaar op het etiket en de datum van degorgement is dat je kan uitrekenen hoe lang de cava een tweede vergisting heeft ondergaan. In dit geval heeft deze fles cava ongeveer 3,5 jaar tweede vergisting gehad (oogstjaar 2018 en degorgement 8-6-2022). Dat is ruim boven de minimale 15 maanden die wettelijk verplicht zijn om het een reserva te mogen noemen. Het komt er dus op neer dat het een premium cava is. Dat proef je overigens ook. De cava heeft een hele mooie zachte bubbel en veel diepgang in zijn smaak door de lange periode dat hij heeft gerijpt. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, cava Agustí Torelló Mata brut reserva is verkrijgbaar bij www.cavastore.nl.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Hoe lees je een etiket van een fles cava Hoe lees je een etiket van een fles cava Hoe lees je een etiket van een fles cava
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug