Deel

advertentie

Hoe lees je een etiket van een fles cava

Door: Anouk Mak

Hoe lees je een etiket van een fles cava

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Er zijn verschillende gradaties in droogheid of zoetheid van een cava of champagne, dat hangt van de dosage af.
Tijdens de tweede gisting, die tevens zorgt voor de belletjes, ontstaat er een bezinksel van dode gistcellen.
Door de flessen elke dag wat te draaien en verticaler te zetten (remuage), zakt het bezinksel naar de flessenhals. Vervolgens wordt de gistprop uit de flessenhals verwijderd, meestal door het in pekel bevriezen van de flessenhals, dat wordt de ontgisting genoemd. Daarna volgt de dosage, die de definitieve smaak van de cava bepaalt door een likeur toe te voegen. Die smaak kan gaan van heel droog (extra brut of brut nature – geen dosage) tot mierzoet (dulce).

Voor een cava brut nature is de dosage 0 tot 3 gram restsuiker per liter. Voor een cava extra brut 0 tot 6 gram restsuiker per liter. De cava waar het in dit geval om ging, cava brut, heeft 3 tot 12 gram restsuiker per liter. Dan heb je ook nog cava extra sec, met 12 tot 17 gram restsuiker per liter. En dan kan het nog zoeter, zoals de cava seco, die heeft 17 tot 32 gram restsuiker per liter. Semi-seco heeft 32 tot 50 gram per liter en dulce 50+ gram per liter. De datum dat dit plaatsvindt, is de datum van het ‘degorgement’, ook wel botteldatum genoemd.

Een cava-etiket is makkelijk te lezen, de informatie is transparant voor de consument. Bij een champagne is het vaak wat mysterieuzer, daar valt niet alle informatie op terug te vinden. Daarom nu alleen even de ontleding van een cava-etiket. In dit geval neem ik de fles cava brut van Agustí Torelló Mata als voorbeeld, aangezien daar de vraag mee was begonnen.
We beginnen met het etiket aan de voorkant van de fles. In dit geval zie je er een jaartal staan (2018). Dit is het oogstjaar, Agustí Torelló Mata maakt alleen cava’s van één oogstjaar. Als er geen jaartal op het etiket staat dan is de basiswijn een blend van verschillende jaargangen. Verder lees je op het etiket dat het een reserva cava is. Die aanduiding hangt af van het aantal maanden dat een cava minimaal een tweede vergisting moet hebben gehad. Een jonge cava moet minimaal negen maanden rijpen, een reserva vijftien maanden en een gran reserva dertig maanden. De meeste ‘premium’ cava’s rijpen echter langer.

Onderaan het etiket zie je waar de cava vandaan komt (Sant Sadurní d’Anoia – Barcelona – Spanje).

Het etiket achter op de fles geeft alle extra informatie. Er staat dat de cava 100% ecologisch is. De druiven zijn met de hand geplukt. De vinificatie heeft in het huis zelf plaats gevonden.
Je ziet welke druiven er gebruikt zijn. Dit zijn de klassieke inheemse druiven voor een cava. De Macabeo, Xarel-lo en Parellada. De flesinhoud en het alcoholgehalte staan er uiteraard vermeld. De cava bevat sulfieten én is vegan. Waar het mij nou om gaat, is de datum die je ziet staan, 8-6-2022. Dat is de degorgement datum. Let altijd op deze datum, dit is de datum van het uitbrengen van de fles cava. Je kunt hieraan heel goed zien hoe lang een cava al in het schap van een winkel staat. Ligt de datum van het degorgement meer dan een jaar voor de datum dat je wijn in de winkel gaat kopen, vraag dan gerust om een ‘versere’ fles.

Het voordeel van een oogstjaar op het etiket en de datum van degorgement is dat je kan uitrekenen hoe lang de cava een tweede vergisting heeft ondergaan. In dit geval heeft deze fles cava ongeveer 3,5 jaar tweede vergisting gehad (oogstjaar 2018 en degorgement 8-6-2022). Dat is ruim boven de minimale 15 maanden die wettelijk verplicht zijn om het een reserva te mogen noemen. Het komt er dus op neer dat het een premium cava is. Dat proef je overigens ook. De cava heeft een hele mooie zachte bubbel en veel diepgang in zijn smaak door de lange periode dat hij heeft gerijpt. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, cava Agustí Torelló Mata brut reserva is verkrijgbaar bij www.cavastore.nl.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Hoe lees je een etiket van een fles cava Hoe lees je een etiket van een fles cava Hoe lees je een etiket van een fles cava
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug