Hoe bezoekers naar Bergen kijken…

De Ruïnekerk 1928 vs. 2022

“In Noord-Holland vind je het al in de tiende eeuw vermelde dorpje Bergen. Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp, omdat het omringd is door bos, duin en zee. Het inspireerde schilders, schrijvers en architecten en later ook veel toeristen.

Het centrum van Bergen, met als centraal middelpunt de eeuwenoude Ruïnekerk, ademt gezelligheid uit waar je volop kunt genieten van vele cafés restaurants en winkeltjes.
Het in de tiende eeuw vermelde Bergen betrof toen alleen een buurschap rond een kerk, waar tegenwoordig de Ruïnekerk staat. In de elfde eeuw stond er in het huidige dorpscentrum van Bergen een eenvoudige kapel. Halverwege de vijftiende eeuw kende dit monument, ondertussen een stenen kerkje, een periode van bloei.

Het Mirakel van Bergen had plaatsgevonden in 1422 na een grote overstroming in de Nederlanden. Bergen werd een bedevaartsoort. Tijdens de Opstand raakte het monument echter in verval; een ruïne bleef achter. Deze ruïne werd het symbool van Bergen. Vandaag geen grootse wandeling, maar een rondje rond de kerk. Je kijkt je ogen uit naar al die mooie oude rijkdommen die met de tijd zijn meegegaan en in het huidige centrum allemaal hun eigen plekje hebben.
Rondom het centrum heb je vele kronkelige straatjes met prachtige oude huizen die geheel gerenoveerd zijn en passen in het huidige tijdsbeeld. GENIETEN met hoofdletters!

En het is een mooi rondje zo rondom de Ruïnekerk, die een laatste restauratie kende in de jaren 1955-’60, wat het grote verschil waarschijnlijk met de oude foto verklaard: er is een stuk aangebouwd. Nadat de kerk in 1574 verwoest werd door Geuzen, vond gedeeltelijk herstel plaats en werd de kerk in gebruik genomen door de Protestantse kerk. De kerk werd nogmaals van de sloop gered in 1867 en nu is het in gebruik, hoewel de deur op slot was bij mijn bezoek.”

Casper

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.