Hij komt eraan, de Hollandse Nieuwe 2022. En hoe zal hij smaken?
Haringparty bij Eetcafé de Lamoraal op woensdag 15 juni vanaf 16.45 uur
Gepubliceerd: 10 juni 2022
Elke jaargang is het voor de haringliefhebber de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is. Op 15 juni is het zover.
De officiële aftrap van het nieuwe haringseizoen gebeurt sinds jaar en dag met de ‘Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe’ in de visafslag van Scheveningen. Na het tot tweemaal toe moeten uitstellen van dit evenement als gevolg van de coronamaatregelen, wordt de traditie voortgezet en wel op dinsdag 14 juni 2022. Deze veiling vindt dan voor de 36e keer plaats. De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt plaats op de dag vóór de start van de verkoop in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt dit ook in 2022 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag.
Vlaggetjesdag Scheveningen is altijd op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.
Zestien procent vet
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag twee procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal zestien procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal zestien procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.
Nou ja… kortom, kom woensdag a.s gezellig een haring proeven, maar… dat snap je wel, de drankjes zijn voor eigen rekening.
Leverancier visspecialist Michel Heusy