Hier staan de slechtst geïsoleerde huizen van Noord-Holland

Bergen op de zesde plaats...

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 12 huizen in Noord-Holland extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Noord-Holland blijkt 8,4% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Uitschieter is Zeeland: krijgt zelfs 10,8% van de woningen energielabel F of G.

Bloemendaal heeft slechtst geïsoleerde huizen
Lokaal zijn de uitschieters nog groter. In Bloemendaal heeft bijvoorbeeld zelfs 20,8% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Noord-Holland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Bloemendaal: 20,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Laren: 20,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Heemstede: 19,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Gooise Meren: 15,4% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Hilversum: 15,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

“Dit is natuurlijk heel opvallend. Je denkt bij de slechtst geïsoleerde woningen al snel aan de armere wijken. Niet aan de allerrijkste gemeenten, zoals Bloemendaal en Laren. Het zou kunnen zijn dat het energiezuinig maken van een wat oudere villa ook meteen een forse investering is,” aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Purmerend koploper
Er is ook beter nieuws. 48,6% van de Noord-Hollandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Purmerend: hier is momenteel al 70% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Dijk en Waard (68,3%) en Diemen (67%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Energie-expert Joris Kerkhof: “Dat in Purmerend zeven op de tien huizen een duurzaam label heeft, is echt een mooie prestatie. Maar in 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Daarvoor moeten landelijk nog wel grote stappen worden gezet.”