Het wonder van Bergen… het is zover, vanavond gaat ‘Oorlog aan Zee’ in première

Door: Chris Houtman

Dat deze megaproductie in zo’n korte tijd uit de grond is gestampt, kun je alleen maar op het conto schrijven van alle vrijwilligers die zich – voor en achter de schermen – tot het uiterste hebben ingespannen om de voorstelling tot een succes te maken. De afgelopen week zijn er nog heel wat peentjes gezweet en puntjes op verschillende i’s gezet, zowel artistiek als organisatorisch, maar uiteindelijk viel alles op zijn plaats.

Afgelopen woensdagochtend was de aftrap met de eerste leerlingenvoorstelling voor het basisonderwijs, waaronder ook de Oekraïense kinderen die les krijgen op de Van Reenenschool. Om hen voor te bereiden op de uitvoering waren Willem Smit, betrokken bij het educatieproject van ‘Oorlog aan Zee’ en Caroline van der Maas van de jongerengroep, al op dinsdagochtend bij hen langs gegaan in de klas. De aftrap middels de schoolvoorstelling was een groot succes, ruim 170 leerlingen volgden ademloos de vijf eenakters die op verschillende plekken in het dorp werden gespeeld. Het was mooi om te zien hoe de realistische oorlogssfeer die in het stuk wordt neergezet langzaam grip kreeg op de jeugdige toeschouwers en groot was de ontlading dan ook – niet alleen bij de spelers – maar ook bij de leerlingen toen in de slotscène eindelijk het bevrijdingsfeest gevierd kon worden!

‘Oorlog aan Zee’ is een soort tijdreis die – naarmate je verder in het stuk komt – steeds meer onder je huid kruipt. Het is belevingstheater, je voelt de spanning van de spelers omdat je er bovenop zit, je hoort de imaginaire bommenwerpers boven je hoofd langskomen, je staat of zit in dezelfde weersomstandigheden als de historische personages, je waant je werkelijk even in een andere tijd. Zelfs voor mij als schrijver was de eerste opvoering van afgelopen woensdag een belevenis. Natuurlijk ken ik de teksten als geen ander, maar om ze – dankzij de regie van Simon Brommer, Rosemarijn van Groeningen, Wessel Braaf en Harm-Ydo Hilberdink – zo indringend tot leven te zien komen, was ook voor mij een emotionele roller-coaster. En dan de muziek van Mario Previti… die ging ook weer door merg en been, mede dankzij de geweldige muzikale leiding van Simone Dekker.

En tot slot de kanjers die dit nieuwe wonder van Bergen mogelijk hebben gemaakt: alle mensen achter de schermen, van techniek tot productie, van wegafzetters tot groepsgidsen, van sponsoren en adverteerders tot bestuurders, van omwonenden tot de vrijwilligers van de Historische Vereniging Bergen en iedereen die ik vergeet: allemaal ontzettend bedankt! Zo schrijf je samen geschiedenis!

Foto’s: © Oorlog aan Zee en Marije de Jong

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.