Het weer de aankomende week: na het weekend blijft het aan de zachte kant met maxima rond 16 graden

Vandaag lagere temperaturen en kletsnat

Vandaag start vooral in de zuidelijke helft van het land met op veel plaatsen regen. De regen breidt gedurende de ochtend over het hele land uit. Het kwik varieert van een graad of 6 in het uiterste noordoosten tot 14 graden in het zuiden van het land. Er staat een stevige oostenwind die het voor het gevoel flink kouder maakt. Op veel plaatsen is de wind matig of vrij krachtig. Langs de kust en boven het IJsselmeer waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het noordelijk kustgebied wordt de wind gedurende de ochtend stormachtig, windkracht 8 met zware windstoten rond 80 km/uur.

Vandaag blijft het ronduit nat en winderig. Van tijd tot tijd regent het stevig door en verspreid over het land valt morgen in totaal 20 tot 30 mm regen, lokaal nog iets meer. De maximumtemperatuur varieert van 9 graden in Groningen tot ongeveer 16 graden in Zeeland. In Zuid-Nederland draait de wind van oost naar zuid of zuidwest en is zwak tot matig. In de noordelijke helft van het land waait nog altijd een stevige oostenwind. Op veel plaatsen is de wind vrij krachtig tot hard (windkracht 5 tot 7). Langs de noordkust en op de Waddeneilanden is de wind stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten van 80 km/uur.

Vanavond neemt de wind op steeds meer plaatsen af, maar langs de noordkust waait het tot ver in de avond nog hard uit het oosten. In de loop van de avond wordt het vanuit het zuiden droog. In de nacht naar zaterdag varieert de temperatuur van 7 graden in Groningen tot 13 graden in Zuid-Nederland.

Zaterdag: zacht met wat regen

Zaterdag zijn er veel wolken, maar er is ook af en toe zon. De zon schijnt het vaakst in de oostelijke delen van het land. In de loop van de dag neemt de kans op regen toe, vooral in de westelijke helft van het land. Er waait een meest matige zuidenwind en het is vrij zacht met op de meeste plaatsen 15 of 16 graden. Maxima van 13 of 14 graden zijn gebruikelijk eind oktober.

Zondag: middag beter dan ochtend

Op zondag verloopt de eerste helft van de dag natter dan de tweede helft. In de middag is er ook meer ruimte voor de zon dan in de ochtend. Het wordt ongeveer 15 graden bij een matige, aan zee (vrij) krachtige, zuidwestenwind.

Daarna: aanhoudend vrij zacht

Na het weekend blijft het aan de zachte kant met maxima rond 16 graden en minima van een graad of 9. Maandag lijkt een grotendeels droge dag te worden met zon. De dagen daarna is het wisselvallig met soms zon, maar ook elke dag grote kans op regen.

Bron: www.weeronline.nl