Het weer de aankomende week: kletsnat weekend…

Flinke weersverbetering in aantocht!

Flinke stapelwolken en meer buien ontstaan dus vanmiddag. Daarbij is in het zuidoosten lokaal onweer mogelijk en binnen korte tijd kan op sommige plaatsen veel neerslag vallen. Tijdens droge perioden is het een graad of 21 en omdat er weinig wind staat (hooguit kracht 2 tot 4) voelt het dan best aangenaam aan. De buiigheid houdt waarschijnlijk tot het begin van vanavond aan, daarna lossen de meeste exemplaren snel op en volgen er brede opklaringen.

Droge en frisse nacht

Na zonsondergang gaat de temperatuur snel naar beneden. We zitten in relatief koude lucht voor deze tijd van het jaar en dat levert dan ook lage minima op: in het oosten en noorden is lokaal 7 graden mogelijk. Daarbij is de lucht vochtig en kunnen op vrij grote schaal nevel of enkele mistbanken ontstaan. Lokaal loopt het zicht daarin terug tot rond 150-200 meter. Later in de nacht neemt boven de westelijke helft de bewolking toe, maar het blijft nog wel droog.

Zaterdagmiddag regenachtig

De ochtend begint vervolgens fraai met een mooie zonsopkomst en op veel plekken grondmist boven de velden. Een kijktip voor de vroege vogels en mensen die van natuurfotografie houden!

In de ochtend raakt het vervolgens verder bewolkt, langs de kust spoedig gevolgd door regen. Dieper landinwaarts schijnt de zon eerst nog een paar uurtjes. Het regengebied breidt zich snel oostwaarts uit en halverwege de middag hebben de meeste regio’s met af en toe regen te maken. De meeste neerslag wordt hierbij in het midden en westen verwacht: lokaal is dat zo’n 10-15 millimeter. Voor de neerslag uit kan het in de oostelijke provincies nog opwarmen naar circa 20 graden, maar tijdens regenval daalt het kwik naar 16 á 17 graden. Daarbij staat een matige zuidenwind, die later op de dag in het zuidwestelijk kustgebied soms (vrij) krachtig kan worden.

Zondag regionaal ronduit koel

Een zone met nog veel meer regen passeert zondag ons land. Vooral in de zuidelijke helft van ons land kan het langdurig regenen met plaatselijk zo’n 20 millimeter neerslag. Het noorden lijkt duidelijk droger weer te krijgen met later op de dag ook enkele zonnige momenten. De wind waait aanvankelijk uit het oosten en is zwak of matig, kracht 2 tot 3. Later in de middag draait de wind vanaf de kust naar het noordwesten en neemt dan korte tijd flink toe, aan zee mogelijk tot krachtig (6 Bft). Daarmee stroomt ronduit koele lucht over onze omgeving uit. Dat gaan we overdag merken.

De middagtemperatuur ligt zondag tijdens droge perioden rond 18 graden, in het noorden met wat meer zonneschijn mogelijk een graad of 19. Tijdens langdurige regenval zal het ook ‘s middags hooguit 15 of 16 graden zijn en dat is een graad of acht onder het langjarig gemiddelde. Zondagavond trekt de meeste regen geleidelijk naar het zuidoosten weg en kunnen meer plaatsen nog een knipoog van de zon tegemoet zien.

Maandag nog enkele buien

Maandag wordt duidelijk een beter dag met meer zon en een kleinere buienkans. Landinwaarts zullen echter wel een paar exemplaren ontstaan, in Limburg mogelijk nog met een klap onweer. Gedurende de middag en avond neemt de buienactiviteit steeds verder af. Het blijft voorlopig koel met maxima tussen 17 en 20 graden.

Daarna flinke weersverbetering

Vanaf dinsdag of woensdag wordt het weerbeeld steeds mooier. Er lijken enkele droge dagen te volgen met flink wat ruimte voor de zon en dat is toch even geleden. De middagtemperatuur komt daarbij stukje bij beetje hoger uit: woensdag is in het zuiden lokaal al een zomerse 25 graden mogelijk en de dagen daarna neemt ook elders die kans toe. Boven delen van Zuid-Europa en ook Frankrijk lijkt het zeer warm te worden, maar voorlopig is het onzeker of (een deel van) die luchtsoort ons ook zou kunnen bereiken.

Foto: Jeanne Lienos

Bron: www.weeronline.nl