Het verleden herleeft in Bergen aan Zee, 75+2 Jaar Vrijheid

Met de gemeente Bergen en de Horeca van Bergen aan Zee als belangrijke sponsoren laten zij de bezoeker kennismaken met het oude Bergen aan Zee

Het verleden herleeft in Bergen aan Zee, 75+2 Jaar Vrijheid

Omdat het in 2020 en ook in 2021 door corona niet kon, komt de werkgroep 75+2 Jaar Vrijheid Bergen aan Zee dit jaar met een uitvoerig programma. Hierin wordt teruggekeken op de ontwikkeling van Bergen aan Zee voor de oorlog tot een badplaats met mondaine trekjes, de ruwe verstoring in de oorlogsjaren en de wederopbouwtijd.

In de werkgroep zijn de Dorpsraad, de Historische Vereniging, het Vredeskerkje, de stichting Kunstgetij en de Stichting Promotie Bergen aan Zee vertegenwoordigd. Met de gemeente Bergen en de horeca van Bergen aan Zee als belangrijke sponsoren laten zij de bezoeker kennismaken met het oude Bergen aan Zee.
De herdenkingsperiode begint op 23 april om 15.00 uur. Dan geeft burgemeester Lars Voskuil, muzikaal gesteund door de Bergense Mariosingers, in het Vredeskerkje de aftrap.

Het meest in het oog springend zijn de vele fotoborden in het dorp, met foto’s van in de oorlog gesloopte gebouwen op de plaats waar ze eens stonden. Een route langs de borden is breed verkrijgbaar, onder andere bij hotels, het Vredeskerkje en de bibliotheken van Bergen. De borden blijven tot aan het einde van de Kunst10Daagse in oktober staan.
Op 14 mei is er een voor iedereen toegankelijke excursie van de Historische Vereniging Bergen langs de route. Inschrijving is niet nodig, vertrek om 10.00 uur bij het Zee Aquarium.
Voorts is er een fototentoonstelling over de historie van Bergen aan Zee, 125 foto’s laten zien hoe het dorp er ooit uitzag, hoe het was geworden toen de oorlog begon, hoe de sloop in de oorlog een blijvend litteken veroorzaakte en wat er in de wederopbouwtijd werd teruggebouwd. Van 24 april tot en met 7 mei elke dag van 11.00 tot 17.00 uur in hotel Meyer.
Op 30 april bezingt Niki Jacobs met haar gezelschap in het Vredeskerkje de migratie van de Joden en de daardoor in Amerika opgebloeide Joodse cultuur. Zij zingt liederen van Bernstein, Cohen, Dylan en Paul Simon. Hart van haar programma vormt de Mauthausen cyclus van Mikis Theodorakis. Aanvang 20.00 uur.
Traditiegetrouw is er op 4 mei een herdenkingsconcert in het Vredeskerkje, dit jaar met het thema ‘In de schaduw van het Achterhuis’. Het duo Donna Musica uit Heiloo, bestaande uit Sandra Cox en Evelien Dubbeldam, aangevuld met Elise Keep, Carien van Opstal, Hendrik-Jan Bosma en Marianne van Vliet geeft in woord en zang een stem aan de gewone mensen in de uitzonderlijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog. Aanvang 16.00 uur.
Op 5 mei ’s middags bevrijdingsconcertjes in het Parnassiapark. Zie afzonderlijk persbericht. In ieder geval komt de troubadour Bert van Baar uit Groet.
Zondag 8 mei om 15.00 uur sluit de Bergense historicus Frits David Zeiler in het Vredeskerkje de herdenkingsperiode af. Hij neemt ons mee naar de wederopbouwtijd. Wat waren de plannen om Bergen aan Zee te laten herrijzen, wat kwam er van terecht? De Groeter troubadour Bert van Baar omlijst de lezing muzikaal en haakt met een aantal liedjes improviserend in op wat hij heeft gehoord.

Het hele programma is terug te vinden op www.vredeskerkje.nl, www.kunstgetij.nl en www.bergenaanzee.com. Daar leest u ook hoe kaarten gereserveerd kunnen worden. De opening en de sluiting in het Vredeskerkje zijn vrij toegankelijk.

Klik op de foto voor een uitvergroting.