Deel

advertentie

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen zijn ontstaan. In de winter kruipt de kreeft weg in diepe kuilen van de Oosterschelde. In het voorjaar komt de kreeft weer tevoorschijn om te verschalen en zich voort te planten. In het seizoen, van eind maart tot medio juli, wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft, ook wel zaadkreeft, aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze kreeft terug te zetten en te merken met een watervast labeltje, voorzien van het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft namelijk zijn eigen nummer.

Er kunnen in 10 maanden wel 50.000 jonge kreeftjes onder de moederstaart zitten. Wanneer je dus een zaadkreeft meeneemt als beroepsvisser, vis je later vanzelf achter het net. Officieel gaat het seizoen eind maart van start, maar de kreeften gaan pas lopen als de watertemperatuur boven de 10 graden Celsius komt. Dus als je een koud voorjaar hebt, komt de aanvoer moeizaam op gang.

Verschillen
Het verschil met kreeften uit het Amerikaanse Main of uit het Canadese Nova Scotia is de opvallende kleur. De Amerikaanse of Canadese kreeften kunnen groen/bruin zijn. De Europese kreeft is prachtig blauw en heeft over het algemeen, na bereiding, een wittere onderkant. Na het koken is de kleur van het kreeftenvlees van de Europese kreeft dieper rood dan die van de Amerikaanse of Canadese soortgenoten.

Wit vlees met een lekker zoete smaak…

Voorbereiding
1 Snij de venkel in dunne plakjes. Blancheer de Chinese asperges. Snij de sjalotten en de knoflook fijn. Snij de wortelen en de bleekselder grof. Rasp de citroenschil. Kneus de peperkorrels. Rasp 1 cm gember.
2 Doe alle ingrediënten voor de court-bouillon, behalve de wijn, in een grote pan. Laat een halfuur goed doorkoken met het deksel erop. Voeg er dan de wijn aan toe. Draai het vuur lager, tot de temperatuur van de bouillon tot net onder het kookpunt daalt.
3 Pocheer de kreeften 8 à 10 minuten in de bouillon. Haal van het vuur en laat de kreeften afkoelen in de bouillon.
4 Meng alle ingrediënten voor de dressing. Meng de venkel met de asperges en maak aan met de dressing.
5 Roer de pernod en de oestersaus door de boter.
6 Haal de kreeft uit de pan. Verwarm wat van de pernodboter in een pan en leg de kreeft daar nog even in. Serveer met de aangemaakte venkelsalade.

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN
kreeften 2
venkel 1
wortelen 5
asperges (Chinese, geblancheerd) 100 g
water 25 dl
witte wijn 7.5 dl
Pernod 1 scheut
wasabi (uit een tube)1 kl
limoensap 3 el
oestersaus 1 kl
gezouten boter 250 g
poedersuiker 2 el
gember 1 cm
zwarte peperkorrels (gekneusd) 1 el
steranijs 2
citroenschil 1
sjalotten (voor de court-bouillon) 2
knoflook 1 teentje
witte selder ½ stengel
preiwit 1
laurier 3 blaadjes
peterselie
zeezout 2 el

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

29 mei 2020

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte Ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

Terug