Deel

advertentie

Het ‘Noordhollandsch Kanaal’ was het grootste kanaal ter wereld toen het in gebruik werd genomen in 1824 (filmpje)

Het moest Nederland internationaal op de kaart zetten. Hoe is het kanaal ontstaan? En welke rol speelt het nu?

Het ‘Noordhollandsch Kanaal’ was het grootste kanaal ter wereld toen het in gebruik werd genomen in 1824 (filmpje)

Na de Franse Tijd, van 1795 tot en met 1813, had ons land het economisch zwaar. Napoleon verbood de handel met het Verenigd Koninkrijk en de Engelse Koloniën. Daarnaast werd de haven van Amsterdam steeds slechter bereikbaar.

Klik hier voor het interessante filmpje.

De Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) voerde zand aan waardoor de haven te ondiep werd voor grote schepen. Koning Willem I wilde daar verandering in brengen en de belangrijke haven weer bereikbaar maken, zodat Nederland weer mee zou tellen in de internationale handel.
Hij gaf ingenieur Jan Blanken in 1818 de opdracht met een plan te komen. Blanken wilde Amsterdam verbinden met de zee via een kanaal, het ‘Groot Noordhollandsch Kanaal’ dat zou lopen van Amsterdam tot aan de marinehaven in Den Helder.

Oorspronkelijk was het idee dat het kanaal alleen geschikt was voor binnenvaartschepen, maar daar was de stad Amsterdam het niet mee eens. Het stadsbestuur was bang dat zeeschepen de haven van Den Helder zouden kiezen als eindbestemming, waardoor de haven een belangrijke concurrent zou worden van de haven van Amsterdam. De plannen werden gewijzigd en het kanaal werd breder en dieper zodat ook zeeschepen Amsterdam konden bereiken. Amsterdam betaalde uiteindelijk een kwart mee aan de kosten en het Rijk betaalde de rest van de geschatte 4 miljoen gulden.

Om het 80 kilometer lange Noordhollandsch Kanaal mogelijk te maken, zijn verschillende wateren aan elkaar verbonden, zoals de ringvaarten van de Buikslotermeerpolder, de trekvaart van Amsterdam naar Purmerend, de stadsgracht van Alkmaar en ten noorden van Alkmaar het riviertje de Rekere. De rest van het kanaal is gegraven door grondwerkers, ook wel ‘poldergasten’ genoemd. Zij groeven grotendeels met de hand met schoppen en kruiwagens. Tussen Amsterdam en Purmerend werden ook baggermolens ingezet die werden aangedreven door paarden.

1819 – Start graven kanaal
In 1821 waren zo’n 6.000 poldergasten tegelijkertijd aan het graven. Vermoed wordt dat driekwart van de grondwerkers uit het buitenland kwam. Bijvoorbeeld uit Oost-Friesland (Duitsland) en Vlaanderen (België). Zij meldden zich in ploegen of alleen bij de aannemer en onderhandelden ter plekke over het loon en werk. Het was niet alleen fysiek zwaar werk, ze maakten soms ook werkdagen van 4.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds. En omdat het kanaal duurder werd dan was begroot, werd bezuinigd op de lonen. Hierdoor kregen de poldergasten slechts 90 cent per uur, in plaats van 1,30 gulden. De aannemers moesten ook zorgen voor onderdak en eten voor de poldergasten. De werklieden sliepen in houten barakken of in de stallen van nabijgelegen boerderijen en anderen belandden in primitieve hutten van stro en plaggen langs het kanaal.

Eerste schepen
Het kanaal was op 4 december 1824 klaar en op 16 december 1824 voeren de eerste twee schepen erdoorheen: het oorlogsfregat Bellona en het koopvaardijschip Christina Bernardina.

1824 – Eerste schepen
Met een diepte van 5,60 meter en een breedte van 37 meter was het kanaal het grootste kanaal ter wereld. In 1828 maakten ongeveer 700 schepen gebruik van het kanaal en in 1841 lag dit aantal op 1.700.

Afname gebruik door komst Noordzeekanaal
Ruim 50 jaar lang profiteerden steden, met name Den Helder, streken en bedrijven van het Noordhollandsch Kanaal. Maar de reis over het kanaal duurde lang en was duur. De waterweg werd vooral gebruikt door zeilschepen, maar deze moesten vaak voortgetrokken worden door acht paarden via een jaagpad. De reis kostte 80 cent per paard per uur en duurde gemiddeld twee dagen. En wanneer het vroor soms weken.
Daarnaast was het kanaal niet ingericht op de diepe stoomschepen die in de vaart kwamen halverwege de negentiende eeuw. Als oplossing werd het Noordzeekanaal gegraven, waarna het gebruik van het Noordhollandsch kanaal afnam. Het werd vooral nog gebruikt door regionale binnenvaartschepen en voor recreatievaart.

advertentie

Meer 'Filmpje!':

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen 2024 (filmpje)

14 juni 2024

21-22-23 juni Culinair op wielen, gratis Foodfestival met live muziek en gezelligheid!

Het bruisende dorpscentrum van Bergen staat wederom in het teken van culinair genieten, samenkomen en gezelligheid! Heerlijk Bergen vindt voor de vierde keer plaats met live muziek, lokale foodtrucks...

Aflevering 27: de Schoorlse auteur Giselle Ecury is te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

14 juni 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zevenentwintigste aflevering van Kopstukken...

Giselle Ecury schrijft romans en dichtbundels. In haar werk komt naar voren dat haar leven onlosmakelijk verbonden blijft met de twee culturen die zij in zich draagt. De wieg van Ecury stond op Aruba.

Lezers met een mening: een eenzijdig, idioot filmpje namens “alle Noord-Hollanders”

14 juni 2024

Door: Cynthia Levering

Het stukje in Flessenpost van 7 juni met als titel "De treurnis van de Noord-Hollandse duinen" heeft me verbaasd om een aantal redenen. Ten eerste: waarom wordt dit geplaatst zonder enige bron? Met een eenzijdig, idioot filmpje namens "alle Noord-Hollanders".

Filmpje van de week: Bergen in de jaren 1958-1959

14 juni 2024

En ook toen waren caravans al populair...

Pieter Koster maakte de geluidloze opnames.

Filmpje van de week: A day at the Beach – Bergen – Egmond – Schoorl

7 juni 2024

Elk jaar rond deze tijd als de zomer begint, plaatsen we deze heerlijk sfeerimpressie

Nog even geduld en dan kunnen we weer heerlijk genieten van onze prachtige kust.

Aflevering 26: Haye van der Werf uit Schoorl is te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

7 juni 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zesentwintigste aflevering van Kopstukken

Haye van der Werf groeide op in Bergen en Bergen aan Zee in een groot gezin. Net als zijn ouders was hij al vroeg politiek geëngageerd.

Achttien jaar geworden én meteen je stem uit brengen (filmpje)

7 juni 2024

Charlotte hield een helder betoog waarom stemmen zo van belang is...

De Bergense Charlotte werd 6 juni achttien jaar én ging na het eten van een taartje met burgemeester Lars Voskuil en zijn vouw Priska Voskuil-van Dijk direct door naar 't Oude Raethuys om haar stem uit te brengen. En vanmiddag ook nog eens examen moeten doen. Sterkte en succes Charlotte!

De treurnis van de Noord-Hollandse duinen deel 3 (filmpje)

7 juni 2024

Dat hoeft echt niet van Europa!

Wat onze natuurbeheerders doen, namelijk het veranderen van natuur, hoeft echt niet van Europa. Deze video laat cijfers zien over de boskap en over de miljoenen aan belastingcenten voor 'natuurcompensatie'. Ook ziet u een sterk staaltje 'onderhandeling' van de provincie Noord-Holland met partijen die houden van de combinatie van bossen, recreatie en mensen (wandelaars en fietsers). Hoog tijd voor verandering!

Filmpje van de week: jonge marter in het hoge gras

31 mei 2024

Ingezonden door: Daniëlle Uljee

Daniëlle woont aan de Bergerweg ter hoogte van de oude Berger Meermin. Tijdens een wandeling achter haar huis ontdekte ze deze jonge marter in het gras. Dat is nog eens lente.

De Stichting A. Roland Holst heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan de dichter Sasja Janssen (1968) (filmpje)

31 mei 2024

Doel van de Stichting A. Roland Holst Fonds is het ondersteunen van individuele kunstenaars van uiteenlopende disciplines die in Bergen en omgeving wonen en werken...

Ze volgt daarmee het advies van de jury, bestaande uit Geertjan de Vugt (voorzitter), Ton Naaijkens en Iduna Paalman. ‘’De poëzie van Sasja Janssen doet iets wat waarschijnlijk alleen poëzie, alleen echt goede poëzie kan doen: ze geeft de waardigheid terug aan de taal.”- aldus de jury.

Het is weer hommeles op de Zeeweg naar Bergen aan Zee (filmpje)

24 mei 2024

De treurnis van de Noord-Hollandse duinen deel 3.

De overvloedige regen van afgelopen dinsdag op woensdag heeft de Zeeweg weer grotendeels blank gezet.

Aflevering 24: Frits David Zeiler te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

24 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de vierëntwintigste aflevering van Kopstukken...

De in Bergen geboren en getogen Frits David Zeiler is historicus. Hij schreef boeken en artikelen over de geschiedenis van het dorp en heeft in zijn voormalige woonplaatsen Zwolle en Kampen...

Filmpje van de week: ooit… gaat de zon wel weer schijnen

24 mei 2024

Een heerlijk filmpje over zomers Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is een van de meest geliefde plaatsen aan de Noordzeekust. Kilometers zandstrand waar je 's zomers heerlijk kunt luieren, zwemmen en watersporten.

Aflevering 23: Hans Peter Corbee (70) te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

17 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de drieëntwintigste aflevering van Kopstukken...

Hans Peter Corbee (70) is een kunstliefhebber- en verzamelaar pur sang. Zijn woning hangt en staat vol met kunstwerken en schilderijen en ook zijn ‘IJzeren’ tuin is bewonderenswaardig.

Voor in de agenda: Taverne Open Air 2024 (filmpje)

10 mei 2024

O.a. VAN DIK HOUT (STIL IN MIJ) is zeker van de partij

We kijken weer uit naar de laatste zaterdag van augustus. Op die dag zal Taverne Open Air plaatsvinden! Dit wordt alweer de vijfde editie en zoals ieder jaar is het een dag vol met verrassende bands en DJ's.

Aflevering 22: voormalig wethouder Jan Mesu zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

10 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de tweeëntwintigste aflevering van Kopstukken...

Jan Mesu (75), Zeeuw van origine en voormalig hoofd van de Trompschool en oud-wethouder groeide op in de Achterhoek.

Rondje horeca 20: mooi nieuws vanuit Bistro ElVi. Binnenkort… dry aged vlees (filmpje)

3 mei 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken. 

Een drama in de Noord-Hollandse duinen bij Bergen, Egmond en Schoorl (filmpje)

3 mei 2024

De overheid staat voor paal bij Paal 29. Iedereen kijkt naar elkaar...

De treurnis in de Noord-Hollandse duinen deel 1.

Aflevering 21: Bergenaar Piet Kamp zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

3 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de eenentwintigste aflevering van Kopstukken

Hij groeide op in een warm en katholiek gezin, waarbij zijn vader al overleed toen hij zeventien jaar oud was.

Martin van Bourgonje en chef Marco Helsloot van *restaurant Merlet te gast bij Business Class (filmpje)

3 mei 2024

Dit jaar viert Merlet zijn 40-jarig bestaan

Merlet heeft een rijke geschiedenis. In 1984 werd het opgericht door Nelleke en Bert van Bourgonje en in 1999 nemen Carla en Martin van Bourgonje het familiebedrijf over en bouwen en vernieuwen verder.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Filmpje van de week: Koninginnedag in Bergen – 1963

26 april 2024

Er is niet zo heel veel veranderd...

Op 30 april 1963 filmde Koos Koet sr. de Koninginnedag in Bergen. Zijn echtgenote wandelt met de kinderen naar de Stationsstraat waar de kinderspelen plaatsvinden.

Filmpje van de week: Badseizoen Bergen aan Zee 2024 geopend

20 april 2024

Nu moet het weer nog even meewerken...

Inwoners van Bergen aan Zee openden op 14 april 2024 het badseizoen feestelijk. "Om te vieren dat we straks weer naar het strand kunnen en om de toeristen te laten weten dat we er klaar voor zijn", vertelt Bart Meijer van de Dorpsraad Bergen aan Zee.

Optredens en evenementen in de Taverne 19 – 21 april (filmpje)

19 april 2024

Vrijdag 19 april. Thank God It’s Friday met DJ’s Frank en Guido

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!

Aflevering 18: Hein Folgers zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

12 april 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de achttiende aflevering van Kopstukken, gast is Hein Folgers uit Schoorl

Folgers is mede-eigenaar van restaurant De Blauwe Baviaan in het centrum van zijn dorp. De Schoorlaar vertelt aan Ruud Bredewold dat hij opgroeide in een streng gereformeerd gezin.

Aflevering 17: de derper Cor Mooij zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken

5 april 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zeventiende aflevering van Kopstukken, gast is Cor Mooij uit Egmond aan Zee

Cor Mooij uit Egmond aan Zee zit in Restaurant Comer aan tafel bij Ruud Bredewold in het tv-programma Kopstukken.

Filmpje van de week: een sfeerimpressie van Bergen en interview uit 2019 met Theo Olthuis

5 april 2024

Het interview met hem begint op 11.00 (min.)

Zelfs de meeuwen komen langs (april 2019)

The Story of Billy Joel door Maurits Fondse en Band (filmpje)

5 april 2024

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op 19 april 20:00 uur

Dit jaar wordt Billy Joel 75 jaar. Dit wordt gevierd met een aantal bijzondere concerten door Maurits Fondse die een ode brengt aan de nog immer populaire Amerikaanse pianist en songwriter.

Staatssecretaris Van der Burg op bezoek bij opvanglocaties (filmpje)

5 april 2024

Het werkbezoek van staatssecretaris Van der Burg startte bij Hotel Nassau in Bergen aan Zee

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) bracht woensdag een bezoek aan Hotel Nassau in Bergen aan Zee, sinds eind februari een gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Rondje horeca 14: Restaurant Fabels, RataPlan en Jumbo Monique gaan voor het goede doel (filmpje)

29 maart 2024

Op 18 april gaan we lekker eten en de wereld wat mooier maken!

Een avond vol amusement én heel lekker eten, voor het goede doel. Eten tegen verspilling en meubels van de kringloop. Met een prachtige vintage modeshow en een aankleding die bijblijft.

Filmpje van de week: een prachtige docu over Bello. Ga er maar eens lekker voor zitten…

22 maart 2024

In 1955 maakte dhr. D.W. Pastoor - opticien in Bergen (NH) - een documentaire over Bello, het stoomtreintje dat velen naar het strand in Bergen aan Zee bracht

In 1955 werd, ondanks protesten, het spoorlijntje tussen Alkmaar en Bergen aan Zee opgeheven. In het begin zien we de Bergense architect Bram Prins een kaartje kopen.

Aflevering 13: Bergense boer Jeroen Leijen in Kopstukken. Een bijzonder levensverhaal…

8 maart 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de dertiende aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de dertiende aflevering van het tv-programma Kopstukken met Jeroen Leijen uit Bergen.

Filmpje van de week: traditiegetrouw… plaatsen we dit filmpje in het voorjaar

7 maart 2024

Niet iedereen is al klaar voor het voorjaar...

Deze aardige Engelsman is optimistisch over een lentedag en deelt dat met een dame naast hem in het bushokje.

Aflevering 12: Bergenaar Peter van Vleuten in Kopstukken

1 maart 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de twaalfde aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de twaalfde aflevering van het tv-programma Kopstukken met Peter van Vleuten in de Taverne.

Filmpje van de week: Pompen of verzuipen in Bergen aan Zee

23 februari 2024

Zonder laarzen is een wandeling niet te doen...

Al tijden wordt Bergen aan Zee geteisterd door een overvloed aan regen. Ook de afgelopen dagen kwam het weer met bakken uit de lucht. Een korte impressie.

Kopstukken aflevering 11: abt-emeritus Gerard Mathijsen (filmpje)

23 februari 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de elfde aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de elfde aflevering van het tv-programma Kopstukken met abt-emeritus Gerard Mathijsen van de Abdij in Egmond-Binnen.

‘Wat moeten Bergenaren nu zonder postkantoor?’ (filmpje)

16 februari 2024

Het postagentschap in tabakspeciaalzaak G.A. Drieënhuizen aan de Stationsstraat is gesloten. Hoe nu verder...

Het postagentschap in de winkel KlusWijzer aan de Achterweg is sinds 10 januari dicht. De inwoners kunnen voortaan met hun pakketjes uitsluitend nog terecht in het postagentschap in KlusWijzer in Schoorl of ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Alkmaar of Egmond aan Zee.

Kopstukken aflevering 10: Jaap Kramer uit Egmond-Binnen (filmpje)

16 februari 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de tiende aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de tiende aflevering van het tv-programma Kopstukken met Jaap Kramer uit Egmond-Binnen.

Kopstukken aflevering 9: Frank Nieuwenhuizen uit Schoorl (filmpje)

9 februari 2024

Frank Nieuwenhuizen vertelt over zijn werk en persoonlijke leven...

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de negende aflevering van Kopstukken, gast is Frank Nieuwenhuizen uit Schoorl.

Grote uitslaande brand in voormalig Restaurant de Story aan de Breelaan (filmpje)

8 februari 2024

Oorzaak: kortsluiting in de meterkast

Restaurant de Story Bistrobar aan de Breelaan in Bergen vatte in de nacht van woensdag op donderdag vlam. De bewoonster van de bovenwoning is met ademhalingsproblemen naar ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand, die rond 01.00 uur werd ontdekt, is nog onbekend.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Kopstukken aflevering 8: Monique van Orden uit Bergen (filmpje)

2 februari 2024

Van Orden praat onder andere openhartig over de periode waarin ze ernstig ziek was...

Ruud Bredewold praat in de achtste aflevering van het tv-programma Kopstukken met Monique van Orden uit Bergen.

Bergen loopt massaal uit om te kiezen tussen twee opties Harmonielocatie (filmpje)

2 februari 2024

U vindt hier de twee nieuwe plannen voor de Harmonielocatie en uw stem telt mee...

Afgelopen dinsdag was het vollebak in de Ruïnekerk bij de presentatie van de twee plannen voor de Harmonielocatie.

Filmpje van de week: dit zijn de plannen van bouwonderneming Henselmans voor de Harmonielocatie

2 februari 2024

U kunt nog stemmen...

Voor een tender van de gemeente Bergen heeft onze ontwikkelafdeling een prachtig plan gemaakt. Zie hier een filmpje van het plan voor het centrum van Bergen.

Holocaustherdenking op de algemene begraafplaats in Bergen zondag jl. (filmpje)

29 januari 2024

Een aangrijpende en belangrijke speech van burgemeester Lars Voskuil

Van de naar schatting 160.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, werden er 107.000 gedeporteerd en daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug.

Terug