Deel

advertentie

Het laatste nieuws van de Rioja

Door: Renée Bakker

Het laatste nieuws van de Rioja

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm. Sagrada familia, Gaudí, eten & drinken, dat staat op de planning. En wat ik zo geweldig vind van Spanje is dat als je een huiswijn bestelt het gewoon altijd goed is. Als ik nu zo naar buiten kijk, heb ik trek in een glas rode wijn bij de open haard, mijn lievelingswijn is dan Rioja. Je kent het wel, vol, krachtig, tannine, lekker nippen bij de kachel. Nou, ik zal jullie eens wat vertellen. Er zijn namelijk wat trends gaande in de streek waar ik jullie graag van op de hoogte stel. Welkom bij het laatste nieuws over de Rioja.

We zien een kleine smaakverandering in de Rioja de afgelopen jaren. De wijnen worden namelijk gemaakt met meer de nadruk op het fruit en er wordt meer aandacht gegeven aan de verschillende bodems, klimaat en ook de wijngaarden. De wetgeving verandert daarom mee en gaat meer lijken op die van de Bourgogne. De laagste benaming worden de regionale wijnen: ‘dorpswijnen’ die we in de Bourgogne ‘village’ noemen en aan de top de beste wijngaarden oftewel de ‘cru’s’. Het betekent dat we voortaan spreken van Vinos de Zona, Vinos de Municipio en Viñedos Singulares.

Vinos de Zona is een regionale herkomstbenaming, Om een Vino de Zona op de markt te brengen, moet de producent zich in een van de volgende drie zones bevinden: de Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental (dit is de nieuwe naam van de Rioja Baja). Ook moet 85% van de druiven uit een van de zones komen en 15% van de druiven mag geblend worden uit een andere streek.
De Vino de Municipio (een synoniem is Vino de Pueblo) is een gemeentelijke appellatie, dat betekent dat de wijnproducent zich in een van de 144 gemeentes van Rioja moet bevinden. Ook hier geldt: 85% van de druiven moet uit die gemeente komen. Dat is best raar, want als ik als Rioja-wijnproducent twee wijngaarden bezit in twee verschillende gemeentes kan ik dus geen Vino de Municipio produceren. Wellicht dat dit dus nog herzien wordt.
Viñedos Singulares is de hoogste kwalificatie. Die druiven moeten uit één enkele wijngaard komen. 84 wijngaarden mogen deze naam dragen. Dit is een elite plek aangezien deze 84 wijngaarden bij elkaar 155 ha grond is, de totale Rioja heeft 65.000 ha grond als wijngaard. Hier is iets heel raars aan de hand, want deze druiven mogen aangekocht worden. De wijngaard hoeft dus niet in bezit te zijn van de wijnmaker. Er zijn hier wel wat regeltjes aan verbonden. De telers moeten bijvoorbeeld minimaal tien jaar een commercieel partnerschap met het wijnhuis hebben. Hoe je als wijngaard zo’n benaming krijgt? Je moet bijzonder zijn en unieke kenmerken hebben die de wijngaard onderscheid van de omgeving.

Deze vermeldingen zijn terug te lezen op de etiketten in combinatie met de huidige rijpingscategorieën zoals crianza en gran reserva; de vermeldingen vertellen de minimale rijpingsperiode. Bij een crianza bijvoorbeeld betekent het dat de wijn minimaal zes maanden op eikenhout moet rijpen en daarna minimaal 18 maanden flesrijping.

Sinds 2019 zijn er ook heel wat meer witte druiven toegestaan in de Rioja. De druif verdejo bijvoorbeeld mag nu aangeplant worden in de Riojastreek maar ook druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en malvasia. Chardonnay, sauvignon blanc en verdejo mochten al eerder worden gebruikt maar mochten niet meer dan 49% van de blend uitmaken, nu mogen er dus ook monocepage wijnen (wijnen gemaakt van één druivensoort) gemaakt worden van deze druiven. Ik vind dit wel apart want de Rioja heeft mega veel inheemse druiven dus ik begrijp niet waarom deze toch wel een beetje saaie druiven nodig zijn in de Rioja.

Ik zit nu nog bij de kachel, maar morgen zit ik lekker in het zonnetje aan een lekker glas verdejo uit de Rioja of gewoon een koud San Miguelletje.

Proost!

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: smikkelen met Harry…

10 november 2023

Mosselen op z'n Catalaans

Wat zijn Catalaanse mosselen precies? Catalaanse mosselen of "mosselen à la marinera" zoals ze in Catalonië worden genoemd, zijn een gerecht uit de Catalaanse keuken in Spanje.

Eet u een Chinese of andere Aziatische maaltijd dan is een Chinese wijn natuurlijk onmisbaar aan tafel!

3 november 2023

Welke tafelwijn schenkt u bij de Chinese of Aziatische maaltijd?

Natuurlijk bent u bekend met de rode wijnen die u meestal aan tafel schenkt, zoals een merlot, cabernet, sauvignon, chianti, of pinot noir.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Welke wijn bij uiensoep?

27 oktober 2023

Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend. Traditioneel heeft hij een basis van groentebouillon en is dus geschikt voor vegetariërs die kaas eten.

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug