Deel

advertentie

Het laatste nieuws van de Rioja

Door: Renée Bakker

Het laatste nieuws van de Rioja

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm. Sagrada familia, Gaudí, eten & drinken, dat staat op de planning. En wat ik zo geweldig vind van Spanje is dat als je een huiswijn bestelt het gewoon altijd goed is. Als ik nu zo naar buiten kijk, heb ik trek in een glas rode wijn bij de open haard, mijn lievelingswijn is dan Rioja. Je kent het wel, vol, krachtig, tannine, lekker nippen bij de kachel. Nou, ik zal jullie eens wat vertellen. Er zijn namelijk wat trends gaande in de streek waar ik jullie graag van op de hoogte stel. Welkom bij het laatste nieuws over de Rioja.

We zien een kleine smaakverandering in de Rioja de afgelopen jaren. De wijnen worden namelijk gemaakt met meer de nadruk op het fruit en er wordt meer aandacht gegeven aan de verschillende bodems, klimaat en ook de wijngaarden. De wetgeving verandert daarom mee en gaat meer lijken op die van de Bourgogne. De laagste benaming worden de regionale wijnen: ‘dorpswijnen’ die we in de Bourgogne ‘village’ noemen en aan de top de beste wijngaarden oftewel de ‘cru’s’. Het betekent dat we voortaan spreken van Vinos de Zona, Vinos de Municipio en Viñedos Singulares.

Vinos de Zona is een regionale herkomstbenaming, Om een Vino de Zona op de markt te brengen, moet de producent zich in een van de volgende drie zones bevinden: de Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental (dit is de nieuwe naam van de Rioja Baja). Ook moet 85% van de druiven uit een van de zones komen en 15% van de druiven mag geblend worden uit een andere streek.
De Vino de Municipio (een synoniem is Vino de Pueblo) is een gemeentelijke appellatie, dat betekent dat de wijnproducent zich in een van de 144 gemeentes van Rioja moet bevinden. Ook hier geldt: 85% van de druiven moet uit die gemeente komen. Dat is best raar, want als ik als Rioja-wijnproducent twee wijngaarden bezit in twee verschillende gemeentes kan ik dus geen Vino de Municipio produceren. Wellicht dat dit dus nog herzien wordt.
Viñedos Singulares is de hoogste kwalificatie. Die druiven moeten uit één enkele wijngaard komen. 84 wijngaarden mogen deze naam dragen. Dit is een elite plek aangezien deze 84 wijngaarden bij elkaar 155 ha grond is, de totale Rioja heeft 65.000 ha grond als wijngaard. Hier is iets heel raars aan de hand, want deze druiven mogen aangekocht worden. De wijngaard hoeft dus niet in bezit te zijn van de wijnmaker. Er zijn hier wel wat regeltjes aan verbonden. De telers moeten bijvoorbeeld minimaal tien jaar een commercieel partnerschap met het wijnhuis hebben. Hoe je als wijngaard zo’n benaming krijgt? Je moet bijzonder zijn en unieke kenmerken hebben die de wijngaard onderscheid van de omgeving.

Deze vermeldingen zijn terug te lezen op de etiketten in combinatie met de huidige rijpingscategorieën zoals crianza en gran reserva; de vermeldingen vertellen de minimale rijpingsperiode. Bij een crianza bijvoorbeeld betekent het dat de wijn minimaal zes maanden op eikenhout moet rijpen en daarna minimaal 18 maanden flesrijping.

Sinds 2019 zijn er ook heel wat meer witte druiven toegestaan in de Rioja. De druif verdejo bijvoorbeeld mag nu aangeplant worden in de Riojastreek maar ook druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en malvasia. Chardonnay, sauvignon blanc en verdejo mochten al eerder worden gebruikt maar mochten niet meer dan 49% van de blend uitmaken, nu mogen er dus ook monocepage wijnen (wijnen gemaakt van één druivensoort) gemaakt worden van deze druiven. Ik vind dit wel apart want de Rioja heeft mega veel inheemse druiven dus ik begrijp niet waarom deze toch wel een beetje saaie druiven nodig zijn in de Rioja.

Ik zit nu nog bij de kachel, maar morgen zit ik lekker in het zonnetje aan een lekker glas verdejo uit de Rioja of gewoon een koud San Miguelletje.

Proost!

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

De zon kleurt onze wangen rood, de temperaturen stijgen en we brengen steeds meer tijd door buiten...

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke wijntjes je deze zomermaanden zeker moet uitproberen?

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Bij een Vlaams stoofpotje hoort natuurlijk een fijn biertje…

30 maart 2024

Zolang de smaken elkaar niet wegdrukken, zit je goed

Belgisch bier is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hele wereld kijkt jaloers naar de creativiteit van de Belgische brouwers. Voor elke gelegenheid en voor elk gerecht is er een bier. En voor elk bier bestaat een bijhorend glas dat de smaak volop tot z’n recht laat komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de UNESCO onze biercultuur in 2017 officieel erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Terug