Het laatste nieuws van de Rioja
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 25 februari 2022
Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm. Sagrada familia, Gaudí, eten & drinken, dat staat op de planning. En wat ik zo geweldig vind van Spanje is dat als je een huiswijn bestelt het gewoon altijd goed is. Als ik nu zo naar buiten kijk, heb ik trek in een glas rode wijn bij de open haard, mijn lievelingswijn is dan Rioja. Je kent het wel, vol, krachtig, tannine, lekker nippen bij de kachel. Nou, ik zal jullie eens wat vertellen. Er zijn namelijk wat trends gaande in de streek waar ik jullie graag van op de hoogte stel. Welkom bij het laatste nieuws over de Rioja.
We zien een kleine smaakverandering in de Rioja de afgelopen jaren. De wijnen worden namelijk gemaakt met meer de nadruk op het fruit en er wordt meer aandacht gegeven aan de verschillende bodems, klimaat en ook de wijngaarden. De wetgeving verandert daarom mee en gaat meer lijken op die van de Bourgogne. De laagste benaming worden de regionale wijnen: ‘dorpswijnen’ die we in de Bourgogne ‘village’ noemen en aan de top de beste wijngaarden oftewel de ‘cru’s’. Het betekent dat we voortaan spreken van Vinos de Zona, Vinos de Municipio en Viñedos Singulares.
Vinos de Zona is een regionale herkomstbenaming, Om een Vino de Zona op de markt te brengen, moet de producent zich in een van de volgende drie zones bevinden: de Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental (dit is de nieuwe naam van de Rioja Baja). Ook moet 85% van de druiven uit een van de zones komen en 15% van de druiven mag geblend worden uit een andere streek.
De Vino de Municipio (een synoniem is Vino de Pueblo) is een gemeentelijke appellatie, dat betekent dat de wijnproducent zich in een van de 144 gemeentes van Rioja moet bevinden. Ook hier geldt: 85% van de druiven moet uit die gemeente komen. Dat is best raar, want als ik als Rioja-wijnproducent twee wijngaarden bezit in twee verschillende gemeentes kan ik dus geen Vino de Municipio produceren. Wellicht dat dit dus nog herzien wordt.
Viñedos Singulares is de hoogste kwalificatie. Die druiven moeten uit één enkele wijngaard komen. 84 wijngaarden mogen deze naam dragen. Dit is een elite plek aangezien deze 84 wijngaarden bij elkaar 155 ha grond is, de totale Rioja heeft 65.000 ha grond als wijngaard. Hier is iets heel raars aan de hand, want deze druiven mogen aangekocht worden. De wijngaard hoeft dus niet in bezit te zijn van de wijnmaker. Er zijn hier wel wat regeltjes aan verbonden. De telers moeten bijvoorbeeld minimaal tien jaar een commercieel partnerschap met het wijnhuis hebben. Hoe je als wijngaard zo’n benaming krijgt? Je moet bijzonder zijn en unieke kenmerken hebben die de wijngaard onderscheid van de omgeving.
Deze vermeldingen zijn terug te lezen op de etiketten in combinatie met de huidige rijpingscategorieën zoals crianza en gran reserva; de vermeldingen vertellen de minimale rijpingsperiode. Bij een crianza bijvoorbeeld betekent het dat de wijn minimaal zes maanden op eikenhout moet rijpen en daarna minimaal 18 maanden flesrijping.
Sinds 2019 zijn er ook heel wat meer witte druiven toegestaan in de Rioja. De druif verdejo bijvoorbeeld mag nu aangeplant worden in de Riojastreek maar ook druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en malvasia. Chardonnay, sauvignon blanc en verdejo mochten al eerder worden gebruikt maar mochten niet meer dan 49% van de blend uitmaken, nu mogen er dus ook monocepage wijnen (wijnen gemaakt van één druivensoort) gemaakt worden van deze druiven. Ik vind dit wel apart want de Rioja heeft mega veel inheemse druiven dus ik begrijp niet waarom deze toch wel een beetje saaie druiven nodig zijn in de Rioja.
Ik zit nu nog bij de kachel, maar morgen zit ik lekker in het zonnetje aan een lekker glas verdejo uit de Rioja of gewoon een koud San Miguelletje.
Proost!
Renée